BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #580393 przez EwelinaB87
Mnie wydaje sie ze dzidziusia czuje, ale to moja pierwsza ciaza i brzuszek mam dosc duzy wiec nie wiem czy to wzdecia czy macica czy wlasnie plywa w srodku, masakra :D
ale za tydzien dwa bedzie wszystko jasne :D

od poltora tygodnia wieczorem leze z reka na brzuszku wyczekujac ruchow :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #580405 przez kaska1982
edwelinaB87 ja tez dosyc pozno zaczelam czuc ruchy, dopiero tak w 19 tygodniu jakies slabe babelki a teraz to juz nawal porzadnych kopniaków :)
Spokojnie doczekasz sie i ty :)
polecam słuchanie wieczorem dzidziusia stetoskopem, ja uwielbiam to od jakiegos 15 tygodnia :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 9 miesiąc temu #580408 przez dorkiszon
Zakaz sportu w ciąży jest tylko wtedy, gdy ciąża jest wysokiego ryzyka bądź są to ćwiczenia jakieś zakazane i ekstremalne.
Typu jazda konna, narty, jakieś skoki, bieganie itp. Wszędzie o tym piszą i mówią lekarze, że sport jest wskazany choćby głupie spacery dotleniają dziecko przez niedotlenienie płodu tez można poronić. Jeśli nic złego się nie dzieje to można niektóre sporty uprawiać.
Tak samo z basenem jest najlepszym sportem dla kobiet w ciąży. Wiadoma sprawa, żeby się też nie przeforsować jak ktos nigdy nie ćwiczył, a nagle zacznie.
Według lekarzy ćwiczenia gwarantują nie lekki poród tylko dobra kondycje przy porodzie nie znaczy, że kogos nie będzie bolało tylko nie będzie umierał z przemęczenia przy parciu, bo są kobiety które po jednym parciu sapią i juz nie mogą dalej przeć.
Tak samo mięśnie brzucha gdy są dostatecznie wzmocnione podtrzymuja ciężar w czasie ciąży i nie jest tak bardzo obciążony kręgosłup i moge tak wymieniac zalety, a nie wady sportu w ciąży. Więc nie wiem czemu miałabym nie ćwiczyć.
Więc ja popieram Joanne, bo zadko się zdaża tak rozsądne podejście.

11 lata 9 miesiąc temu #580410 przez EwelinaB87
Ja probowalam jakis tydzien temu i nic zupelnie nic, nawet detektorem tetna ginekolog musiala zawsze sie sporo nawyginac zeby znalesc serduszko dzidziusia...
Jakos paskuda tak sie ulozy ze nie da rady sie na niego trafic,
Ale raz wydawalo mi sie ze wyprostowal nozke i czulam grudke pod skora. ale nie wiem czy to bylo TO

11 lata 9 miesiąc temu #580418 przez kaska1982
dorkiszonku masz racje, tylko do tego potrzebne jets odrobina zaparcia :) u mnie basen za daleko, a za sportem nigdy nie przepadalam, za to spacery uwielbiam :) codziennie spacer jeden lub dwa :) mój piesek mnie do tego mobilizuje :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 9 miesiąc temu #580425 przez dorkiszon
blog.pedaluj.pl/jazda-rowerem-w-czasie-ciazy/
To dobra wiadomość dla mnie, bo co roku dużo spędzam na rowerze, a myślałam, że tego nie można :)
kaska1982 to wystarczy, że się dotleniasz.

11 lata 9 miesiąc temu #580436 przez dziubasek
Dorkiszon ja tu nie mowie o spacerze itp, mam zakaz dzwigania wiec hantlami nie bede machac, poza tym ja pracuje 40godzin tygodniowo- na dodatek mam male dziecko. Nie siedze w domu i nie sadze ze mam za malo ruchu. Znam nie jedna dziewczyne ktora przeforsowala sie np. podczas zwyklego sprzatnia domu i zaczela plamic(wole sobie tego oszczedzic)

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #580446 przez Nikaa
dorkiszonku bardzo ciekawy artykuł
ja stosuje nordic walking i mam piłkę do ćwiczeń (taką dużą - są ćwiczenia także dla kobiet w ciąży ) :) ale dotychczas rzadko tak raz w tygodniu bo dotychczas pracowałam do tego kręgosłup tak mi dawał w znaki że nadawałam się po pracy tylko do łóżka :p teraz gdy nareszcie kręgoslup choć trochę mniej boli (hurrrrrrrra) zamierzam częściej korzystać z kijków :) no i mam więcej czasu więc się zapisałam na basen :)

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 9 miesiąc temu #580448 przez kaska1982
Zaraz tam forsowac sie... znam dziewczynę, któa zaczęła plamić w 24 tygodniu po tym jak wieszala firanki. Skonczylo sie tym ze do 34 tyg lezala na podtrzymaniu i urodzila wczesniaka. Nie ma co ryzykować. Jak ktoś ma kondycje i przed ciaza był bardzo aktywny fizycznie to czemu nie, ale czasem lepiej odpuscić i zastanowic sie co jest wazniejsze. Ale to sprawa dla kazdego bardzo indywidualna i kazdy ma prawo miec swoje zdanie.
Dziubasku przy małym dziecku w domu już dosyć cwiczen masz i aktywnosci fizycznej :) to starczy za wszystkie ciwczenia :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 9 miesiąc temu #580452 przez magdalenagal
EwelinaB87 Cześć :-) my jesteśmy płodne pod każdym względem :-) na którymś z tematów widziałam że nasze lipcowe forum nazwano pełnowymiarowym czatem :-) to fakt. My nawet wzajemnie się naradzamy co zjeść danego dnia :D

Pytasz o ruchy dziecka- ja czuję je od około 18 tygodnia a teraz Młodzieniec jest bardzo aktywny, dźga mnie non stop :-) ale cieszy mnie to bo wiem że wszystko jest ok. Dziś lekarz pytał czy czuję już ruchy :-) zaczęłam się śmiać, że bywa i tak że nie daje w nocy spać :-)

kaska1982dzięki za dobre słowa :kiss: Ja też dziś pomyślałam, że jeśli Dzidzia się nie obróci, konieczna będzie cesarka a jej chciałam uniknąć... A co do ćwiczeń- tak jak Ci napisałam wczoraj- zdechło. Nie chciało mi się dziś a poza tym emocje z wizyty na pewno spaliły zbędne kalorie i w ogóle ;-)

Qltoorkaczuję że będzie Alicja :-) daj koniecznie jutro znać czy się sprawdzi. Jeśli nie, oznacza to że mój zmysł czarownicy się stępił...

kasiaki Inne Miłe Mamunie czy któraś z Was też tak ma jak ja, że nie ma chęci żeby Was ktokolwiek poza Ojcem Płodzicielem dotykał po brzuchu? Ja już jestem chora na myśl że ktoś chciałby mnie dotykać... Trzeba będzie uaktywnić asertywne odmawianie :P

Kasik88 a kiedy u-(z)wolnienie od pracy?

Karolinapu mnie na razie wychodzą stare po tyciu, ale są bladziutkie, nawet nie czerwone czy różowe. Kupiłam olejek z Rossmanna (na brzuchol) i jakieś cuś na rozstępy z Lirene (na dupala) mam nadzieję że za dużo ich nie będzie. Moja Siostra śmiała się że jej brzuhol wygląda jak popękana skorupka jajka... ;-)

Co do wyglądu- zawsze po domu chodziłam w wygodnych ciuchach, teraz jest nie inaczej. Co do makijażu, maluję się tylko na wyjścia i też nie wszystkie- zwyczajnie mi się nie chce ;-) A co do seksualności... czy ja wiem- nigdy nie byłam seksualnie niebezpieczna ;-) Najważniejsze żeby Monsz widział we mnie kobietę, nawet z rosnącym bezbolem ;-)

Dziś przyjechała moja komoda. Monsz składał dwie godziny ale nie marudził zbytnio ;-) jutro zacznę powoli ją przygotowywać na ciuszki Michałka :-)

11 lata 9 miesiąc temu #580455 przez dorkiszon
dziubasek ja mówie o kobietach, które ruchu nie mają nie o kobietach, które pracują fizycznie.
Bardzo niedobrze, że koleżanka się tak przeforsowała sprzątaniem ja tez wolę sobie też oszczędzić takiego sprzątanka :)
Sport to zdrowie hantelki 0.5 kg niepowinny wywołać poronienia itp. małe ciężary, ale ja osobiście akurat hantelków nie podnoszę.
Jakbym miała małe dziecko być może też nie byłabym taka aktywna sportowo :) chyba, że razem z nim :P
Zresztą zaznaczyłam, że jeśli nie ma przeciwskazań do ćwiczeń to można, a jeśli ty takie masz no to odpowiedź jest prosta.
Sport to zdrowie :D

11 lata 9 miesiąc temu #580458 przez Joanna89
dorkiszon napisał:

Zakaz sportu w ciąży jest tylko wtedy, gdy ciąża jest wysokiego ryzyka bądź są to ćwiczenia jakieś zakazane i ekstremalne.
Typu jazda konna, narty, jakieś skoki, bieganie itp. Wszędzie o tym piszą i mówią lekarze, że sport jest wskazany choćby głupie spacery dotleniają dziecko przez niedotlenienie płodu tez można poronić. Jeśli nic złego się nie dzieje to można niektóre sporty uprawiać.
Tak samo z basenem jest najlepszym sportem dla kobiet w ciąży. Wiadoma sprawa, żeby się też nie przeforsować jak ktos nigdy nie ćwiczył, a nagle zacznie.
Według lekarzy ćwiczenia gwarantują nie lekki poród tylko dobra kondycje przy porodzie nie znaczy, że kogos nie będzie bolało tylko nie będzie umierał z przemęczenia przy parciu, bo są kobiety które po jednym parciu sapią i juz nie mogą dalej przeć.
Tak samo mięśnie brzucha gdy są dostatecznie wzmocnione podtrzymuja ciężar w czasie ciąży i nie jest tak bardzo obciążony kręgosłup i moge tak wymieniac zalety, a nie wady sportu w ciąży. Więc nie wiem czemu miałabym nie ćwiczyć.
Więc ja popieram Joanne, bo zadko się zdaża tak rozsądne podejście.

Dzięki! To mile ze masz takie podejście jak ja. Dla mnie sport jest częścią życia :) wsponaczki nieuprawiam jedynie a po basenie czuję się niebiansko całe napięcie z mięśni schodzi dlaczego.wiec będąc w.zdrowej ciazy mam z tego rezygnowacJesli ciąża jest zagrożona to ok , ale w zdrowej ciąży tym bardzirj ze uwielbiam cwiczenia przy relaksacyjnej muzyce sprawia mi to radosc i takie poczucie ze dbam o siebie i o małą:) ale tak jak pisałem każdy ma.swoje podejscie do zycia:)

11 lata 9 miesiąc temu #580460 przez dziubasek
Ja Wam powiem tak ciaza ciazy nie rowna... Jasli ktos sie czuje na silach zeby cwiczyc niech to robi... ja niemam mocy, boli mnie kregoslup i sa dni ze z checia bym sobie polezala caly dzionek w wyrku ale przy Miss to graniczy z cudem ;)

11 lata 9 miesiąc temu #580464 przez dorkiszon
Nikaa nordic walking :) też korzystam z kijków mojej mamy, bo ona 2 godzinny dziennie zasuwa to jest bardzo dobry sport i dla kobiet w ciąży polecany.
kaska1982 masz racje poronić można z wielu rzeczy nie ma reguły, a trzeba uważać i tyle każdy ma swój rozum.

11 lata 9 miesiąc temu #580466 przez uniuni
Dorkiszon przecież nikt nie pisał, że masz NIE ćwiczyć. Dziubasek pisała o sobie, a ja o sobie. Tyle w tym temacie, bo ja widzę, że Cie jakoś to prowokuje co napisałyśmy z Dziubaskiem.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka