BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #544887 przez alba77
dorkiszon nocne karmienie jest bardzo ważne jeżeli mówimy tu o karmieniu piersią, nocą pokarm kobiety jest bardziej kaloryczny i ma więcej właściwości odżywczych co jest dla maluszka bardzo ważne, poza tym pokarm matki szybciej się trawi i takie maluchy częściej są głodne niż te karmione modyfikowanym, zależy też czy twój dzidziuś urodzi się o czasie i będzie miał odpowiednią masę urodzeniową, dzieci urodzone przed czasem z niską masą wymagają nawet budzenia nocą na karmienie, ja miałam takie zalecenie przez pierwszy miesiąc budzić małą na pierś gdyby spała dłużej niż 3h i ja nocą nastawiałam budzik żeby przystawić mała do piersi, ale jeśli z dzidzią wszystko ok to absolutnie nie budzić no chyba że sama się obudzi to wtedy jak najbardziej karmić

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #544890 przez dorkiszon
No bez sensu ja czytałam w książkach żeby nie słuchać, że usg jest szkodliwe jest bezpieczne, gdyby tak nie było nie robili by tak często usg. Wydaje mi się , że siedzenie przed komputerem jest bardziej szkodliwe zamiast iść na spacer o tym nikt nie mówi :P

11 lata 11 miesiąc temu #544933 przez dorkiszon
No ja mówie tylko o karmieniu piersią może kiedyś naszym mamom inaczej poprostu mówili.

11 lata 11 miesiąc temu #544967 przez agniesia
Witajcie dziewczyny:)

Za moment wychodzę na wizytę do ginekologa:)

Trzymać kciuki:)

11 lata 11 miesiąc temu #545009 przez Nikaa
dorkiszon też tak mi się wydaje no ale skoro lekarz tak uważa trudno choć mieliśmy nadzieje by zobaczyć nasze maleństwo ... ale nic to za chwile połówkowe i wtedy zobaczymy naszego dzidziusia :) grunt, że wyniki bardzo dobre i wysokość macicy prawidłowa :) :) a propo bólu też odczuwam czasami ból w lewej pachwinie - chyba nadal się rozpycha i robi sobie willę :D
agniesia trzymam kciuki napewno będzie dobrze :) daj znać po wizycie :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 11 miesiąc temu #545047 przez dorkiszon
Aga no to trzymaj się tam będzie dobrze napewno.

11 lata 11 miesiąc temu #545053 przez jabluszko
czesc dziewczynki moje!
witam nowa mamcie w naszym gronie!
ja tez juz sie stroje na wizyte u swojego gina :) jak bede juz w domku to napisze wam jak bylo na wizycie :P
a ja jeszcze nic nie przytylam... brzucha tez dalej nie widac wrrrrrr

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #545103 przez Jamajka
hej hej :)

Agniesia i jabłuszko powodzenia na wizytach, czekamy na relacje :)
Witam również nową lipcówkę :)

Jaka by nie była prawda z tym usg, (choć wg mnie raz na miesiąc, 5 minut przystawić głowicę to nie jest nie wiadomo co dla dziecka) to ja się cieszę, że mogę co kilka tygodni podejrzeć Dzidzię, sprawdzić co u niej, śledzić rozwój i uspokajać swoje niepokoje i obawy czy wszystko ok. Uważam, że usg wymyślili po to, żeby pomóc ludziom, czy dzieciom w razie kłopotów wykryć jakieś nieprawidłowości i odpowiednio wcześnie reagować. A zaglądnięcie do brzucha raz w ciągu 9 miesięcy wydaje się raczej za rzadkie.
Przecież to badanie jest szeroko stosowane i szczerze wątpię, żeby w jakiś wymierny sposób szkodziło dziecku..

Dorkiszon jeśli zdecydujesz karmić piersią, to raczej nie ma opcji, żeby nie karmić w nocy, bo Ci cyce rozwali i mleko się będzie lało strumieniami do łóżka.. Chyba, że chcesz wstawać w nocy po to, zeby odciągać laktatorem, ale tak jak Alba pisała, karmienie nocne jest najbardziej wartościowe :) Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam, żeby nie karmić w nocy, bo żołądek dziecka ma odpoczywać :P Takie dziecko nie wie kiedy jest dzień a kiedy noc, a żołądek ma tak maleńki, że musi jeść regularnie, bo najeść się na zapas tak jak my nie potrafi :)

Ja przytyłam tez ok 2-3 kg ale brzucha mam wywalonego. Apetyt też coraz większy. W pierwszej ciąży do 9 miesiąca przytyłam 10 kg, a później w te upały jak zaczęłam nabierać wody i puchnąć to w ostatnim miesiącu nabrałam jeszcze 4 czyli razem +14. Bardzo szybko wszystko zgubiłam, Jak wróciłam ze szpitala to na wadze było już -8. Resztę w ciągu miesiąca Lenuśka ze mnie wyciągnęła :)

11 lata 11 miesiąc temu #545111 przez dorkiszon
No dlatego pytam, bo moja mama rodziła dzieci 30 lat temu i nad jej radami zawsze się zastanawiam i traktuje z przymrużeniem oka ;)przeciez zawsze o ile pamiętam słyszałam jak koleżanki wstawały w nocy karmić. To ładnie ja musiałam być głodna w nocy jako noworodek żal mi siebie :)

11 lata 11 miesiąc temu #545138 przez dorkiszon
Jabluszko tez czekamy na relacje oczywiście powodzenia.

11 lata 11 miesiąc temu #545149 przez emi87
no dziewczyny czekam na wizytowe wieści :) moze poznamy kim sa nasze kolejne lipcowe dzieciaczki :D za mnie prosze jutro trzymac kciuki :) odezwe sie pewnie dopiero wieczorem albo sobote bo taki intensywne bede miec te 2 dni.

a dzis leze i sie kuruje - własnie wpierdzielam kanapki z czosnkiem ech maz pojechał do apteki kupic mi cos na kaszel dla ciezarnych bo sie udusze w końcu. a wiadomo taki uporczywy kaszel jest niedobry dla dzidzi. no i mi sie infekcja intymna przyplatala od tego choróbska :/ tez ma mi cos kupic wrrrr juz mam na ten miesiac dosyc chorowania :angry:
i dzis jak sobie tak lezałam to maluszek sobie tak słodko w brzuszku bąbelkowal i pukał :D w nocy go wymeczyłam tym kaszlem.

11 lata 11 miesiąc temu #545186 przez dziubasek
Dorkiszon to prawda bylam fenomenem w szpitalu(jedyna karmiaca mama na oddziale- tak tak to prawda irolki nie karmia piersia), polozne przyprowadzaly inne mamuski zeby im pokazac ze to nie takie zle. Ja karmilam 24h ale po tygodniu nauczylam mala tez ciagnac z butli oczywiscie moje mleko wczesniej odciagniete, a to dlatego bo tatus stwierdzil ze ja tez musze czasami wyjsc i odpoczac, isc z klezankami na kawke itp i on wtedy bedzie z mala. Powiem Wam ze jak tylko Maja sie urodzila to mnie moj mezus pozytywnie zaskoczyl, wczesniej nie garnal sie do pomocy teraz czasami na mnie krzyczy ze cos zrobilam sama i nie poczekalam na niego :laugh:
ps moja Miss ma jutro urodzinki- jak ten czas leci(dwa lata temu o tej porze juz mialam skurcze:))

11 lata 11 miesiąc temu #545270 przez dorkiszon
allegro.pl/nowosc-3w1-wozek-baby-merc-s3...isy-i2954985615.html
Ja chyba kupie taki wózek, bo cena nie jest zła jedyny minus to koła nie są skrętnie, a kiedyś żaden wózek nie miał skrętnych jest to udoskonalenie wiadomo, ale myślę ,że da się to przeżyć :)
Dzieci szybko rosną za chwile będzie drugie i trzecie :)ja chyba tylko jedno, bo mnie nie stać.

11 lata 11 miesiąc temu #545285 przez bisbas
Witam wszystkie :) trzymam kciuki za wizyty u lekarza i oby dzieciaczki chciały pokazać co tam maja miedzy nóżkami :)

byłam dzisiaj w supermarkecie Asda i było pełno promocji na dziecięce asortymenty no i nie wytrzymałam i musiałam cos kupić kupiłam takie piękne bodziaczki uniwersalne dla chłopczyla i dziewczynki najmniejszy rozmiar zapakowane 7 szt i przecenione z 6 funtow na półtora są takie słodkie że nie mogę się na nie napatrzeć :)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #545289 przez emi87
dorkiszonku te wózki z tego co kojarze sa strasznie niskie (szwagierka ma cos w tym stylu i mi wys nie odpowiada).

my myslimy o czyms takim :) ma to czego oczekujemy - skrętne pompowane koła, wyższy, pojemna torba na dole (bo czasami sa takie ze sie chusteczki nie zmieszcza hihi), 3-funkcyjny, klasyczny kształt (nie jest taki zabudowany i "ciężki" :) wstepnie wybralismy czarny w białe kropeczki :)
allegro.pl/eco-skora-nowosc-twing-karex-...iso-i2928531353.html

ach no i cena! :P

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka