BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Marcowe 2015 :)

10 lata 1 miesiąc temu #965364 przez Kalinka90
Witam w ten piękny poranek, u nas słonecznie, chociaż śniegu jeszcze jest, ale topnieje.
BEATA ciekawy tekst o tym siemieniu. Ja kiedyś kupiłam ale nie jadłam bo nie wiedziałam za bardzo jak to jeść. Zmielę i spróbuję.
Kolejne pranie dla Poli się pierze, jeszcze zostały 3.
My z synkiem po 2 śniadaniu= kawa i pączek wybieramy się na długi :cheer: :side: spacer, uwielbiam słońce ;).

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 1 miesiąc temu #965366 przez Kalinka90
Karolincia poszalałaś z tymi zakupami :)

10 lata 1 miesiąc temu #965371 przez monia89
Hej ja sie dziś udzielać nie będe mam taki nastrój że nie chce Was nim go zarazić... miłego dnia.

Załączniki:

10 lata 1 miesiąc temu #965379 przez Karolincia
Kalinka - Mmm..pyszne to Twoje 2 śniadanko było :D :) Zazdroszcze słonecznej pogody, u mnie szaro buro :( Śniegu nie ma bo już stopniał :) Tez spacerek sobie robie 3 razy dziennie z piesiem i jeszcze do tego zawsze gdzieś sama się wybiorę do sklepu , albo tak po prostu sie przejśc :) :)

Monia - Oby ten sorbet Ci poprawił humor :*

10 lata 1 miesiąc temu #965382 przez Alesandra
kochane mamusie
My już na nowej stancji i cieszę się bardzo bo właśnie wrzuciłam pierwsze pranie mojej Aluni albo Poli. Powiem wam, że od paru tygodni mam dylemat bo Pola podobała mi się od zawsze i na dniach to imię do mnie wróciło albo było cały czas tylko siedziało mi gdzieś z tyłu głowy. Pierwsze pranie a pralka pojemna bo 7 kg mieści więc wydaje mi się , że maksymalnie 4 prania i gotowe. Na pierwszy ogień poszły kolory a więc praktycznie sam róż no i troszkę fioletu żółci i niebieskiego. Powiem wam takie małe pranie a jak cieszy ;):)
W weekend złożymy łóżeczko i wózek a po weekendzie powinna przyjść pościel(zamówiłam beżową w sowy i fioletowo-różową w sowy. Mam nadzieje, że skomponuje się z resztą wystroju w pokoju bo sowy i serca królują :))

Beatka, Lalka i mam nadzieję, że żadnej mamusi nie pominęłam my mamy jutro wizytę więc trzymam za nasze maleństwa kciuki mocno aby wszystko było w porządku. Mam tylko nadzieję, że żadnego rozwarcia jeszcze nie mam bo to dla mojej Kruszynki zdecydowanie za wcześnie aby się chciała na świat wydostać.

Monia mam nadzieję, że sorbet na chandrę pomoże i humor wróci. Miłego dnia Kochana

Karolincia dziewczyno szalona Ty to jesteś zakupowy wyjadacz :):)ja ubranka mam już dla córeczki skompletowane ale muszę dokupić materacyk do łóżeczka plus kilka prześcieradeł dlatego jutro z mężem jak będziemy odbierać łóżeczko dla małej to od razu do hurtowni zajedziemy po te ostatnie drobiazgi jakich nam jeszcze brakuje i będzie można czekać na małą.

Powiem wam Kochane, że myślałam, że wszystko idealnie zaplanowała. Zakupy, meblowanie pokoiku i w lutym będę leżała, bąki zbijała a tu nici... Jednak to planowanie nie jest takie proste jak mi się wcześniej zdawało. mam tylko nadzieję, że jak mała będzie już z nami taki artystyczny nieład jaki będzie zapewne wpanował w całym otoczeniu nie będzie zaprzątał mi głowy ani spędzał snu z powiek o ile będzie dane mi pospać:)

10 lata 1 miesiąc temu #965393 przez Karolincia
Alesandra - Musiałam sobie jakoś humor poprawić wczoraj, przez tego paciorkowca mam koszmary senne , chociaz wiem, że nie mam się czym martwić, nawet jeśli ta bakteria sobie mieszka u mnie to biore teraz antybiotyk żeby to paskudztwo zabić :) A potem jeszcze robie posiew żeby sprawdzić czy bakteria zginęła i przed samym porodem gbs i zobaczymy co wyjdzie....jeśli ta cholera znów się odnowi to przy porodzie dostaje antybuiotyk po to , aby moja Lili była zdrowiutka, tylko zagrożenie deliakatne zapaleniem płuc u niej może być, bo teraz pije moje wody płodowe, a ona juz są zakażone ta bakterią, ale to jej rtg zrobią płuc i zobaczymy :) Antybiotyk ewentualnie jej dadzą i wyzdrowieje mi Mysia moja :)
Jutro ma być wynik posiewu.....bo zrobiłam jeszcze raz prywatnie za nim antybiotyk wzięłam, żeby sprawdzić czy dobrze wtedy dałam mocz na posiew :)
A zakupy się udałły, bo trafiłam na promocję że jak zrobisz zakupy powyżej 200 zł to dostajesz rabat 20% na zakupy :D :)

To już ruszyłaś ostro z praniem :) :)
No prosze to dylemat masz z imieniem teraz :p Ciekawe czy zostaniesz przy Alusi czy zmienisz na Polę, ale myślę że jak urodisz to wtedy zdecydujesz które imie do niej bardziej pasuje :) :)
Ile masz śpiochów 62 rozmiar?? Kaftaniki kupowałaś??

10 lata 1 miesiąc temu #965413 przez Alesandra
Karolincia oby wszystkie wyniki wyszły Ci tym razem dobrze. No ja właśnie mówię, że na promocjach to ty obkupisz malutką :) Powiem Ci, że śpiochów w rozmiarze 62 mam zaledwie kilka sztuk 4 albo 5. kaftaniki mam za to na rozmiar 56 i to tylko 2 nie wiem jakoś mi one do gustu nie przypadły i nie kupowałam nawet w zwykłym sklepie tylko w komisie z dziecięcymi ciuszkami bo nie wiem czy użyję a szkoda mi było już pieniążków bo jeszcze kilka wydatków nas czeka..
zazdroszczę Tobie, że jeszcze tyle czasu Ci do porodu zostało mi już nieconponad3 tygodnie i zaczynam powoli panikować

10 lata 1 miesiąc temu #965414 przez kristi*
Alesandra hehe małe pranie cieszy, ale prasowanie już trochę mniej ;)
Karolincia znowu poszalałaś :laugh:

Pączusie wcinam od wczoraj :laugh:, a co, skoro za mało ważę to może 0,5kg przybędzie :P
Jutro lecę na badania i posiew, mam nadzieję, że teraz wyjdą dobrze.

Nie wiem czemu, całą ciążę nic, a tu od trzech dni mam taką zachciankę na frytki, że je chyba w końcu dzisiaj zrobię, bo nie wytrzymam już dłużej :laugh:

Wczoraj się dowiedziałam, że mając firmę - niedostaniem becikowego :( , dzisiaj muszę pogadać z siostrą, bo skoro i tak przez pierwszy rok to jej firma ma być to można jeszcze zmienić, bo stratni będziemy :unsure: i tak jeszcze czekam na odpowiedź z ZUSu czemu coraz mniej płacą skoro zasiłek ze zwolnienia płatny jest 100%

10 lata 1 miesiąc temu #965417 przez kristi*
ZUS odpisał, ale nic z tego nie rozumiem :unsure: , mogliby bardziej obrazkowo tłumaczyć :(
Dzień dobry, w odpowiedzi na Pani pytanie, informuję że podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy
kalendarzowych nieprzerwanego okresu ubezpieczenia u aktualnego płatnika składek, poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem okresu 12 miesięcy zatrudnienia, podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie za pełne miesiące kalendarzowe ubezpieczenia. kwota średniego miesięcznego wynagrodzenia brutto jest pomniejszana o kwotę składek na ubezpieczenia społeczne 13,71%.
Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za jeden dzień niezdolności do pracy stanowi jedna trzydziesta część wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku.
W celu ustalenia wysokości zasiłku chorobowego stawkę dzienną ustalona w powyższy sposób należy pomnożyć przez liczę dni niezdolności do pracy orzeczonej w zwolnieniu lekarskim.

Zasady ustalania podstawy wymiaru zasiłku macierzyńskiego sa takie same jak zasady ustalania podstawy wymiaru zasiłku chorobowego. Jednocześnie informuję, że podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.
W związku z powyższym, jeżeli między okresem zasiłku chorobowego nie będzie przerwy lub przerwa będzie krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe, wówczas podstawa wymiaru zasiłku nie będzie ponownie ustalana.

10 lata 1 miesiąc temu #965419 przez Alesandra
Kristi nie rozumiem dlaczego płacą Ci mniej, bo rozumiem, że zwolnienia masz cały czas na taki sam okres wystawiany. u mnie wypłaty się różniły bo raz miałam zwolnienie na3 tygodnie później już co dwa tygodnie tylko 13.01 dostałam już do końca ciąży czyli planowanego terminu porodu i chamy wycwanili się i mi na 3 podzielili wypłatę za 2 tyg, miesiąc i za kilka dni. paranoja ;/

Kristi toile jesteś na plusie ?

10 lata 1 miesiąc temu #965422 przez Alesandra
Kristi ja też mało co z tego rozumiem najlepiej chyba jakby był jakiś słownik w necie co by z ichszego na nasz język tłumaczył

10 lata 1 miesiąc temu #965424 przez kristi*
Alesandra :laugh: tak, przydał by się jakiś tłumacz.
Przeważnie zwolnienia mam na równy miesiąc w grudniu było chyba dłuższe o 3-4 dni, w styczniu też miesiąc, a dostałam mniej za te dwa miesiące niż poprzednie.

Od początku ciąży przytyłam tylko 5kg, byłoby 6, ale przez ostatnie mdłości i wymioty wróciłam do 5.

10 lata 1 miesiąc temu #965426 przez Karolincia
Kristi - Nic z tego nie rozumiem co Oni Ci napisali :/// A jak Ci lekarz zwolnienie wystawia ?? Na miesiac czy na 3 tygodnie??

Alesandra - A jak mi lekarka wystawia na miesiac to oni mi powinni wypłacic na koniec zwolnienia za cały miesiąc??

Cwaniaki są niestety w tym zusie :( Lupią uprzykrzać życie :(

10 lata 1 miesiąc temu #965431 przez malina219
Karolincia zdecydowanie lepiej. Mniej kaszle a po katarze ani śladu :woohoo: ja nie mam ani jednego kaftanika, jakoś mi się nie widzą poza tym czytałam że dużo wygodniejsze są body, bo nie podwijaja się i nie odsłaniają pleckow jak kaftaniki, ale wiadomo ile osób tyle opinii może u Ciebie się sprawdzą :* napewno wygodne są na początku przy pielęgnacji pepuszka :)

Monia bidaczku! Lody dobre na wszystko :D Może i u Ciebie się sprawdzą tym razem :)

Aleksandra mi został miesiąc i tak samo już zaczynam się bac :D

10 lata 1 miesiąc temu #965433 przez kristi*
Karolincia wystawiają od wizyty do wizyty, 13 stycznia dostałam do 10 lutego - to 4 tygodnie, muszę się dowiedzieć o co w tym chodzi.
malina219 to dobrze, że już ci przechodzi, najgorsze jest jak na końcówke ciąży się coś złapie.

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia