BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #593320 przez EwelinaB87
Kobity wróciłam!!!!
Strasznie mnie wystraszyła położna w ligocie ze musze lezec w szpitalu do mam skierowanie na patologie ciazy z domniemywaniem wyplywania wod plodowych i skrocenia szyjki...

Pani polozna zbadala tetno, mam niska ciaze dzidzius jest wiec sie naszukala , ale znalazla pieknie bilo 154. cisnienie 120/60
Potem przyszla taka mila mlodziutka lekarka, chyba jeszcze na specjalizacji i poszlysmy na usg, tu szok niby szpital nic szczegolnego ale USG mieli europejskie jak na prenatalnym z wyswietlaczem cuda wianki, poogladalam sobie dzidziusia i ta paskuda ulozyla sie poprzecznie czyli zamiast wzdluz gdzie jest pelno miejsca to w poprzek czyli takie scisniete i zmierzyla ladnie dzidziusia wiec tak:

BPD-srednica główki 47mm czyli 19tc wg strony 20+1
FL-długosc kosci udowej 30mm czyli 19tc
AC-obwód brzuszka 135 czyli 18tc (chudzinka) wg srony 19

Masa płodu 305g
Łozysko w dnie na sc tylnej
Kieszonka wód płodowych 24mm
HC-obwód główki 177mm wg strony i lekarki 20tc

Plyn owodniowy wypelnia cala jame macicy, przeplyw krwi prawidlowy
Bardzo przydatka tabelka
noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1

z niej wynika ze udo i brzuszek 19+2, główka 20tc

Szyjka 38mm

Niestety dzidzius mial zlaczone scisle nozki i nie bylo widac co to ale z tego dosc zaawansowanego testu bedzie dziewczynka, maca mi w glowie :(

noworodek.pl/index.php?sm=1

Do badania wewnątrz pochwowego uzyla chyba najwiekszego wziernika jaki kiedykolwiek widzialam ale byla najdelikatniejszym ginem jaki znam

A diagnoza byla taka ze mam uplawy i przepisano mi globułki i niestety 2 tygodnie bez sexu :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #593323 przez agataxii
katarzynaxxx89 napisał:

Mami nka śliczny brzusiu
A ja myślę iść na USG prywatne bo mój lekarz tylko zwykłe robi nie wiem czemu nie zrobi dowcipnego

Może nie ma odpowiedniej głowicy...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #593329 przez agataxii
Ewelinko, to super, że już wróciłaś i maleństwu nic nie zagraża :)
A seksem się nie przejmuj. Co to 2 tygodnie przy 3 miesiącach :blink:
Ważne by maluszkowi nie zaszkodzić :)

11 lata 9 miesiąc temu #593333 przez EwelinaB87
Chyba bym miala takie sny erotyczne ze budzilabym sasiadów hahaha.
Ale nawet nie wiecie jak mi ulzylo, chyba bym sie tam pochorowala przy tych naprawde zagrozonych ciazach i bezsenstymentalnych diagnozach..

Ale za patrzenie na dzidziusia bylo warto przejechac godzine na ligote i mialam przez bzuch przez pochwe i badanie, czulam sie kompleksowo przebadana, jeszzcze byla jakas konsultacja z pania profesor bo to szpital kliniczny z uniwersytetem medycznym.

Mając te doswiadczenia ligota zdobywa bardzo duzo punktow tylko martwie sie dojazdem bo jedzie sie przez centrum katowic, a to dramat :D

11 lata 9 miesiąc temu #593344 przez agniesia1604
katarzynaxxx89,
ja nie mam badania USG dowciapnego odkąd skończyliśmy 12 tydzień:)

Ewelinko,
jak to się stało że lekarz stwierdził skrócenie szyjki macicy ??
Dobrze że pojechałaś do specjalistycznego szpitala gdzie Was przebadali od do..:)

Ważne że jest okey...
Czyli musisz odpoczywać czy nie?:)
Na Twoim miejscu bym trochę zwolniła ...

Aha... Twój maluch ułożył się tak jak mój ostatnio ... mój też taki ściśniety był a do tego broda przy klatce ... dosłownie główka zgieta mocno do klatki...:(

11 lata 9 miesiąc temu #593355 przez EwelinaB87
Moj jest główką w dół i to wlasnie ona mnie tak cisnie, no mowie wam jakby wam sie wiecznie chcialo kupke.
Ale ja czuje dzidziusia ciagle bo ma dosc dlugie nogi i raczki, ale na usg bylo tak dobrze widac buciunie ze nie uwierzylabym a to zwykle 2d bylo...

Tak powiedziala ze mam sie oszczedzac, nie powiedziala ze mam lezec jak kloda, ale mam sie nie przemeczac, nie dzwigac, ale ja tego zwykle nie robie...

Moja pani doktor powiedziala ze szyjka jest miekka i podejrzanie wilgotna, ale zeby ginekolog pomylil mleczne uplawy z wodami plodowymi?

tylko przez pochwe mozna sprawdzic szyjke przez brzuch nawet jej nie widac, to samo z dzieckiem przez pochwe tylko widac zarys glowki maluszka albo dupki w zaleznosci jak sie ulozy...
A w badaniu na krzesle mozna sprawdzic tylko to czy pochwa jest prawidlowa i konsystencja macicy.

Ciesze sie ze tam pojechalam wlasnie dlatego ze badanie bylo naprawde kompleksowe.

11 lata 9 miesiąc temu #593361 przez klauduska89
Ewelina dobrze że już wróciłaś i nic strasznego się nie dzieje :) Jak czytam jak Cię kompleksowo przebadali to aż mnie cholera strzela że w moim szpitalu prawie wcale się nie przejmują kobietkami. Skoro długość szyjki można zmierzyć przez usg dopochwowe to nie rozumiem dlaczego mi takiego badania nie zrobiono :( Teraz we wtorek mam planowane usg ale nie wiem czy jeśli lekarza o to poproszę to czy mi te usg zrobi...
Wogóle miałam dziś okropną noc :( Obudziłam się i wydawało mi się że mam bardzo twardy brzuch i mnie boli, nie mogłam spać i miałam okropne myśli. Nie wiem już sama czy ten brzuch mnie bolał czy mi się wydawało ale po ostatnich przejściach cały czas się boję że coś może być nie tak :(

11 lata 9 miesiąc temu #593366 przez EwelinaB87
Klaudia koniecznie zażądaj takiego badania, na jakiej więc podstawie stwierdzili że się skraca, skoro nawet nie wiedzą jaka była wcześniej?
Bezsens, też jestem szczęśliwa że to wszystko zrobili i nawet nie czekałam, wszystko od ręki.
Problem tylko byłby wtedy jakby nie miała czasu bo byłby ktoś bardziej potrzebujący...
Ja byłam na miejscu po 18 może dlatego...

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #593382 przez agniesia1604
Chwila,
czyli długość szyjki macicy można sprawdzić (czy się skraca) tylko i wyłącznie poprzez USG czy także poprzez badanie takie dowciapne - palcami...:)
Bo już nie łapię:)

Mój normalnie mnie bada dowciapnie i zawsze komentuje ...
typu: No, szyjka zachowana, w porządku.

EDIT: Kupiłam salceson... właśnie wszamałam 3 kanapki z salcesonem ...i na deser OPONKĘ... normalnie Czuję się pełna...

Aha jak wracałam z zakupów strasznie mnie ciągnął brzuch - macica w dół... takie dziwne uczucie - pewnie dlatego ze wracałam do domu z dwoma siatkami ?

11 lata 9 miesiąc temu #593384 przez klauduska89
Normalnie jestem teraz zła na ten szpital i lekarzy... :angry: Siedzę teraz i czytam o tym wszystkim i aż mnie ponosi! Totalna olewka bo jak to inaczej nazwać...a co gorsze nie mam żadnego innego szpitala w okolicy do wyboru...Dwóch lekarzy mnie badało-najpierw mój prowadzący i powiedział że szyjka skrócona i muszę iść do szpitala i później ordynator już po przyjęciu na oddziale i powiedział to samo...Przy wypisie znów mnie badano i powiedzieli tylko że szyjka zachowana i brak rozwarcia...

11 lata 9 miesiąc temu #593429 przez EwelinaB87
Chyba podwcipnie moga okreslic czy jest zachowana i nierozwarta ale jak RECZNIE zauwazysz ze sie skraca skoro to tylko 30-40mm?!
to fizycznie niemozliwe, bo ludzie nie mamy w rekach miarki ;)
Chyba ze jej konsystencja jest watpliwa i wtedy mierzysz, nie mam pojecia, ale jesli ktos mowi ze sie skraca, to powienien wiedziec ze szyjka miala tyle a ma tyle, dla mnie to jest skracanie, ale nie jestem lekarzem.

11 lata 9 miesiąc temu #593452 przez MamaBąbelka
Ewelina, to super, że jest lepiej, niż się zapowiadało, dwa tygodnie bez seksu to nie tak strasznie ;).

Myślę, że dobry lekarz jest jednak w stanie ocenić szyjkę w badaniu tzw. palpacyjnym (ręcznie), choć na pewno o wiele dokładniej jest to robione usg przezpochwowym. Ja teraz jak byłam na tym połówkowym, to miałam oglądanego dzidziusia i łożysko tym przez brzuch, ale szyjkę tak wsuniętą samą końcówką tego przezpochwowego. I było widać taką małą, krągłą pupkę w tle ;).

Nasze dzieciaczki na razie przez brzuch co najwyżej mogą słuchać, ale może któraś z Was by chciała wziąć udział: www.facebook.com/minimuzapl?ref=hl

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #593510 przez Niesia
Ewelina dobrze, że okazało się że wszystko jest ok. Współczuję tylko, że musiałaś tyle stresu przeżyć a i dzidziuś ten stres odczuwał :(

Dzień piękny, humor wspaniały, bita śmietana ubita, galaretka tężeje w lodówce...
Tylko...
Cały czas mam wyrzuty sumienia, co do wczorajszej głośnej imprezy. Boję się, że to mogło jakoś zaszkodzić. jak myślicie?

Przypominam, że za pół godziny na TVN Style 'O Matko!' :)

11 lata 9 miesiąc temu #593521 przez MamaBąbelka
Na pewno warto unikać głośnych miejsc w czasie ciąży, ale maluch co najwyżej mógł się trochę niepokoić hałasem, brzuch i wody płodowe chronią jego uszy przed takimi hałasami raczej wystarczająco dobrze, w końcu Tobie nie popękały bębenki, a nic ich nie chroniło :).

11 lata 9 miesiąc temu #593523 przez asiulek_dolls
Ewelina fajnie że wszystko ok i że tak szybko i fachowo Cię przebadano :)

Klauduska nie denerwuj się, bo nic to nie da... a nerwy nie są dobre ani dla Ciebie ani dla dziecka, na pewno nie wypuściliby Cię do domu gdyby nie mieli pewności że jest dobrze, a to że miałaś nieco mniej badań nie znaczy że źle się Tobą zajęli, widocznie te które wykonali wystarczyły do postawienia diagnozy

zresztą niestety w naszym kraju nie jest jeszcze tak że każdy szpital ma identyczny równie dobry sprzęt, myśle że warto zachować spokój i zaufać lekarzom - inaczej przez te dziewięć miesięcy chyba byśmy powariowały :) bo założe się żę po przeczytaniu ostatnich postów każda z nas doszukiwała się u siebie podobnych objawów i zastanawiała czy z jej szyjką jest ok

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka