BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #541183 przez Madlen
Satine to nie jestem sama.
Krejzolka z tymi zdjeciami ;)

Kasiu ja też już nic nie kumam z tym becikowym..

Katarinka to wizyta udana, fajnie :)
A z moczem będzie ok.

Andzia porąbane to, na tej stronie jest przykład jak się składa w lutym to też za 2011, ciekawe jak to jest jak się składa w marcu.Ten okres zasiłkowy
"Do obliczania dochodu brany jest pod uwagę dochód z roku kalendarzowego poprzedzającego okres zasiłkowy. Okres zasiłkowy trwa od 1 listopada do 31 października następnego roku kalendarzowego, na jaki ustala się prawo do świadczeń rodzinnych." :unsure:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #541184 przez andzia_zg
chomiczka ja z tymi bólami tez mam podobnie. W nocy się budzę i boli mnie brzuch jak na okres. Ale nie boli z przerwami tylko ciągle,do tego boli kręgosłup, a brzuch twardy jak skała. Jak mąż pyta co jest i czy mam skurcze to nawet nie potrafię odpowiedziec, bo skurcze to chyba trwają jakiś czas i przechodzą i mnie boli ciągle... potrafi tak boleć całą noc. :S
W sumie parę razy mialam skurcze ale to było na początku stycznia jak mi się skracała szyjka. A te bóle to są inne.. takie tak jak mówisz miesiączkowe... :S Zastanawiam sie czy to normalne czy nie. A do tego dochodzi mocne kłucie z lewej strony powyżej pępka... Musze się zapytać na wizycie gina czy to normalne, bo czasem się naprawdę niepokoję...

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #541185 przez andzia_zg
Madlen napisał:

Pewnie tak jest Andzia, na tej stronie jest przykład jak się składa w lutym to też za 2011, ciekawe jak to jest jak się składa w marcu...

no właśnie się dziś nad tym zastanawiałam z mężem, bo ja mam termin albo 27 luty albo 6 marzec więc teoretycznie w marcu moge składac wniosek o becikowe. I tak się zastanawiam czy jak np trochę pozwlekam do ostatniej chwili ze złożeniem PIT-a za rok 2012 to czy mi by nie uwzględnili dochodów za rok 2011. (bo z dochodów za rok 2011 bym sie łapała na becikowe, a dochodów za rok 2012 już niestety nie) I jeśli bym zaraz po urodzeniu Wojtka złożyla o becikowe to moze by mi uwzględnili dochody z 2011... bo teoretycznie urząd skarbowy ma wtedy tylko informacje o dochodach za rok 2011m a jeszcze nie ma za rok 2012... :S

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #541191 przez Madlen
pewnie wiele mam będzie miało taką zagwozdkę...
trzeba jeszcze poszukac info na ten temat, bo trochę to skomplikowane...
jak wszystko w tej krainie...

12 lata 2 miesiąc temu #541193 przez andzia_zg
No trzeba się dokładnie dowiedziec co i jak zeby potem nie było jakis problemów lub niemiłych sytuacji z Urzędem Skarbowym.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #541196 przez Satine0
alina Ja w akcie desperacji chyba za jakiś czas spróbuje hehe

12 lata 2 miesiąc temu #541197 przez chomiczka
Andzia dokładnie tak, mnie też M zapytał co ile mam skurcze a ja mówię że nie wiem bo boli cały czas i dupa. Wydaje mi się że to są takie lżejsze skurcze jak przy miesiączce. W trakcie miesiączki też te bóle to skurcze a występują cały czas bez przerw, więc powiedziałabym że to właśnie taka lekka "rozgrzewka" macicy. Przed południem wzięłam 1 nospę i przeszło jak ręką odjął.

Z tym becikowym to ja też kombinuje jak mogę żeby chociaż to dostać. I pomyślałam że skoro na złożenie wniosku na becikowe jest 12 miesięcy od urodzenia dziecka to ja złożę ten wniosek już w 2014 i wtedy wezmę pod uwagę dochód z tego roku - będzie on o wiele mniejszy bo będę na macierzynskim a potem na darmowym wychowawczym więc w naszym przypadku by to wystarczyło. hm... no nie wiem jak to jest bo nigdzie nie ma dokładnych informacji jak sie liczy ten dochód i jakiego okresu ma dotyczyć. Gnoje kombinują jak by tu nas udupić to ja też nie będę się czaić żeby coś wyrwać. Pamiętam jak mój szef w zeszłym roku (miesięcznie zarabia ok 50 tyś zł!!) jechał odebrać 1000zł becikowego bo mu się córka urodziła. A ja miałabym nie dostać bo jestem za bogata?? Paranoja jakas!! Człowiek stara się jakoś sobie radzić a oni tylko utrudniają.

12 lata 2 miesiąc temu #541202 przez andzia_zg
I to jest tzw polityka prorodzinna... ja bym powiedziala, że raczej antyrodzinna. Kurde nie dziwie się jakby dostawało sie jakąś naprawde dużą kwotę... a to jest tylko 1000zł i to jednorazowo. Tak prawde mówiac to nawet na wózek nie starczy a oni myślą, że robia nam wielka łaskę... :angry: dla mnie to porażka... zero pomocy ze strony państwa...
Ja dalej sie męcze w wynajmowanym mieszkaniu, bo poporstu nie stać mnie na kredyt na 30 lat bo skąd moge wiedziec czy za 10 lat bede zdrowa i bede miala prace... :dry: a co dopiero jak juz ktoś wezmie kredyt na mieszkanie i ma takie wielkie raty to nawet sie wtedy nie myśli o dzieciach, bo z czego wtedy zyć...jak dac radę... nikt nie patrzy na to ze np moze i ktoś ma ten dochod na osobe powyzej 1922zł ale do tego ma kredyt na 20-30 lat i co miesiąc płaci 2000 raty kredytu, opłaca wynajmowane mieszkanie itp.
ale mam dziś nerwa... wrrr... :angry:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #541213 przez chomiczka
Rozumiem Cię andzia doskonale, niestety w naszym kraju nikt się nie liczy z nami, tylko wielkie słowa potrafią wygłaszać. My mamy kredyt na 30 lat i nie wiadomo za parę lat jak nasza sytuacja będzie wyglądać. Tak naprawdę nasze mieszkanie nie jest nasze, jak zresztą nic. To głupie becikowe dla dziecka żałują dać, tylko wszędzie zabierają, o macierzyńskim nie wspomnę.

12 lata 2 miesiąc temu #541222 przez Marlena1888
Chomiczka, andzia ja też mam takie stwardnienia brzucha identyko, takie ciągnięcia jakieś że ruchu trudno wykonać.. i po nospie mi wczoraj w nocy nie przeszło, prawie całą noc mnie bolał.. rozgrzewka macicy?! ;)

12 lata 2 miesiąc temu #541235 przez Alina2408
satine jeszcze troche mozesz poczekac a mnie zostaje coraz mniej czasu...

...nie oddam Cię nikomu...

12 lata 2 miesiąc temu #541240 przez ola85
Martyna - super jest ta tabelka :)
Ja na razie nie wiem co i jak z becikowym, ale mam jeszcze trochę czasu by się tym zainteresować :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #541251 przez andzia_zg
marlena i chomiczka skoro macie tak samo to pewnie jest to rozgrzewka macicy... szkoda tylko,że te twardnienia tak długo trwają. Ja biore wtedy magnez i tez po jakimś czasie mi przechodzi. Jakos staram się nie łykac nospy. Ale zazwyczaj przez te twardnienia mam nocke z głowy.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #541255 przez chomiczka
Andzia pewnie tak. Ja pierwszy raz wzięłam nospę, po 12 godzinach męczarni już nie wytrzymałam, od razu zasnęłam jak dziecko :) muszę kupić magnez bo nawet nie mam w domu. Przynajmniej widać że coś się dzieje i być może niedługo... ;)

12 lata 2 miesiąc temu #541299 przez Alina2408
chomiczka poczekaj jeszcze troszke :P

...nie oddam Cię nikomu...

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka