BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #568461 przez emi87
pytanie czy to faktycznie dzidzia az tak rośnie czy mamusia hehehe ;)

agusia no własnie w ciazy nie wolno uzywac tamponów....i dlatego mam blokade przed basenem...ja wogóle jak chodziłam na aquaaerobic to co 15 min do kibelka bo mam jakas fobie, ze zaraz mi sie chce siku i boje sie nie zsikac w basenie hahaha :D i u nas ten basen jest do d*** - tloooczno i drogo :/ bo np w jeziorze to moge cały dzien siedziec :) kocham wode :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #568463 przez dorkiszon

Proszę bardzo tu macie jeszcze króciutki filmik na temat sztucznych witamin.

11 lata 10 miesiąc temu #568473 przez agusiaa26
emi87 napisał:

pytanie czy to faktycznie dzidzia az tak rośnie czy mamusia hehehe ;)

agusia no własnie w ciazy nie wolno uzywac tamponów....i dlatego mam blokade przed basenem...ja wogóle jak chodziłam na aquaaerobic to co 15 min do kibelka bo mam jakas fobie, ze zaraz mi sie chce siku i boje sie nie zsikac w basenie hahaha :D i u nas ten basen jest do d*** - tloooczno i drogo :/ bo np w jeziorze to moge cały dzien siedziec :) kocham wode :)

no z tym sikaniem tez mam ten sam problem :) a o tamponach nie czytałam ze nie można ich w ciąży używac:/ hmm no ale raz na basenie chyba nie zaszkodzi, estem zwolenniczką tamponów i jak mam teraz te podpaski to moje cierpienie:(

11 lata 10 miesiąc temu #568477 przez dorkiszon

11 lata 10 miesiąc temu #568478 przez emi87
dorkiszon tez mysle ze nie sa do konca dobre ale rozsadnie brane nie zaszkodza zwłaszcza w okresie zimy. niestety teraz ilosc owoców i warzyw jest ograniczona i ja czuje ze nie jem tyle co powinnam takich zdrowy rzeczy. z owoców to jabłka (bo nasze dobre) i czasem banana. gruszki cholernie drogie,cytrusy do niczego....warzywa typu ogórki czy pomidory tez zostawiaja wiele do zyczenia a inne z kolei drożyzna (np kalafior 12 zł!~). mysle ze jak sie zaczna sezonowe nasze dobre witaminki to jeszcze bardziej ogranicze te sztuczne :) tez wole naturalne witaminki ale niestety to Polska i zima nam sporo dobrego zabiera.

ciekawy ten filmik - daje do mylenia...
ciekawe ile czego trzeba by było zjesc zeby sobie zapewnic dzienne dawki witaminek? ile np jabłek, ile marchewek hmm?

agusia ja tez zawsze tampony....no ale cóz, zaprzyjaźniłam sie juz z wkładkami hehe :D chociaz ostatnio zauwazyłam ze upławów mam troche mniej - głw to lutein sobie ucieka :D

11 lata 10 miesiąc temu #568479 przez Jamajka
Alba dobrze napisałaś.. Dzieci są różne.. jedne sobie same leżą i się zabawiają a inne płaczą całymi dniami i co by człowiek nie wyrabiał, to jest źle. Ja też usypiałam Lenę na 'chodząco' do 9 miesiąca. I też z bezsilności i zmęczenia miałam nie raz ochotę ją zostawić w tym łóżeczku, żeby ryczała aż zaśnie... ale po prostu nie mogłam i nie potrafiłam. Później sobie też wyluzowałam i stwierdziłam, że przecież wszystko kiedyś mija, że ona mnie teraz potrzebuje, może jej źle, może ząbki nie dają spokoju, a ja co? mam ją zostawić samej sobie? i mam wrażenie, ze im szybciej sobie to uzmysłowiłam tym szybciej przeszło ;-) Lenuśka też śpi z nami w łóżku ale śpimy we trójkę, ona w środku ;-) i zawsze jak przychodzimy do łóżka spać to jesteśmy tacy rozczuleni tym małym robaczkiem tak rozkosznie rozwalonym na naszym łożu, albo śpiącym w poprzek, albo w jakiejś dziwnej, śmiesznej pozie ;-) Czasem robimy zdjęcia, żeby to utrwalić.. bo czas tak leci, że ani się obejrzę to nie będzie chciała dawać buziaków przy znajomych i będzie mówiła "mamoo, no weeeź" :P

11 lata 10 miesiąc temu #568485 przez dorkiszon
Własnie dostałam z Jonsona płyn do mycia dla noworodka za te ankiete co wypełniałam.

11 lata 10 miesiąc temu #568486 przez bisbas
dziubasek napisał:

Bisbas a ty juz dostalas ta wielka ksiazke ciazy? (ta co sie z nia idzie rodzic i na wszystkie wizyty zabiera)- bo tam jest napisane ze my w UK mamy 3 usg i ostatnie po 31tc, a jesli nie urodzisz do terminu to w dzien terminu kolejne. Kolezanka w Londynie tez tak ma wiec ty tez powinnas.
Dziewczyny dajcie sprawdzony przepis na ciasto do pierogow(mam ogromna chetke), tylko taki dla debili ;) bo ja kulinarne beztalencie ;)

niestety dziubasku u mnie w szpitalu wyglada to inaczej nie mam jak ci pokazac tej mojej ksiazeczki ale sprobuje napisać

6+ weeks - booking
11 , 14 - nuchal scan and serum test
16 weeks - antenatal check , blood test if required
18 , 21 - anomaly scan
22 weeks - antenatal check , mat B1 ,
25 weeks 1st pregnancy only - antenatal test
28 weeks - antenatal check bloods and FBC , Anti -D
31 weeks 1 st pregnancy only - antenatal check
36 weeks - antenatal check , blood test , birth plan
38 weeks - antenatal check
40 weeks 1st pregnancy only - antenal check
41 weeks - antenatal check , membrane sweep , book induction

tak to mniejwiecej wyglada nie wpisywalam dokladnie wszystkego z tych tabelak czyli czegos takiego jak dawanie ulotek itd wiec rozni sie to bardzo dziubasku nie wiem od czego to zalezy moze od szpitala niemam pojecia naprawde

11 lata 10 miesiąc temu #568495 przez dorkiszon
Ja jem jabłka są tanie, banany non stop przeceny w tesco, pomarancze pyszne najlepsze sa wlasnie w zimie wiec nieprawda, ze do nieczego, kiwi cały koszyk na tydzien zjadam, gruszki pare sztuk zawsze kupie i to wszystko myślę, że dorogie teraz to sa winogrona to sie zgodze.
A reszta to warzywa jem i nie sądzę , że mam jakies niedobory witamin.

11 lata 10 miesiąc temu #568502 przez dorkiszon
Jamajka hahahah , ale się uśmiałam "mamo no weź", ale tak będzie :)

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #568504 przez emi87
no ja tez jabłuszka to tonami wcinam :)

u nas gruszki 7zł/kg i dla mnie to duzo. a tegoroczne cytrusy wyjatkowo mi nie smakuja - nie moge trafic na zadne dobre (a my z mezem potrafilismy zjesc 4 kg do filmu!)ale w tym roku na prawde dupne sa (bynajmniej dla mnie)... a kiwi tez sie podobno nie powinno za duzo jesc cos gdzies czytałam.choc lubie i tez od czasu do czasu hapsne :D
ja na prawde uwielbiam owoce i warzywa i mogłabym sie zywic tylko tym hihi wybierzemy sie moze na bazarek to znajde cos dobrego bo w sklepach dla mnie lipa i posucha :P wiec sie asekuruje suplement (połowa zalecanej dawki).
chco zeby nie było - zgadzam sie z toba ze za duzo witamin sztucznych to niedobrze :)

11 lata 10 miesiąc temu #568507 przez dorkiszon
Jedno kiwi dziennie daje całodzienne zapotrzebowanie na witamine C ma tez duzo żelaza.

11 lata 10 miesiąc temu #568510 przez dorkiszon
Badania naukowców z Nowej Zelandii dowodzą, że jedzenie 2-3 sztuk kiwi dziennie chroni nas przed chorobami nowotworowymi. Taka sama ilość owoców może chronić też przed udarem i zakrzepicą żył. A regularne spożywanie kiwi obniża poziom trójglicerydów aż o 15%. Ponadto norweski naukowcy uważają, że kiwi może być naturalną alternatywą aspiryny w utrzymaniu układu krwionośnego bez skutków ubocznych.

Ja jem właśnie góra 3 sztuki.

11 lata 10 miesiąc temu #568513 przez dorkiszon
U mnie gruszki w biedronce chyba cos 4,50 ale ja biore tak ze 4 sztuki.

11 lata 10 miesiąc temu #568518 przez dorkiszon
Wiadomo w Polsce nic nie jest tanie w stosunku do zarobków, ale za to warzywa są najtańsze :D

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka