BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

10 lata 2 tygodni temu #940557 przez monique1983
U mnie prawie 2 kg na plusie. Imię Lili też mi się podoba i jest u nas na liście.

ivet89 - powodzenia z kredytem :)

Dziewczyny słyszałyście? Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że zamierza płacić szpitalom więcej za porody naturalne niż za cesarskie cięcie. Teraz stawka jest taka sama: 1820 zł. Ma to zmniejszyć liczbę cesarskich cięć. Ehhh znowu jakieś mądre głowy wymyśliły...brak słów...Taka zmiana spowoduje, że będzie jeszcze więcej sytuacji, gdy szpital odwleka cesarkę, choć powinna być wykonana i będzie tylko więcej tragicznych konsekwencji dla dziecka... Zamiast zachęcić w jakiś sposób kobiety do porodów naturalnych, np. żeby było wszędzie dostępne znieczulenie itp. to robią wszystko żeby zniechęcić lekarzy do robienia cc. :pinch:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 2 tygodni temu #940560 przez Gosiaczek1331
A oto i moj brzucholek;-) kurcze dopiero zobaczylam jak mi w biodra poszedl;-)
Załączniki:

10 lata 2 tygodni temu #940616 przez Ejka84
Hej lejdis :) . U mnie dziś piękny dzień, postanowiłam go spożytkować i dogoniłam męża do mycia okien, w sumie to sam się dogonił, jak usłyszał że sama chcę to zrobić :P . Kochany jest, oczywiście przy myciu wszystko go bolało ;) , co nie zmienia faktu, ze jest kochany :laugh: . Okna umyte, pranie wstawiłam, zupkę mam, myśle dzis nad zapiekanką bo mi kurczaka trochę zostało i nie mam co z nim zrobić :dry: .
Poza tym dopadł mnie ból gardła w nocy i tak trzyma, płukam co chwilę, mam nadzieję że przejdzie, połknęłam tego świństwa trochę, ale chyba Kuba jakoś tego nie odczuje :huh: ?
Monique - bo zawsze to jest tak, że nasi wspaniali przywódcy wymyślą coś, co ułatwia życie szarym obywatelom. I pewnie wymyślił to jakiś szowinistyczny cham. Bo nie sądzę, żeby kobitka na to wpadła, ale i tak dobrze chociaż, że nie płacą więcej za naturalkę, bo wtedy to by było dopiero, a jak po tyle samo to może nie zmieni się nic :huh:
Kasiuszka - ja na cellulit nie wcieram nic specjalnego bo mi i tak nie pomaga, traktuję się oliwką do masażu i bańkami chińskimi, innej rady nie mam :( , tak się ostatnio wymasowałam, że aż zakwasy miałam :woohoo:

10 lata 2 tygodni temu #940621 przez monique1983
Kasiuszka - mam dokładnie taki sam rożek cytrynowo - szary :)

Ejka84 - no właśnie chcą wprowadzić, żeby za poród naturalny płacili im więcej.

10 lata 2 tygodni temu #940622 przez Dżasta86
Jestem , zyje :) ta glukoza nie była taka zła.. w sumie tylko migreny dostałam ale to normalne u mnie. Troche tylko pielegniarka przegieła bo podoła mi glukoze do wypicia jeszcze nie rozpuszczoną więc musiała uzupełnić wodą drugi raz tym razem zalała pół kubka gorocą wodą ... nieprzygotowana na taką temp poparzyłam sobie jezyk i krtan :side: no koment ... byłam zaspana więc nie zrobiłam zadnej obory , chociaż w stanach za to skarżą i dostają spore odszkodowania :P

Kasiuszka ja pisałam o tym rożku, zamowiłam i lezy w szafie. jestem zadowolona z jakości, fajny też kocyk z niego sie robi po rozłozeniu :) Co do słodyczy to ja dopeiro teraz mogę / jestem w stanie sobie odmowić- coz troszke za pozno. Teraz zajadał jogurty i suszone owoce :) 9 kg mi wystarczy.

Kocham Cie patrząc na zdjęcie widze że jesteśmy tej samej budowy :)
Gosiaczek u ciebie tez nie widac tych kg ;] widać ze nam sie rozkłada regularnie po całym ciele.

Kurcze mam nadzieję że na 13 kg się zatrzymam przy porodzie. Trzeba sie kontrolować od teraz ! :)

Justyna ja własnie sie będę wybierać na spa juz oglądałam na gruponie znizki itp pojde sobie na jakieś porządne nawilżanie ciała :) plus peling z masazem stóp :P

Ejka czyli stawiasz sobie banki na nogi teraz , mozna ? bo mi tez cellulit wyskoczyl , o tylku nie wspomne ...

Ivet dobrze ze pogodzeni juz jestescie, dwa dni gosci pod rząd to ja wspolczuje.

A z niespokojnymi nogami to zelazo zelazo zelazo :)

10 lata 2 tygodni temu #940724 przez Ejka84
Monique - no tak, faktycznie, tak to jest czytać ze zrozumieniem :P hehe, no to ładnie nas urządzą :unsure: .
Dzasta - używam tych baniek bo nic innego na mnie nie działa, w ciąży nie ma przeciwwskazań, oczywiście nie wolno używać na brzuchu, ja masuję uda i pod pośladkami po mi sie fałduje ;) , ale jak ktoś ma skłonności do żylaków w ciąży no to nie wolno :unsure: .

10 lata 2 tygodni temu - 10 lata 2 tygodni temu #940738 przez J.J.
Witajcie po weekendzie!

Weekend jak zwykle szybko minął. Wczoraj nawet w kinie byłam na Obywatelu, myślałam że nie wysiedzę, ale dałam radę. Nic tylko do jedzonka nie wzięłam a w kinie tylko słone i słodkie :(
Dzisiaj za to było tak ciepło że jak wracałam z badań to mi się po dupie lało :) godzinę czekałam do gabinetu bo panie miały tempo żółwia, ale na pocieszenie sprawdzałam właśnie wyniki w necie i jest cacy morfologia i mocz :) Rozmawiałam z koleżanką bo odebrała wyniki na tokso, czy każda z Was miała te badania, bo moja gin mi nie zleciła, idę w czwartek więc spytam.

Ejka – to fajnie że tam na dole wszystko ok, kawał malucha z twojego zucha (ależ mi się zrymowało), a można w ciąży używać baniek chińskich? I jak ten ból gardła? Jak mnie bolało to lekarz brać tymianem z podbiałem

Kasiuszka- mnie też się wydaje jak ktoś ma skłonność do rozstępów to nic nie pomoże, ja stosuję oliwkę z Johnsona, skończyłam ten preparat z Tołpy, a teraz zaczęłam serum z Lirene Będę Mamą. Pomimo tego mam trochę rozstępów na cyckach, na bokach i na pleckach bo tam na początku zapomniałam się smarować, mnie też zaczęło brać na szary kolor, podobnież teraz modny, a szare sowy to już w ogóle szał :)

kocham_cie – guziczki na plecach to pomyłka, ale ty dżaga jesteś na tym zdjęciu :) a jak później we dwie wyskoczycie w tych panterkach to dopiero będzie się działo :)

Justa82- wiem jak to ulga jak dentysta powie że nic nie trzeba leczyć, uffffff, gratuluję,

ivet-dobrze że już z mężem ok, a z kredytem może jeszcze się uda :)

gosiaczek -najlepszego z okazji 30-tki :) nie gadaj fajny brzuszek

monique – nie dołuj tymi 2 kg :(

dzasta – dzielna dziewczynka :)

Przepraszam jeśli kogoś pominęłam. Buziaki, spokojnego wieczoru :)

10 lata 2 tygodni temu - 10 lata 2 tygodni temu #940785 przez meli1990
Kasiuszka ja z rozstępami nie pomogę bo mi nic na nie nie pomaga

Ejka84 to fajnie że z dzieckiem wszystko dobrze. termin porodu jest taki jaki ci ustalił lekarz ok 13 tygodnia ciąży

kocham_cie super ciuszki. a mi dentystka powiedziała że od 3 trymestru już nie wolno robić zębów ani w ogóle nie dawać znieczulenia przez całą ciąże. ja mam ostatnia wizytę u dentysty w czwartek i będę musiała przerwać bo w sobotę zaczynam 27 tydzień. super brzuszek

ivet89 chyba pomogło. już lepiej się czuje. trochę katar mu jeszcze leci ale to wynik pewnie wypadu na świeże powietrze do mojej babci i tak się wyszalał ze przed 19 poszedł spać. podam mu jeszcze jutro i zobaczymy co bedzie za kilka dni czy nie powróci choroba znowu

za chwile doczytam reszte

J.J. ja miałam robione toxo ale musi być igm i igg (jeśli dobrze pamiętam skróty) sprawdzone bo nie każdy lekarz daje skierowanie na oba

a wy dziewczyny jak liczycie kg który przytyłyście? odejmujecie te które schudłyście w ciąży? czy nie?

10 lata 2 tygodni temu #940797 przez Ejka84
J.J. - można używać baniek chińskich w ciąży, ale z umiarem, nie można tego robić zbyt intensywnie, żeby za bardzo nie bolało, jedynym przeciwwskazaniem w ciąży to jest to, żeby nie używać ich na brzuchu i w okolicach, bo to zwiększa ukrwienie. Ale delikatny masaż innych partii ciała można :) .
Gardło może nie boli , bardziej to swędzi, ale czuję się nieciekawie, taka zapchana :S . Jedną dziurkę w nosie mi załadowało i głowa mnie boli. Nie wiem co mam brać bo nic nie wolno :( , mleko z miodem i czosnkiem wypiłam i chyba łyknę apap na noc, tak to smaruję skronie amolem. Boję się zeby mnie gorzej nie rozwaliło..

10 lata 2 tygodni temu #940852 przez J.J.
Ejka- mnie zatyka dziurkę prawą, laryngolog zalecił vicks sinex, super odblokowuje nos i ma mentolowy zapach, dobrze jakbyś jakieś inhalacje sobie zrobiła, ja robię z rumiankiem i kropelkami menthol, laryngolog kazała dwa razy dziennie, najlepiej jak zrobię przed spaniem to wtedy całą noc mam odetkany nos, może to chodzi o to że w ciąży w nosie też jest wszystko rozpulchnione i dlatego Ci się tak stało, powodzenia w walce o odetkany nos, mnie czasami tak przytyka że powietrza mi brakuje :(

Słoneczko świeci, dzisiaj na obiad spagetti ze szpinakiem, może jakiś spacerek z sesją zdjęciową, się zobaczy.

Miłego dnia :)

10 lata 1 tydzień temu #940881 przez Marti
Heloł:)

kocham_cie, guziki na plecach dla niemowlaka to hit sezonu :) Dostałam takie dwa pajace dla Piotrusia kiedyś, poszły na szmaty, bo nawet ich nie chciałam nikomu oddawać, takie były bezużyteczne! Ale zakupki mimo wszystko udane :)

U nas Antków zatrzęsienie, i bliżej i dalej. Tak samo Franków, Stasiów i Jasiów. A ostatnio Zosiek. Olusiów też sporo. No ale niestety tak to się zdarza, że moda zapanuje i nic nie poradzisz. Ale Kaja chyba nie powinna być zbyt popularna, przynajmniej ja nie słyszałam wśród swoich innych znajomych, więc chilllllllll :)

No ja też brazylijki sobie trochę nie wyobrażam. Chociaż pewnie idzie się przyzwyczaić :P Ale krem do depilacji to chyba wypróbuję po ciąży, bo teraz cholera wie, co może podrażnić. Póki co radzę sobie jakoś z maszynką i lustereczkiem. Lustereczko powiedz przecie :silly:

boszszsz narzekasz i narzekasz na ten swój brzuchol, myślałam że naprawdę Cię rozsadziło! A tu co, bardzo słodki brzusio!

Justa, ja uwielbiam lomi lomi! Jedyne co mi przeszkadza to, że zwykle trwa powyżej godziny, a to już dla mnie czas nie do wytrzymania bez siku (tzn. nawet bez ciąży, bo teraz to co 15 min. musiałabym robić przerwę :) )

Ivet, no to dobrze, że lepiej z mężem. Pewnie że takie sytuacje zostają w pamięci, ale nie ma co chować urazy, nam się też zdarza nie raz focha strzelić :) Z naszymi przebojami zdrowotnymi to nie chcę Was nawet zanudzać, teraz my oboje z mężem chorzy, zapchało nosy, kaszel i ogólne rozbicie... Oj, kiedy to się skończy! Ale coraz więcej osób mnie pociesza, że pierwsze miesiące w przedszkolu to rozrywka dla całej bliższej i dalszej rodziny. Fantastiko!

luska, Ty zwolnij trochę z tymi porządkami :) już lepiej sobie to spa fundnij a nie latasz i porządkujesz :P

Gosiaczek, witaj z powrotem :) Tak, pamiętam te ostatnie miesiące pierwszej ciąży, jak nie spałam do 3, a potem odsypiałam do 13 :) Mąż tylko przy łóżku stawiał śniadanko, które wciągałam o 9 i dalej lulu. Niestety czasy dawno minione... Teraz o 6 rano mój mały skowronek już gotowy do zabawy ehhhh

Hehe, pan od deratyzacji specjalistą od wielkości brzuchów :P

A jak tam szkoła rodzenia? Muszę Wam powiedzieć, że moja to nie była jakaś rewelacyjna, tylko zajęcia z opieki nad noworodkiem mi się podobały.

Monique, i gdzie tu logika? Wiadomo, że cesarka jest dużo droższa niż SN, były przecież pretensje, że powinno być więcej płacone za CC, a tu całkiem odwrotnie? ten system jakiś chory!

Jejku, ja się coraz częściej zastanawiam jak to wszystko zorganizować jak się akcja zacznie, z kim małego zostawić i w ogóle. Bo wiadomo, że prawdopodobnie akcja zacznie się w nocy. I nie wiem, czy czekać na mamę, czy wcześniej ją poprosić, żeby u nas pomieszkała na wszelki wypadek...

Ejka, jak tam gardło?

J.J., tokso powinno się robić dwa razy, na początku i pod koniec ciąży.IGM i IGG tak jak dziewczyny pisały. Spytaj koniecznie.

buźka!

10 lata 1 tydzień temu #940894 przez monique1983
J.J. - ale weź pod uwagę, że ja jestem na diecie cukrzycowej także pewnie za dużo nie przytyję, aczkolwiek do szczupłych nie należę.

10 lata 1 tydzień temu #940903 przez kocham_cie
Słońce, słoneczko, och jak cudnie cieplutko :cheer: uwielbiam taką pogodę jest po prostu bosko jesienne kolory, 17 stopni i słoneczko.... czemu nie może już tak zostać... a potem śnieg dużo śniegu ogromne płatki które idzie łapać na język jak spadają... och rozmarzyłam się... pamiętacie jeszcze takie zimy z dzieciństwa?

Ejka84 na klawiaturę pomaga shift i lewy ctrl ;)

Dżasta86 a czy mi się tylko wydaje czy ty w końcu nie wstawiłaś fotki ze swoim brzuszkiem co??? migasz się nam coś tutaj ;)

patio hmmmm więc nie ma sensu kupować tego mniejszego wózkowego minky powiadasz? hmmmmm muszę to rzeczywiście przemysleć jeszcze raz

luska ty wczoraj w nocy "markowałaś" a ja dziś obudziłam się o 4 rano i za nic w świecie nie mogłam zasnąć! udało mi się na jakieś 20 koło siódmej rano ale oczywiście antek musiał się obudzić i trzeba było wstawać
A aurelki też jeszcze nie słyszałam... za to znam małą Jagnę, Kalinkę i Anielkę :) i wszystkie trzy bardzo mi się podobają ale na żadne nie chciał się Damian zgodzić ... a nad Aurelią też myśleliśmy ale przy pierwszej ciąży

Gosiaczek1331 ja w pierwszej ciąży co chwilę słyszałam ale masz wielki brzuch... pewno bliźnięta, zaraz rodzisz- a tu 7 miesiąc.... jak ty będziesz wyglądała tuż przed porodem.... ble ble ble... ile się napłakałam przez ten mój brzuch i takie głupie gadanie ludzi... ale naprawdę nie ma się czym przejmować... bo ludziom nie dogodzisz jak za mały brzuch zle za duży też im się nie podoba... aaaa niech się walą i jak im się nie podoba to niech nie patrzą!
A brzucho masz super... chyba tylko on ci rośnie co??? bo ja to rosnę cała!

meli1990 hihihi ja nic nie schudłam na początku więc nie mam co odejmować :P

J.J. no ja miałam robione toxo, ale tylko raz a wiem że niektóre dziewczyny powtarzały jeszcze po 20 tyg
no to czekamy na foty ze spacerku :)

Marti bo ten mój brzuch na tym zdjęciu jakiś taki w miarę wyszedł a naprawdę jest dwa razy taki :P

oooo właśnie wyswietliła mi się reklama z lidla ... od jutra promocja na pampersy baby activ 29,99 czyli przy rozm. 2 wychodzi 42gr/szt

Magda M

10 lata 1 tydzień temu #940958 przez Gosiaczek1331
Marti u nas szkola rodzenia to jeszcze nie wiem bo idziemy jutro na 2 zajecia ma byc az 13 spotkan wiec moge sie w czasie nie wyrobic zobaczymy jak to bedzie narazie bylo spoko:-)
Kocham cię no oprocz brzucha rosna mi tez uda ale to mam w genach no niech sobie mowia co chca dla mnie najwazniejsze ze dzidzia ma sie tam dobrze mam nadzieje bo do wizyty juz niedaleko :-)
Dzis zakupilismy z mezem wozek uzywany co prawda ale w niezlym stanie z fotelikiem i innymi akcesoriami za 180 zl
Jutro czeka mnie glukoza i toxo bede robic drugi raz na poczatku ciąży miałam pierwsza
A juz sie nie moge doczekac piątku jak rodzinka przyjedzie:-D a od pon w lidlu maja byc ubranka dla dzieci fajne kombinezony chyba na cos sie skusze rozmiary od 62:-)
Oto zdjecie wozka troche od lampy widac ze niebieski ale naprawde to cappuccino a te wzorki czerwono czarne :-)
Załączniki:

10 lata 1 tydzień temu #940964 przez meli1990
jak się przechodziło toxo to nie trzeba powtarzać bo ma się już przeciwciała. ja mam jutro gina i mam nadzieje ze zrobi mi usg i że za dużo nie przytyłam. według wagi w domu to już nadrobiłam to co schudłam :( miłej nocy

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia