BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpniowe 2013

11 lata 9 miesiąc temu #593059 przez Monix
Dziewczyny jak któraś z Was nie oglądała jeszcze "O Matko" a chciałaby, to na TVN player są wszystkie emitowane już odcinki :)
tvnplayer.pl/szukaj,1.html?query=o+matko

OLIGA gratuluję córci :lol:

Ewelina trzymaj się dzielnie!

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu #593062 przez mami_nka
Ja właśnie ogladam odc 2 ;) przez Play station męża tam jest Ipla i TVN hehe a tak wyzywałam jak kupił :D
Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #593068 przez Monix
Ja też oglądam 2 :)
piękny brzusio :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #593105 przez MamaBąbelka
Mami_nka, piękny brzuszek.

Ewelina, no to ostrożnie teraz. Niestety to rozwieranie szyjki zbyt wcześnie, to jeden z najczęstszych ostatnio chyba problemów :/.

Ja nie będę jeszcze mieniać suwaczka do następnej wizyty, choć my jesteśmy na 100% przekonani, że to córcia, ale jednak może najpierw poczekamy na dowód :). Za to dziś byliśmy u mnie w domu i kolejny raz głównym tematem było wymyślanie imienia :D.
Ja chyba mogę wreszcie wpisać te ruchy w kartę ciąży, bo ostatnio maluszka czuję codziennie, a czasem to są naprawdę mocne kopniaczki :).

11 lata 9 miesiąc temu #593136 przez Niesia
16 tydzień i taki wielki brzuch!! :O Gratuluję i zazdroszczę. Mój nadal mały, choć większy niż wcześniej to nadal mały.

Mam wyrzuty sumienia. W klubie, w którym byłyśmy bardzo głośno grała muzyka. Chwilę nawet potańczyłam ale gdy zaczęły się kawałki z dubstepem i czułam, że te basy przeze mnie przechodzą to się przeraziłam. Boję się, że to mogło jakoś zaszkodzić dziecku :(

11 lata 9 miesiąc temu #593148 przez Martazytka
Szyjkę macicy można dokładnie ocenić jedynie przez USG dopochwowe- inna ocena nie ma sensu. Wtedy można określić jej długość i ujście : zamknięte, lejkowate. Bezpieczna długość szyjki to powyżej 27mm. Jej skracania można wogóle nie odczuwać.
U mnie przy ostatnim badaniu szyjka prawie 47mm- ale musiałam się naprosić, żeby lekarz sprawdził, patrzył na mnie jak na wariatkę. Mój państwowy ginekolog- nie badał mnie ani razu ginekologicznie. Moja wizyta polega głównie na pogadance :D, gdyby nie badanie położnej to nie wiem po co byłyby te wizyty.
Ja zapisałam się do szkoły rodzenia- bezpłatnej na czerwiec-lipiec- czyli samą końcówkę. Wcześniej nie da rady bo za dużo chętnych... ale jeszcze pomyślę nad szkołą w innym mieście- która kosztyje 100zł.
Miłego leniuchowego lykendy życzzę wszystkim

11 lata 9 miesiąc temu #593172 przez olivka
Mami_nka, jaki masz piękny brzunio, faktycznie duży jak na 16 tydzień :) Super

Dziewczyny ale straszycie z tymi szyjkami już i ja się zaczynam bać.Wczoraj robiłam badania i wszystko jest już w porządku, z moczu zniknęły fosforany i były pewnie przez tą wodę u nas, przestałam pić herbatę ( z wody prosto z czajnika, teraz piję sok porzeczkowy albo herbatkę i wodę z dzbanka filtrującego uf..). Z morfologią też wszystko w normie, no i d-dimery :P ufff...
Martwię się, że już przytyłam od początku ciąży 6 kg :angry: :( Ostatnio ta waga jakoś podskoczyła no i brzuch roooooośnie i ten nieszczęsny biust ( mąż się cieszy jak głupi do sera :angry: ) W sumie wszystko się skupiło na biuście i brzuchu jak tak dalej pójdzie to mój bolący kręgosłup nie wiem jak to wytrzyma. Mam wizytę na 19.03 to może coś pani gin poradzi. Ruchy już czuję dość wyraźnie, coraz częściej widać je przez brzuch ( znaczy kopniaczki) Chociaż wczoraj dzidzia się przesunęła na lewą stronę i brzuch był wyraźnie krzywy ;) Ciekawe czy na to wszystko ( dość wcześnie poczułam ruchy koniec 15 tyg. c.) mają wpływ leki, które biorę ( dość sporo)? Któraś z Was też dość szybko poczuła ruchy??

11 lata 9 miesiąc temu #593175 przez olivka
olivka napisał:

Martwię się, że już przytyłam od początku ciąży 6 kg :angry: :( Ostatnio ta waga jakoś podskoczyła no i brzuch roooooośnie i ten nieszczęsny biust ( mąż się cieszy jak głupi do sera :angry: ) W sumie wszystko się skupiło na biuście i brzuchu jak tak dalej pójdzie to mój bolący kręgosłup nie wiem jak to wytrzyma.

Ehh już mi przeszło, musiałam się wyżalić :P Przepraszam dziewczynki :blush: Najważniejsze, by dzidzia była zdrowa, a waga... no przecież w ciąży jestem no nie? ;) :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #593188 przez mami_nka
duzy bo ja jestem duza :D ale tez zdjecie wieczorne wiec to tez sprawia ze jest większy

11 lata 9 miesiąc temu #593232 przez agniesia1604
A ja jeszcze nie czuję regularnych ruchów.... to znaczy
W środę czułam tak co 2-3 godziny
W czwartek co 2-3 godziny
W piątek tylko o 6:30 i coś koło wieczorka
Dziś sobota ... na razie nie poczułam ...

11 lata 9 miesiąc temu #593276 przez mami_nka
mam cos dla was kolaż 9-16 tc
Załączniki:

11 lata 9 miesiąc temu #593296 przez agataxii
Maminka świetne :laugh: Będziesz miała fajną pamiątkę :)

Hmm... a mi jeśli uda się przebyć drugą ciążę bez rozstępów, to chyba będę musiała się położyć pod skalpel, bo w dziś w lusterku doznałam lekkiego szoku (estetycznego). Moja blizna po wyrostku zaczyna się robić szersza jak dłuższa :huh: Już po 1c się powiększyła, ale nie aż tak... Heh. Ale to się zobaczy po porodzie :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #593307 przez MamaBąbelka
Agniesia, ja to traktuję jak regularne ruchy, nie jest tak, że codzienni, w każdej godzinie czuję dziecko określoną ilość razy, to nie możliwe przede wszystkim dlatego, że kiedy my się ruszamy, dziecko głównie śpi, a poza tym maluch nadal ma sporo miejsca i może się wiercić, a my możemy go nie czuć, jak schowa się głębiej. Skoro czujesz je już codziennie, to określiłabym je jako regularne.

Mami_nka, świetny kolaż :).

Olivka, spokojnie, 6 kg to nie tak źle :). Według opisów poszczególnych tygodni z tego portalu, do 20 tygodnia kobieta przybiera średnio 5 kg, a wiadomo, że u każdego się to nieco inaczej rozkłada na poszczególne tygodnie :).

11 lata 9 miesiąc temu #593317 przez katarzynaxxx89
Mami nka śliczny brzusiu
A ja myślę iść na USG prywatne bo mój lekarz tylko zwykłe robi nie wiem czemu nie zrobi dowcipnego

11 lata 9 miesiąc temu #593319 przez agataxii
Mama Bąbelka dobrze pisze :) Nawet będąc już 30tc, maluszki będą żyły swoim rytmem i nie będą do nas pukać o regularnych, konkretnych porach :blink:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka