BezpiecznaCiaza112023

Mamusie wrzesień 2011

13 lata 8 miesiąc temu #112810 przez mYSZA
a dziewczyny kiedy idziecie do szkoły rodzenia?

Janek z nami!
Temat został zablokowany.
13 lata 8 miesiąc temu #112828 przez bewipo
Ja nie idę, bo bym sama musiała. U nas jest darmowa, ale zajęcia tak, że mąż w pracy, a w weekendy też nie da rady, bo mąż w szkole ;)
13 lata 8 miesiąc temu #112847 przez katy25
ja też nie idę:):)
13 lata 8 miesiąc temu #112851 przez kasia79
Pati-m jak dla mnie to ten rożek-kocyk jest świetny, bardzo przktyczny.
Do szkoły rodzenie sie nie wybieram bo mam za sobą już 2 porody i myślę takie szkoły nie są do niczego potrzebne, położna tak cię pokieruje że dasz sobie radę bez szkoły rodzenia, jak chcesz to możesz opłacić sobie położną prywatnie.
13 lata 8 miesiąc temu #112852 przez ewelinaa
Pati ja też kupuję śpiworek do spania, ten pierwszy , widziałam cudne w smyku po 60 zł;)

Bewipo - te otulaczki są świetne, widziałam w Smyku i na pewno taki kupie - właśnie zamiast rożka, fajna sprawa.
A do Smyka mam od lekarza 20% zniżki, więc po majowej wypłacie wybieram się na większe zakupy :P

Ja będę miała cesarkę (ze względu na dużą wadę wzroku i inne problemy okulistyczne) i zdecydowałam się na prywatną klinikę.
A co do szkoły rodzenia - też musiałabym sama chodzić, nie przeszkadza mi to. Na pewno nie będę chodziła na ćwiczenia przedporodowe czy coś w tym stylu, chcę tylko iść na wykłady na temat pielęgnacji maluszka, połogu itp.
U mnie najlepsza szkoła rodzenia jest przy szpitalu i jest bezpłatna. Także myślę, że skorzystam :)
13 lata 8 miesiąc temu #112853 przez mYSZA
ewelinaaaa a jak poród wpływa na wzrok? bo ja mam astygmatyzm i faktycznie babaeczka sie mnie o to pytała itp, ale nie wiedziałam, że to ma wpływ jakiś. możesz napisać coś wiecej?

Janek z nami!
13 lata 8 miesiąc temu #112854 przez kasia79
Podobno nie można rodzić z dużą wadą wzroku, też to słyszałam.
13 lata 8 miesiąc temu #112858 przez ewelinaa
To jest ogólnie bardzo duży wysiłek dla organizmu, okulistka, która się mną opiekuje od 20 lat powiedziała, że przy mojej wadzie (-7) lepiej nie ryzykować. Mam też podwyższone ciśnienie w gałkach ocznych i po prostu wolę nie ryzykować jakiś komplikacji ze wzrokiem.
Najlepiej na ten temat pogadać ze swoim okulistą.
13 lata 8 miesiąc temu #112876 przez klatina
Jeśli chodzi o wzrok, to trochę się orientowałam (sama mam powyżej 5 dioptrii na minusie). Nie jest ważne jak dużą masz wadę wzroku a jedynie w jakim stanie jest Twoja siatkówka (choć wada wzroku idzie z tym trochę w parze). Należy iść na badanie okulistyczne w ósmym miesiącu ciąży i lekarz okulista wystawia Wam oświadczenie jeśli nie możecie rodzić siłami natury. Mocno nadwyrężona/podziurawiona siatkówka może się odkleić przy tak dużym wysiłku. Co do ciśnienia w oku nie mam pojęcia, bo mnie to nie dotyczy. Ale wzroku nie można ryzykować, choć ja bardzo bardzo bardzo chciałabym urodzić naturalnie.

13 lata 8 miesiąc temu #112883 przez Pyśkaaaa
dziewczyny powiem wam ze nie wiedzialam ja mam malutka wade na jednym -0.75 a na drygim -0.5
ale skoro tak mimo wszystko wybiore sie do okulisty... niech wyrazi opinie na ten temat :)
13 lata 8 miesiąc temu #112894 przez gosia2324
Pati ja polecam ten2 kocyk,
szkola rodzenia tez u mnie odpada, dacie rade bez tego, chyba ze rodzicie z mezami... to dla nich sie przyda :)
13 lata 8 miesiąc temu #112960 przez monika1984lodz
jejciu dziewczynki jaka ja jestem dzisiaj senna.... szok poprostu juz dawno tak nie mialam.

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
13 lata 8 miesiąc temu #112963 przez beti
ja idę na szkołę rodzenia na początku lipca, zależy mi na niej szczególnie ze względu na pielęgnację maluszka...
co do samotnego chodzenia do szkoły to masa moich koleżanek mówiła, ze na szkołach ok połowa dziewczyn jest samych albo z koleżanką/mamą i że nie ma się co przejmować, że mąż nie może...a zawsze jest to jakiś sposób spędzania czasu no i dowiedzenia się czegoś, co nam (pierworódkom ;-)) moze mocno pomóc :)
13 lata 8 miesiąc temu #113005 przez kasia79
monika nie dziwne że jesteśmy senne, pogoda oszalała.
13 lata 8 miesiąc temu #113018 przez Mała
Ja po wizycie, jednak nie jest tak źle z tą moją szyjką. Mój lekarz prowadzący stwierdził, że ona od samego początku ma 35 mm, nie jest taka twarda "książkowo" i na jednorazowej wizycie mogło to wyglądać źle. Mam wybrać luteinę do końca i dalej się na maksa oszczędzać. Dziecko ułożone miednicowo, także nie dało się podejrzeć co u mnie mieszka. Serduszko w normie. Termin z om i usg taki sam. Zdjęć niestety nie mam.
Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia