BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Wrzesień 2015

9 lata 10 miesiąc temu #966815 przez 25malinka
Pesg poczytaj sobie jak chcesz;

Dlaczego powstaje konflikt serologiczny?
Krwinki czerwone posiadają na swojej powierzchni antygeny układu Rh i grup głównych ABO. Konflikty w grupach głównych są rzadkie i jedynie konflikt anty-A jest najczęstszą przyczyną ciężkich żółtaczek w okresie noworodkowym. Jednak z reguły choroba ta nie powoduje niedokrwistości u płodu i w związku z tym nie stanowi problemu dla lekarzy położników, tylko dla neonatologów. Natomiast konflikt w zakresie układu Rh D może nieść poważne następstwa dla płodu.
Konflikt w układzie RhD powstaje wówczas, gdy matka jest RhD ujemna (Rh -), tzn. na jej krwinkach nie stwierdza się antygenu D, a ojciec RhD dodatni (Rh +), tzn. na jego krwinkach występują antygeny D, a dziecko dziedziczy po ojcu czynnik Rh D (Rh +).
Wówczas to, jeśli w czasie ciąży dojdzie do przecieku krwinek płodowych, które mają antygen RhD do krążenia matki, to w jej organizmie rozpocznie się produkcja przeciwciał skierowanych przeciwko tym antygenom, które mogą przechodzić przez łożysko i prowadzić do rozpadu krwinek czerwonych płodu.
W pierwszej ciąży nie rozwijają się objawy konfliktu u płodu, nawet jeśli dojdzie do przecieku. Niebezpieczeństwo istnieje w kolejnych ciążach, gdy dziecko dziedziczy po ojcu czynnik RhD.

Jak się objawia konflikt serologiczny?
Konflikt serologiczny to choroba, która dotyczy tylko płodów i noworodków. Matka może w ogóle nie odczuwać tego, że doszło u niej do rozwoju konfliktu z wyjątkiem sytuacji, w której rozwija się wielowodzie mogące powodować problemy związane z nadmiernie powiększającym się obwodem brzucha.
U płodu natomiast możemy zaobserwować w czasie badania ultrasonograficznego grube łożysko, powiększenie wątroby i śledziony, obrzęk płodu w postaci obecności wolnego płynu w jamie brzusznej, jamach opłucnowych czy w worku osierdziowym. Postać konfliktu, w której dochodzi do obrzęku płodu jest najcięższą postacią i wynika z nasilonej niedokrwistości u płodu wskutek przechodzenia przeciwciał od matki do płodu i niszczenia przez nie krwinek płodu. Po porodzie noworodki mogą cierpieć z powodu różnie nasilonej niedokrwistości i żółtaczki.

Monitorowanie ciąży z niezgodnością serologiczną i konfliktem serologicznym
W ciąży, w której matka ma grupę krwi RhD ujemną a ojciec RhD dodatnią i u matki nie wykrywa się obecności przeciwciał (ujemny pośredni test antyglobulinowy, popularnie nazywany odczynem Coombsa) to mówimy, że jest to ciąża z niezgodnością serologiczną w zakresie układu RhD. W tych przypadkach należy jeden raz w każdym trymestrze oznaczyć odczyn Coombsa i w sytuacji, gdy jest on ujemny podać kobiecie ciężarnej profilaktyczną dawkę immunoglobuliny anty RhD w 28 tygodniu ciąży. Jeśli kobieta RhD ujemna urodzi dziecko z grupą krwi RhD dodatnią to do 72 godzin od porodu należy podać immunoglobulinę anty-RhD w odpowiedniej dawce.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 10 miesiąc temu #966829 przez 25malinka
Tez się ciesze ze wstawilysmy te zdjecia☺

Asiekasiek a każdy mowi, że do męża podobna...

9 lata 10 miesiąc temu #966845 przez Zazanna
Kasandra mam taki sam koc ! :woohoo:

Dzień dobry Wszystkim :)

9 lata 10 miesiąc temu #966859 przez Lidziun
co tam u Was dziewczeta?? jak minela noc?? ja sie ciazgle budze i sprawdzam ktora godz by dziecko nie spoznilo sie do szkoly, wiec ciagle jestem niewyspana, ale odbijam to sobie w dzien, teraz zjadlam sniadanie wykapalam sie, chwila odpoczynku bo strasznie meczace to bylo :P , potem suszenie wlosow i ide do lekarza

9 lata 10 miesiąc temu #966860 przez jurada
Lidziun a ty masz jeszcze mdłości w ciagu dnia czy juz minęły?

9 lata 10 miesiąc temu #966861 przez jurada
Ja wcześnie chodzę spać bo juz o 22 śpię..w nocy raz wstaje na siusiu i potem mecze sie z godzinę żeby zasnąć, bo czuje sie wyspana...
Potem zasypiam i wstaje ok 7.00

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #966864 przez pesq
Hej dziewczyny,
dzieki malinko za info, czytam tak o tym czytam i mysle - jeju zawsze coś. U mnie cala rodzina byla pewna, ze wszyscy mamy +, no trudno bedziemy jakoś działać, bede musiala wczesniej niż za miesiac isc do lekarza i go poinformować, dobrze że zmieniłam tamta wiedzme od "lepiej zeby nie bolalo" bo pewnie w ogole by olała temat, eh.

Poza tym fajnie Wam, że możecie spać - ja jestem mocno senna, ale w nocy się walam i rano ledwo przytomna. I zauważyłam, że te moje bóle brzucha się nasilają jak się zmęczę albo zdenerwuje. Hm... Poza tym dziś wkraczam w 10 tydzień (bo to tak się liczy chyba - że jeżeli 9 tydzień 1 dzień to 10 tydzień? :) ) i strasznie się ciesze że zaraz koniec 1 trymestru i wszystko co najlepsze przed nami - poznamy płeć, poczujemy ruchy, zobaczymy brzuszki, ahhhhhhh :P :P :P :P/

Edit. Kurcze oczywiscie cos zle przeczytalam, u Was też srednio ze snem :/ :/ witam w klubie :/

9 lata 10 miesiąc temu #966869 przez 25malinka
Hej hej
U mnie nocki jak narazie w miare, ale za to mam beznadziejne sny....

A tak z innej beczki orientujecie się może czy można leczyć żeby w ciazy?

9 lata 10 miesiąc temu #966870 przez basiek149
Hej :]
ja dzisiaj też miałam fatalną noc, mąż chyba za mocno napalił w piecu i się tylko umęczyłam bo było potwornie duszno...tak więc czuje, że w ciągu dnia będę odsypiać...

zapomniałam wam wczoraj napisać, że z siostrą wszystko ok - bo miała wczoraj wizytę - termin ma na 5.10 :) teoretycznie tydzień po mnie, w praktyce pewnie będziemy miały większą różnicę ale zobaczy się :)

9 lata 10 miesiąc temu #966874 przez me.ch
Pesq, u mniej tez dziś równe 9 i juz odliczać do końca 1go trymestru... Myślę że 'jawne' bycie w ciąży, przynajmniej u mnie w pracy będzie prostsze i przyjemniejsze :)teraz musze szukać wymówek itp,a tak będzie wszystko jasne i tyle:) a za 10 dni idę na urlop, na półtora tygodnia, wiec dokładam do odliczania bo już się nie mogę doczekać :)

A tak z innej beczki - co sądzicie o piwie bezalkoholowym w ciąży? Bo w czasie wolnego, przyjeżdża do nas moja siostra z mężem na kilka dni i pewnie będą chcieli coś wypić wieczorem, wiec debatuje czy to bezpieczne żeby sobie z nimi np karmi saczyc? Opinie na necie są różne, No i oczywiście nie planuje pić go litrami dziennie, ani też codziennie, ale fajnie by było się do nich przyłączyć...

Dziś mam wolne, za oknem słoneczko, dobrze się zapowiada :)

A Wy jakie macie plany na dzis?:)

9 lata 10 miesiąc temu #966877 przez me.ch
Basiek to jest tak świetne ze jesteście 'razem' w ciąży :) moja sis tez się stara ale teraz lecą do nas wiec postanowiła się wstrzymać aż do po powrocie żeby nie latać w pierwszym trymestrze, mam nadzieję że im się uda zaraz po:)

Malinka wiem ze moja szwagierka była u dentysty na początku ciąży wiec chyba można... Nie wiem tylko jak że znieczuleniem...

9 lata 10 miesiąc temu #966885 przez Sylwia-89
Witajcie! :)
U mnie dzisiaj mgła od rana, mam nadzieję, ze jeszcze wyjdzie słoneczko :)

Malinka z tego co wiem, to nawet trzeba leczyć zęby w ciąży, bo różne stany zapalne też mogą szkodzić dziecku. Jesli chodzi o znieczulenia, to istnieją takie, które podaje się kobietom w ciąży. Ja mam aparat ortodontyczny i powinnam mieć usuniętą ósemkę, ale ortodontka powiedziala, ze do tego potrzebne jest duże znieczulenie i mam poczekać. Wydaje mi się, ze takie delikatne leczenie nie wpływa negatywnie. Nawet mam w karcie ciąży rubryczkę z napisem: konsultacja stomatologiczna, wiec myślę, ze jak najbardziej można się wybrać i zobaczyć. Oni wiedzą, co można w ciąży a czego lepiej unikać. ;)

9 lata 10 miesiąc temu #966886 przez pesq
Me.ch ja np znalazlam radlera 0,0 % w składzie czyli bezalkoholowe naprawde i raz sie na nie skusilam jak mialam duze mdlosci bo jest mocno gazowane i mi pomaga, a chyba niczym sie nie rozni od coli sprite czy innych, ktorych swoja droga pic nie wskazane ;)

9 lata 10 miesiąc temu #966894 przez 25malinka
No to w takim razie może się wybiorę do dentysty☺

Co do piw bezalkoholowych to chyba można jak pije od czasu do czasu

9 lata 10 miesiąc temu #966897 przez jurada
Co do dentysty to ja uważam ze trzeba leczyć bo po porodzie sie zęby sypia... Sama po pierwszej ciąży straciłam jednego :-\

A co do piwa to właśnie wczoraj jako ze to ostatki to wypilam warke radler 0% oczywiście wczesniej przeszukałam net czy oby na pewno ma 0% no i ma... Dozwolona dla kierowców, kobiet w ciąży itp.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia