- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2013 =)
Mamusie wrzesień 2013 =)
- karolcia1919
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Czekam na moja kruszynkę
ja tez sie boje porodu...kazda ma jakies obowy na pewno,jedne pokazuja to bardziej inni mniej.ja jestem straszna panikara ...
tez sie miedzy innymi martwie porodem ale musi byc dobrze.
wiec glowa do gory.
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Monika23083
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Byc moze agamo to moja pierwsza ciaza i dlatego taka panikara ze mnie nie potrafie widzisz nawet odroznic
czy twardnieje wam brzuszek?
mi twardnieje czasami tak nawet bardzo, robi się taki sterczący - ale po paru chwilach mija, czase mam tak parę razy dziennie, czasem nie mam wcale. Rozmawiałam z lekarzem - to normalne przygotowanie sie macicy, czyli te słynne skurcze

ja póki co porodu się nie boję jeszcze...zastanawia mnie tylko mój szpital i fakt, że spora część Kaliszanek rodzi w Poznaniu...
- mery75
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Córuniu kocham Cię nad życie

Malinka szczerze to nieboję się porodu boję się tylk9o żeby z dzieckiem wszystko było ok

Pyzaura mnie brzuch twardnieje bardzo i biore luteine 2*2 tabletki dziennie dopochwowo
- nefeli
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Monia mam nadzieje ze zdrowo rosnie,tylko o tym w tej chwili marze!!!
Monia moj lekarz co do ruchow zapewnia mnie ze nawet jak malenstwo sie mniej rusza badz slabo(powiem ze mojego synia prawie wcale nie czulam,a mala szaleje strasznie)to i tak dziecko jest w brzuchu bezpieczne,ze zagrozenie pepowina jest przy akcji porodowej,w brzuchu nie

Mery ja tez sie zastanawiam jak i kiedy ja to wszystko malutkiej kupie,ogolnie powoli przechodze ze swojej paniki o mala w duzoooooo wieksza panike o cala sytuacje po i w trakcie porodu,ale Mery damy rade!!!
Karolcia nie martw sie,ale w pelni Cie rozumiem,bo ja z kolei mam dziwnie mala ulozona a lekarz nie wie dlaczego,ja nie moge zrozumiec jak moze byc wokol pepka??? tzn,cale dziecko jest po prawej a nozki po lewej...martwie sie tez typem jej ruchow...a wizyta 12.09 .Karolinka ja tez nie umiem przestac sie zamartwiac i jestem ogolnie bardzo slana,moze przez anemie,lece z nog

- mery75
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

- nefeli
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Pęcherz mi dalej daje popalić ale jakoś żyje.
Zuzanta ma rację dziewczyny wiadomo, trzeba być uważnym ale te nie ma się co za bardzo nakręcać. Prawda jest taka, że nie wielki wpływ mamy na to co będzie. Wszystkie staramy się i robimy wszystko co w naszej mocy żeby było ok. Nie odbierajmy sobie radości z ciąży ciągłymi zmartwieniami. Dzieciaczki potrzebują spokojnych, radosnych mamusiek. Więc od teraz obowiązkowo pozytywna wizualizacja

Co do ruchów to dzieciaczki mają prawo mieć senny dzień no i w ogóle po 30 tygodniu będą troszeczkę inaczej odczuwalne bo jednak dzieciaczki z racji braku miejsca nie będą już w stanie takich harców odstawiać.
Pyzaura - bicia serduszka nie da się poczuć ani usłyszeć to co da się wyczuć to nasza własna aorta brzuszna
Akina- już masz zlecone ktg? U nas dopiero od 37 tc
Witam nową mamusię
Co do obaw przed porodem to jakaś tam mała adrenalinka była przed porodem w pierwszej ciąży ale cały czas tłumaczyłam sobie że tyle kobiet rodzi że musi być to przecież wykonalne. Stres był największy gdy zbliżał się sam termin porodu gdy minął jakoś opuścił mnie strach i byłam zorientowana na wykonanie zadania

Jeśli chodzi o wąskie biodra to nie wiem jak w innych szpitalach ale w tym w którym rodziłam przed porodem robione jest usg z oceną wielkości główki dziecka i wagi a dodatkowo mierzona jest dokładnie miednica. Pamiętam, że mi na usg wyszło, że Klaudiuszek waży 4150 gram, jak mierzono mi miednicę to powiedziano mi, że wątpliwe jest że uda mi się urodzić siłami natury tak duże dziecko zważywszy na moją budowę anatomiczną. W zeszycie z notatkami o pacjentach przy moim nazwisku widniała notatka czerwonym długopisem "Uwaga DD!!!" co oznaczało uwaga duże dziecko. Mimo wszystko podjęta została próba prowokacji porodu ale bardzo szybko się z niej wycofano i w zasadzie po godzinie kazano mi się psychicznie już nastawić że poród skończy się cięciem sugerując, że tak będzie bezpieczniej dla mnie i dla dziecka. Myślę, że większość tych nieszczęśliwych przypadków przy porodzie można by było uniknąć, większość to wina lekarzy którzy bywają zbyt mało ostrożni i których często gubi rutyna. Dlatego tak ważne jest, żeby dobrze wybrać sobie szpital i iść do porodu ze spokojem i z przekonaniem że będzie się w dobrych rękach. Dobrze też wziąć kogoś ze sobą chociażby po to, żeby personel miał na uwadze że patrzy się mu na ręce w szczególności jeśli się idzie " z ulicy" nie mając w szpitalu swojego lekarza prowadzącego.
Niee do wiary, zaczął się lipiec... za 2 miesiące niektóre z nas będą już tuliły w ramionach swoje maluszki

- nefeli
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Mery ja wozek moze w lutym,marcu poki co mam taki do 6go miesiaca fotelik wozek z synia...
Jesli chodzi o ciuszki to glupieje bo caly wrzesien bedzie lato a juz w pazdzierniku chlodniej wiec nie wiem co kupowac,synia urodzilam w zimie wiec nie mialam takiego problemu,nie mam wanienki ze stelazem,jakbym miala gdzie postawic to kupilabym najtansza sama wanienke,co do poscieli jedna musi mi wystarczyc,moze pozniej sie cos dokupi ??? ogladalam piekne maty do zabawy ale stweirdzilam ze to wyrzucona kasa,na krotko i wcale dzieci nie sa tym na dlugo zachwycone,a kosztuja sporo wiec na pewno zrezygnuje.
Nie wiem czy o czyms zapomnialam,a mialam termometr do wody i po 7 latach miesiac temu zbzikowal,pokazuje -40 stopni w domu

Pewna mama dwoch malych dziewuszek,powiedziala mi zeby nie kupowac butelek na zas bo jesli uda sie karmic piersia to wyrzucona kasa,a kupic zawsze zdarzy tata na przyklad,zeby nie kupowac tego oddzielacza do spania bo nie wolno,wiec zbieram informacje jak nie wyrzucic niepotrzebnie kasy...
- akina_zet
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kocham Cię CÓRCIU całym serduchem :)

Ja swoje wątpliwości co do ruchów mam zamiar rozwiać w ten czw. na wizycie.
Kochane większość z Was ma już wózki,mogę prosić byście mi napisały jaką firmę i model macie? Wiem,że było pisane w starszych postach o tym,ale nim się do nich dokopę to miną wieki

Paulinka u mnie ktg obowiązkowo przy każdej wizycie od 27 tyg.
- mery75
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

- Villemo
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Dziewczyny jak macie jakieś sprawdzone termometry dla dzieciaczków to dajcie znać albo napiszcie jak wam przyjdą te zakupione czy mierzą prawidłowo temperaturę.
ja przy Klaudiuszku używałam takiego
allegro.pl/termometr-elektroniczny-micro...-gw-i3334528317.html
ale cały czas miałam wątpliwości co do tego, czy aby na pewno pomiar jest prawidłowy więc chyba zdecyduję się zakupić inny.
- zuzuzanta
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- karolcia1919
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Czekam na moja kruszynkę
- Alivva
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- mama Filipa 18.12.2002 i Alicji 12.09.2013

Nie wiem czy ja się boję porodu. Chyba nie,raczej tak jak Mery-wiekszy strach jest o dziecko,żeby podczas porodu wszystko bylo ok. Z tego względu wolałabym mieć cc a z drugiej strony ciekawi mnie poród naturalny,którego ie doswiadczylam z Filipem.
Akina ja mam wózek firmy Bebe Confort (stelaż-trophy avenue
gondola-windoo
siedzisko spacerowe-opera
fotelik sam.-creatis)
a drugi wózeczek to polski Roan Marita

- niagara
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat
- Otrzymane podziękowania: 74

Bylismy dzisiaj na usg 3/4D

Najwazniejsze, ze Mala rozwija sie prawidlowo i juz nie taka mala, bo wazy 1,700kg

Termin przesunal mi sie na 25.08

Villemo ja tez mam robic ktg przed kazda wizyta

Akina my tez zdecydowalismy sie na babyactive elipso, jutro idziemy zamowic