BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 5 miesiąc temu #445007 przez blue01
czesc dziewczyny,ja jeszcze nic nie podaje corci,wyczytalam,ze jak sie cos za wczesnie podaje to tylko szkody wyrzadza,tak wiec czekam,az Natalka skonczy 6 miesiac,wole dmuchac na zimne ;) Natalia,Jas to juz duzy chlopak i tak samodzielnie siedzi :) tez juz bym chciala,zeby moj szkrab sam siedzial,no ale to juz niedlugo:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 5 miesiąc temu #445011 przez nataleczka_92
Hej mamunie my już od 6 nie śpimy bo znów walą za oknem. Chłopek jak zajmujesz się Sebkiem to co wtedy Ksawcio robi?bo u mnie Oliwka to wogóle nie potrafi się niczym zająć tylko chodzi i jęczy. A na dodatek czasem jest taka złośliwa że nerwy mi puszczają. Jak Filip śpi dwa razy w dzień to zazwyczaj wtedy ogarniam mieszkanie,robię obiad. A ona by chciała żebym z nią usiadła i ciągle się bawiła

12 lata 5 miesiąc temu #445013 przez nataleczka_92
Ach no i dziś mamy 4miesiące;-)

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #445033 przez chłopek
nataleczka mój tez czasem chodzi i jęczy ale czasem bajke oglada, ostatnio mania autek sie zaczela wiec ciagle z nimi chodzi i sie bawi, jezdzi po domu na rowerku biegowym, albo na autku

nataleczka buziaki dla Filipka z okazji 4 miesiaca

12 lata 5 miesiąc temu #445035 przez nataleczka_92
Jakieś ostatnio głupie myśli po głowie mi chodzą. Że zaniedbuje Oliwkę. Że nie mam dla niej czasu itp

12 lata 5 miesiąc temu #445038 przez chłopek
mi tez sie czasem tak wydaje, i Ksawcio chyba tez tak czuje bo jak mam sebusia na rekach to go zbieje, wiec staram sie jak najczesciej go przytulac i sie z nim bawic jak seba spi

12 lata 5 miesiąc temu - 12 lata 5 miesiąc temu #445237 przez Joanna
Cześć kochane :)

my niedawno wróciłyśmy ze spacerku, pogoda jest świetna :) niestety jak tylko wróciłyśmy Ala zaczęła marudzić, wpadała w histerie bez powodu, a ja latałam koło niej jak głupia, a to pić dałam, a to pieluszkę zmieniłam, a to na ręce wzięłam itd. Teraz śpi od 15 minut, może była zła, bo zasnąć chciała,echhh ;) w ogóle od jakiegoś czasu częściej jest marudna niż grzeczna, a jak jest z Waszymi dzieciaczkami?

blue a jakie szkody może wyrządzić jedzonko,które jest dozwolone po 4 m-cu? skoro mój pediatra i wielu innych zaleca rozszerzanie diety dzieciom na mm po 4 m-cu to dlaczego nie? :side: ja powoli przyzwyczajam Alicję do łyżeczki, więc poza witaminką D wczoraj podałam jej aż 2 łyżeczki kaszki :P poza tym są dziewczyny na forum, które zaczęły dawać na spróbowanie nowych rzeczy nawet na 2 tygodnie przed ukończeniem 4 miesięcy i dzieci mają się dobrze, więc nie rozumiem za bardzo :) chyba ze masz na myśli dokarmianie dziecka już po 2 m-cu :blink:

nataleczka buziaczki dla Filipka z okazji 4 miesięcy :kiss:

12 lata 5 miesiąc temu #445243 przez iwonka_wwa
Kochane, ale się rozpisałyście, ciężko nadrobić :)

Któraś pytałą o basen - Michaś na wodę zareagował dobrze, w zasadzie zachowywał się jakby jej tam wcale nie było..hehe. Ale dwa tygodnie wcześniej zaczelismy go przyzwyczajać do chłodniejszej wody, bo na basenie są 32stopnie, więc stopniowo obniżaliśmy. I teraz też już w chłodniejszej kąpiemy. ina około 10 bobasków tylko jeden płakał.

Michaś dopiero 8 dnia mi kupkę zrobił, pediatra zaleciła probiotyki BioGaja i przepajać wodą. Na początku wody nie chciał pić, a teraz się nie chce oderwać..hehe.

W niedziele Michaś ma chrzest, wiec sporo mamy przygotowań i czasu mało.
A w nocy Michaś mi zaczął stękać koło 4 rano, wiec wstałąm i dałam mu smoczek. Potem znów to samo o 6. Odkryłam kołderkę, a on na brzuszku leży i nie może się odkręcic. Bidulek. Już mi się zaczyna przekręcać z plecków na boczek i strasznie chce usiąść. Nawet jak leży na płąsko to dzwiga głowe.

12 lata 5 miesiąc temu #445270 przez Koni
Cześć dziewczyny :)

Ja też uważam że po coś na tych opakowaniach piszą że jedzonko jest po 4 miesiącu więc my dopiero wtedy podamy pierwszą marchewkę :) Dla nas 2 tygodnie to mało ale dla takiego maluszka to wieczność więc wole robić tak jak się powinno :P choć wiadomo każdy robi jak uważa ;)

U nas dzisiaj nocka w miarę Kacperek obudził się o 4:15 a w sumie zaczął się budzić więc dałam mu na śpiocha cyca, jakoś nie mam tak sumienia go męczyć i nie dać mu jeść żeby się przyzwyczajał do nie jedzenia w nocy :S Potem wstał o 7 na jedzonko i jeszcze zasnął i przebudził się w między czasie bo nie dojadł i spaliśmy prawie do 10 więc się wyspaliśmy :blush:

iwonka_wwa zazdroszczę basenu :) Ja mam za daleko żeby z małym pójść a mąż ciągle w pracy :pinch:
Powodzenia na chrzcinach :)
Mi lekarka mówiła że na cycu kupki może nie być do 10 dni i nic się nie dzieje :silly: U nas akurat nie było jeszcze dnia bez tej przyjemności a nawet wciąż jest ich kilka dziennie. Chciałabym mieć taką przemianę materii jak mój syn B)

Joanna a może ząbki jej idą? Mi mały czasami budzi się z płaczem i nie można go uspokoić. Lekarka powiedziała że mogę mu dawać pół łyżeczki paracetamolu (np.nurofen u nas calpol) w płynie żeby go tam nic nie bolało.

Zauważyłam że Kacperek już nie wkłada do buźki całej rączki tylko dwa-trzy paluszki i smaruje nimi po dziąsełkach u dołu :side:

Mój się jeszcze z plecków w żaden sposób nie przekręca za to z boczku i z brzuszka coraz częściej :woohoo:

12 lata 5 miesiąc temu #445296 przez Madeline
Hej kochane

Dziś mój synek pobił swój rekord, spał od 21:30 do 5 rano :) Ja zawsze jak on tak długo śpi to się budzę kilka razy w nocy i sprawdzam czy oddycha a dzisiaj obudziłam się razem z nim i gdyby spał dłużej to ja na pewno też bym dłużej spała :D

Jeśli chodzi o becikowe to można składać do 12-tego miesiąca dziecka i nie ma wymogów finansowych tylko trzeba mieć zaświadczenie od lekarza i akt urodzenia dziecka, a jeśli chodzi o rodzinne to nie można przekraczać 539 zł na osobę na miesiąc za rok 2011. Dziś byłam się wszystkiego konkretnie dowiadywać w urzędzie. Wszystko już złożyłam tylko czekam na decyzję i aha... Jeśli chcecie złożyć wniosek o rodzinne to zaznaczcie w tym wniosku jeszcze urodzenie dziecka w tym roku, bo dostanie się wtedy dodatkowy 1000 zł od Państwa.

Dziś kupiłam małemu w słoiczku marchewkę, no i mamy już deserek marchewkę z jabłuszkiem, ale najpierw dam mu danie jedno składnikowe. Już się nie mogę doczekać, ale tak jak Koni poczekam te dwa tygodnie. Kilka dni wcześniej zacznę mu podawać do mleczka na noc jedną łyżeczkę kaszki ryżowej bananowej, żeby miał bardziej treściwe :P

12 lata 5 miesiąc temu #445358 przez nataleczka_92
My właśnie też wróciliśmy ze spacerku. Pogoda piękna;-) a zapomniałam wam napisać. Jak wróciliśmy w środę ze szczepienia to pediatra zalecił zmianę mleka. Powiedział że mleko hipp jest dobre ale przy karmieniu piersią jednocześnie bo jest mało treściwe. Dlatego kupiłam mu Nestle Nan 1 pro. Po tym jak wcześniej mu kupowałam czuł się dobrze więc zobaczymy. Pozatym jak byliśmy na wizycie to pytałam czy mogę wprowadzać już sloiczki i pediatra powiedział że jak najbardziej. Tydzień różnicy nie robi a wtedy dziecko jest brane jako czteromiesięczne

12 lata 5 miesiąc temu #445383 przez chłopek
mój butli sie nie chwyci :( masakra

12 lata 5 miesiąc temu #445384 przez Joanna
nataleczka_92 czyli spokojnie można już coś podawać na spróbowanie nawet na tydzień przed ukończeniem 4 m-ca? mój pediatra mówił to samo :)

12 lata 5 miesiąc temu #445416 przez nataleczka_92
Chłopek mój mimo że już nie karmie tyle czasu piersią i np butli Nuka lub Lovi wogóle nie chwyci. Zaraz jest płacz. A moja Oliwka jak ja karmiłam piersią to tylko butelkę lovi używałam np do herbatek. Joanna tak spokojnie można podawać. Przecież w sumie to jest jedzenie a nie "trutka" żeby dziecku miało coś się stać. Ja mojej Oliwce mimo że do roku karmiłam ja piersią podałam pierwsze jedzenie po 4miesiącu i jakoś jej nic nie jest więc nie rozumiem trochę.

12 lata 5 miesiąc temu #445725 przez iwonka_wwa
Hej Mamusie!

Ja myślę że z tym jedzieniem to jest tak jak ze wszystkim - ile lekarzy tyle opinii. Tak samo jak z tym pzemywaniem pępka - octenisept, spirytus, sól fizjologiczna, itp. Szkoda tylko że ludziom tak tym w głowach mieszają.

My byliśmy dziś u dziadka i mojej siostry. Michałek złapał taką dziwnę akcję, że jak tylko ktoś "obcy" (nie ja ani mąż) do niego podszedł, lub dotknął lub coś powiedział, to zaczynał płakać tak strasznie że nie można gobyło uspokoić. Wróciliśmy do domu i wesolutki już jest. Nie wiem czemu taką akcje złąpał. mam nadzieję że w niedzielę to się nie powtórzy, bo przyjęcie mamy włąśnie u dziadka bo większy dom.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka