BezpiecznaCiaza112023

Mamusie czerwiec 2012

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #479949 przez Joanna
moja Ala przed chwilką usnęła...pobawiłyśmy się, a potem zaczęła ślinić moje ręce i w ogóle próbuje mnie gryźć, chyba ząbki idą...do tego jakaś nerwowa się robi ;)

dziewczynki co podajecie przy ząbkowaniu? my mamy jedynie żel Calgel, paracetamol w czopkach, ale nigdy go nie używaliśmy bo Alicja nie miała gorączki...chyba jutro jej kupię camilia, roztwór homeopatyczny :blink:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #479954 przez Joanna
teraz czytam jeszcze o preparacie Viburcol, może znacie?

12 lata 1 miesiąc temu #479964 przez Kasiulka
Joanna my używamy dentinox :)

12 lata 1 miesiąc temu #480008 przez Joanna
kasiulka pomaga, jest skuteczny?

12 lata 1 miesiąc temu #480095 przez Koni
Joanna my też mamy dentinox ale takie żele pomagają tylko na chwilkę :(

U nas znowu temperatura 37,5'C więc podałam Calpol (paracetamol w syropku) nawet mąż mi kazał bo widział że mały się męczy a mój mąż nie lubi jak coś mu podaję bo sam też nie bierze jak go coś boli :dry: Po Calpolu temperatura spadła do 37,3'C a teraz znowu mamy 37,5'C gdzieś czytałam że taka temperatura się utrzymuje przy ząbkowaniu :ohmy: Mam nadzieje że to to i że ząbek szybko się pojawi :huh:

Blue temperatura 37'C u noworodków jest normalna a 37,5'C to dopiero stan podgorączkowy :blink: Kacper odkąd się urodził ma 37,2'C

Czy któraś z mam podawała maleństwu jabłuszko przyrządzone przez siebie? Zastanawiam się jak mu takie zrobić :S

12 lata 1 miesiąc temu #480152 przez Joanna
koni wiem, że te żele pomagają na jakiś czas...właśnie wysmarowałam Ali dziąsła, głównie te dolne, rozpulchnione...podobało jej się jak jej masowałam palcem...czuję, że to zęby, ponieważ zjadła tylko pół kolacji, deserek zjadła cały, ale z oporem :dry: podczas jedzenia wkłada łapkę do buźki i pogryzła dziś swojego misia, cały mokry :woohoo: :ohmy: ;)
owszem, temperatura 37 stopni to norma u niemowlaków, w sumie 37,2 to górna granica :blink:
u nas odpukać nie ma temperatury :kiss:

12 lata 1 miesiąc temu #480184 przez Madeline
Koni ja przygotowywalam, obralam i starlam je na najmniejszych oczkach (takich jak trzesz na placki ziemniaczane). I z tym calym sokiem co jest z jabłka z ta papka mu podaje, no chyba, ze jest mocno kwasne to ciupek sypne cukrem

12 lata 1 miesiąc temu #480189 przez Kasiulka
Joanna tak jak Koni napisała - tylko na chwilę :(

Koni ja podawałam Zuzi takie zwykłe jabłuszko -skrobałam łyżeczką plastikową żeby był sok i mus na niej :) smakowało jej dużo bardziej niż takie ze słoiczka :)

12 lata 1 miesiąc temu #480193 przez Koni
Kacperek prawie śpi :) tzn. widzę jak sobie cyca poduszkę :P bo jak pamiętacie moje dziecko jest bezsmoczkowe więc przytula sobie poduszkę i ją ssie :lol:
A co do usypiania to ja przed kąpielą się bawię z małym i potem jak już zje wkładam go do łóżeczka, gaszę światło i wychodzę ale ja mam ten komfort że widzę go na niani :blink:

Madeline , Kasiulka czyli surowe dajecie? właśnie nie byłam pewna czy można :unsure:

Joanna Kacper je ale często się odrywa od cyca :dry: a przed spaniem nie zjadł prawie nic :pinch:

12 lata 1 miesiąc temu #480197 przez nataleczka_92
Hej mamusie witam Was wieczorowa pora.
Filipek ciagle marudny. my mamy zel Calgel ale pomaga tylko na sekunde i zaraz od nowa to samo. kupilam raz te ampulki camilia tak na 50% pomagaly.
Joanna te czopki viburcol wprowadzili teraz chyba na recepte. ja nie jestem zwolenniczka podawania dziecku lekow bez powodow.

dzis rano bylismy na zakupach,kupilam malemu nowy smoczek Lovi bialy z pimgwimkiem:p ksiazeczke mieciutka z piszczalka i kubek niekapek ale maly na razie zabardzo niewie do czego on sluzy:)

U nas problemu ze snem niema,jedynie w nocy. Spi do okolo drugiej a pozniej budzi sie co chwile... Wczesniej usypialam go w wozku ale pare dni temu maz kupil Filipkowi hustawke i teraz tak sie zmadrzyl ze tylko w niej zasypia;)

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #480198 przez Joanna
ja chętnie podałabym Alicji domowe jabłuszko, ale nie mam zaufanego źródła...te sklepowe są nic niewarte, a jak kiedyś kupiłam z lidla 'bio' to były bez smaku :P także nie ryzykuję i kupuję słoiczki :side:
koni także moje dziecko z powodu niedojedzonej kolacji na pewno obudzi się w nocy na mleko :dry:

nataleczka ja mam ten sam żel, poczytałam o tych specyfikach homeopatycznych i są różne opinie, wiadomo że bólu nic nie ukoi w 100% niestety :( póki Ala śpi wysmarowana żelem nic nie kupię :)

jutro jedziemy na zakupki, poszperałam w necie i wypisałam sobie na kartce dania/zupki które chciałabym Alicji kupić :)

dziewczynki jak wprowadzałyście dania mięsne, też najpierw kilka łyżeczek czy pół słoiczka dla przykładu?

12 lata 1 miesiąc temu #480205 przez Madeline
Koni surowe, bo my mamy "zdrowe" z sadu rodzicow.

Joanna ja jeszcze nie podaje mieska :-)

12 lata 1 miesiąc temu #480207 przez Joanna
my właśnie powolutku mamy wprowadzać mięsko :) zaczęliśmy od glutenu :blink:

12 lata 1 miesiąc temu #480208 przez nataleczka_92
Joanna ja na poczatku podawalam po pol sloiczka ,teraz juz Filipek je caly sloiczek o 12 a o 16 je deserek

12 lata 1 miesiąc temu #480212 przez Joanna
właśnie pediatra też kazał podawać na początku po pół słoiczka :) my jemy obiadek zwykle o 13.00 a deserek najpóźniej o 17.00 :) a co podajesz Filipkowi, jakie dania mu najbardziej smakują?
pisałaś kiedyś o biszkoptach, jak przygotowujesz je dla Filipka?

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka