- Otrzymane podziękowania: 4
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- cortezia
- Wylogowany
- budujemy zdania
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
Aaaaa co do Bassetów to są to bardzo wymagające psy mają problemy z uszami i oczami. Jak również są to bardzo charakterne psy choć nie wyglądają. Po pierwsze jak poczuje trop, to leci jak szalony nie zwraca uwagi na nic. Po drugie lubi zjeść fekalia innych zwierząt po prostu w ten sposób rozpoznaje jakie zwierze tropi, co to zwierze jadło. Powiem tak potrafią być milusińskie, ale ich instynkt psa gończego i tropiącego zwierzaka jest dośc duży. Trzeba dać mu się wybiegać bo jak nie, ma problemy ze stawami i tyje. Wiem bardzo dużo na temat tych psów bo po pierwsze kocham psy i się interesuje każda rasą jak i również jestem wolontariuszką w schronisku we Wrocławiu, ale także mam w rodzinie miłośnika tej rasy no i powiem wprost dużo poświęcił mu na ułożenie go. Nie zaprzeczam, że jest przesłodki i piękny. Ale naprawdę trzeba mu poświęcić więcej czasu niż przytulanie, głaskanie wychodzenie na spacer i dawanie jeść i dużym plusem jest że nie kupiliście go przed dzieckiem tylko chcecie później bo lepiej wprowadzać taka rasę do domu gdzie już jest maluch niż malucha do tego pieska:) Także duży plus:). Mam nadzieję że się nie obrazisz za ten krótki opis tego psa, ale ja po prostu za dużo razy naoglądałam się i ciągle to przezywam jak ludzie muszą odda rasowego psa ( i nie tylko rasowego) bo nie udało im się z wychowaniem go lub jego pielęgnacji trzeba poświęcać wiele czasu, a oni go nie posiadają no i taki bidny roczny piesek trafia do nas. Rozumiem właścicieli, że to ich przerosło dlatego zawsze wole ostrzec przed konsekwencjami jakie mogą, ale wcale nie muszą się zdarzyć gdy posiada się jakąś rasę.
No ok to się napisałam:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Psotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Otrzymane podziękowania: 0
- kasia085
- Wylogowany
- rozmowna
- Jaś - moja miłość:-)
- Otrzymane podziękowania: 5
oki222 śliczne te łóżeczko - podoba mi się te ciemne, ale te odcień jaśniejsze też jest super. Fajne są te bieguny.
Cortezia masz rację z tym straszeniem psami. Z czasem obserwuje się coś przerażającego. U mojego męża w rodzinie jest dziecko , które panicznie boi się psów, a właściwie wszystkich zwierząt bo matka mówiła mu zawsze: "Może Cię ugryźć". I dzieciak ma traumę. Jak kiedyś przyjechali do teściów na grila no i tam są różne zwierzęta koty, psy itp. to wtedy to dziecko siedziało cały czas na krześle z nogami podkulonymi pod siebie i bało się ruszyć. My to nie wiedzieliśmy czy śmiać się czy płakać. Dodam że dziecko miało ze 3 latka więc normalnie powinno być żywym sreberkiem, a on biedak siedział kilka godzin i się nie ruszył.
- Psotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Ja tez chciałabym psa, owczarka niemieckiego ale to dopiero jak będę miała swój ogród bo uważam że w bloku każdy pies się męczy.
- natB
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
Dziękuję za rady na pewno się przydadzą... wiem, że trzeba będzie mu poświecić dużo czasu i ,,wychować" sam pies tego nie zrobi... mój pierwszy pies był ze schroniska i miałam z nim spory problem na początku, bo nikt mnie nie przygotował do tego, jak może się zachowywać... pamiętam, że przez 1 miesiąc musiałam go wyciągać spod stołu, żeby poszedł na spacer, bo się bał... ale spędził z nami 7 pięknych lat i moja Babcia mówi, że Dingo to był najlepszy pies i najwierniejszy
U nas dzieci moich szwagierek boją się i kotów i psów... ich reakcja na te zwierzęta to mniej więcej ,,popatrzeć, a potem uciec " a ich mamy np. na nasze kociaki reagują ,,fuujj bleee weźcie mi go" albo ,, ojej on drapie" :O :/
Ja tak nigdy nie byłam wychowana i dla mnie ich zachowanie jest komiczne ... nie rozumiem, jak dziecko może płakać na to, jak kot go lekko udrapie, albo jak pies na niego naskoczy
Każdy jest inny
Psotka komodę kupiliście z przewijakiem, czy bez?
Ja mam upatrzone łóżeczko z Ikei- koszt też ok. 299 zł., ale do dlatego, że mój S. uparł się na droższą wersję... do tego komoda i przewijak osobno z półeczkami
No właśnie Koffana się nie odezwała mam nadzieję, że u niej i maluszka wszystko ok...
Oki widzę, że tak samo wykorzystujemy czas w pracy ... żeby nie było ja pracuję , tylko czasem, jak już mam dość odrywam się od wszystkiego i zaczynam szukać wszystkiego, co jest związane z Władkiem
- oki222
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Psotka
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Dziewczyny, od kliku dni miałam strupki w nosie bo zdarzyły mi się małe krwawienia z nosa. Dziś pociągnęłam nosem i normalnie miałam krwotok. Jutro będę widziała się z moją gin, wspomnę jej o tym. Ale raczej się nie przejmuję bo słyszałam o napuchniętych, krwawiących dziąsłach i bardziej ukrwionej błonie śluzowej w nosie w trakcie ciąży.
- oki222
- Wylogowany
- pierwsze słowa
My też nie długo chcemy odmalować mieszkanko tzn mój M i znalazłam takie fajniutkie naklejki na ścianę i nimi chciałabym ozdobić kącik naszego synusia
allegro.pl/naklejki-dla-dzieci-na-sciane...lki-i3385654449.html
www.fabrykawafelkow.pl/naklejki-scienne/...reetop-skip-hop.html
allegro.pl/naklejki-na-sciane-scienne-sa...5m2-i3361239929.html
- małopolanka
- Wylogowany
- rozmowna
Co do zwierzątek to nie mam chyba co dodawać bo zgadzam się z Wami. Rodzice którzy straszą dzieci moim zdaniem narażają je jeszcze bardziej na niebezpieczeństwo bo pies czując strach i panikę dziecka tym bardziej może zaatakować.
Psotka ja od dwóch dni też się jakoś dziwnie czułam. Miałam Wam nawet pisać bo trochę mnie to zaniepokoiło. Czułam w ustach taki posmak gorzki jak krew właśnie i w sumie trochę kręciło mi się w głowie z tym że to chwilowe. Potem wszystko wraca do normy. Krwawień z nosa nie miałam na szczęście. Dzisiaj jeszcze przez moment mnie zemdliło. Może w tym okresie ciąży w jakim jesteśmy szaleją nam hormony albo coś w tym stylu?
Okii piękne to łóżeczko. Szuflada pod to bardzo przydatna rzecz. Co do dekorowania i naklejek to tutaj takie naklejki są dość drogie. Stanęło na tym że sama spróbuje coś namalować nie wiem czy to wyjdzie bo artystka ze mnie żadna ale pracując w przedszkolu trochę się podszkoliłam, musiałam robić różne dekoracje,malować okna itp. więc gdy wybierze się jakiś prosty kształt nawet fajnie to wychodzi hehe w razie gdyby nie wyszło pomalujemy na niebiesko i kupimy jakieś obrazki i tyle. Prawdopodobnie w weekend zacznę pracować nad tym malunkiem. Pokaże Wam jak już będzie gotowy.
- suzi001
- Wylogowany
- pierwsze słowa
U mnie juz powoli dobiegaja konca przygotowania,teraz został tylko stres buuuuuu panikuje troche ze jakas gafe palne albo coś heh kurde chciałabym zeby to było jak najszybciej szkoda ze zdecydowałam sie na ślub w tak duzym gronie lepiej by było walnąc sobie cywilny we dwojke i miec spokoj
CZuje sie narazie wporzadku tylko troche chodze jak kaczka dzidzia moja wariuje coraz fajniejsze mam te kopniaki ostatnio bardzo duzo sie denerwowalam ;( mam nadzieje ze to nie zawazy na zdrowiu maluszka tyle o sobie czytalam posty oczywiscie nie wszystkie z gory sorki ale brak czasu
Brunetka milo ze zawitalas tak wlasnie sobie ostatnio o tobie myslalam czemu nie zagladasz na forum twoj siostrzeniec fajniutki na zdj na fb super ze mala tak podrosła,wlasnie czym ja karmisz ze duza a brzusio taki zgrabniusi
Małopolanka fajny wozek gratulacje wkoncu zdecydowania przede mna jeszcze bedzie ciezki wybor ale jeszcze troche sie wstrzymam chociaz tez o nim duzo czytalam a jest lekki w prowadzeniu?
Psotka dzieki za wsparcie ale moje hormony tak wzieły góra ze codziennie mysle jak to bedzie nie chce cos przeoczyc przegapic chcialabym potancowac z wszystkimi wujkami ale niestety nie bede mogla sobie na to pozwolic poniewaz gdy ide dalej do sklepu niz 300 m to jest dla mnie katastrofa bo czuje sie ocięzale i zaraz musze usiasc takze nie wchodza w gre jakies tance hulance wszedzie jezdze autem ale postaram sie byc usmiechnieta i opanowana
widze dziewczyny ze szalejecie z zakupami super a ja jeszcze nic nie mam ;( nie mam narazie głowy do tego jak wróce do irlandii to mysle ze powoli juz bede sie rozglądac za wszystkim zeby zdążyc
Buziaczki dziewuszki postaram sie być na bieżąco na forum ale nie dam rady odpisać każdej Więc trzymajcie sie i dla wszystkich buziolki
- Brunetka
- Wylogowany
- gaworzenie
- Kocham Cię córciu :)
Byłam dzisiaj na pierwszych zakupach dla mojej kruszynki Cóż za radość i przyjemność Nie kupiłam aż tak wiele ale wydaje mi się, że jak na pierwszy raz starczy Zaliczyłam aptekę w której zaopatrzyłam się w oilatum do kąpieli, mydełko oilatum, zasypkę Alantan, sudocrem, sól fizjologiczną, gaziki, gruszkę do noska, fridę, dla siebie rzeczy potrzebne po porodzie... trafiła mi się też okazja na chusteczki nawilżające z pampersa więc wzięlam z 8 paczek. w C@A dostałam fajne białe kaftaniki i śliczne skarpetki Ich rozmiar mnie rozbraja hihi
Koniecznie muszę też przygotować sobie awaryjną torbę do szpitala. Mama z siostrą już mi zwróciły uwagę, że powinna być gotowa bo różnie bywa...
Muszę koniecznie zerknąć na tą Waszą, proponowaną listę z wyprawką.
natB oczy tego pieska z filmiku urzekające Ehhh...
Psotka faktycznie ta dziewczyna nie dała nam żadnego znaku życia Trochę się martwię teraz. Mam nadzieję, że wszystko dobrze z nią i jej dziecinką.
oki222 łóżeczko świetne. Bardzo podoba mi się te w kolorze ciemnego brązu:) Idealnie pasowałoby kolorystycznie do komody. Szuflady też strzał w dziesiątkę Przeszkadzają mi tylko te widoczne śruby. Od razu zwróciłam na nie uwagę. Powinni jakoś to zamaskować hihi
kasia085 ja tak samo jak Psotka nie odmawiałam sobie niczego wieczorem... nawet słodkiego. Nie wzięłam pod uwagę, że mogło mieć to wpływ jednak na wyniki.
Psotka krwawiące dziąsła mam od samego początku, jak tylko zaszłam w ciążę. Z tego co wiem to też krwawienie z nosa jest w tym okresie czymś normalnym. Ja się u siebie z tym nie spotkałam ani razu, ale raczej Twój lekarz powie, że to nic groźnego.
małopolanka tez mam takie dni, że czuję się jakby trochę "pijana", nie są to typowe zawroty głowy ale nawet gin zwrócił mi uwagę, że to przez niskie ciśnienie i mam nawet uważać prowadząc auto (jeździć wolno i najlepiej prawym pasem hihi). Jak to się wszystko zmienia...nigdy nie wiedziałam co to znaczy mieć za niskie ciśnienie a tu proszę...
suzi001 nie wiem czy to dobrze czy źle, ale nie odmawiam sobie niczego jeśli chodzi o jedzenie. Na początku moja waga stała w miejscu, teraz rusza z kopyta więc nie wiem jak długo jeszcze będę figurna hihi Ważę na chwile obecną 60 kg...przed ciążą ważyłam 55-56 max. Nie martwię się tym co będzie bo najważniejsze jest to by zaopatrzyć dzieciątko we wszystkie ważne składniki odżywcze a co do kilogramów to zobaczycie jak szybko to zgubimy po porodzie
Wczoraj uświadomiłam sobie, że jednak mój brzuch jest malusi. Poznałam na poczekalni w przychodni dwie przyszłe mamusie. Obie miały sporo większe, co do jednej z nich obstawiałam nawet 7-8 miesiąc. Jakie było moje zdziwienie gdy powiedziały, że są w 20 tygodniu ciąży Poczułam się jakby mi ktoś w twarz strzelił-tak mnie zatkało. Ubaw miały ze mnie bo stwierdziły,że moje dziecko w takim razie przykleiło mi się do kręgosłupa hihi
Stres w takiej sytuacji jak ślub i wesele to rzecz jak najbardziej naturalna Doskonale Cię rozumiem
Niestety raczej na maluszka tez ma to wpływ i udziela mu się zdenerwowanie. Jak nikt odczuwa Twoją radość czy stres. Wszystkie nasze nastroje. Przeczytałam dzisiaj w pewnej książce, że ciąża sama w sobie jest stresująca a z badań wynika,że ciąża zajmuje 12 pozycję na liście najbardziej stresujących zdarzeń życiowych..
Co do "chodzenia jak kaczka", ja tez już się kiwam trochę na boki hihi
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=53655
- natB
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
Brunetka nono zakupy już widzę konkret też muszę się za to zabrać, bo obiecałam sobie, że już pod koniec września będę spakowana do szpitala... tak, jak mówisz niczego nie da się przewidzieć... mam nadzieję, że wszystkie doczekamy terminu i żadna wcześniej nam się nie rozpakuje ... ale czekam już na te październikowo/listopadowe emocje, jak będziemy każdej z nas przeżywać porody , a potem wymieniać się doświadczeniami
Co do brzuszków i wyglądu kobiet, powiem Wam tak każda rośnie inaczej.. mi dopiero teraz zaczyna brzuszek rosnąć i to w dość szybkim tempie, w końcu widać, że jestem w ciąży
Chociaż, jak założę coś luźniejszego to znowu słyszę ,,po Tobie to nic nie widać" a strasznie się wtedy denerwuje grr
Na wizycie będę miała, czym się pochwalić , chociaż boję się, że znowu doktórka skomentuje moją wagę że za mało przytyłam...
Wczoraj tak się fatalnie w pracy czułam, prawie padłam :/ nie wiem ciśnienie chyba było nie takie... wróciłam do domu położyłam się i wstałam dopiero przed 19, co rzadko mi się zdarza, żebym po pracy spała... zawsze mam tyle rzeczy do zrobienia...
Psotka, co do komody masz rację... my też planujemy wziąć taką, żeby ją później wykorzystać ... a przewijak z Ikei jest taki fajny, ze w sumie można go wykorzystać, jako półeczki do zabawek
Małopolanka ja taki posmak mam prawie całą ciąże i nie mogę się go pozbyć
Wszyscy mi mówili, że on minie i właśnie ten posmak dziwny zazwyczaj prowadzi do tego, że wymiotuję... ale taka chyba moja natura
Ja mam zamiar kupić naklejki takie, które kiedyś wrzuciłam Wam na FB... może i jakieś tam zdolności mam, żeby coś małemu namalować, ale farma u małego rolnika musi być ... Czekamy na efekty Małopolanka , jak mi się spodoba to Ciebie zatrudnię i też coś namalujesz mojemu Władkowi hehe :P:P
Suzi001 ten wielki dzień to już niedługo... 3mam mocno kciuki, żebyś się nie stresowała i dobrze bawiła ... wkraczacie w kolejny etap, według mnie jeden z najważniejszych ... wychodzę z założenia osobiście, że lepiej się żyje, jak się ma all uregulowane prawnie, że tak powiem i przed samym Bogiem, jeśli ktoś jest osobą wierzącą ... życzenia będę składać w dniu ślubu
Ja dzisiaj z rana byłam u szwagierki, żeby pobrała mi krew... mam do zrobienia morfologię i drugi raz toksoplazmozę ... wyniki powinny być dzisiaj, mam nadzieję, że wszystko jest dobrze chociaż coś ostatnio jestem blada
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- nefretete666
- Autor
- Wylogowany
- budujemy zdania
- małopolanka
- Wylogowany
- rozmowna
Brunetka super zakupy. Ja z kosmetyków do pielęgnacji jeszcze nie mam nic bo w sumie to nie wiedziałam co wybrać i jakie będą najlepsze dla takiej delikatnej skóry. Chyba popytam w aptece o te same które Ty masz. Poszukam tej listy z wyprawką i postaram się ja wkleić tutaj jeszcze raz bo też nie mam jeszcze wszystkiego.
Co do rozmiarów brzuszka to mi się zdaję że brzuszek mam sporawy ale znowu jak pytam kogoś o zdanie to słyszę że jest malutki haha sama już nie wiem postaram się pstryknąc jakieś zdjęcie.
NatB świetny pomysł z ta farmą na ścianie dla maluszka. Ja postawiłam na misia który będzie trzymał tabliczkę z imieniem. Chociaż zdaje sobie sprawę że taki misiu jest fajny na początek bo już roczne dziecko będzie potrzebowało innej dekoracji ale z tym mam nadzieję że będzie łatwiej bo dla takich większych dzieci w sklepach można znaleźć ciekawe naklejki z jakimiś piratami statkami itp.
PS Słodkie zdjęcia kociaków dodałaś na fb;-) a brzuszek masz bardzo podobny kształtem do mojego.
Suzii już niedługo i będziesz mieć wesele z głowy. Wyobrażam sobie jak trudno Ci to wszystko zorganizować i jaki to stres dla Ciebie.
Co do wózka to prowadzi jest lekko i komfortowo ale czuć że nie jest to typowy plastikowy lekki wózeczek jak dla lalek. Takie uczucie miałam w graco a tu ma się wrażenie że jest mocniejszy i bardziej komfortowy i tak łatwo się nie roztrzepie. Mam koło domu park i las a jakies 10 min drogi samochodem plaże. Czuje że ten wózek świetnie da sobie rade w takich warunkach i nie będę się musiała bać o to że się szybko zniszczy a przy tym prowadzi się lekko. W Dublinie nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem tego wózka jeśli będziesz chciała ocenić na żywo. To zrozumiałe że na razie nie masz do tego głowy ale prawda jest taka że zdąrzysz spokojnie ze wszystkim. Wystarczy że zrobisz sobie dobrą listę.
Co do tych wszystkich dolegliwości to mi do tego wczoraj wieczorkiem doszedł ból pleców a szczególnie kości ogonowej ciężko mi było siedzieć. Dzisiaj jest już lepiej. Coś mi się zdaje dziewczynki że te dobre mies nam się powoli kończą i te końcowe 3 mies mogą być ciekawe
Nefretete oo to już w październiku może będziesz miała dzidzię ze sobą bardzo ładne imię wybraliście
- małopolanka
- Wylogowany
- rozmowna
Lista:
LISTA WYPRAWKOWA – sprawdź czy niczego nie brakuje??
Dla mamy
• Biustonosz do karmienia (1-2 szt.)
• Film „Wszystko o karmieniu piersią i pielęgnacja noworodka” (gratis)
• Koszula lub piżama do karmienia
• Krem na popękane brodawki
• Krem przeciwko rozstępom
• Wkładki laktacyjne (1 opakowanie)
• Majtki jednorazowe poporodowe
• Laktator (odciągacz pokarmu)
• Podpaski poporodowe
Artykuły dla dziecka
• Akcesoria:
Butelka ze smoczkiem do mleka ( 125 ml) 1-2szt.
Butelka ze smoczkiem do płynów (250 ml/ 260 ml) 1-2szt
Szczotka do mycia butelek i smoczków
Sterylizator do butelek, smoczków i laktatora
Podgrzewacz do butelek
Termoopakowanie do butelek
Gruszka gumowa lub aspirator do czyszczenia noska
Ceratki lub majtki ceratowe do pieluch tetrowych 3szt.
Majtki z suchą pieluchą do pieluch tetrowych 1-2szt.
Bezpieczne nożyczki lub cążki
Okrycie kąpielowe z kapturkiem / ręcznik kąpielowy
Pielucha flanelowa biała lub kolorowa 3-5szt.
Pieluchy jednorazowe (2-5 kg) 1-2opak.
Pielucha biała lub kolorowa tetrowa 70x80 cm 30-40szt.
Smoczek na butelkę do mleka 0m+, 1m+, 0-6m+ 1-2szt.
Smoczek na butelkę do płynów 0m+, 1m+, 0-6m+ 1-2szt.
Fizjologiczny smoczek uspokajający 0+
Bezpieczny łańcuszek do smoczka
Śliniak mały z ceratką 2-3szt.
Termometr do mierzenia temperatury
Termometr kąpielowy
Grzebyk i szczotka z delikatnym włosiem
Wanienka do kąpieli
Stojak na wanienkę
Worki na pieluszki 2-3opak.
• Bielizna i odzież:
Becik – rożek z polaru lub bawełny 1-2szt.
Body bawełniane lub frotte rozmiar 56-62 3-4szt.
Czapeczka bawełniana lub frotte wierzchnia 2-4szt.
Kaftanik bawełniany lub frotte rozmiar 56-62 3-4szt.
Kaftanik i śpiochy welurowe 1-2szt.
Kombinezon 1 –częściowy na spacery
Koszulka bawełniana rozmiar 56-62 3-4szt.
Pajacyk welurowy rozmiar 62 1-2szt.
Rękawiczki bawełniane chroniące niemowlę przed zadrapaniami
Skarpetki bawełniane lub frotte rozmiar 7/8, 9/10 2-3pary
Śpiochy bawełniane lub frotte rozmiar 56-62 4-6szt.
Śpiworek do fotelika samochodowego
Śpiworek zimowy do wózka
Body z długim i krótkim rękawem rozmiar 56, 62 min.po 2szt
Sweterek/ bluza
Spodenki/ sukienka
• Kosmetyki:
Chusteczki higieniczne do pielęgnacji 1opak.
Krem do ciała i twarzy
Krem przeciw odparzeniom
Delikatne mydło dla niemowląt
Oliwka
Patyczki bezpieczne do czyszczenia uszu
Delikatny proszek lub płyn do prania bielizny niemowlęcej
Puder
Myjka, gąbka do kąpieli
Materacyk lub leżaczek do kąpieli
Specjalny środek do dezynfekcji powierzchni
• Meble, pościel i inne sprzęty:
Kocyk bawełniany lub polarowy mały
Kocyk bawełniany lub polarowy duży
Komplet pościeli 2-3 zmiany
Wypełnienie pościeli (kołdra, poduszka)
Baldachim
Ochraniacz na łóżeczko
Prześcieradło frotte gumką 1-2szt.
Monitor oddechu
Materac do łóżeczka drewnianego
Łóżeczko drewniane/ kołyska
Łóżeczko turystyczne
Karuzela do łóżeczka
Lampka nocna o delikatnym świetle
Niania elektryczna (jeśli mieszkanie ma więcej niż jeden pokój
Nawilżacz powietrza
Pierwsza zabawka – przytulanka
Specjalny podkład ceratowy na materac
Przewijak na łóżeczko
Pokrowiec na przewijak
Leżaczek z uszami do poruszania się z dzieckiem po mieszkaniu
Fotelik samochodowy 0+ (0-13kg) nosidełko
Wózek z gondolą lub wielofunkcyjny