BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

13 lata 5 dni temu #344896 przez Ania14.09
U mnie dziś od rana super słońce. :)
Przyznam się, że ja też w chwilach słabości zjadam lody, bo ze słodkiego to mam na nie największego smaka, a jak są polane czymś alkoholowym...............marzenie, no,ale w ciąży??? taka zachciewajka, aż wstyd mi to pisać.
Druga zachciewajka to te pomidory, wczoraj zjadłam cztery, bo taniej i dość dobre kupiłam w biedronce :laugh: :laugh: :blush: :blush:
Moniab26- gratuluję synka, no faktycznie na razie prawie same chłopy na tym forum :laugh: Bić się będą o te wasze dziewczyny :laugh:

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 5 dni temu - 13 lata 5 dni temu #344934 przez chasiami
Witajcie dziewczyny :) Dosyc długo mnie nie bylo ;p pisałam prace licencjacką, a dzisiaj miałam dzisiaj rano egzamin, a na 13.00 musze znowu jechac na studia (króciutka przerwa) ja jestem umówiona na wizyte na środę do mojej gin, a w piątek ide na połówkowe, masakra u nas wizyta u gin kosztuje 100 zł a połówkowe 250 zł, a jestesmy z męzem spłukani, bo samochód trzeba było kupic wiekszy jak rodzinka sie powieksza ;p
Mąż wszędzie mnie wysyłał rejestrowac auto bo brzuszek mi juz fajnie widac i bez kolejki mnie wszędzie brali ;p
a co do jedzenia to uwielbiam słodycze, lody itp w świeta sie tyle tego najadłam ze myślałam ze przytyłam juz może z 5 kg :P ale na szczęscie od początku ciązy narazie mam 2 kg na plusie.
a dzisius juz mocno kopie :) wkoncu będzie silna nasza Alicja, po tatusiu na pewno :)
Pozdrawiam i zycze miłego dnia

Ania14.09 - A jeszcze chciałam dodac ze ja też mam ochote straszną na piwo, redsa albo cos takiego (dodam ze przed ciążą nienawidziłam piwa) no ale cóż zrobic taka jest ciąża są plusy i minusy :P

13 lata 4 dni temu #344942 przez Anulka
Ania, Chasiami je też do alkoholu mam stosunek obojętny. Ale w ciąży już kilka razy miałam ochotę na czerwone wino ;). Czasem te zachcianki nasze są zabawne :laugh:. Dziewczyny a wy pijecie teraz kawę w ciąży?? Ja mam niskie ciśnienie i rano bez kawy nie wytrzymałabym. Gdy dowiedziałam się, że będziemy mieli maluszka miałam postanowienie przerzucić się na zbożową, ale na jednym wypiciu skończyło się, nie smakuję ona mi okropnie :S . No kilka dni potem nie piłam, myślałam, że może dam rady nie pić kawy, ale nic z tego miałam takiego muła, że nie dało się funkcjonować. Więc piję jedną kawę rano ale samą bez mleka i cukru, bo do takiej jestem przyzwyczajona. Mam nadzieję, że dziecku nie zaszkodzę jedną kawą :dry: .

13 lata 4 dni temu #344944 przez Anulka
Madeleine to twoje zdjęcie w avatarze?? :)

13 lata 4 dni temu #344950 przez Ania14.09
Anulka- ja przed ciążą byłam nałogową pijaczką kawy :) Jednak teraz przez wysokie ciśnienie musiałam zrezygnować na rzecz cykorii, która dodatkowo jest bardzo zdrowa. Kocham smak kawy.

Te moje deserki lodowo alkoholowe wyglądają tak, że polewam airkoniakiem lub wiśienkami z nalewki aż mnie trzęsie na takie jedzenie. Domownicy mają polewkę z tego, bo uważają, że w 9 miesiącu przez drzwi nie przejdę po takich bombach kalorycznych, więc staram się ograniczać, poza tym boję się, tego alkoholowego szaleństwa, bo ponoć nawet niewielka ilość może zaszkodzić mojemu maleństwu, choć znam takie co piły całą ciąże duże ilości piwa, bo niby to nie alkohol i mają zdrowe dzieci.
Chasiami- zazdroszczę ci tych dwóch kilo na plus, bo ja mam pięć i po takich bombach kalorycznych to pewnie drugiej połowy nie przytyję, tylko więcej :) Wiem i z literatury i z doświadczenia koleżanek, że te co przytyły za dużo wcale nie rodziły dużych dzieci, wprost przeciwnie

[link=http://www.suwaczki.com/] [/link]
www.suwaczki.com/tickers/ex2b3e5e76894cil.png

13 lata 4 dni temu #344953 przez Anulka
Nie wiem, może to też sprawa przemiany materii i wieku. No bo z wiekiem ( już po 30 - ce) przemiana materii spada. Wydaje mi się że u mnie właśnie tak jest, no bo ja dużo nie jem, słodycze też ograniczyłam do minimum. Ale tyłek to w lustrze wygląda już jak trzydrzwiowa szafa, :( ubrania teraz noszę 38/40, przed ciążą nosiłam 36/38.
Znalazłam co ile waży:

Dwudziesty tydzień ciąży | Piąty miesiąc ciąży

Mama:

Doszło Ci do wagi około 5 kg i jeszcze z 6-7 kg możesz przytyć.
Pewnie zastanawiasz się, co tyle waży? ;)
Pod koniec ciąży rozkład wagi w przybliżeniu będzie wynosić tyle:
Noworodek ok. 3,5 kg
Łożysko ok. 0,7 kg
Płyn owodniowy ok. 1 kg
Powiększająca się macica ok. 1 kg
Gruczoły piersiowe ok. 0,5 kg
Objętość krwi matki ok. 2 kg
Płyny komórkowe ok. 2 kg
Tkanka tłuszczowa ok. 3, 5 kg
Z tej rozpiski wynika, że powinnaś przytyć około 13, 6 kg. Jak wiadomo niektóre dzieci się rodzą cięższe, a inne lżejsze niż 3500 gram. Dlatego wartość ta jest tylko przybliżona.

13 lata 4 dni temu #344957 przez 26joanna
Cześć mamuśki :)
U nas dzisiaj tez słonecznie ale zimno :( Mam nadzieje ze już za niedługo będzie ładnie :)
kasia7775 ja tez wczoraj kupiłam sobie ta poduszkę , wstałam bez bólu kręgosłupa i wyspana ale za to myślałam ze się ugotuje , z jednej strony przytulałam się do poduchy a z drugiej strony mężulek się przytulał :lol:
Ja tez zapinam pasy jak jadę samochodem , w pierwszej ciąży tez zapinałam i teraz nie wyobrażam sobie nie zapiać.
W pierwszym trymestrze nie piłam kawy , teraz od czasu kiedy mam migreny pije i czuje się dobrze , ciśnienie i tak mam niskie ( czuje to ).

13 lata 4 dni temu #344974 przez madeleine
Anulka tak to moje zdjęcie, wykonane przez mojego osobistego fotografa- mojego narzeczonego :P zdjęcie sprzed kilku miesięcy, bo teraz jestem brunetką(muszę wam się przyznać, że miałam na głowie już każdy możliwy kolor włosów, nawet ZIELONY). Strasznie dużo mam takich zdjęć, ale to uwielbiam :)
Dziewczyny nie mówcie mi o piwie bo oddam wszystko za jedną zimną puszeczkę :( nigdy nie piłam iwa w ogromnych ilościach, ale raz na jakiś czas łyczek ewentualnie pół szklanki, a teraz jak nie piję wcale to chyba całą beczkę bym wlała w siebie... Kawy w ogóle nie pijam, nie wiem czemu ale jakoś nawet przed ciążą nie była mi potrzebna, raz na jakiś czas rozpuszczalną z mlekiem.

Wiktorek już jest z nami!

13 lata 4 dni temu #344976 przez madeleine
"gruczoły piersiowe ok 0,5 kg" -chciałabym, na pewno będzie u mnie więcej.

13 lata 4 dni temu #344984 przez Anulka
No to wtedy muszę Ci powiedzieć Madeleine że jesteś bardzo ładna :). Gratuluję narzeczonemu i maluszkowi, że będą mieli taką piękna żonę i mamusię :).

13 lata 4 dni temu #344992 przez madeleine
Anulka dziękuję bardzo :) ale z tą pięknością nie przesadzajmy :P mój tata zawsze mówi, że robię dobre pierwsze wrażenie, bo dobrze wyglądam ale charakter to mam strasznie paskudny :P i się z tym zgadzam :P charakter to moja największa wada :p

13 lata 4 dni temu #344999 przez Anulka
Madeleine ja mówiłam o Twoim wyglądzie, :blink: nie o charakterze, bo go nie znam...a poza tym, nie masz czym się przejmować :laugh: BO mężczyźni, kochają ZOŁZY !!!! :lol:

13 lata 4 dni temu #345006 przez moniab26
Dziewczyny mi na temat picia kawy lekarz powiedział, że słaba kawa jest mniej szkodliwa niż mocna herbata

[*] 30.05.2005 aniołek
[*]06.01- 04.02.2010 Dominik
[*] 08.02-20.02.2011 Igorek

13 lata 4 dni temu #345083 przez madeleine
Anulka wiem, że kochają zołzy :P Zawsze mi mówię że wredna i głupiutka jestem, to mu odpowiadam,że może i tak ale niech sam przyzna kto by go kochał tak mocno jak ja?

13 lata 4 dni temu #345085 przez madeleine
Monia co do tej mocnej herbaty to się zgadzam. Lepiej słabiutka kawę wypić.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka