BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 1 miesiąc temu #479432 przez Kasiulka
Koni - o kurcze biedny Kacperek :(

blue - jakie rozkoszne zębulki :) ale super :) już się nie mogę doczekać aż Zuzi się przebiją !

Dziś na obiad Zuzia dostała mięso z królika. Bardzo jej smakowało! Bez zmuszania zjadła ponad pół słoiczka :) jestem z niej bardzo dumna :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #479452 przez iwonka_wwa
Kochane!

blue ale słodkie zębulki! I wszystkiego naj naj dla Natalki na pirwsze pół roczku :*

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

koni tak czytam Twojego posta i przypomniało mi się jak Kacperek na początku spacerków nie lubił i bałaś się z nim wychodzić bo płakał, a tu proszę. jak się te nasze maleństwa zmieniają :D

madeline
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

kasiulka super, miesko z króliczka jest ponoc bardzo zdrowe.

Ja też dołączyłam, a w zasadzei to Michaś dołączył do sloiczkowych dzieciaczków. Robiłam mu badania i wyszło że ma dużo wapnia, więc lekarz kazała 1 porcje mleczka zastąpić zupką jarzynową. Wczoraj spróbowaliśmy i nawet dobrze Michasiowi szło. Jakos bardzo podoba mu się jedzenie łyżeczką, łapie za nią, gryzi, no przesłodki jest..hhe.
Też miał taki okres piszczenia ze 2 tyg temu, ale mu przeszło i teraz ciągle tylko gada i się smieje.
A co do spania to chodzi spać 22-23:00 a nawet pózniej :/ Ale poza tym to anioł po prostu!

Aha i dostaliśmy skierowanie na buciki ortopedyczne, więc w końcu się tych gipsów pozbędziemy. Wogóle to 1 bucik kosztuje 320zł, więc 2 640zł :ohmy: Na szczęscie mamy dofinansowanie z NFZu. Poszłam, przymierzyłam 1 bucik i wziełam pare, a w domu okazało się że Michaś prawą stopę ma 0,5cm większą. mam nadzieje ze mi wymienią tego 1 buckia na większy.

12 lata 1 miesiąc temu #479460 przez iwonka_wwa
A tak wyciągam rączki po łyżeczkę z zupką :)

Załączniki:

12 lata 1 miesiąc temu #479472 przez Joanna
kasiulka o super! moja Ala też pewnie będzie się zjadać mięskiem :)

iwonka na pewno Ci wymienią, z resztą łaski nie robią :) dobrze, że chociaż będzie dofinansowanie z nfz-u, a powiedz w jakiej wysokości? my jutro jemy zupkę jarzynową, mamy z gerbera i bobovity i ta pierwsza składem jest w porządku, ale ta druga średnio :unsure: no nic, Ala zje i więcej nie kupie z tej firmy :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #479492 przez iwonka_wwa
Joanna NFZ finansuj 200zł na każdy bucik, więc zamiast 640zł zapłaciłam 240zł. Jak na NFZ to nieźle.
My własnie kupiliśmy bobovita, gerber i hipp. Hipp ma najwięcej składników, ale co w składzie bobovity jest nie tak?

12 lata 1 miesiąc temu #479505 przez blue01
Iwonka-ja wciaz karmie piersia,wiecej jej jest niz innych produktow,poza tym po poprzednich porodach tez dostawalam okresu po pol roku,takze wiec u mnie jak najbardziej wszystko w porzadku :) a dzis mnie cos chyba bierze a i malutka ma temperature,wlasnie zasnela bo marne bylo dzisiejsze spanie

12 lata 1 miesiąc temu #479511 przez Koni
iwonka_wwa ja do teraz nie raz mężowi o tym wspominam zarówno jaki o tym że w foteliku samochodowym też krzyczał :lol: Pamiętam też dokładnie jak jednego dnia wisiałam z cyckiem 6h z 10 lub 5 minutowymi przerwami :dry: A i jeszcze jak go już w końcu ululałam do spania i szłam się kąpać to wychodząc z wanny słyszałam już jak mąż kursuje z nim na rękach bo krzyczy :P Dobrze że teraz idzie spać między 20 a 21 i śpi ładnie (no ostatnio się strasznie wierci ale po tym co widziałam dzisiaj jak się na gryzak rzucał chyba znam przyczynę) :blink:

A Michaś słodziak! Fajnie że tak ładnie je. Kacperek też mi buzie otwiera i jeszcze przy tym mówi ammmmaammmamam :lol:

Kasiulka a ty od razu jej dajesz większą porcję? Nie sprawdzasz czy nie ma reakcji alergicznej?

Joanna ja miałam z gerbera i Kacperkowi smakowało a co jest nie tak z bobovity?

12 lata 1 miesiąc temu #479562 przez Madeline
My jarzynowa juz podajemy od jakiegos czasu i sie maly trzesie na jej widok tak mu smakuje :-) a od wczoraj na sniadanko dostaje kaszke, potem o 14 zupke lub obiadek a tak resztę pije mleczko. Dostalam poradnik z BoboVity i tam pisalo, ze wprowadzac mam powoli sniadania a z czasem podawac mu 5 posilkow dziennie w tym 3 stale

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #479564 przez Joanna
iwonka koni skład wiadomo, ze jest dostosowany do potrzeb dziecka, ale chodzi mi o ilość najważniejszych składników tzn. zupka jarzynowa bobovity ma w sumie 50% warzyw, gdzie dla przykładu gerber 75%, hipp też jest spoko :)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #479569 przez Joanna
madeline ja też mam ten poradnik z bobovity, wczoraj dostałam z zupką :)
u nas jest w sumie 5 posiłków ( w tym 4 stałe ) już od ponad 3 tygodni :) siłą rzeczy musiało tak się stać, ponieważ Ala nie chciała pić samego mleka...także w nocy lub nad ranem pije mleko z rozpędu, na drugie śniadanko kaszka bananowa, potem obiadek z połową łyżeczki kaszki manny, deserek do którego dosypuję jej mleczko/kaszki mlecznej i na kolację kleik ryżowy z odrobiną owoców, dziś dla przykładu spróbowałyśmy jabłuszka z jagodami :)

12 lata 1 miesiąc temu #479610 przez Koni
Madeline napisał:

Natalia a co musialabym zrobic by dostac ta kuruniowke? Nie moge zmniejszyc sobie tego etapu bo powiedza, ze kombinuje.

Dopiero doczytałam twojego posta bo pisałyśmy prawie w tym samym momencie :)
Co do kombinowania to powiem tak dziewczyno masz w domu malutkie dziecko które musi coś jeść i to teraz jest najważniejsze! Kuroniówka może poczekać na przyszły rok jak ci się ta 1/8 etatu skończy (nie wiem jak to wszystko działa w Polsce) a to czy ktoś powie że coś kombinuje miałabym w dupie :ohmy: Oni mają prawo przyjąć kogoś na zastępstwo za ciebie (protegowaną ordynatora) i zatrudnić a Ciebie zwolnić tylko dla tego że zostałaś matką :angry: Boż tęsknie za Polską i rodziną ale nie za tymi zasranymi zasadami! Moja koleżanka w pracy wróciła z macierzyńskiego już w drugiej ciąży i jakoś nikt jej nie zwolnił a właśnie 2 tygodnie temu wróciła do pracy.
Kochana korzystaj póki możesz i naprawdę lepiej stracić 200zł i mieć pewność że pracy przez rok nie stracisz a może w tym czasie mąż coś znajdzie a ty pójdziesz na zasiłek. Miej ich w dupie skoro i oni Cię mają :ohmy:

Sorry za wypowiedź ale poniosło mnie bo nie rozumiem jak tak można traktować bez ludzko młode matki :angry:

Koni moj Olus tez czesto sie rzuca na zabawki :-)

Kacper też się rzucał na zabawki ale dzisiaj robił to bardzo nerwowo i rzucał się też na nas tzn. na nasze ręce, ramiona itp. czyli wszystko co mógł ugryźć do tego miał temperaturę 37,5 'C więc obstawiam że go ząbki męczą :S

Kacper się właśnie usypia no już praktycznie śpi ale od czasu do czasu jeszcze sobie mruczy :lol:

12 lata 1 miesiąc temu #479637 przez blue01
u mnie Natalka chwile sie zdrzemnela a teraz ani mysli o spaniu :laugh:

12 lata 1 miesiąc temu #479657 przez Madeline

Przepraszam za brzydkie slowa, ale juz nie mam sil :-(

12 lata 1 miesiąc temu #479660 przez blue01
niestety Madeline i ja mialam do czynienia z takimi ludzmi,ale postawilam sie,poszlam do szefowej i powiedzialam,ze albo cos z tym zrobi albo odchodze,no i zostalam:)

12 lata 1 miesiąc temu #479667 przez Koni

Mierzyłam Kacperkowi temperaturę jak spał (przynajmniej mi się nie wiercił :blink: ) i dalej ma 37,5'C a żadnego kataru czy kaszlu brak więc nóż nam się jakieś zębicho pokaże :P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka