BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

12 lata 3 tygodni temu #589803 przez Gro-szek
Nie mają czasu zająć się poważnymi rzeczami, a tracą czas na takie bezsensowne zmiany ustaw... po co? nie wiem...
Uważam za dość nieuzasadnioną zmianę jeśli chodzi o zdrobnienia..
ale nadawanie imion niesugerujących płci - to jeszcze mogę zrozumieć, gdzie małżonkowie są różnych wyznań i kultur i znalezienie złotego środka w nadaniu imienia może graniczyć z cudem...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 3 tygodni temu #589808 przez asiulek_dolls
jeśli się mąż uprze to kłucić się nie będe tylko troche mnie to śmieszy bo mój brat ma na imię Tomek, synkowi dał na drugie Tomek, mój mężuś to też Tomek i jeśli urodzi nam się synek i mój nie zmieni zdania to na drugie też będzie Tomek :) a żeby było śmieszniej to szwagier brata też ma tak na imię i jak w trójke koło siebie siedzieli na chrzcinach to ich spytałam po którym z nich mały ma drugie imię :P

12 lata 3 tygodni temu #589812 przez Sikoreczka
Ja daje dzieciom po jednym imieniu. Mamy Jakuba a teraz będzie Julka lub Justyna bądź Jędrzej lub Jarosław albo jeszcze jakieś inne nam się spodoba jak się dowiemy płci :D Zdecydowania brak.

Ewelina zakładanie działalności w ciąży to super sprawa bo wystarczy przez 3 miesiące płacić najwyższe składki a później będziesz miała macierzyński na super poziomie :) Podobno jest jakaś luka w prawie. Musisz się dobrze dowiedzieć bo może jest to szansa na niezłą kaske :P

12 lata 3 tygodni temu #589816 przez patka1603
co do imion to ja mam 2, maż 1 i z jednej strony jestem za tym żeby to podtrzymać i zostać przy 2 a z drugiej strony to tylko dodatkowy kłopot z pisaniem. Kiedyś wydawało mi się że 2 imię musi być święte(chrzest) hmm sama nie wiem jak to już jest?!

12 lata 3 tygodni temu #589828 przez EwelinaB87
Akurat czytalam z tymi skladkami ale niestety nie mam na tyle zeby placic co miesiac 2500zl skladek bo nie mialabym za co zyc...Chociaz musze sie nad tym zastanowic powaznie ;)

Ja mam takie klucia mocne po prawej stronie ale tylko w nocy, moze kilka razy... biore luteine ale ty wez sobie nospe na pewno

12 lata 3 tygodni temu #589856 przez patka1603
a co te składki takie wysokie?

12 lata 3 tygodni temu - 12 lata 3 tygodni temu #589858 przez agniesia1604
Sikoreczka i Ewelina,
właśnie to mieli zmienić z tą luka w prawie i zakładaniem własnej działalności... że teraz wraz z tym rocznym macierzyńskim miało wejść 9 miesięcy przejściowe - prowadzenia działaności aby móc dostać właśnie ten zasiłek .... rzeczywiscie Matki robiły tak i mieli to zmienić... więc dobrze najpierw się tym zajać i sprawdzić:)

EDIT:
A potem na L-4 i nie daj boże kontrola z ZUSu...i otworzysz drzwi... toć czemu Pani nie w łóżku??? Przecież jest Pani na L-4 :))) L-4 w ciąży dostaje się LEŻĄCE:)

12 lata 3 tygodni temu #589864 przez agniesia1604
Ale w sumie - gdybyś miała zacząć działalność na tych samych zasadach co inni - niższe składki przez 2 lata.... to jak to się ma np do Macierzyńskiego?
Już nie mówię o L-4

12 lata 3 tygodni temu #589872 przez katarzynaxxx89
Ja też mam kłucia ale w plecach koło kości ogonowej, w nocy mnie tak bolało że nie wiedziałam co robić, można smarować amolem?? Teraz trochę przeszło czuję przy schylaniu i wstawaniu takie kłucie

12 lata 3 tygodni temu #589903 przez Magda-87
Jeżeli chodzi o kłucia do najbardziej je odczuwam nad ranem - jak się przewracam z boku na bok i nie wiem od czego to zależy ;)

Agnieszko o chrapaniu męża to lepiej nic mi nie mów, bo mój poczyna sobie ostatnio coraz śmielej :angry: a ja biedna nie mogę przez to spać :(

Odnośnie imion to na razie jesteśmy na etapie jednego... u mnie w rodzinie jest pare osób które mają po dwa imiona, a u mojego męża wszyscy dają po jednym... więc w sumie nie zdecydowaliśmy czy będzie pojedyncze czy podwójne... może jak poznamy płeć to się w końcu zdecydujemy :)

12 lata 3 tygodni temu #589905 przez EwelinaB87
wlasnie musze to ustalic, maxylamna skladka chorobowa to 3,3k zl, do tego zdrowotne 240zl
ale gdy jestes na macierzynskim musisz placic jeszcze spoleczne i wychodzi min 800zl bo pracodawca juz ich nie ponosi.

12 lata 3 tygodni temu #589920 przez lalunia2419
jeszcze jedno imie jakie mam to cyprian dls chlopczykas

12 lata 3 tygodni temu #589922 przez lalunia2419
widze ze nie ktore z was juz czuja ruchy dzidzi jest juz mozliwe ja jestem w 17 tyg i jeden dzien to moja pierwsza ciaza i ja jeszcze nic nie czuje
kiedy ja poczuje ruchy juz tak bardzo bym chciala :P

12 lata 3 tygodni temu #589953 przez MamaBąbelka
Spokojnie Laluniu, na pewno poczujesz niedługo :). Ja poczułam pierwsze w 18 tygodniu.

Patka
, bo kiedyś tak było, że dawali drugie na chrzcie, jeśli pierwsze nie miało patrona.
W mojej rodzinie i rodzinie męża prawie wszyscy mają po dwa imiona i my też tak zrobimy. U nas jest tak, że mały u szwagrów ma po tatusiu na drugie Tomasz, a mój P. chce też na drugie Tomasz dla naszego po swoim dziadku. Ale skoro to drugie to przecież żaden problem, nikt go na co dzień nie używa.

12 lata 3 tygodni temu #589964 przez agniesia1604
Ja już nie wiem czy czuję czy nie czuję:) hahahaha

Dziś wyraźne bąbelki wyczuwam po zjedzeniu czegoś słodkiego lub zjedzeniu śniadania, obiadu i t d...

I już miałam takie 3 akcje bąbelków (około 9:50, 13,00 i 15:30 )- takich przyjemnych - miałam wrażenie że troszkę drętwieje delikatnie skórka na brzuszku... takie mróweczki na skórce
Ale tych bąbelków to troszkę puka - no nie wiem z 5-10 przez 2-4 minuty i koniec.

A bąbelki dość wyraźne takie gili gili :)

Czyżby Staś się przestawił z powrotem na lewy boczek koło pępusia?:)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka