BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

11 lata 9 miesiąc temu #686853 przez WhiteBlackberry
Milady- z truskawkami mam identycznie... mogłabym jeść i jeść, a wcześniej nie przepadałam aż tak za nimi.
U mnie zaś na odwrót...ja mięsażerna nigdy nie byłam, mięsa nie jadłam, a teraz jem non stop! I to nie żebym była wegetarianką... po prostu brzydziło mnie mięso bo jakieś chrząstki, żyłki itd :/ a teraz jem aż mi się uszy trzęsą :D
Ale fakt, do warzyw też mnie pociągnęło bardziej :D Np. do pomidorów których nie lubiałam i nie jadłam :D
Ah co te dzieci z nami robią :D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #686885 przez jeta
Hej!

moni31 - kruszynka śliczna :)

mefiana - ja też nic nie czuję a czekam z utęsknieniem. Nie mogę sobie w ogóle wyobrazić jak to będzie jak ktoś w środku będzie mnie kopał. Czasem razem z M wieczorami siedzimy i wyczekujemy, ale chyba jeszcze trochę, bo to dopiero koniec 15 tygodnia.

Ostatnio koleżanka mi powiedziała, że poczuła ruchy w 11 tygodniu - średnio w to wierzę, tym bardziej że to była jej pierwsza ciąża, ale nie dyskutowałam z nią.

Co do jedzenia mam podobnie jak monisia100100 - jem wszystko, nie mam zbyt wiele energii, nie wiele się ruszam i boję się, że jak dziecko przyjdzie na świat to będę padać na twarz. W ogóle już tylu rzeczy się boję! Aż strach myśleć co będzie dalej...

Poza tym pojawia mi się ciemniejsza kreska powoli.

Któregoś dnia sobie uświadomiłam, że jeszcze troszkę i będziemy miały półmetek za sobą! Jednak czas szybko leci...

Idę leniuchować. Wieczorem jadę tylko na spotkanie z pracy, więc dzień przyjemności :)

Buziaki kobitki! :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #687026 przez mefiana
Z jedzeniem to u mnie tez troche śmiesznie, bo tak jak WhiteB pomidorów ogólnie nie jadłam a teraz złapałam się na tym,że z chęcią kanapki z nimi robie i jem :) Z owocami tez lepiej niż było, bo rzadko jadłam. Bananów nie tykam jeszcze, może to się zmieni. Organizm wybiera chyba czego mu trzeba, tak mi się wydaje. A często mam ochote na to co nie specjalnie kobietom służy typu ciagnący się ser w toście etc :blush:

Moni31- dawno już fotki z usg nie widziałam i aż sie uśmiechnęłam od ucha do ucha :lol:

Jeta- przyjaciółka w pierwszej ciąży jest i poczuła ruchy w 17tygodniu, ale z tym to nie ma zasady. W 11 tygodniu to faktycznie mega wczesnie tym bardziej jak to pierwsza ciąża :ohmy:

Nutka coś się długo nie odzywa, mam nadzieję, że wszystko dobrze.

11 lata 9 miesiąc temu #687029 przez WhiteBlackberry
Niee... no nie wierzę żeby móc poczuć w 11 tygodniu ruchy dziecka... :huh:
Bzdury. Jest jeszcze za małe i ma bardzo dużo miejsca :)
Dziewczynki, kiedy przestałyście brać Duphaston?
Ja dziś dzwoniłam do mojej lekarki i powiedziała mi żebym już nie brała... jestem w 12 tygodniu i 5 dniu ciąży.

11 lata 9 miesiąc temu #687122 przez Pyśkaaaa
hej
WhiteB ja iałam luteinę i przestałam jeśc jakos jak Ty :)

co do ruchów to nie wierzę że tak wcześnie można poczuć

dziewczyna ja jakos nie chce sie wymądrzać ale uważam że lekarz wie co robi a jak masz wątpliwości skonsultuj to z innym....

ja nie czytam w necie co wolno a czego nie wolno jeśc bo naprawdę można popaśc w jakąs paranoje....

Jeta jeszcze chwila i połowa :P ale ten czas leci :) jak oszalały zaraz będziemy sie modlic aby dzidzie wychodziły :P

ide robic obiadek dzis chłodniczek z mlodymi ziemnaczkami i jajeczko sadzone mniam :D

11 lata 9 miesiąc temu #687158 przez mefiana
WhiteB- mi lekarz powiedział, że leki typu duphastn czy luteina bierze się najpóżniej do 13 tygodnia. W tym czasie role opieki nad dzidzią przejmuje łożysko, które jest gotowe na to już i ono już pełni wszystkie role łącznie z apteką :) Jeżeli masz jakieś konkretne obawy to zadz jeszcze raz po info od niej :)

Pyśkaaa- ale masz pyszny obiadek, aż się głodna zrobiłam okrutnie :)

11 lata 9 miesiąc temu #687170 przez Winka_
Ojjj temat jedzenia to teraz temat rzeka jak mdłości mijają to można zjeść wszystko! :ohmy:

Już zaraz zacznie mi się 17 tydzień więc "książkowo" objawy typu nudności i wymioty powinny całkowicie ustąpić. Mam nadzieję że miną bezpowrotnie :)

Co do czucia to pewnie niektóre mamy na siłę chcą poczuć a zwłaszcza będąc w pierwszej ciąży nie wiadomo czego się spodziewać i można sobie czasem wmówić że to jest to. W 11 tyg to na pewno jeszcze nie czuć bo przecież dzidzia jest jeszcze dużo za mała. Gdzieś tam czytałam że od 15 tygodnia ale to jak się jest w drugiej ciąży właśnie tak jak Mefiana poczuła :blush: A w pierwszej ciąży to 17-20 tydz.
I najlepiej sobie zapisać datę na pamiątkę ale może się też gin przydać :)

Ja też już czasami na plecach leżę i wyczekuję hehe ale nic nie czuję albo bulgoty w brzuchu :dry: :dry:

Jak się z czymś nakręcam to mąż mnie sprowadza na ziemię dość mocno :S
Już tak bym chciała zacząć kompletować jakieś rzeczy dla maluszka ale "jeszcze za wcześnie" i "mamy czas" Liczę na to że po usg jak się płeć ujawni to zmieni zdanie :blink: :blink:

11 lata 9 miesiąc temu #687194 przez mefiana
Właśnie wróciłam z poczty :) Monisia, Asiula315- miło was zobaczyć :woohoo: Jakoś tak razniej jak się wie jak wygląda osoba do której się pisze :)

Winka- właśnie najśmieszniejsze jest to, że ja poczułam pierwsze takie konkretne smyrniecie, którego nie da się zawlić na coś innego siedząc a nie leżąc, tego się nie spodziewałam.
Z tym, że jeszcze za wcześnie etc to ja na pewno bym usłyszała tak samo i dlatego nawet nie zaczynam tematu, ale tak miedzy 8-13 lipca zamierzam iść na usg na dobrym sprzęcie i mam nadzieje, ze wtedy już będę wiedziała jaka płeć tak na pewno, to może wtedy jakaś kwota zostanie wydana :silly:

11 lata 9 miesiąc temu #687241 przez jeta
tak jak pisałam, też w to nie wierzyłam, ale nie rozwijałam tematu - pomyślałam swoje ;)

Ja też brałam luteinę, jakoś tak do ok 13 tygodnia.

Ale dziś kiepski dzień. Trochę chyba prze ten okropny upał. Ciągle bolała mnie głowa. Wzięłam wreszcie paracetamol bo już nie dawałam rady, do tego krótka drzemka i zaczynam powoli żyć. Trochę odechciało mi się tego spotkania. Jak pomyślę sobie o szykowaniu się.. i do tego nie mam co ubrać... ufff ale muszę...

Która się teraz w najbliższym czasie na wizytę wybiera? Czyją kruszynkę będziemy oglądać?
Ja 5 lipca - jeszcze dwa tygodnie :)

11 lata 9 miesiąc temu #687425 przez Pyśkaaaa
ja 12 lipca jeszcze 3 tyg :(

u nas w koncu chlodniej zerwal sie wielki wiatr

ktoras pisala i bolu glowy ja mialam taki w pon ze az zwracalam a paracetamol nie dal rady :( jak to sie mowi najgorszemu wrogowi nie zycze .....

11 lata 9 miesiąc temu #687458 przez GOSIA82
Hej Kobietki!
Jeśli chodzi o jedzenie to ja też mam ochotę na owoce i warzywka(przede wszystkim truskawki,mandarynki,kiwi i pomidory.Mięso niekoniecznie,a też zawsze lubiłam.Zaczęłam jeść nawet jogurty,których w ogóle nie lubiłam.W odstawkę poszła jajecznica i tosty,patrzeć nie mogę.
Jeszcze niedawno pisałam,że jeszcze wymiotuję,ale od paru dni wszystko zaczęło słabnąć i już nawet nie odczuwam mdłości.Energia powoli wraca,ale nie wiem czy to dobrze,bo dziś pełna entuzjazmu i energii trochę przesadziłam i pobolewało mnie tam w środku.
Ja kolejne usg mam 2 lipca,ale wtedy będą mierzyć moją szyjkę tylko,potem 19 lipca normalne i zarazem ostatnie.

11 lata 9 miesiąc temu #687635 przez Nutka
Hej mamuśki :)

Mefiana miło ze o mnie pamiętasz :kiss:
U mnie wszystko ok, dobija mnie strasznie pogoda. W zeszła sobotę pracowałam, potem trzymalam mocno kciuki za mojego M (wiecznego studenta - sesja) :) w środę chciałam jechać do mojej gin na wizytę żeby zdać relacje z wizyty w szpitalu i z badania prenatalnego, no i oczywiście popatrzeć na naszego fasola, ale niestety nie złapałam się na wolne miejsce. W najbliższą środę musi mi się już udać, bo 1 lipca zostawiam mojego M w domu i wyruszał na 2 tygodniowy urlop do rodziców :) a od środy zatopiłam się w lekturze (trylogii Grey'a). Moje znajome tak się rozpuszczały nad tymi książkami i w sumie nie wiem w czym . Dzisiaj skończyłam czytać ostatnią część.

Kreska u mnie jeszcze nie jest widoczna. Na razie mam wysyp żył na ciele :) i czasam jeszcze się zdarza, żei fasol pozwala mnie na kolana (mdłości) :)

11 lata 9 miesiąc temu #687672 przez Pyśkaaaa
witam :)
Nutka czyli nie tylko ja odnioslam takie wrazenie? Ja nie rozumiem szumu wokol tej ksiazki mocno przereklamowana! Fakt przeczytalam 3 cz ale chyba dlatego ze po prostu wciaga....

A mnie dzis tez dopadly mdlosci a mialo juz nie byc :(

11 lata 9 miesiąc temu #687701 przez monisia100100
WhiteBlackberry rozumiem twoje wątpliwości z lekiem, bo ja zanim coś wezmę kilka razy dopytuję i czytam wszystko co mi w ręce wpadnie na ten temat. Może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem. Zdrówka życzę. Pytałaś jeszcze o duphaston ja w 14 tyg. miałam zmniejszony do 1 tabl., ale jakieś skurcze i bóle mnie złapały no i lekarz kazał przez pierwsze dni brać az 4 a teraz 2 dziennie cały czas az do 3 lipca bo mam wtedy wizyte i zobaczymy co dalej powie. Ostatnio jak z nim rozmawiałam to mówił że po skończonym 17 tyg raczej odstawimy bo wtedy łożysko przejmuje całkowicie swoje funkcje.

Brukselka pośmiałam się razem z Tobą z tych bzdur które wypisują, w tym artykule brakuje tylko że w okresie ciąży będziemy nosić rozmiar mniejszy.

Mefiana ja niestety nie czuję jeszcze ruchów dziecka , choć bardzo bym chciała, ale mam nadzieję że to już niebawem.

moni31 ale super fotka z usg, aż wyjęłam swoje pooglądać bo już "dawno" nie zaglądałam

jeta ja mam wizytę 3 lipca a na 3d umówiłam się 27 lipca czekam jak na zbawienie. :lol:

postaram się wpaść coś dopisać po śniadanku bo mnie już ssie a niesttey nie odpisałam wszystkim :(

11 lata 9 miesiąc temu #687912 przez Asiula315
Hej dziewczyny, pisałam dziś ważny test dla mnie na certyfikat z j. Niemieckiego, ale stresa miałam, ale nie było tak źle, najważniejsze ze juz po. Pogoda trochę lepsza bo jest czym oddychać trochę sie ochlodzilo. Pozatym ja tez mam wizytę na 4 lipca i nie moge sie doczekać. Ruchów dzidzi tez nie czuje....ale ogromnie ciekawa jestem jakie to odczucie;)
Pyśka....o jakiej książce mowa...?
Pozdrawiam gorąco.... ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka