- Otrzymane podziękowania: 3
- /
- /
- /
- /
- /
- zostanę mamą w maju 2011 roku :)
zostanę mamą w maju 2011 roku :)
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
Mała pije długo i z obydwóch piersi. Nie wiem czy nie mam tyle pokarmu w jednej, czy o co chodzi
Zuzia juz po wizycie u pediatry, waży 3720, czyli od momentu wyjścia ze szpitala przybrała 700g
W niedziele robimy jej chrzciny, także mam teraz sporo zamieszania w domu i pracy przy organizacji przyjęcia.
Teraz lece gotowac obiadek.
3m cie sie!
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Paulinka i Dorotka nasze Skarby :)
- Otrzymane podziękowania: 0
My robimy chrzciny 24 lipca, ale w tą niedzielę wybieramy się na chrzciny do córeczki dziewczyny, z którą leżałam w szpitalu i urodziłyśmy tego samego dnia
Muszę wymyślić jakiś symboliczny prezent.
Udanych chrzcin i czekamy na fotki
Miłego dnia!!
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
Gdzie Wy się wszystkie podziewacie?
Nudy tu
My już po chrzcinach. Zuzia była tego dnia wyjątkowo grzeczna
Przespała całą mszę, nawet moment chrztu i polewanie wodą święconą jej nie zbudziło Mieliśmy 20gości i imprezkę domową, także było sporo przygotowań i pracy. Ale wreszcie doszliśmy do ładu i czujemy się jak przedtem.
Przed nami remont łazienki... I znowu zaczęło się jeżdżenie po marketach, hurtowniach i wybieranie płytek, kabiny itp... Jest tego tak dużo, że trudno zapamiętać nawał tylu informacji.
Jak się czujecie po porodach? Wróciłyście już do swojej wagi?
Ja zaraz po porodzie zrzuciłam ok 8kg a teraz zauważyłam tendencje 1kg na pięć dni. Mam nadzieję, że już za niedługo będę mogła z powrotem chodzić w swoich ulubionych ciuszkach z czasów przedciążowych
Miłego dnia!
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Fajnie, że chrzciny się udały
Ja po porodzie zgubułam jakieś 9 kilo, ale teraz zamiast waga spadać dalej to raczej pnie się w górę Nie karmię piersią więc mała ze mnie nie wyciąga zato ciągle chce mi się jeść, a zwłaszcza słodkiego i w ogóle wszystkiego
Ale muszę się zmobilizować i zastosować jaką dietkę bo inaczej na chrzcinach to wstyd będzie mi się pokazać.
Dzisiaj rano byłam w szoku. Wczoraj ok 21 nakarmiłam małą a potem....dopiero o 6 rano szok Pewnie jej tak nie zostanie, ale dobra i jedna przespana noc
Miłego wieczoru
- Gosia_Krupa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Przy karmieniu butelkowym dzieciaczki szybciej sobie normują czas. Mój synek był tylko na butli.Pierwszą przespaną noc miałam jak miał 1,5 m-ca,później kilka takich co to wstawałam w nocy i nad ranem,a później znów wrócił do jednego karmienia ok.5 rano,a karmiłam go ostatni raz o 22.
Teraz Hanula je o 20/21,3/4 i 6/7. Też nie jest źle,bo się nie budzi do końca. Kręci się stęka,więc daję jej jeść i dalej śpi.
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ostatnio weszłam w posiadanie książki Tracy Hogg "Język niemowląt" i jest to bardzo ciekawa książka.
Zaciekawiła mnie zwłaszcza metoda odzwyczajania dziecka od nocnego karmienia. Autorka twierdzi, że dzieci ważące od 5 kilo przyjmujące co najmniej 750-900 gram pokarmu w ciągu dnia lub karmione piersią 6 do 8 razy nie potrzebują dodatkowego nocnego karmienia. Na noc należy dziecko "natankować do pełna", karmiąc je pod wieczór np. co dwie godziny, a ok 23 nawet przez sen. Jeśli dziecko obudzi się w nocy z płaczem domagając się butelki lub piersi należy mu podać smoczek, żeby zaspokoiło potrzebę ssania. Z czasem przestanie się budzić na nocne karmienie....
Hmmmm ciekawe czy to rzeczywiście działa
Czytałam gdzieś, że jedna mama oduczała dziecko jeść w nocy podając mu zamiast mleka wodę i z czasem dziecko także przestało się budzić na nocne karmienie. Muszę spróbować jednej z tych metod, ale raczej skłaniam się ku tej z podaniem wody, bo jak mała się rozryczy to smoczek może nie wystarczyć
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ale nic to, napiszę Wam moje dotychczasowe doświadczenia z pieluchami może kiedyś to przeczytacie
Pieluch DADA z Biedronki są całkiem fajne, ale ja polecam tylko 1 bo 2 jest już jakaś inna i np. mała po nocy była zasikana, a i w dzień przy częstym zmienianiu zdarzało się, że zalała ubranko. Dwójki też są jakby mniej chłonne bo niewielka ilość moczu już denerwowała dziecko.
Potem były babydream z Rossmana. Wyglądają całkiem porządnie ale także słabo chłoną. Przy zmianie pieluchy mała ma mokrą pupkę a jak dotykam pieluszki to ręka też mokra. Używam ich obecnie tylko często zmieniam bo mam jeszcze 1,5 opakowania dwójek i jedno trójek i szkoda mi tego nie wykorzystać. Za to z firmy babydream mnie osobiście bardzo odpowiadają chusteczki nawilżane. Są bardzo delikatne i nie są aż tak mokre jak np. te z DADY.
No i Pampersy warte jednak swojej ceny. Zakładam teraz tylko na noc a jak już zużyje te Rossmanowskie to całkiem się przerzucę. Chyba, że finanse nie pozwolą to będziemy kombinować.
No to tyle
A Wy jakich pieluszek używacie?
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
My na samym początku używałyśmy pieluszek Gaga z Tesco, które były całkiem fajne, ale małej też zdarzało się, że bokiem przeciekały
Następnie Babydream z Rosmana, po których wystąpiły odparzenia
Teraz mamy pieluchy Dada 2, może nie są ażtak chłonne, ale poza tym nie mam do nich uwag
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
Zmieniłam już dwukrotnie pieluchy z babydream na Gage,a teraz Dada.
Chusteczki też poszły do kosza. Na początku były całkiem w porządku Hipp, Babydream, Gaga a teraz Johnsons Baby.
Kremy - Nivea, Sudocrem, Linomag. W użytku była nawet mąka ziemniaczana.
Poza tym wietrzymy pupe przy każdej zmianie pieluszki....
Poprawa jest malutka
- Gosia_Krupa
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Teraz zużywam te cholerne babydream ale boję się o te odparzenia bo bo już któraś z Was o nich pisze przy tych pieluchach
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- aniamaj133
- Wylogowany
- budujemy zdania
Ja ostatnio dźwigałam sama wózek i teraz pobolewa mnie delikatnie. Po jakim czasie od porodu byłaś u ginekologa? Mnie w szpitalu radzili by był to miesiąc, w poniedziałek zamierzam iść się zapisać, ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie, bo połóg trwa przecież sześć tygodni...
- Agusiak
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
A jak jest u Ciebie, jak Ty się czujesz?