BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Luty 2015

9 lata 10 miesiąc temu #959435 przez Justyna_1709
mnie już najbardziej denerwują te wszystkie telefony czy już jestem po... no kurdę... ile można tego słuchać i mówić, że nie wiem kiedy dzieć zechce wyjść. Aktualnie jestem na etapie, że wydaje mi się, że on nigdy nie wylezie... I będę miała 7 kg klocka w brzuchu jak tak dalej będzie :P

tak... 28 urodziny ma moja teściowa, więc to termin zakazany. Ech w pobliżu tej daty będzie stresior :P

Luska, a ja myślałam, że już w tym tygodniu będziemy miały nasze bliźniaki... Ale cóż, maluchy wiedzą gdzie im najlepiej ;)

Zgodnie z obowiązującym prawem decyzja o lewatywie, goleniu i nacinaniu - oczywiście co innego w sytuacjach koniecznych - pozostawiana jest tylko i wyłącznie kobiecie, więc nie rozumiem, czemu szpitale tego nie respektują... W poniedziałek jak byłam na IP położna od razu dała mi plan porodu do uzupelnienia. Na szczęście miałam już swój przygotowany. I tam się właśnie zaznacza na co człowiek wyraża zgodę, a czego wolałby uniknąć. Zresztą warto poczytać: www.rodzicpoludzku.pl/Standard-opieki-ok...-okoloporodowej.html

Wiem, wiem... niedzielniaki to ponoć leniwce, ale powiem Wam, że znam multum ludzi urodzonych w innych dniach, a są tak leniwi, że o ja cię... :P

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

9 lata 10 miesiąc temu #959438 przez batka
...

9 lata 10 miesiąc temu #959466 przez Gosiaczek1331

9 lata 10 miesiąc temu #959476 przez Kasiuszka
Hellloł ;)

Aj dziewczyny...dzisiaj od 4 na nogach :/ Oczywiście młody kopał całą noc i oczywiście zgaga jak stąd do Zimbabwe :/ Masakra :/ Kolejna noc nie moja.

Co do lewatywy to ja chyba też będę ogarniała, myslę, że bede się bardziej komfortowo czuła.

A co do smyka...kompletnie nie warto! Ceny wcale nie powalają, a i jakieś resztki pozostawały jeśli chodzi o ciuszki :/ Ogólnie nic nie kupiłam :/ Więc uważam że nie ma po co tam się wybierać...

9 lata 10 miesiąc temu #959529 przez meli1990
Ejka84 chciałam was trochę rozśmieszyć z tym niedzielnym wypierdkiem

luska to organizm się sam oczyszcza u ciebie. ja mam nadzieje że urodzę chociaż w jakiś godzinach rannych. bo Dominika urodziłam o 17:10 i musiałam czekać aż mu zrobią zastrzyk po 2 dobach. a ja wypis miałam już rano

Kasiuszka coś ta zgaga ci odpuścić nie chce. współczuje

ja też wole mieć lewatywę zrobiona. co do nacinania krocza to jak trzeba to tak. u mnie było musowe bo Dominik się cofał. chciałam sobie zamówić smoczki do butelek z laktatora w aptece gemini ale jak na złość już nie ma najmniejszych i teraz czekać muszę czy będą. bo były po 12 coś a gdzie indziej patrzyłam to ponad 30 zł

9 lata 10 miesiąc temu #959560 przez J.J.
luska- na razie jest nie złożony, chyba że cyknę fotelik

kasiuszka- rządzi maleństwo jeszcze w brzuchu, co dopiero jak wyjdzie

Justyna- do mnie póki co nikt nie dzwoni, staram się jak mogę migać od podawania terminu, a każdy taki dociekliwy ;(

Gosiaczek- a co Ty tak na pleckach leżysz, zaraz na boczek ;)

A moja kruszynka wczoraj dawała czadu pod żebrami i wieczorkiem moja mama gołym okiem wreszcie zobaczyła jak dostałam kuksańca, bo trzymałam rękę na brzuchu. Mały wojownik mi się chyba trafił :) A dzisiaj miałam lenia bo wczoraj połaziłam trochę, byłam u dermatologa bo mi na brodzie coś wyskoczyło, dostałam maść, mam nadzieję że dziecku nie zaszkodzi :(

9 lata 10 miesiąc temu #959623 przez my_baby

J.J. napisał: A dzisiaj miałam lenia bo wczoraj połaziłam trochę, byłam u dermatologa bo mi na brodzie coś wyskoczyło, dostałam maść, mam nadzieję że dziecku nie zaszkodzi :(

Tak, mi 3 tygodnie temu ślinianka się powiększyła i ból kości. Okazało się, że ząb do leczenia. Dentysta leczy, jak to określił "na okrędkę.". Tak, żeby nie podawać znieczulenia (zatruwa ząb). Też się stresowałam ,czy to nie zaszkodzi. Ale z tego co się orientowałam, to dział miejscowo i w ciąży trzeba niezwłocznie leczyć. W przyszłym tygodniu znów idę , mam nadzieję, że to już będzie koniec :huh:

11 lutego 2015 o 10:30 urodziła się Ola :). 3800 g, 55 cm, 10 pkt, CC

[/url

9 lata 10 miesiąc temu #959625 przez batka
Hej! Dzięki za życzenia zdrówka dla Huberta, zadziałały i już dobrze się czuje.
Gosiaczek1331, moja mała jest ułożona główką w dół, więc liczę na poród sn jak ostatnio.
Marlena_, powodzenia na egzaminach.
mila2015, w sumie to Cię rozumiem, też bym się pewnie mimo wszystko martwiła trochę.
J.J. weź nie strasz, Młodemu już przeszło, więc chyba zagrożenie minęło.
Justyna_1709, współczuję, że Ciebie tak męczą tymi pytaniami, w końcu nawet termin jeszcze nie minął. Ciekawe czy moi też będą tacy niecierpliwi i wkurzający pod koniec :unsure:
Kasiuszka, dzięki za info o smyku. Zaoszczędziłaś nam rozczarowania w sklepie (chociaż ja się na razie i tak nigdzie nie wybieram). Współczuję zgagi.
Co do lewatywy, to mój organizm sam się oczyścił w domu przed porodem. Jakie to uczucie podczas robienia lewatywy? Pewnie średnio przyjemne :(

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #959662 przez Ejka84
Hej mamki. Właśnie wrocilam do domku i leże. Połazilam trochę i chyba mam jakieś skurcze :S . Wyniki odebrałam. Wszystko w normie oprócz hemoglobiny. Jak zwykle zaniżona i tabletki niewiele pomogły. Ale najważniejsze ze nie mam antygenów do przeciwcial z czynnika Rh.
J.J. - nie martw się, lekarz pewnie wiedział co za masc przepisuje wiec na pewno nie zaszkodzi.
Luska - chlopakom widocznie dobrze u mamy i się nie spieszá. Przecież maja jeszcze czas. A może się założyli, który dłużej wytrzyma haha.

Ja żałuje ze nie poszlam do dermatologa we wcześniejszej ciąży bo teraz będę miała problem. Mam miedzy psitą a pachwiną włókniaka miękkiego który się przez ciążę powiekszyl niestety i jest dość spory. Mogłam go usunąć wczesniej ale jak pytalam ginki to powiedziała ze po co mam to ruszać, zebym zaczekala do porodu. A teraz żałuję bo zaczepia się o majciochy :( . Także czasem lepiej iść wczesniej niż później.
A z dentystą tez mam problem bo tak leczy na okrętke. Odwleka i odwleka żeby tylko znieczulenia nie dac. W końcu dalam se spokój. Bo ilez można się prosić.

9 lata 10 miesiąc temu #959670 przez nnatt
cześć Mamusie,
Justyna_1709 procedury procedurami, dobrze że zostały wymyślone i spisane. ale realia w jakich żyjemy bywają różne, różne są osoby pracujące na izbie przyjęć, różne położne i lekarze. a jak zaczyna się akcja porodowa to nie za bardzo jest czas i siły na wykłucanie się o swoje prawa. mam nadzieje jednak że wszystki trafimy w dobre, profesjonalne ręce a nasze prawa będą respektowane.
Gosiaczek - i co? próbujesz jeszcze na Kamieńskiego czy jakiś inny szpital? a Twój lekarz prowadzący pracuje w jakimś wrocławskim szpitalu? może łatwiej byłoby Ci dokonać wyboru idąc za lekarzem. ja w pierwszej ciąży nie byłam umówiona na jakiś konkretny dzień na cc. jak sie zaczęło to po prostu pojechałam na izbę.
batka - a Ty skusisz się na Trzebnice ( czy za daleko dla Ciebie?
Ejka84 i my_baby - ja u dentysty w tej ciązy byłam 4 razy. za każdym razem ze znieczuleniem. podobo w ciązy znieczulenie jest jakieś inne i nie szkodzi dziecku. uwierzyłam i zaryzykowałam ;)
meli1990 też jestem za lewatywą, ale po ostatnich wrażeniach zaczęłam się zastanawiać czy nie zrobić jej osobiście w domu. ale trochę się boję że coś pójdzie nietak ;) przy pierwszym porodzie zrobili mi na izbie, a później goniłam z gołym tyłkiem przez pół szpitala do WC, nie było to zbytnio komfortowe.

jak myślicie, czy bardzo głośny remont u sąsiada (wiercenie wiertarką w betonie przez 8 godzin dziennie przez 3 tygodnie, nie cicha robota) może mieć duży wpływ na dzieciaczka w brzuchu? mam właśnie taką sytuację, sąsiad działa zgodnie z regulaminem spółdzielni (godziny remontu od 8 do 16).

9 lata 10 miesiąc temu #959674 przez agatka_laa
Lewatywa? Może i niezbyt przyjemne doświadczenie, ale potem większy komfort i zero obaw :). Chociaż myślę, że wszelkie obawy i pohamowania znikają w momencie, gdy skurcze sięgają zenitu i i tak nie zwraca się uwagi na coś co dzieje się w okół, poza tym ze jak najszybciej będziemy chciały zakończyć poród i mieć malca juz przy sobie, na zewnątrz :). Będę teraz rodziła pierwszy raz, ale słyszałam taka opinie od kilku matek i raczej jestem skłonna uwierzyć :).

Ja od kilku dni mam wrażenie, jakby TEN dzień zbliżał się już naprawdę wielkimi krokami. Kobieca intuicja podpowiada mi, że urodzenia szybciej niż w przewidywanym terminie :). Głównym powodem są niezbyt częste, ale jednak, silne bóle podbrzusza. Jedno mocne uklucie i cisza, powtórka z rozrywki średnio co 3 godziny.

9 lata 10 miesiąc temu #959693 przez Gosiaczek1331
batka sorry nie wiem czemu myslalam ze Twoja mala jest pupa do dolu :)
Nnatt pomyslelismy z mezem ze jak dotrwam do 17.02 to pojedziemy na kamienskiego a jak sie zacznie wczesniej to na Borowska .no niestety moj lekarz prowadzacy nie pracuje nigdzie w szpitalu kiedys byl na Borowskiej jak bylam na patologii i chyba raczej tam sie zdecyduje bo kamienskiego mnie nie przekonalo
Ja tez chodzilam do dentysty i robilam ze znieczuleniem dentystka mowila ze nie szkodzi wiec bralam
Jutro pojade zrobic morfologie i siuski bo gin kazal na nastepna wizyte maz mnie zawiezie
Kasiuszka wspolczuje Ci tej zgagi dzidzius bedzie za to z bujna czupryna :)

9 lata 10 miesiąc temu #959710 przez Marti
Dzień dobry mamuśki :)

Ja dzisiaj po anestezjologu i neonatologu, odebrałam też wynik GBS (niestety pozytywny :( ) Ale pani neonatolog kazała się nie przejmować, to dzielnie się staram nie przejmować. Dowiedziałam się też o witaminie D, Ejka, to Ty chyba kiedyś pytałaś, bo u Ciebie w szpitalu trzeba przynieść ze sobą? Zmienił się schemat podawania witamin noworodkom i teraz podaje się wit. D w kapsułkach od 1 doby, potem od 8 do 30 dołączana jest wit. K, a później znowu sama D i tak co najmniej do końca 3. roku życia. Co nie zmienia postaci rzeczy, że moim zdaniem dopóki jesteś w szpitalu to szpital powinien moim zdaniem zapewniać witaminy a nie zwalać na mamę. Ale co szpital to obyczaj.

Justyna, fajnie Ci że nie wiesz, co to nieprzespana noc, ale może zacznij się stopniowo przyzwyczajać :P Żart :D Może Twój maluch będzie wyrozumiały i szybciutko zacznie przesypiać nocki :)

Ja jeszcze "unieruchomiona" do środy - w środę dzidzia będzie miała status donoszona, mogę odstawić nospę i niech się dzieje co chce! Swoją drogą wolałabym doczekać do końca stycznia, bo 31 stycznia moje dziecię kończy 3 latka i jeszcze bym mu mini urodzinki wyprawiła chętnie. No ale będzie jak będzie.

Zresztą z tym unieruchomieniem to nie tak do końca, bo jutro ślub i wesele brata :) Byle na sali weselnej nie urodzić, bo szwagierka chyba by mi nie wybaczyła :blush:

Duży Twój maluch :)

Taaaaa, co prawda wszystko niby nieobowiązkowe, ale i tak robią ci to co uznają za stosowne, jeszcze czasem ci nic nie powiedzą np. co podają w kroplówce. Ile jest takich historii, że mamy dopiero z wypisu dowiadywały się, że w kroplówce była oksytocyna...

J.J., ale rozpakowałaś wózek? Bo te nowe czasem "pachną" nowością i warto je trochę przewietrzyć przed używaniem.

Ejka, usuniesz przed następną ciążą :)

Mila, a Twój gin będzie przy porodzie? Bo w szpitalu mogą mieć inne podejście, chociaż pewnie wszędzie preferują jednak sn.

Luska, odezwij się czy nadal w trzypaku, czy coś się zaczęło!

nnat, na pewno lepiej skończyć 38 tyg, im dłużej młode posiedzi tym lepiej, po co ma być wcześniakiem :) Ja lewatywy nie robię, poprzednio mnie przeczyściło przed porodem, a potem było mi już wszystko jedno. Ja tam się nie krępuję takimi rzeczami, i tak zaglądają mi w takie miejsca, że szok, co im tam jeszcze za różnica czy minikupki nie zobaczą, bez przesady.

wyobraziłam sobie obrazek z gołym tyłkiem lecącym przez cały korytarz i się uśmiałam :D swoją drogą szkoda, że do łazienki taki kawał miałaś...

Agatka, kobieca intuicja to wielka siła :) To kiedy prognozujesz poród ? :)

Dobra, zmykam coś zrobić z owłosieniem nanożnym, gdyż jutro trzeba się w rajstopki wbić :P Na samą myśl już mi się nie chce :)

Spokojnej nocki!

My_baby, też jestem ciekawa tego elektrostymulatora, a słyszałaś jakieś opinie czy doświadczenia?

meli, podobno z niedzieli to leniuszki :) A jak Twój Dominik pod tym względem?

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #959714 przez meli1990
J.J. napewno maść nie zaszkodzi

batka takie ciepło czujesz. nic strasznego

Ejka84 to fajnie że wyniki w miarę ok. a hemoglobina się nie przejmuj

nnatt na pewno nie jest komfortowe latanie przez pól szpitala ale i tak lepsze to niż by przy porodzie uciekło. mi się wydaje że hałas nie zaszkodzi aż tak na dziecku

Marti fajnie że napisałaś o tych witaminach bo nie wiedziałam o tym. mam w domu D to wezmę na wszelki wypadek i spytam najwyżej czy dziecku jakaś witaminę podają w szpitalu. Dominik niby leniwy nie jest, ale się pewnie okaże jak będzie starszy. za to uparty strasznie. ale co się dziwić skoro jest pod znaku barana :)

Miałam iść spać i mi się odechciało

9 lata 10 miesiąc temu - 9 lata 10 miesiąc temu #959719 przez J.J.
Witaj mamusie!

my_baby – no fajnie by było żeby Ci się skończyło z tym zębem, jak Ci się udaje wyleżeć na fotelu, ja na szczęście w tej ciąży nie miałam problemów, ale w poprzedniej przesrałam jednego zęba a skończyło się w końcu po porodzie na usunięciu :(

batka- pamiętam że po zrobieniu lewatywy zakręciło mnie w brzuchu i że nie zdążyłam do sali dojść a już biegłam do kibelka, dobrze że nocka była więc nie było zajęte, a za chwilę drugi raz, ale chyba wolę tak niż przy porodzie :)

Ejka- a może taki twój urok z tą hemoglobiną, a spróbuj jeszcze naturalnie, tabletki słabo się wchłaniają, mam nadzieję że się znał, ale wiesz jak się pomyśli o dzisiejszych lekarzach to różnie z nimi bywa :( włókniaczek pewnie nie miła sprawa, jeszcze trochę i będzie koniec, a jak dojdziesz do siebie to go usuniesz :)

nnatt- gorzej jak się maleństwo przyzwyczai i będziesz je musiała później z wiertarką w ręce usypiać :)

Marti- pamiętaj że jutro najważniejsza jest para młoda, także zakaz rozpakowywania się, fotelik się wietrzy na razie, może jutro uda się złożyć i wystawić na dwór, udanej zabawy Wam życzę :)

Meli- dzięki za pocieszenie, aaa, kotki dwa :)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia