BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2013 =)

11 lata 10 miesiąc temu #555076 przez iwonta_kg
Nefeli usg na brzuchu robi sie od 15 tygodnia.

Dpc fajnie że wszystko ok z wami:)

Witaj paulinka:)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 10 miesiąc temu #555093 przez peperoni32
DPC bardzo się cieszę, że znowu jesteście z nami i wszystko jest ok :)

Paulinka gratuluję i witamy Cię wśród nas :)

11 lata 10 miesiąc temu #555697 przez agamo
Nefeli ja mialam usg w 5 tygodniu robione dopochwowo a pozniej w 10 przez brzuch no ale to chyba kwestia lekarza.

Dpc dobrze slyszec ze wychodza nasze wrzesnioweczki na prosta.

Paulinka witamy!

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #555768 przez nefeli
Ja tez mysle ze nie ma reguly jesli chodzi z usgie i dlatego zadalam pytanie jak u Was to wyglada.Ja w pierwszej ciazy juz w 7mym tygodniu przez brzuch mialam robione usgie teraz caly czas dopochwowo,a usgie mam co 2 tygodnie,w 13stym test i najwazniejsze w 21 tygodniu.U was tak samo? Ja dzis cala noc nie spalam,wczoraj mialam mocno nerwowy dzien,mam nadzieje ze niuni to nie zaszkodzilo w zaden sposob.

11 lata 10 miesiąc temu #555778 przez peperoni32
Chyba wczoraj było coś niedobrego w powietrzu bo ja też nerwowo nie mogłam wytrzymać i wszystkich rozstawiałam po kątach, najlepsze jest to, że sama ze sobą już nie wytrzymywałam :) ale dzisiaj już jest lepiej. Co do USG to ja miałam robione dwa dopochwoowo. Do lekarza idę 18.02. i jestem ciekawa jakie będę miała teraz a będzie to 11 tydzień licząc od OM bo USG pokazuje zupełnie inaczej.

11 lata 10 miesiąc temu #555861 przez agamo
Peperoni mnie om liczac jestem juz prawie w 13 wiec nie licze z OM tylko z USG wyliczyli mi dwa roznie jeden rozni sie od drugiego o 4 dni ale biore pod uwage to najaktualniejsze czyli ze jestem w 11 i 1 dniu Bede musiala zmienic swoj suwaczek ;)Wiesz mysle ze to jak duze jest dziecko bardziej okresla jak dorosla jest ciaza niz kiedy sie mialo ostatni okres. ale to moze tylko moje zdanie.

Aga

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #555880 przez iwonta_kg
Jakis czas temu zamowilam paczkę z bobo vity i przyszla pare dni temu zupka i deserek:) od 6 miesiąca dopiero ale termin jest do konca 2014 roku wiec sie przyda:) zupełnie za darmo takie próbki:)

Na zawsze w moim sercu Krystianek 16.04.2012 [*]

11 lata 10 miesiąc temu #556040 przez papi88
ja w 9tc miałam usg już przez powłoki brzuszne (obraz był idealny- lekarz powiedział ze jestem szczupla to przez powloki u pan otylych jest podobno problem we wczesnej ciazy robic przez brzuch) ale robiłam na dobrym sprzecie natomiast tydzien pozniej poszlam do swojego lekarza i ten zrobil mi sonda dopochwową (mimo to obraz był kiepski) i sam przyznał ze maja kiepski sprzet wiec ja uwazam ze to zalezy przede wszystkim od sprzetu jaki ma dany gabinet/przychodnia.

PAULINA

11 lata 10 miesiąc temu #556043 przez papi88
chodze do gina państwowo i tam jest kiepski sprzet ale lekarz jest swietny (przyjmuje tez prywatnie ale poki co chodze do niego panstwowo) ale raz na jakis czas bede jezdzic na usg do przychodni gdzie maja nowoczesny sprzet zeby sie upewnic czy aby na pewno na kiepskim sprzecie lekarz niczego nie przeoczył i aby miec lepszej jakosci fotki dzidziusia na pamiatke:)

PAULINA

11 lata 10 miesiąc temu #556117 przez paulinka.k22
Dzięki za przyjęcie:)

Jeśli chodzi o usg, to ja na razie miałam robione dopochwowo i to już trzykrotnie. Przy pierwszej wizycie okazało się że oprócz dzidzi mam jeszcze torbiel, niestety... Jeśli któraś z Was ma podobny problem to proszę piszcie...

A co do obcinania włosów, to też muszę trochę obciąć, bo już wypadają, a w zabobony żadne nie wierzę! Nie warto sobie zawracać głowy takimi rzeczami!
pa

11 lata 10 miesiąc temu #556155 przez Villemo
Cześc dziewczyny, jak samopoczucie?

Nefeli ja nie mam mdłości wymiotuję rzadko (zdarzyło mi się może z 5 razy kilka szarpnięć od pustego żołądka) ale pamiętam jaką pogadankę zrobił ordynator w szpitalu dziewczynie która wylądowała na oddziale pod kroplówką z powodu uporczywych wymiotów.

Powiedział, że po pierwsze zero soków owocowych, kwaśnych herbat z cytryną bo kwasy pogarszają sprawę. Tylko woda mineralna. Po drugie ograniczyć słodycze bo wzmagają mdłości. Ponad to pamiętać o tym, że odruch wymiotny i mdłości często nasilają się gdy żołądek jest pusty a więc nim rano wstanie się z łóżka dobrze jest przegryźć krakersa, andruta czy samo pieczywo lekkie i odczekać z 15 minut zanim się wstanie. Na koniec jeść małymi partiami a często, nie doprowadzać do uczucia głodu, nawet w przypadku braku apetytu zmusić się do przegryzienia jakiejś przekąski, najlepiej słonej. Nie wiem czy to zdaje egzamin ale chyba coś w tym jest bo ja jak nie zjem zaraz z rana po wstaniu z łóżka śniadania to wiszenie nad kibelkiem mam murowane. Największym generatorem mdłości i wymiotów jest jednak STRES i o tym też trzeba pamiętać.

Co do usg to miałam dopochwowo 2 razy w tym ostatni raz będąc w szpitalu. W pierwszej ciąży pamiętam że miałam w 10 tc dopochwowo ale w 14 już przez brzuszek i dało się nawet określić płeć także zapewne tak jak dziewczyny piszą raczej zależy to od umiejętności lekarza i jego sprzętu.

Odnośnie terminu z usg/ ostatniej miesiączki to u mnie tak jak w pierwszej ciąży na razie termin według ostatniej miesiączki pokrył się z terminem według usg w 100%. Jak miałam w szpitalu robione usg to usg wykazało 8 tydzień i 2 dzień ciąży i tak samo wyszło z wyliczeń według om. Termin według usg jest brany pod uwagę tylko ten wykazany przed 12 tc później dzieciaczki będą rosnąć swoim tempem i nie będzie to miarodajne. :)

Iwonta - wiem że z johnsona wysyłają też fajną paczkę bo dostałam przy młodym :-)

11 lata 10 miesiąc temu #556336 przez nefeli
Villemo mnie odrzuca od wody mineralnej,ktora pilam litrami do 5 tygodnia,jak zaczely sie mdlosci to mowy nie ma o wodzie,na widok slodyczy ktore ogolnie kocham,szczegolnie czekolade od razu mam odruch wymiotny i ogolnie ja teraz cala dobe na wszystko mam odruch wymiotny,wszystkiego probuje zeby cokolwiek zjesc ale wszystko jest okropne :(
Od wczorajszej nocy mam ciagly bol pepka,nie wiem czy mam sie tym martwic czy nie?
Ja tez uwazam ze wszystko zalezy od sprzetu i od lekarza,ja z synkiem w 7mym tygodniu powiedzialabym na zwyklym sprzecie juz mialam okreslona ciaze,jak umiejscowiona i serduszko i wszystko,a robione przez brzuch,teraz poki co mimo lepszego sprzetu lekarz robi dopochwowo.
Co do terminu to dokladnie wiem kiedy zaszlam w ciaze i taki sam termin podawal lekarz do czasu pomiarow zarodka,teraz dodal ze moze byc plus trzy dni,tzn.ze maluszek jest 3dni wiekszy niz z terminu,ale narazie trzyma sie daty z miesiaczki :)

11 lata 10 miesiąc temu #556439 przez agamo
Nefeli ja tez mialam bole pepka tylko ze nie ciagly bol tylko raz na jakis czas ale taki smieszny jakby od srodka Mysle ze to normalne wiec mysle ze nie masz co sie przejmowac, wkoncu nasze cialo sie zmienia zwlaszcza od srodka.

Aga

11 lata 10 miesiąc temu #556471 przez nefeli
dzieki agamo :kiss

11 lata 10 miesiąc temu - 11 lata 10 miesiąc temu #556518 przez agamo
Ok proba druga dolorzenia fotki malenstwa tutaj ma 10 tygodni i 5 dni

Aga

Załączniki:

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka