BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE WRZESIEŃ 2012

13 lata 1 miesiąc temu #320593 przez Anulka
Zobaczymy jak maluszki będą na świat śpiszyły :laugh: . Terminy są orientacyjne, zawsze bierze się + - 1 lub 2 tygodnie

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 1 miesiąc temu #320604 przez andra88
Dziś tak pięknie słoneczko świeci- czuję się jakby była już wiosna :) Energia mnie dziś rozpiera choć mam małe mdłości :) Dostałam płytę jak dbać o maluszki, tak się wczoraj nakręciłam że chciałabym już rodzić :D Nawet porodu się nie boję hehhe
Już nie mogę się doczekać września :D a tu jeszcze ok 7 miesięcy...

13 lata 1 miesiąc temu #320610 przez Anulka
Och, Andra ja również teraz zazcęłam odczuwać jakieś takie nowe emocję. Eystarczy, że spojrzę na zdjęcie jakiegoś maluszka niesionego przez mamę lub zobaczę w wózku i ogarnia mnie taka radość i czuję, że już bym też chciała iść z wózkiem i być mamą :laugh: .

13 lata 1 miesiąc temu #320612 przez Anulka
Ja wczoraj gdy położyłam się już do łózka wieczorem, nagle pomyślałam, że to jeszcze 6 miesięcy czyli pół roku !!! Kurcze to kawał czasu jednak!!!!!

13 lata 1 miesiąc temu #320618 przez andra88
No Anulka zgadzam się z Tobą- to kawał czasu :) Ale szybko minie. A później największe szczęście będzie z nami :) Szkoda że ciąża nie trwa 3-4 miesiące :P

13 lata 1 miesiąc temu #320624 przez andra88
Ja uciekam kochane, obiad jakiś zrobić :) życzę Wam miłego i leniuszkowatego dnia :) Pozdrawiam :) Pogłaskajcie brzuszki od cioci Andry :)))

13 lata 1 miesiąc temu #320647 przez Anulka
Ja też lecę do sklepu i potem robię jedzonko. Dziś pomidorowa i krokiety z mięskiem :) . Ale mąż będzie z pracy późno wieczorem. ;)

13 lata 1 miesiąc temu #320663 przez PolaL
Ja mam jeszcze 15 dni do końca 3-go miesiąca :)

Pamiętam jak w pierwszej ciąży miałam taki sam termin jak jedna z forumowiczek i też myślałyśmy kiedy będzie ten 30.10 tym bardziej ze część dzieciątek już urodziło we wrześniu. Okazało się ze koleżanka miała cesarkę ze względu na ciśnienie i mały przyszedł na świat na początku października. A ja dalej byłam 2w1. I wtedy dopiero czas się dłuży jak inne mamusie piszą że już mają maluszki przy sobie a tu nadal nic...
Takie moje wspominki :laugh:

co do leków to wiem że raczej nie powinno się ich brać ale czasami jest mus. Zastanawiałbym się tylko nad lekami podtrzymującymi ciążę. Bo lekarze mówią o plusach ale ...
Całe szczęście że nie muszę się nad tym zastanawiać i nie mam potrzeby ich brania.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=51996

13 lata 1 miesiąc temu #320756 przez agnesssa
Anulka Andra ja też nie mogę się doczekać września, ale z drugiej strony ciąża to piękny czas i trzeba się nim cieszyć :woohoo:

Dzisiaj byłam zrobić badanka i po pracy odbiorę wyniki, mam nadzieję, że będą Ok chociaż coś mnie piecze jak siusiam :dry: Mam nadzieję, że to nic groźnego :ohmy:

PolaL no mi zostało 9 dni :lol: ciekawe czy skończą się mdłości :huh:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #320777 przez Anulka
Dziewczyny, ostatnio dużo tu się rozmawia o badania, właściwie to non-stop któraś z nas porusza ten temat. Dlatego poszukałam wykaz badań w ciąży, aby wiedzieć czy wszystkie mam robione, czy jakieś nie zostały pominięte. No i wszystko się u mnie zgadza, jak do tej pory.
To jest ta lista badań:

parenting.pl/portal/kalendarium-badan-w-ciazy

No i jak widzę badanie PAPP-A robi sie między 11 a 14 tygodniem, czyli ja się załapuję, mam wizytę w 14 tc.

13 lata 1 miesiąc temu #320819 przez kiemliczka
Hej Anulka, masz wskazania do PAPP-A??
No to się przywitam :) Witam wszystkie wrześnióweczki 2012. Ja mam wstępnie termin 9-11 września (różnica między długością ciąży a wynikiem usg). Jestem po badaniu prenatalnym w 12 tygodniu. Dzidziuś 56 mm, przezierność 1,8. Ginekolog zapytał czy mam w rodzinie przypadki chorób genetycznych (nie) i jeśli bardzo chcę może dać mi skierowanie na dodatkowe badania, ale stwierdziłam, że skoro wynik w normie to nie będę ich robić. Zresztą jak wspominałam mężowi o aborcji gdyby wyniki wyszły bardzo złe to się spinał strasznie wiec aborcja w grę nie wchodzi :).

13 lata 1 miesiąc temu #320867 przez agnesssa
Kiemliczka witaj wśród nas :woohoo: Gratuluję dzidziolka :lol: Pochwal się nam zdjęciem swojej pociechy :woohoo:

Odebrałam wyniki i są jakieś odchylenia, ale nie za wielkie więc mam nadzieję, że ginka powie mi, że wszystko jest ok :huh:

Dziewczyny zaktualizowałam naszą listę wrześniową, dla nie wtajemniczonych nad moim suwaczkiem jest link do stronki z naszymi terminami porodu, jeżeli macie jakieś uwagi piszcie do mnie na PRIV bo ciężko się przeszukuje forum w poszukiwaniu informacji :woohoo:

Aniołek[*] 11tc 19.05.2011

13 lata 1 miesiąc temu #320949 przez kiemliczka
tu mój dzidziuś. Lekarz mówił, ze widzi coś między nogami (wszyscy widzielimy taki mały sterczacy trójkacik) ale później sie poprawił i stwierdził, że to może być też powiekszona łechtaczka co zdarza się w tym czasie ciaży (11-13 tc) i jest to również naturalne..później się zmniejsza.
Zdjęcie 3D bo innego nie posiadam.
Załączniki:

13 lata 1 miesiąc temu #320985 przez Anulka
Witaj Kiemliczka :) Nie nie mam wskazań co PAPP-A, nic przynajmniej mi o tym nie wiadomo od lekarza. :) One są w zestawieniu badań które są robione w ciąży, więc pewnie są standardowe.
Śliczny maluszek :). Kiemliczka, mogłabyś usunąć maluszka, gdyby badania coś wykryły??
Ja nie mogłabym tego zrobić. Dziecko to dar, to istotka dana mi abym ją kochała, mimo wszystko. To jest część mnie.

13 lata 1 miesiąc temu - 13 lata 1 miesiąc temu #321004 przez kiemliczka
Nie wiem czy bym mogła usunąć...chyba nikt nie wie dopóki nie zostanie postawiony przed wyborem. Na dzień dzisiejszy myslę, że bym mogła..ale jak o tym pomysle głebiej to mam wątpliwości :)..nie, nie chce o tym mysleć co bym zrobiła, albo nie zobiła. Na razie u mnie jest dobrze i nie chcę sobie przeciażać zwojów myśleniem co by było gdyby. To na pewno trudna decyzja. Testy PAPP nie są standardowe, ale można je wykonać bo są nieinwazyjne..no właśnie mnie pytał lekarz czy chce je zrobić ale stwierdziłam, że jeśli wyjda złe to tylko się zdenerwuję a i tak po nich czekałaby mnie amniopunkcja ( gdyby wynik był zły) obarczona ryzykiem poronienia. Wolę się nie stresować. Co innego gdyby przezierność wynosiła powyzej 2,5 albo posiadała odpowiedni wiek, albo posiadałabym w rodzinie dziecko z wada genetyczną - wtedy PAPP-A bym wykonała, ale przy moim wyniku prawdopodobieństwo wad jest ciągle stosunkowo małe (nosek jest, mózg pieknie rozwiniety, podczas badania mocno sie wściekał) :).

Przeciwciała HIV - też nie jest to badanie standardowe, lekarz nie może ci zlecić jego wykonanie. Tu musi się Ciebie zapytać czy tego chcesz.

Dziwne, dotąd myślałam, że PAPP-A wykonuje sie od 11-14 tc., a potrójny od 15..za dużo tych badań trochę.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka