- Otrzymane podziękowania: 0
ciąża w UK
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Urszula
- Wylogowany
- gadatliwa
- Elizia 16.06.2011, Amelka 07.05.2013
Musze Cie uprzedzic, przed pojsciem na chorobowe!! Pamietaj, ze pracodawca naliczy Ci urlop macierzynski z ostatnich trzech miesiecy. Jesli bedziesz przebywac na chorobowym beda placic Ci grosze i z tego wylicza Ci macierzynskie!!! UWAZAJ!!! Jesli pracodawca nie jest w stanie zapewnic Ci bezpiecznych warunkow powinien Ci wyslac Cie na pelnoplatny urlop. Takie jest prawo. Nie moze Cie zmusic do pojscia na chorobowe bo warunki pracy sa zle! POWODZENIA!!!
http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img
- Green
- Wylogowany
- rozmowna
Urszula z tymi prawami to jest tak ze jak bedzie szef chcil je obejsc to znajdzie na to sposob , a ze 2 poprzednim koleankom nieudalo sie nic wskurac wiec watpie zeby mnie sie udalo o tym ze gdy szef niejest wstanie zpewnic odpowiednich warunkow w pracy i powinien wyslac na pelnoplatny urlop tez syszalam, tyle ze moj sef uwaza ze doskonale wiem do jakiej pracy sie przyjmowalam i jakie sa warunki w niej panuja , dlatego uwazam ze lepiej bedzie jak zrezygnuje i posiedze na zwolnieniu do konca ciazy. W tej kwesti moj szef jest do bani
A tak swoja droga moze bardziej sie orientujecie jak to wyglada gdybym poszla teraz na to zwolnienie , to powinnam sie starac o macierzynskie z firmy , bedzie mi sie nalezalo?w firmie pracuje juz jakies 3 lata , w styczniu zaczelam troche 'opuszczac' gdy zle sie czulam , a te cale ich procedury dlamnie sa dosc pogmatwane Niby gdy opuszcza sie zbyt wiele dni to z firmy macierzynskie sie nienalezy z drugiej strony slyszalam ze jesli na nie pojde to musze wrocic do pracy gdy sie skonczy, moj maz znowu gdzies oststnio wycytal ze nietrzeba wracac i juz samam niewiem
- _aga86_
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 16/10/2009- najszczesliwszy dzien w moim zyciu:)
- bisbas
- Wylogowany
- budujemy zdania
- mama Dawidka 2009 i dwóch Aniołków 2012 15 tc
- honka_18
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 67
Moja położna nalega żebym się zaszczepiła przeciwko grypie (za każdym razem podkreśla że to moja decyzja i ona mnie do niczego nie zmusza). Po raz kolejny odmówiłam ponieważ boje się że to może zaszkodzić bardziej niż pomóc mojemu dziciaczkowi, rozmawiałam z innymi mamami na ten temat wszystkie popierają moje zdanie:). A moja położna po każdej odmowie z mojej strony krzyczy na mnie niesamowicie i zarzuca że wogóle nie myślę o moim maleństwie bo ta szczepionka jest dla jego dobra. Nie wiem co mam robić, mam tylko nadzieję że na kolejnej wizycie mi odpuści.
Opieka lekarska jest tu dobra miałam już 8 skan"ów pierwszy w 11 tyg z powodu krwawienia (3 tyg leżakowania) kolejny w 13, aż do 18 tyg spokój, po tyg kolejny ponieważ dzidziuś się zbuntował i nie mogli zmierzyć główki. Na skanie w 19 tyg pani doktor źle zmierzyła lewą komorę mózgu naszego maleństwa więc przez kolejne 2 tyg razem z mężem się strasznie zamartwialiśmy o nasze maleństwo ( groziło wodogłowie)więc skierowano nas do specjalisty na kolejny skan (w 21 tydzień ciąży)na którym maluszek znowuż się zbuntował i nie chciał pokazać główki więc w 22 tyg pojechaliśmy na kolejny skan, na którym specjalista potwierdził błąd poprzedniczki ( kamień spadł nam z serc), i umówił na kolejny skan tym razem kontrolny w 26 tygodniu na którym stwierdził, że mam za mało wód płodowych. 5 godzin spędziliśmy w szpitalu na badaniach na szczęście nie stwierdzono wycieku wód płodowych z maluszkiem wszystko w porządku, w 27 tyg kolejny ostatni skan kontrolny i na szczęście lekarz rozwiał wszystkie obawy nasz synuś rozwija się i rośnie prawidłowo, poziom wód płodowych w normie. Nareszcie przestałam się stresować i z niecierpliwością czekam na poród. Dzidziuś bez przerwy przypomina o sobie boleśnie boksując w moje żebra lub pęcherz ) hehe
A dodam jeszcze,że na początku 11 tygodnia ciąży dostałam zwolnienie lekarskie, które przedłużano przez 3 miesiące. Po tym okresie zdecydowaliśmy z mężem że będzie lepiej dla maluszka jak zrezygnuję z pracy (zbierałam i sadziłam owoce na farmie).
Troche się rozpisałam .
Pozdrawiam i trzymam kciuki
- bisbas
- Wylogowany
- budujemy zdania
- mama Dawidka 2009 i dwóch Aniołków 2012 15 tc
- honka_18
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 67
A po za tym po co truć organizm dzidziusia bakteriami jak maluszek teraz pobiera przeciwciała z naszego organizmu które wystarczą na pierwsze tygodnie życia, a później wyssa je z naszym mlekiem.
Więc nie zgodziłam się i na pewno nie będę się szczepić.
pozdrawiam
- dziubasek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 8
- Urszula
- Wylogowany
- gadatliwa
- Elizia 16.06.2011, Amelka 07.05.2013
http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- agamo
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paulina05101990
- Wylogowany
- gaworzenie
Gdy poszlam do pracy rozmawialam z ludzmi i okazalo sie ze oni bagatelizuja ciaze kazda do 12tc...dopiero wtedy biara sie wogole za cokolwiek... w Polsce juz od samego poczatku masz opieke zapewniona a tu musisz czekac i masz tylko 2 skany..w 12-14tc i w 20-22 tc... i potem do konca niestety juz nic ....wiec dlatego wybiore sie do polskiej przychodni miedzy 28 a 33 tyg zeby skontrolowac maluszka ... Takze co do opieki nad kobietami w ciazy jestem tak srednio zadowolona...
- Niesia
- Wylogowany
- rozmowna
Hej, polecam ten kanał. Dzewczyna opowiada o ciąży w UK