BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 1 miesiąc temu #466790 przez kasia123m
Jadzia Domina iMonia powiedzcie i jedno.....na tej stronie slodkiemamy.edu.pl jest taka rozpiska na 7 posilkow....noi pisza np sniadanie 3 wymienniki weglowodanowe...czyli biore tabele gdzie podane sa te wymienniki i czytam...1 wymiennik to 1 kromka chleba razowego...wiec moge zjesc 3kromki,tak..?potem 2 wymienniki tluszczu...czyli do tego 2lyzeczki tluszczy
unp masla....i daej 2wymienniki produktow tluszczowo bialkowych czyli np dwa plasterkikielbasy suchej krakowskiej.czy dobrze to rozumie?
potem drugie sniadanki...owoc 1wymiennik...czyli np 1srednia brzoskwinia...itd....czy o to w tych chodzi....?
dzieki Jadzia dzwonilam tam to maja termin a 19listopada.paski sobie te domoczu kupie...czytalam ze bez recepty jemoge kupic za 19zl wiec nie duzo.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #466800 przez jadziatopol
Kasia paski do moczu mozesz spokojnie kupic bez recepty. Badaj mocz codziennie rano jak wstaniesz. Gdyby ci wyszly ciala ketonowe to pij duzo wody i powiedz o tym lekarce. Glukometr juz masz i paski tez...tak? to sobie mierz godzine po kazdym posilku na poczatku...a potem to tylko na czczo , po I,II sniadaniu, obiedzie,podwieczorku i I kolacji. Co tam jeszcze...hmmm....z tymi wymiennikami to tak jest jak mowisz....ale nie bazuj na miarach tylko na wadze. Ja kupilam wage za 30 zl na allegro z anglii....elektroniczna..super :lol: i np. jak masz 2 porcje weglowodanow i masz graham chleb to masz 50 g zwazyc i nie zawsze 50 g to dwie kromki. Ale to takie subtelne roznice...ja uwazam ze przy takich cukrach jak mamy to nie nalezy przesadzac,...ja dodoaje wiele do tej diety i cukry mam ok. :)

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu #466801 przez Madlen
Witam mamusie.

Princess cieszę się, że z Twoim synusiem wszystko dobrze :)
Vini artystka jesteś na maxa. Pewnie w byciu mamą też jesteś perfekcyjna :)
Sylwia witaj a forum.
Xpatix brzusio w sam raz, 1 zdjecie brzuszka i myśl, że chłopiec, a jak czujesz?
Kasiu nie wystarczy jak nie będziesz jeść słodyczy, smażonego i białego pieczywa? Nie przesadzasz?

12 lata 1 miesiąc temu #466809 przez jadziatopol
Xpatix ladny brzuszek :)
Sylwia malutki ale zgrabny :)
Jak to jest ,ze niektore z nas maja M4 a niektore M1...kurczę :blink:
Kasia MoniaDominia jestem po pierwszej iniekcji insuliny na noc i powiem waz,ze nie bylo to takie straszne...wstalam rano cukier zamiast 90 to 87 i przez caly dzien obnizone wartosci...wiec musze dokladac jedzenia bo w dzien cukry mialam normalne :) z czego sie bardzo ciesze :) bo jem co chce. Zjadlam calego banana, pestki z dyni, caly woreczek slonecznika i kanapke na III śniadanie ...a i jesscze kiwi i cukier elegancki :)
a tak poza tym to bylam na stronie ameryk.i angielskiej i wyczytalam,ze gdybysmy byly w stanach albo anglii to wogole nie mialybysmy stanu przedcukrzycowego :) bo maja inne normy :) tak wiec dziewczyny musimy wrzucic na luuuuuuuuz :silly:

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #466812 przez kasia123m
dzieki uf czyli zalapalam oco chodzi mniej wiecej....musze zrobic tak jak mowisz...glukometr mma tylko musze z nim isc do apteki bo ponoc do roznych glukometrow sa rozne paski...i kupie paski plus te do moczu i bede kombinowac i jesc....a wagi tez dzis poszukam na allegro...zapytam czy tesciowa nie ma...ona lubi miec duzo sprzetu ktorego nieuzywa...mam zmierzyc na czczo..norma do 90? a potemm jak skoncze sniadanie to godzine po posilku i ma byc do 120?
dzieki Jadzia wycalowalabym Cie jakbym Cie miala teraz przy sobie,bo sie od rana denerwuje bo lekarka na skierowaniu napisala pilne a tu 4grudzien.a ja juz jedno dziecko z problemami mam.jeszcze zadzwonie do laboratorium i zapytam o to badanie co robilas jaki jest koszt,jak bedzie nieduzo to tez sobie sama zrobie.
jeszcze tylko nad poramiposilkow musze pomyslec bo zawsze obiad jest o 15 a o 13.30 jestem jeszcze w przedszkolu...noi tej kolacji wiekszejtez nie jem o 18 tylko 20.ale to juz maly problem.wazne ze juz mniej wiecej to rozumie.

Madlen moze gdybym miala pierwsze dziecko zdrowe to pewnie bym to olala iograniczyla tylko biale pieczywo i slodycze.ale syna rehabilituje juz 4 lata laze po psyhologach psyhiatrach bo uwazaja wszyscy ze przydalaby mu sie w szkole integracja ale na zaburzenia Si czyli zaburzenia w odbieraniu nadmiaru bodzcow nie ma pomocy.Pan psyhiatra spec od autyzmu dzieciecego powiedzial nam dwa tyg temu ze fakt dziecko nie ma tego...ma jakies pojedyncze cechy w stylu nie zawsze patrzy w oczy jak z kims gada...noi ze kiedys mniej sie bawil z chlopcami,bo niby byl spolecznie w tyl.czasami jest zbyt bezposredni w kontaktach...bo chcial usiasc na kolanach pani psyholog.to sa wedlug psyhiatry cechy autystyczne ale autyzm wykluczony.i Pan psyhiatra stwierdzil ze dla integracji mozna mu wpisac w papiery np aspergera czyli ten autyzm wysokofunkcjonujacy,ale dziecko go nie ma.Syn jest normalny choc nadpobudliwy...ma zaburzenia koncentracji...zbyt ruchliwy...choc inteligennty bardziej niz rowiesnicy bo rok, poltora do przodu.spolecznie ok wedlug pan z przedszkola choc kiedys niby byl w tyl.niby zdrowy ale ze przydalaby mu sie pani w szkole ktora jak bedzie myslal o niebieskich migdalach a latwo sie rozprasza to powie mu pisz..i tez m dylemat bo wpisac mu taka chorobe w papiery po to zeby mial pomoc.a z drugiej strony jak bedzie gadal na lekci czy lazil po klasie to powiedzza ze njie grzeczny.i z tego powodu robie wszystko by amela jak sie urodzi byla zdrowa.wiadomo bwarancji nie ma bo moga byc komplikacje przy porodzie itd...ale to co moge musze sprawdzic i zrobic...dlatego chce tej diety pilnowac...dlatego mimo iz mamy malo kasy laze prywatnie do lekarza...dlatego robie te wszystkie polowkowe...uf ale sie rozpisalam:)

Princess Adas juz duzy chlopak i usper ze zdrowo rosnie.

Sylwia witamy na forum

Jadzia dobrze ze czujesz sie ok po tej insulinie.,to pewnie niewielka dawka a cukier masz w normie i nerwow mniej..noi wiecej mozesz jesc...a nasze dobre samopoczucie najwazniejsze...

12 lata 1 miesiąc temu #466818 przez Marlena1888
hej sylwia i xpatiiix3:)witajcie w naszym gronie :P ładne brzusie ;) ślicznie się prezentują :)

Satine święta już bliziutko, pomyśleć jeszcze miesiąc.. :)ale fajnie :)

Princess super że malutki rośnie pięknie :) i zdrowy :P nospa żle wpływa na logopedię dziecka..o kurcze.. a luteinę dlaczego przepisał jak wszystko oki?

ja niestety znowu miałam bóle na samym dole brzuszka..

12 lata 1 miesiąc temu #466820 przez xpatiiix3
Madlenja od samego początku mam przeczucie, że to będzie synek :) Ale to może dlatego ,że z moim bardzo byśmy chcieli, żeby to był chłopiec :P

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

12 lata 1 miesiąc temu #466822 przez vini-miki
cze :)
Witam nowa mamusie :)
Princess, ale duzy chlopak!! super, ze wszystko w porzadku :)
Madlen, nie ma perfekcyjnych mam :D kazdy ma cos pod paznokciami. Ja chcialabym byc duuuuzo bardziej cierpliwa, a czasami mam takie chwile slabosci, ze pozniej sie zaluje, ze czlowiek za mocno zareagowal, ze dla mnie to chwila krzyku, a dla wrazliwego dziecka ogromna "tragedia". Trzeba sie pilnowac okropnie na kazdym kroku. Ale, dzieciaki nie narzekaja na mamusie, mowia, ze najukochansza, szczegolnie ten starszy mamisynus :D

Michasia, to mnie teraz zaskoczylas tymi turniejami w NL, sprawdze zaraz na mapie, gdzie ta miejscowosc, bo my z samej polnocy, pn-wschod dokladnie :)

Moja Zuzia juz tez ladnie i bolesnie zaczyna okopywac, i podejrzewam ze glowka juz na dole jest, bo jak nieraz docisnie to autentycznie - popuszczam :silly: no i standardowa pozycja, grzbiet wypiety po prawej stronie i nozki pod prawymi zebrami, tragedia normalnie jak rozpiera, a to chyba ulubiona pozycja spoczynkowa, nieraz az szturchne zeby sie przesunela, to jest odzew w postaci kilku przekrecen, przesuniec i dalej cisza, czyli chyba przerwa w drzemce :D

Ostatnio od tesciowej dostalam torbe ubranek, byla w Polsce i siostrzenica pokazala jej jakiegos angielskiego lumpa, no i nie mogla sie opanowac, pokupowala troche rzeczy. ale ja juz absolutnie nic nie kupuje, bo juz mam przesyt. Wszystko juz poukladane i miejsca na styk, nooo na dolnej polce cos sie zmiesci jeszcze, ale to juz przesada lekka.

Zaczelam juz szyc ten rozdzielnik co pisalam, aaaale mozolnie idzie, duzo duperelek, paseczki sreczki, to raczej jutro skoncze :)

12 lata 1 miesiąc temu #466828 przez Pliszka
Vini, ale Ty jesteś artystyczna dusza :) Nie mogę się napatrzeć na te cudeńka, które wychodzą spod Twoich rąk! :)

Sylwia, witaj :)

Wiecie co, ja własnie sobie uświadomiłam, że wczoraj zaczęłam 7 miesiąc, czyli już trzeci trymestr! :ohmy: Jak to szybko zleciało! Niektóre z Was piszą, że Wam się dłuży, a mi przecownie - tygodnie mijają jak szalone! Tak mi dobrze w domku z Olkiem w brzuszku, miło nam płynie czas :) Wreszcie mam czas na spacerki i książki :) Po intensywnych studiach i sześciu latach pracy (wracałam do domu najwcześniej o 18:30, a często później), to rozkoszna odmiana i nie mogę się nacieszyć :laugh:

Satine, też lubię ten świąteczny nastrój i te wszystkie piosenki :laugh: W sklepach już się pojawiają bożonarodzeniowe akcenty :) Fajnie :laugh:

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #466831 przez jadziatopol
Kasia tak. Normy to na czczo do 90 i godzine po posilku do 120. Na Klinice mowia,zeby mierzyc czas (1h) od ropoczecia posilku....ale w innych szpitalach mowia,ze od konca...jak skonczysz jesc....Monia tez od konca posilku mierzy...wiec ja zaczelam od srodka :) Kasia, damy radę! :lol: Ja tylko jak zjadlam sniadanie rano to dziwnie sie czulam...jakies poty mnie zaczely oblewac i slabo mi sie robilo...moze to po tej insulinie nocnej ;) musze zapytac Moni czy tez tak miala.No, glowa do góry i nie martw sie. Zrob sobie to badanie...uspokoisz sie nieco :) wszystko bedzie dobrze :lol: :kiss: ciesze sie ,ze moglam ci pomoc :kiss:
Vini cuda, cudenka...ty jakas magiczna jestes :cheer:

[/url]

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #466832 przez [email protected]
My z M myslelismy że to serduszko czasem czuć,takie rytmiczne pulsowanie a to czkawka :laugh: po miesiącu sie kapnełam :blink: krzywej też jeszcze nie miałam,pisza ze miedzy 24-28 tyg,pewnie w poniedz.dostane skierowanie
a propo czkawki www.zapytajpolozna.pl/ciaza-tydzien-po-t...tr-2/tydzien-25.html

12 lata 1 miesiąc temu - 12 lata 1 miesiąc temu #466835 przez Madlen
vini-miki napisał:

Madlen, nie ma perfekcyjnych mam :D kazdy ma cos pod paznokciami. Ja chcialabym byc duuuuzo bardziej cierpliwa, a czasami mam takie chwile slabosci, ze pozniej sie zaluje, ze czlowiek za mocno zareagowal, ze dla mnie to chwila krzyku, a dla wrazliwego dziecka ogromna "tragedia". Trzeba sie pilnowac okropnie na kazdym kroku. Ale, dzieciaki nie narzekaja na mamusie, mowia, ze najukochansza, szczegolnie ten starszy mamisynus :D

I to świadczy własnie o tym, że jesteś perfekcyjna :)

Kasiu wielkokrotnie opisywałaś zachowania synka. Wg mnie normalne, bystre, energiczne dziecko. A troche się znam, jestem też pedagogiem z wykształcenia :P No ale ekspertem os tych spraw co opisujesz nie jestem. A ADHD moja siostrzenica miała, to było żywe srebro. Nadal jest, pomio, że 13 latkka :)
Widzę, że Ty także dołączasz do grona perfekcyjnych. :)

12 lata 1 miesiąc temu #466858 przez natalka
Gabilee gdybyś mogła spytać księgowej to byłabym bardzo wdzięczna.
Princess jak Adaś ładnie rośnie, super że na wizycie wszystko ok.
Sylwia witaj na forum.
xpatiix mój mąż też pracuje w godz. kiedy są zajęcia w szkole rodzenia i będę chodziła sama jak zacznie doskwierać mi samotność to poproszę przyjaciółkę.
Cudne brzuszki oglądałam ale nie pamiętam kogo :blush:
Ja też chciałabym już święta, uwielbiam tą atmosferę.
Byłam dzisiaj na zakupach w lumpku kupiłam dwie pary spodenek dla małej za niecałe 7zł i w biedronce kupiłam 2 pary rajstopek białe i kremowe. Posprzątałam i zrobiłam dzisiaj gołąbki także napracowałam się dzisiaj także teraz odpoczywam.
Jak zmniejszyć rozmiar zdjęcia w picasso? wiecie może?

*23.01.2012 ANIOŁEK

12 lata 1 miesiąc temu #466863 przez MartaB
Kasiu ADHD i nadpobudliwośc psychoruchową diagnozuje się w wieku 6-7 lat, póki co nie można stwierdzić czy dziecko ma Adhd:) . Często jest to mylone z trudnymi zachowaniami, których my rodzice sami wyuczamy nasze maluchy :) Wiem coś o tym jako matka, moja córka daje mi czadu:) Kasiu mi pomaga w domu i w pracy skupianie się na pozytywnym zachowaniu malucha...np jezeli biega nie mówisz "NIE BIEGAJ" bo podkreslasz jego złe zachowanie a mówisz "Idz spokojnie". cHWALENIE DZIAŁA CUDA :) Wybacz że się tak wtrąciłam, podglądam Was od czasu do czasu:). A dzieci to moja pasja :):).
Nie mam weny do pisania bo się wkur*** na sasiadkę prze która nie moge sobie na korytarzu zamontowac szafy wrrrr bo nie chce jej sie jej klamotów posprzątać :D i chodze od tygodnia naminowana!
Ja jestem w 27 tygodniu:))))
Pozdrawiam Was brzuchatki

Marta

12 lata 1 miesiąc temu #466864 przez kasia123m
Natalka wklejaj zakupki.ja przez te badania nie bylam na lumpku caly tydz.tylko w srode chwilke i kupilam malej adidaski i takie butki z kwiatkami.wkleje fotki potem.
A ten glukomierz to optium Xido.pisze ze mierzy glukoze i ciala ketonowe???

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka