BezpiecznaCiaza112023

Grudnióweczki 2013 :)

10 lata 9 miesiąc temu #847890 przez GOSIA82
Hej Mamuśki!

Kristi-nasz Jasiek ma 10 tygodni i waży 6280,też sporo,ale na siatce jest na 75 centylu,więc w normach się mieści.Daj znać jak było na basenie...
Mała82-my też już po szczepieniu i też najpierw były kłucia i potem rotawirus,oczywiście bez płaczu się nie obyło.Nawet zapytałam pielęgniarkę czy może zmienić kolejność,ale mówiła,że tak musi byc( a to bardzo bardzo miła pielęgniarka,więc pewnie tak musiało być)W Anglii mamy pneumokoki i meningokoki za darmo w kalendarzu szczepień,ale córkę rodziłam w Polsce i nie brałam ich jako dodatkowych(dopiero jak przeprowadziliśmy się do Anglii to ją tu zaszczepili(miała wtedy 18 miesięcy).Mnie się wydaje,że jeśli dziecko nie będzie szło do żlobka to nie ma sensu,możesz zrobić to później a po roku to już jest jedna dawka(więc taniej).
Co do prezentu na roczek,to na autko sterowane trochę za wcześnie.
Gosica-super,że już w domku.Mam nadzieję,że będzie coraz lepiej.
Iwona23-masz rację,nie ma nic gorszego niż palenie przy dziecku,co to za babcia,że przy wnuku pali i problemu nie widzi. :angry:
Ja wczoraj wybrałam się do Ikei,kupiłam ręcznik z kapturkiem(duży),żeby na basenie owinąć dobrze i dwa śpiworki do spania,bo Jasiek bardzo się rozkopuje.Spiworki są super,bo nie są zapinane na barkach,mam dwa z innej firmy,właśnie tak zapinane i tak śmiesznie odstają.Nawet Jaśkowi przeszkadzają.I ze strychu znisłam torby z zabawkami od koleżanki-same grzechotki i zabaweczki dla niemowląt,wszystko poprałam i wysuszyłam,teraz brakuje mi pudełka,żeby je schować(czyli spowrotem do Ikei). Jasiek zaczyna łapać zabawki i ma już swoje ulubione...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 9 miesiąc temu #847934 przez kaska30
Witam
jestem mamą sierpniową 2013 , moja Basia skończyła już 6 miesięcy mówię wam jak ten czas leci
mam do sprzedania po córci ubranka do chrztu , płaszczyk , sukieneczkę, i inne akurat na taka pogodę allegro.pl/sliczny-bialy-plaszczyk-do-ch...tis-i4004121342.html
allegro.pl/sukienka-retro-i4004151885.html
polecam
trzymajcie się cieplutko mamuśki

10 lata 9 miesiąc temu #848359 przez paulainka
No i Mojego Antosia coś złapało... Trochę z noska mu leci i kaszel ma taki odrywający... Jak do jutra poprawy nie będzie to do pediatry idziemy...
Gorączki nie ma, samopoczucie dobre,uśmiecha się i nie jest marudny...
Do noska daje mu sól morską w sprayu, i uruchomiłam nawilżacz powietrza...
Wydzielinę z noska ma przezroczystą, i nie przeszkadza ma, tylko ten kaszelek mnie martwi trochę

10 lata 9 miesiąc temu #848559 przez Iwona23
Paulainka Kaszelek nie musi byc oznaka choroby moze poprostu teraz twoj maluch produkowac duzo sliny i uczy sie probuje ja polykac.

10 lata 9 miesiąc temu #848591 przez Natala
Hej

My za to dla odmiany przechodzimy skok rozwojowy... Wieczorami straszny wrzask, w nocy nowa pobudka ok 24, a juz powoli nocki nabierały normalności z dwiema pobudkami :(

Co tu taka cisza, dziewczyny odzywajcie się :)

10 lata 9 miesiąc temu #848957 przez paulainka
a polecacie jakies metody, albo leki na zatkany nosek i kaszelek?

10 lata 9 miesiąc temu #849138 przez Gosica
Paulainka-mozesz mascia kminkowa posmarowac przed snem pod noskiem,jak najwiecej nosic Malego na rekach,oklepywac plecki no i woda morska plus odciaganie obowiazkowe.z lekow to nasivin jest na wysuszenie katarku ale mozna go stosowac nie wiecej niz 5 dni.no i dobrze jest inhalowac,nawet jak nie masz inhalatora to garnek,woda i sol podgrzac mocno i dziecko w poblizu trzymac zeby wychalo ale uwazc zeby nie poparzyc buzki para. To chyba tyle sposobow ktore ja znam :)

[/url]

10 lata 9 miesiąc temu #849197 przez anitka90
hej Kobietki.

U nas już kaszelek ustępuje, zauważyłam, że się nasila jak się wyperfumuje. Małemu przeszkadzają ostre zapachy. I ręcznik na kaloryferze też pomógł.

Gosica u nas nasivin się niestety nie sprawdził za bardzo.

Natala to życzę teraz dużo cierpliwości i wytrwałości :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Dziewczyny, zdarza się Waszym Maluszkom zrywać podczas snu?

10 lata 9 miesiąc temu #849276 przez Iwona23
Anitka widze że u ciebie takie przeboje z tesciowa ja i u mnie unikam jej jak ognia zawsze wie lepiej tylko czy tak ciezko nie palic przy dziecku u nie goscie wychodza na balkon ja papierosow nie pale 4 lata a ta wiedzma do mnie z tekstem że jak ja palilam to to jakos smród na ubraniach mi nie przeszkadzal kurcze ale to bylo dawno temu a teraz chyba moge sobie nie zyczyc palenia przy moim dziecku. Co do alkoholu staram sie unikac takich sytuacji czasem nawet jak mąż sobie piwo wypije to nie lubie jak bierze go na rece. Aj zero pomocy od mojej tesciowej tylko jej coreczka i wnuki z jej strony sie licza szkoda mi tylko mojego męża widac ze jest mu przykro z tego powodu ale nie daje po sobie tego poznac ale czasem wole zeby tesciowa trzymala sie z daleka od Macka jakos nie lubie go z nia zostawiac zawsze wtedy przychodzi tez szwagierka z dzieci i wszyscy zajmuja sie jej synkiem i coreczka bo on ma 5 miesiecy jest rozpieszczony ciagle na raczkach a moj synek idzie w odstawke glupie babsko ja zawsze ile dzieci bym nie miala i wnukow to kazdego bede tak samo rowno traktowac

10 lata 9 miesiąc temu #849278 przez paulainka
Gosica napisał:

Paulainka-mozesz mascia kminkowa posmarowac przed snem pod noskiem,jak najwiecej nosic Malego na rekach,oklepywac plecki no i woda morska plus odciaganie obowiazkowe.z lekow to nasivin jest na wysuszenie katarku ale mozna go stosowac nie wiecej niz 5 dni.no i dobrze jest inhalowac,nawet jak nie masz inhalatora to garnek,woda i sol podgrzac mocno i dziecko w poblizu trzymac zeby wychalo ale uwazc zeby nie poparzyc buzki para. To chyba tyle sposobow ktore ja znam :)

A u Twojego Maluszka było zapalenie oskrzeli? Jak to się zaczęło?

10 lata 9 miesiąc temu #849322 przez Gosica
Anitka90-i tak potrafisz utrzymac nerwy na wodzy ja bym babsko zlinczowala a mezowi uprzykrzyla zycie za bycie maminsynkiem.ja na szczesie u swojego Ł. Wyleczylam to ciagle mamusiowanie
Paulainka-zaczelo sie od kataru i potem zaczal pokaslywac.do tego marudny byl i taki ospaly.jak wygladalo na to ze juz lepiej jest to zaczelo mu w oskrzlelach gwizdac

[/url]

10 lata 9 miesiąc temu #849684 przez GOSIA82
Hej Dziewczynki!
Anitka90-Ty to masz złotą cierpliwość...Ja to nerwus jestem i prawdopodobnie babę bym zabiła.Ja tak jak Gosica,szybko bym wyleczyła męża...
Paulaianka-tak jak pisały Ci dziewczyny,nawilżać i wyciągać wydzielinę,na brzuszku trzymać żeby wyciekło na wierzch a nie do oskrzeli...
A u nas Jasiek od dwóch dni śpi już długo w nocy.Poszedł spać o 20:00 i obudził się o 3:45 w nocy-super,oby mu tak zostało...

10 lata 9 miesiąc temu #849693 przez anitka90

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

I chyba moje karmienie piersią się kończy pomału. Mały w ogóle nie chce ssać, woli buelkę ;/ a odciągać pokarm mi się nie uśmiecha za bardzo...

10 lata 9 miesiąc temu #850152 przez mała82
Hej!

U nas zdecydowana poprawa po zdiagnozowaniu nietolerancji laktozy. Najpierw podaję małemu 60ml Enfamil 0-lac a reszte z cycka dostaje i tak przy kazdym karmieniu. Trochę uciążliwe jest to szykowanie butli, karmienie samą piersią było dużo wygodniejsze, no ale dam radę skoro małemu to pomaga :) Tylko gazy go jeszcze męczą, ale pediatra mówi, że to przez tą nietolerancję, bo jak dostaje moje mleko z cyca to w nim jest laktoza i ona powoduje gazy, ale teraz to już nie jest tak uciążliwe dla małego. Boję się zrezygnować z piersi i dawać mu sam Enfamil 0-lac bo po nim miał straszne zatwardzenia, gorsze niż te gazy.

Dzisiaj u ans troszkę zachmurzone niebo, ale na spacerek i tak wyjdziemy :) Staramy się codziennie na 1-1,5h wyjść.

A w piatek jedziemy na pierwsza wycieczkę do rodzinki, 350km w jedna stronę, ciekawe jak mały to zniesie. W sobotę roczek,a w niedzielę chrzciny nas czekają :)

A i mam pytanie do Was, czy Wasze dzieciaczki reagują już na głos? Odwracają się w stronę z której dochodzi dźwięk? Jak byliśmy na szczepieniu to pielęgniarka machała małemu przed oczami grzechotką i on nie podążał za nią wzrokiem i według niej było to dziwne. Mówiła, że powinien zwracać na tą grzechotkę uwagę. W szpitalu miał robione badanie słuchu i było ok, ale trochę się tym zmartwiłam.
W domu sama próbowałam jego zabawką i machałam mu przed oczami i podążał za nią wzrokiem, ale jak grzechotałam mu raz przy jednym uchu raz przy drugim to nie odwracał główki w stronę dźwięku.
Jak to jest u Was?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia Wam i Waszym maluszkom :)

10 lata 9 miesiąc temu - 10 lata 9 miesiąc temu #850160 przez Gosica
Hej:)

Anitka90 u mnie było to samo,co mamusia powiedziała i doradziła to święte. Ale jakoś pomału doszliśmy do tego ze juz tak nie jest,w sumie to ze mieszkamy osobno dało najwiecej no i ze ja mu trułam głowe ciągle tym ze teraz nie mamusia a my jestesmy najwazniejsi itd no i podziałało.Mam nadzieję ze Twój męzus tez zrozumie ze to nie mamusia jest teraz najwazniejsza :)

My z Szymkiem dzis sami :) Mama chwilowo u siebie,Ł. w pacy.A jutro w koncu USG bioderek,oby wszystko było dobrze.

Dziewczyny ogładałam na YouTube fantastyczny filmik.Ryczałam na nim ja głupia i pierwsze co zrobiłąm po uspokojeniu sie to wytuliłam i wycałowałam Szymka.Rodzice wiedzieli ze urodzi sie chory,ale nie pozwolili na wykonanie aborcji.Dziecko zylo tylko 8 godz ale tyle milosci zaznalo ze niektorzy przez cale zycie tyle nie mieli.Piekne śwadectwo milosci.Oto on

[/url]

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka