BezpiecznaCiaza112023

Mamusie marzec 2013

12 lata 6 miesiąc temu #433324 przez Lafi
ciśnienie ze mnie zeszło, maluszek szałał ze lekarz nie umiał tętna znaleść, czułam jak się wierci, mam znów zrobic morfologie i obciążenie glukozą.
jak siedziałam w poczekalnie to miałam ochote do was napisać, a ciśnienie jak weszłam do gabinetu 140/80, tętno 90 ale to z nerwów.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 6 miesiąc temu #433358 przez vernix
Mamcia zazdroszczę Ci tej przeprowadzki, choć sprzątania i bałaganu na początku to nie :blink: ale jak piszesz,że masz męża-partnera, który Ci pomoże to nie masz o co się martwić.
Spokój na wsi i jeszcze do swoich rodziców, toć to luksus:) no i market! :woohoo:

12 lata 6 miesiąc temu #433372 przez vernix
Andzia najważniejsze, że się nie poddajesz i gotujesz. Znajdę jutro jakieś łatwe, tanie przepisy z zeszytu i napiszę Ci kilka.

Co do książki Zawitkowskiego lepiej wybrać "mamo tato co ty na to?o opiece, pielęgnacji i rozwoju Waszego maleństwa", to chyba I część, druga jest dedykowana dla rodziców starszych dzieci, ok.2-3 lat.

Lafi super, że z dzidzią wszystko ok! to cieszy:) Zacznie się niebawem nowy miesiąc, a wraz z nim wszystkie dziewuszki z forum ruszą do gabinetów. Ja nie mogę się doczekać:)

Napisz Lafi, czy to było badanie połówkowe. Już teraz masz zrobić obciążenie glukozą?

dobrego wieczoru dla Was Ciężarówki, od których się uzależniam:)

12 lata 6 miesiąc temu #433375 przez mamcia2013
Vernix ten market to pobija wszystko :) i najlepsze jest to że wiecznie pełno ludzi w nim jest. A wiadomo, nie ma jak u mamy :) duży dom więc lepiej tam niż wynajmować, jakoś przeżyjemy.

Lafi super że jest ok :)

Ja też pomału uciekam, zaraz mega hit "M jak miłość" hihi. Spadam pod kołderkę. Być może jeszcze dziś tu luknę :) Buziaki

12 lata 6 miesiąc temu #433428 przez katarzyna1702
Lafi ciesze się że wszystko oki ;) A ciśnienie ja zawsze mam takie wysokie z wrażenia ;) Dobranocki i głaszczemy się po brzuszkach ;)

12 lata 6 miesiąc temu #433435 przez katarzyna1702
Mamcia mieszkać na wsi w okolicy jakiegoś miasta nie jest źle wiem coś o tym ;-P a nawet bardzo dobrze ;) ja przeprowadziłam się do męża po ślubie na wieś ( czyt. pod miasto ) ;p fajnie jedyne czego mi brak to koleżanek blisko ;) tu same starsze lub za młode ;)

12 lata 6 miesiąc temu #433495 przez kika1985
andzia_zg napisał:

kika1985 to idź się wyspij żebyś miała jutro energię. A synuś żeby mężowi nie zdał relacji o czym z nami piszesz hihi :silly: Pozdrowienia dla Dominika :)

hehe mąż sam Dominika ochrzanił żeby mamie a plecami nie czytał :P

12 lata 6 miesiąc temu #433497 przez kika1985
Lafi super ze wszystko ok :)

12 lata 6 miesiąc temu #433500 przez kika1985
a ja się jednak nie wyspałam B) obudził mnie w nocy kot, potem Dominik bo przyszedl do nas do łózka i ciasno było, wiercił sie, potem zasnąć nie mogłam a jak zasnęłam to Sebka budzik zadzwonił i zaczął się krzątać po domu , zapalać światło i nici ze spania, i teraz chodzę na rzęsach

dziś idę spać o 20!!!!

12 lata 6 miesiąc temu #433509 przez andzia_zg
Witam ciężaróweczki w słoneczny, choć jeszcze zimny poranek :-)

Kika1985 dzis to idź spać nawet przed 20 :silly: musisz się w końcu wyspać.Ja to sypiam gdzies z 10-11 godz na dobę :silly:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 6 miesiąc temu #433516 przez kika1985
andzia u nas słońca nie masz ale ma być podobno dziś ciepło

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #433521 przez andzia_zg
U mnie dziś bezchmurne niebo. Co prawda na razie tylko 10 stopni, ale zapowiada się ładny dzień. chyba wypiore pościel to szybko mi dzis wyschnie.

A dziewczyny chyba sobie jeszcze smacznie śpią :)

vernix jak masz to bym prosiła jakieś proste i szybkie przepisy na obiad lub sałatki. Będę ogromnie wdzięczna :)

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 6 miesiąc temu #433554 przez vernix
andzia_zg napisał:
vernix jak masz to bym prosiła jakieś proste i szybkie przepisy na obiad lub sałatki. Będę ogromnie wdzięczna :)[/quote]

Andzia podaję przepisy, które sama zrobiłam. Zwykłe,polskie bez "udziwnień", zwłaszcza finansowych :)

1.Pulpety w sosie porowym:
40dag mielonego mięsa, najlepiej drobiowego, ew. z łopatki
2 jajka
3 łyżki b.tartej, można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperku, ok. 1, 5 l.wywaru z rosołu (ew. 2-3 kostki rosołowe)

na sos: 20 dag białych części pora, 2 łyżki masła, łyżka mąki, łyżeczka chrzanu, 50 ml śmietany kwaśnej, sól, pieprz

Mięso wyrabiam z jajkami, b.tartą, przyprawiam solą i pieprzem. Z tej masy formuję pulpety. Następnie trzeba zagotować półtora litra wywaru (lub wody z kostkami). Wkładam do niego pulpety i gotuję 30 min.

Sos: pory oczyszczam, kroję w paseczki. Masło stapiam , podsmażam na maśle. Oprószam mąką, podlewam wywarem z pulpetów, ok. szklanki i gotuję do miękkości. Dodaję chrzan i śmietanę (najlepiej wlać trochę do śmietany wywaru, żeby się nie zważyła). Mieszam, jeszcze przyprawiam.Wkładam pulpety do sosu, duszę jeszcze 5 minut.Smacznego:) :silly:

12 lata 6 miesiąc temu #433558 przez andzia_zg
vernix aż mi ślinka poleciała... mniam... :lol: koniecznie muszę to zrobić :lol:
Jesteś moja mistrzynią kuchni :lol: poprosze o jeszcze :lol:

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 6 miesiąc temu - 12 lata 6 miesiąc temu #433559 przez vernix
Sałatka z kurczakiem
-podwójny filet z kurczaka
-słoik selera
-czerwona papryka
-puszka kukurydzy
-2 małe kiszone ogórki
-3 jajka
-250 ml jogurtu natur. bez cukru
-3 łyżki majonezu
-3łyżeczki musztardy
-sól, pieprz
-olej

Mięso myję, kroję w kostkę. Oprószam solą i pieprzem, smażę na oleju. Studzę. Następnie jaja gotuję na twardo, studzę i obieram. Paprykę, ogórki, jajka kroję w kostkę. Selera osączam i też kroję w krótsze nitki, a kukurydzę osączam. Później mieszam z warzywami i jajkami.

Sos: jogurt mieszamy z majonezem i musztardą.Polewam nim sałatkę, doprawiam. Smacznego :blink:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka