BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 6 miesiąc temu #391827 przez Madeline
No to mnie troszkę uspokoiłyście z tymi plamieniami :) Ja jutro biorę maluszka, ale do samochodu, bo muszę jechać do kadr, pozałatwiać macierzyński i urząd stanu cywilnego.

Kochane jak tam u Was ze szwami? Bo ja gdyby nie one w ogóle nie czułabym, że rodziłam. Bardzo mi dokuczają, w dzień, w nocy, przy wstawaniu od karmienia, praktycznie nawet przy funkcjonowaniu normalnie. Mam rozpuszczalne, ale położne na porodówce mówiły, że mogę je ściągnąć po 7 dniach, czy któraś ściągała sobie sama? Czy czekacie aż się rozpuszczą? Bo ja się właśnie zastanawiam czy ich nie wyciągnąć.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #391829 przez blue01
ja dopiero od kilku dni przestalam plamic a to juz poltora miesiaca przeciez,my juz po wizycie u lekarza,Natalka wazy prawie 3900 kg i ma 54 cm wzrostu,zapisala tez jej kropelki na brzuszek bo nie moze sie zalatwic i boli ja brzuszek,ale te krople kosztuja 45 zl i nie wiem czy nie wziasc jakiegos tanszego zamiennika

12 lata 6 miesiąc temu #391830 przez blue01
Madeline,szwy bola bo sie rozpuszczaja i uwieraja wtedy wychodzac,jesli chcesz to mozesz pojsc na izbe przyjec i tam powinni ci sciagnac jesli chcesz

12 lata 6 miesiąc temu #391837 przez nataleczka_92
Blue a jaka nazwa tych kropli? W sumie nie takie tanie ale może skutecznie pomogą. Chyba że w aptece dadzą Ci tańszy zamiennik równie skuteczny,teraz przecież tyle tego jest. A powiedz mi,czy Twoja córeczka miała darmowe szczepienie przeciw pneumokokom? Bo u nas jest tak że wcześniaki mają te szczepienie darmowe. Madeline ja bym sama nie ściągała,może wtedy się gorzej będzie goic. Mnie bolało wtedy jak np któryś już tylko wisiał i mnie uwieral ale po paru godzinach odpadł sam najczęściej przy myciu. U mnie choć już 3tygodnie po porodzie a jeszcze kilka mam szwów.

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #391882 przez Koni
rybka19834 gratulacje serdeczne! Niech się zdrowo chowa ;)

Rozpakowane mamusie:

01. 22.03.2012 - natalia^^ / Synek - Jaś (1620g) - cc
02. 20.04.2012 - Andzia / Córeczka - Gabrysia (1730g) - cc
03. 14.05.2012 - Królowa / Synek - Karol (2310g) - sn
04. 23.05.2012 - blue01 / Córeczka - Natalia (2900g) - cc
05. 23.05.2012 - Hea / Synek - Wiktor (2500g) - sn
06. 24.05.2012 - sister.anna / Córeczka - Ala (2930g) - sn
07. 01.06.2012 - martynka9996 / Córeczka - Ola (3200g) - sn
08. 11.06.2012 - mamusia-85 / Córeczka - Marta (3380) - sn
09. 12.06.2012 - nataleczka_92 / Synek - Filipek (3380g) - sn
10. 12.06.2012 - asia886 / Córeczka - Lenka (3790g) -sn
11. 14.06.2012 - nati.olsztyn / Synek - Dawid (3350g) - sn
12. 15.06.2012 - magda__kielce / Synek - Bartosz (3680) - sn
13. 20.06.2012 - Kasiulka / Córeczka - Zuzia (3960g) - sn
14. 25.06.2012 - Koni / Synek - Kacper (2865g) - sn
15. 26.06.2012 - Joanna / Córeczka - Alicja (3370g) - sn
16. 28.06.2012 - chłopek/ Synek - Sebastian (3600g) -sn
17. 28.06.2012 - iwonka_wwa / Synek - Michał (4400g) - sn
18. 29.06.2012 - madeline / Synek - Aleksander (3700g) -sn
19. 03.07.2012 - rybka19834 / Synek - Alan (3800g) -cc

Lista :
01. 01.06.2012 - natalia^^ / Synek (Jaś)
02. 01.06.2012 - korba00666 / ???
03. 02.06.2012 - sister.anna / Córeczka (Ala)
04. 05.06.2012 - Jolcia / Córeczka
05. 06.06.2012 - Hea / Synek (Wiktor)
06. 08.06.2012 - martynka9996 / Córeczka (Ola)
07. 08.06.2012 - Monia889 / Córeczka
08. 08.06.2012 - Andzia / Córeczka (Gabrysia)
09. 08.06.2012 - nati.olsztyn / Synek (Dawid)
10. 12.06.2012 - magda__kielce / Synek (Bartosz)
11. 13.06.2012 - asia886 / Córeczka (Lenka)
12. 16.06.2012 - zuzek144 /???
13. 18.06.2012 - chłopek / Synek (Sebastian)
14. 18.06.2012 - gumis24 / Synek (Ryan)
15. 18.06.2012 - Kasiulka / Córeczka (Zuzia)
16. 21.06.2012 - blue01 / Córeczka (Natalia)
17. 21.06.2012 - nataleczka_92 / Synek (Filipek)
18. 21.06.2012 - Królowa / Synek (Karolek)
19. 22.06.2012 - madeline /Synek (Aleksander)
20. 24.06.2012 - iwonka_wwa / Synek (Michał)
21. 26.06.2012 - mamusia-85 / córeczka (Marta)
22. 26.06.2012 - Joanna / córeczk (Alicja)
23. 27.06.2012 - Koni /Synek (Kacper)
24. 30.06.2012 - rybka19834 / Synek (Alan)

My dzisiaj zarejestrowaliśmy małego więc oficjalnie jest już obywatelem Irlandii ;)

Co do szwów to mnie też ciągną a w szczególności jak idę do toalety, nie mogę normalnie na niej wysiedzieć :dry: Mam nadzieje że jak w końcu wypadną to będzie normalnie ale jak na razie jeszcze nic nie zauważyłam szwo podobnego.

Mi też z cycusiów leci jak karmie, nawet czasami jak malutki próbuje złapać to tak leci że jest w mleczku :S Ja ciągle noszę wkładki więc już nie widzę tego cieknięcia ;)

chłopek fajne chłopaki ;) A co do spacerków to mi położna mówiła że możemy wychodzić od razu byle nie za daleko ze względu na mnie bo jestem jeszcze osłabiona.

12 lata 6 miesiąc temu #392064 przez Joanna
chłopek zgrana parka z Twoich chłopców :)

Ja dzisiaj miałam mieć ściągnięte szwy, ale okazało się,że jestem uczulona i trochę nabrzmiałam, więc muszę poczekać do przyszłej środy :blink: też czasem szwy mi przeszkadzają, ale nie są jakoś uciążliwe, trochę szczypie mnie przy siusianiu.

Byliśmy również na pierwszej wizycie u pediatry, Alcia przybiera na wadze :kiss: dostaliśmy również receptę na specjalny kremik do ciała, bo Małej schodzi skórka ze stópek, lekarz mówi że to normalne :blink: zapisałam też ją na usg bioderek :) za tydzień idziemy jeszcze na wizytę patronażową, odwiedzi mnie również położna u której byłam, super kobietka! :) podpowiedziała mi dzisiaj, żeby kupić nakładki na piersi i od razu poprawi się nam jakość karmienia i butla pójdzie won i miała rację! Mała ciągnie jak trzeba a poza tym brodawki mi się kształtują, więc za niedługo uda nam się karmić tylko piersią bez nakładek itp.

Dziewczynki czy Wy również macie słabszą morfologie po porodzie? mój ginekolog widząc mnie stwierdził, że jestem zbyt blada i zapisał mi żelazo plus mam łykać witaminy ciążowe, a Wy coś łykacie?

Rozumiem, że wszystkie jesteśmy rozpakowane :)

12 lata 6 miesiąc temu #392108 przez Koni
Joanna mam ten sam problem ze skórą tylko Kacperkowi schodzi wszędzie a zaczęło się od rączek :(

Jestem wykończona :( mały ma kolki ( na szczęście tylko w dzień) Już sama nie wiem co mam jeść, zresztą nie mam czasu bo dzisiaj prawie cały dzień nie śpi tylko wisi mi na cycku. Jakieś dobre rady na kolki?

12 lata 6 miesiąc temu #392137 przez nataleczka_92
Koni nie za wcześnie na kolki??? Może boli go brzuszek albo nie może się załatwić...?

12 lata 6 miesiąc temu #392156 przez Natalia^^
Hej. wchodze tak późno ale Jas ostatnie dni coray mniej spi w dyien, co w sumie mnie ciesyz bo dlużej spi w nocy.
Tak sobie czytałam o waszych szfach. może to nie to samo co po cesarskim ale ja poczułam wielką ulgę kiedy mi juz je wyciągneli.
wtedy tak naprawde juz mi ból rany nie przeszkadzał. najgorsze było takie typowe ciągnięcie.

wszystkie macie cudne dzieciaczki.

ale ostatnio coraz mniej mam tu zagląda.wieiem jak to jest niby dzieciaczek spi ale zawsze w mniędzy czasie jest cos do zrobienia a jak juz ma sie chwilke to trzeba karmić, Ja mam tak ze kiedy zaczynam jesc obiadek to Jas akurat w tym samym momencie chce również:P

Co myślic o wyjeździe na wakacje z dzieckiem?? ja bardzo bym chciałam ale mam sporo wątpliwości.

12 lata 6 miesiąc temu #392158 przez Natalia^^
a wiecie czytałam gdzies ze sa specjalne rórki do odpowietrzania maluszka przez tyłeczek podobno działa, jakims tez sposobem są pestki czeresni we woreczku wsadzone do piekarnika a nastepnie na brzuszek.
A poza tym polecam kropelki sab simplex z niemiec na kupke one nawet na kupkę pomagaja.

Mojej szfagierki sasiadka jednego wieczora kiedy mała miała kolki i strasznie płakała wpadła do ich mieszkania jak inspektor gadzet:) i tak sprytnie małej brzuszek oliwką i kciukami wymasowała ze mała chyba dobre 5 minut prykała oczywiscie z przerwami:P

12 lata 6 miesiąc temu #392160 przez Koni
nataleczka niestety na 100% są to kolki bo byliśmy z młym w poniedziałek u lekarza bo nic mu nie pomagało a bałam się podać leku na kolke i lekarz potwierdził moje obawy i kazał podać lek i po godzinie przeszło tak więc to na peeno to. Zastanawiam się co mam jeść żeby mu ulżyć a nie pogarszać sytuacje :(
Wolałabym też stosować jakieś domowe sposoby niż faszerować go lekami.

Natalia większość mamuś dopiero się rozpakowała więc musimy najpierw przyzwyczaić się do nowej sytuacji i poznać swoje maluszki :) Co do wakacji to ja bym się nie zastanawiała tym bardziej że Jaś już nie jest taki malutki :) A gdzie planujecie się wybrać? W ogóle jam tam Jasio dużo już urusł?

12 lata 6 miesiąc temu #392161 przez sister.anna
Koni napisał:

Joanna Jestem wykończona :( mały ma kolki ( na szczęście tylko w dzień) Już sama nie wiem co mam jeść, zresztą nie mam czasu bo dzisiaj prawie cały dzień nie śpi tylko wisi mi na cycku. Jakieś dobre rady na kolki?

Haha Koni, musi byc cos na wyspie, bo ja mam wrazenie ze dzisiaj armagedon do mojego domu zawital :angry: Psiapsiula mowila ze jej cora tez od dawna takich jazd jak dzis nie miala.
Alcia od 3 kazala sie karmic co godzina a potem juz co pol..budzila mnie krzykiem a potem razem nie wiadomo kiedy zasypialysmy. I caly dzien placze i krzyki..ale to dlatego ze kupki nie mogla wyciskac. jak sobie o 19 ulzyla to sie kochana usmiechala z dobre 2 minutki, normalnie nic tylko zakochac na smierc wtedy :blink:

Ale co czadu starym dala to jej... eehhhhh. Czekajcie dziewczyny na te pierwsze usmieszki, caly dzien wrzaskow za taki jeden mozna wytrwac :kiss:

A my sie dzis wazylysmy. Alicja skonczyla 6 tyg i wazy 3680g ( urodzila sie z waga 2960g) takze przybiera fajnie.

Kochane karmiace Mamy, zycze Wam wytrwalosci, uprawianie sportow ekstremalnych przy tym to pestka. Moja cora od 6 tyg ciagle nie lapie jak sie przysysac i o co chodzi, wiesza sie na brodawce, potem odlaczanie i zabawa od nowa.. lapki wszedzie, glowa nie tam gdzie trzeba... i tak 20 razy dziennie. A potem jak sie juz uda to possie 3 razy i zasypia w najlepsze...ja z bolu ledwo wyrabiam momentami, do tego krew mi z sutow odchodzi i robi sie taka biala koncowka ktora boli jakby ktos sztyletami piesc dziabal...nie wiem szczerze ile jeszcze tak wyrobie kochane...
Ja dokarmiam butla to co swiagne jak ona spi + Milupe jej daje ok 200ml na dobe. Bo z cyckow 40-60ml wyciskam i malutka jest zwyczajnie glodna. A karmienie jest mile ale bol czasem bywa nie do zniesienia. Dzis np sie wystraszyla czegos przez sen i sie szarpnela w tyl ze mna w buzi....2 godz pozniej jeszcze to czuje.

Dobrej nocki Mamusie, spijcie ile wlezie ! :)

12 lata 6 miesiąc temu #392162 przez Koni
sister.anna widocznie jakieś paskudztwo u nas panuje ;) Mam nadzieje że jutro będzie lepiej.
Kacperek szarpie się w sumie z jednym cycusiem bo drugi już sobie wyrobił a na tamtego znalazłam sposób a przynajmniej dzisiaj działał :) w każdym razie podkładam mu pod główkę i pod cycusia pieluszkę tetrową i idzie mu dużo łatwiej ;) a co do sutków to ja mam tak obolałe że aż muszę jęknąć jak łapie :( mam nadzieje że to w końcu przejdzie. My się na razie karmimy tylko cycusiem ale mleczko też kupiłam wrazie czego.

12 lata 6 miesiąc temu #392164 przez sister.anna
Koni no mi sie zdarzalo normalnie plakac z bolu...trwal on co prawda minute a potem juz lepiej ale naprawde trzeba miec jaja zeby karmic piersia :silly:

A z pokarmem to zycze Ci zeby go zawsze starczylo, teraz Kacperek jest malutki to i malo potrzebuje ( choc czesto hehe), najwazniejsze zeby potem produkcja sie rozkrecila. Ja poki co tylko 1 dnia bylam w stanie wyciskac 90ml i to 3 razy ale od tego czasu znowu lipa...coz, dobrze ze jest milupa.

12 lata 6 miesiąc temu #392178 przez blue01
dzien dobry!!!!!!!!Nataleczka nazwa tych kropli to Biogaja i daje sie 5 kropli na noc ,a jesli chodzi o szczepionke to jest ona za darmo,bo corcia wczesniakiem przeciez ;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka