BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2015 :)

10 lata 4 miesiąc temu #908531 przez chasiami
Studentka na anemie nie była zadowolona, ale pierwsze pytanie czy dużo jem? a ja ze tak - to powiedziała teraz bedzie juz tylko lepiej, anemia jest przez to ze wymiotywałam itp., powiedziala ze zobaczymy co bedzie na następnej wizycie i przede wszystkim zdrowo sie odżywiac, a niskie ciśnienie mam z tego ze mało pije - ona powiedziała ze to są tak jakby oznaki odwodnienia.

Ja przytyłam 4 kg :) tylko ze zanim zaszłam w ciążę to schudłam 10 kg bo przed pierwszą ciążą jakoś się zapuściłam :) miałam prawie 70 kg
a teraz miałam prawie 60 kg :) ale jakoś waga najmniej mnie stresuje, bo wole przytyc dużo a nie mieć anemii :(

Umówiłam sie na wizyte prenatalną na 19 sierpnia :) i wtedy może ukaże się płec
:)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #908538 przez studentkaae
no to dobrze, to teraz zdrowa żywność i będą wyniki następnym razem cud malina :)

a ta wizyta prenatalna to po prostu usg połówkowe tak? co to mierzą i sprawdzają wszystkie narządy, często w 3d tak?
bo ja już tego nie łapię co wizytą prenatalna jest a co nie :S

a co do picia to ja sie staram jak najwięcej i znalazlam patent, ktory mi pomaga. mam małą buteklę, taką 0,5 l i do tego sobie wodę z dużej butelki przelewam. wtedy częściej po nią sięgam i wiem ile wypiłam. ten sposób na mnie działa, bo też mało piłam, a słyszałam, że to niedobrze dla dzidzi.

10 lata 4 miesiąc temu #908555 przez Monika_1985
Chasiami i ja się cieszę, że wszystko u Ciebie w porządku. Nieźle się dzieciątko poobracało :)

Dziewczyny ja też coś dzisiaj kiepsko spałam. Tak mnie ciągnął brzuch z lewej strony, że już nie wiedziałam w jakiej pozycji się położyć. Ale już jest lepiej i mam nadzieję, że i Wam wkrótce będzie.

Ja już też gubię się w tym wszystkim co prenatalne. Badania, usg,.. Przed ciążą nawet nie wiedziałam, że są takie możliwości jak badania na choroby genetyczne z krwi matki.

10 lata 4 miesiąc temu #908567 przez chasiami
Są badania prenatalne połówkowe czyli ok 20 tyg, ja bede miała idelanie w 20 tyg :)

"Badanie USG około 20 tygodnia ciąży.
Jest to najlepszy okres w ciąży, w którym powinno być wykonane badanie USG pod kątem wykluczenia lub rozpoznania defektów budowy płodu (wad strukturalnych), do których można zaliczyć np. rozszczep kręgosłupa, rozszczep podniebienia. Dokładnemu badaniu poddane zostają:

mózg i rdzeń kręgowy
kręgosłup i kończyny (budowa i funkcja)
twarz dziecka
narządy klatki piersiowej (serce, płuca i przepona)
narządy jamy brzusznej (żołądek, jelita, nerki, pęcherz moczowy)
ciągłość powłok jamy brzusznej
przyczepy: brzuszny i łożyskowy pępowiny oraz ilość naczyń w pępowinie
płeć dziecka
dokładne pomiary wielu narządów wewnętrznych oraz kości długich płodu

Za pomocą tego badania możliwe jest wykrycie 95% wad rozwojowych dziecka."

Płatne chyba ze macie zalecenia.
270 zł - 2 d
3d i 4d kosztują 370zł a do tego płytkę jak chcesz na pamiątkę to kosztuje 40 zł wiecej :)

10 lata 4 miesiąc temu #908580 przez agat
Chasiami cieszę się, że dzieć zdrowy :)
Ja też 19.08 do lekarza idę, ale tylko na wizytę, na usg się wtedy umówię dopiero. No i też widzę szalone ceny. U mnie na szczęście nie płaci się drożej ani za usg genetyczne ani za połówkowe, biorą standardową cenę za usg ciążowe, u mojego prywatnie akurat 120 zł. Choć na to połówkowe dr da mi skierowanie na NFZ, ale prywatnie na pewno też się wybiorę, po pierwsze dlatego, ze dr ma lepszy sprzęt w gabinecie, po drugie - dostanę zdjęcie, a po trzecie - mąż będzie mógł dzieciola pooglądać :)

Anemii sie obawiam, bo z Adasiem mnie męczyła. Brałam wtedy żelazo, zobaczymy jak będzie teraz. Mam zrobić morfologię na najbliższą wizytę.

10 lata 4 miesiąc temu #908581 przez kasiah06
Maja cieszę się, że wszystko OK :)
Chasiami mały wstydzioch z tego Twojego dzieciątka ;) Super, że wszystko dobrze, a z anemią na pewno teraz już uporasz się w mig :)
Stokrotka i Studentka współczuję :( mam nadzieję, ze wszystko minęło i czujecie się już lepiej
Ulka mam taką cichą nadzieję, że urodzę w nowym roku bo pracuję w szkole i szczególnie na poziomie przedszkolaków widać, że dzieciom z grudnia pewne rzeczy jest trudniej przyswoić niż tym z początki roku. Zobaczymy co będzie ale i tak najważniejsze żeby maluszek był zdrowy :)

Co do tycia to ja mam już 3 kg na plusie :(

I tak się teraz zastanawiam bo ja mam połówkowe (tzn. prenatalne) 11.08- normalnie na wizycie i nic mi moja gin nie mówiła, że ta wizyta będzie droższa. Chyba do niej zadzwonię i zapytam, żeby się przygotować w razie czego...

10 lata 4 miesiąc temu #908587 przez agat
Ja jestem z samej końcóweczki roku (29 grudnia) i nigdy w szkole najmniejszych problemów nie miałam :) Ciekawe jak moje dziecię. Niby termin na połowę stycznia, ale kto wie... :)

10 lata 4 miesiąc temu #908599 przez anna90
Chasiami dziecie chce Cie jeszcze w niepewnosci potrzymac :) . Dobrze ze wsio ok, nastepnym razem sie napewno uda dojrzec.
A ja tez mam wizyte 19.08 to juz jestesmy 3 :whistle:
Ej wy malo tyjecie albo wcale ja mam niestety 8 kg + juz az sie boje co bedzie dalej.

Moja kochana coreczka :*

10 lata 4 miesiąc temu #908608 przez agat
Ja zaczynałam ciążę z nadbagażem z poprzedniej, więc może dlatego organizm mnie na razie oszczędza :P Choć w poprzedniej ciąży też zaczynałam lightowo, dopiero w 3 trymestrze jak dowaliło kilogramów to... :/

10 lata 4 miesiąc temu - 10 lata 4 miesiąc temu #908610 przez kasiah06
agat mi chodziło o takie maluszki w przedszkolu jakie mamy, np. w grupie 3 -4 latków,tam różnice są zauważalne ale to też nie reguła oczywiście bo każde dziecko jest inne, a później- już w szkole- masz rację, że wszystko się wyrównuje i nie ma to znaczenia :)

10 lata 4 miesiąc temu #908615 przez agat
Pewnie tak jest, ja akurat do przedszkola nie chodziłam, więc nie wiem jak w tym wieku ze mną było :)
Ale chyba jeśli dziecko się rodzi pod koniec roku to da się je zapisać do szkoły rok później, prawda? Tyle, że rocznikowo zawsze będzie w plecy...

Kasiah pracujesz teraz czy na zwolnieniu jesteś? Ja pracuję w gimnazjum i zastanawiam się co zrobić we wrześniu.

10 lata 4 miesiąc temu #908616 przez ninoczka
chasiami fajnie ze wszystko w porzadku. Rozumiem cie co do plci bo ja juz tez strasznie nie moge sie doczekac. Kiedys myslalam sobie ze zrobie sobie niespodzianke i podczas porodu bede chciala sie dowiedziec. A teraz to juz nie moge sie doczekac.
stokrotka studentka mam nadzieje ze to nic takiego i to ta nasza macica robi nam psikusy.
stokrotka czekam na info w sprawie wozka bo juz mnie nerwa na niego bierze. Na prawde niewiem jaki.
Na plecach to juz dawno nie spie ale na bokach bylo fajnie ale widze ze budze sie w nocy i brzuch pobolewa. Czyzby juz tylko spanie na plecach zostalo? :( Musze sobie ta poduszke chyba sprawic do spania duzy rogal a potem jest do karmienia. Ale niewiem kiedy bo to ok 160zl.

[/url]

10 lata 4 miesiąc temu #908617 przez ninoczka
Ahaj a gdzie macie prenatalne? W bydgoszczy moze? Bo nie moge sie dodzwonic. Moze maja urlop jakis bo ciagle jest ze nr zajety.

[/url]

10 lata 4 miesiąc temu #908619 przez agat
Ninoczka ja polecam do spania tę poduszkę. Miałam taką z motherhood:

Teraz jest u rodziców w szafie, ale chyba powoli muszę ją przetransportować z powrotem, bo już niedługo się przyda. Zobacz jak ci się śpi na boku z poduszką położoną między kolana. Jeśli będzie ci wygodniej to znak, że ten duży rogal się już przyda :)
Za to nie polecam go później do karmienia. Przynajmniej ja nie potrafiłam się nim dobrze "omotać". Za wielkie to i za dużo miejsca mi zajmowało. Miałam taki mały rogal od koleżanki i był super.

10 lata 4 miesiąc temu #908622 przez ninoczka
No wlasnie taka poduche chcialam. A gdzies po prostu czytalam ze mozna na niej blizniaki na raz karmic-jak sie wprawi kobitka oczywiscie.

[/url]

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia