BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

12 lata 2 miesiąc temu #460578 przez Anabelle
Urszula - podobno córeczki często tak mają, że się nie ujawniają :) Jestem jednak dobrej myśli, że dowiem się 9 listopada, a jeśli nie... to w grudniu będę miała kolejne USG prenatalne, więc mam nadzieję, że na święta będę miała już pewność :)

Moja mama uważa, że lepiej nie wiedzieć co będzie, ale mnie tak zżera ciekawość, że muszę wiedzieć :) :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu #460585 przez Urszula
Anabelle rozumiem Cię doskonale :) :) :) ja również jestem ciekawa :laugh: mój Mąż nie chciał wiedzieć wolał by była to niespodzianka ale ja się uparłam :laugh: Mężuś liczy na synka ja ogólnie się trochę obawiam....mam już doświadczenie z Córeczką, która jest cudownym dzieckiem :) natomiast z tego co słyszałam chłopcy dają popalić :lol: ale to oczywiście nie jest regułą... :silly:

http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img

12 lata 2 miesiąc temu #460665 przez lalka
Uleńko kochanie...ja mam syna i nie mogę narzekać...żadnych kolek..żadnego wymyślania co do jedzenia,jest rozsądny(chyba jestem w nim zakochana..hi..)!!!!!!także niema tragedii z synem!!!!ja teraz chciałabym mieć córę!!!i wcale się nie boję!!!

tylko obawiam się ,że mój gin(pan i władca)znowu nie będzie chciał powiedzieć czy syn czy córa!!!!

12 lata 2 miesiąc temu #460677 przez Anabelle
URSZULA - Nie ma reguły :) Szwagierka ma dwóch synów i córkę, a córka daje bardziej w kość niż tych dwóch razem wziętych :) Zobaczymy co będzie, w sumie to nie mamy nic do gadania, decyzja już zapadła ;) Nam pozostaje tylko odkryć tajemnicę ;)

LALKA - widzę, że Ty też trafiłaś na takiego lekarza. USG prenatalne u mnie wykonuje straszny typek. On pan wspaniały doktor, nie znosi pytań, jest też bardzo małomówny. Skupia się na parametrach, a konwersację z małżonkami ma gdzieś. Na szczęście na normalne wizyty chodzę do lekarki prowadzącej, która jest jak do rany przyłóż. Może coś od niej wyciągnę :)

12 lata 2 miesiąc temu #460722 przez Urszula
Witam!

lalka to mnie pocieszyłaś :) :) :) widząc moje koleżanki, które mają synków to nie mają łatwego życia :) dosłownie wszystkie :) :) U mnie jest tak, że w życiu boję się nowych wyzwań ale mimo wszystko idę na żywioł i zawsze świetnie daję radę ;)

Anabelle masz racje decyzja już zapadła a odkrycie takiej słodkiej tajemnicy to najcudowniejsza sprawa na świecie ;) liczę się również z tym, że nie poznam płci do końca ciąży i też to zaakceptuję bez problemu tak jak za pierwszym razem :) :) :)

Miłego dnia!!!

http://davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img[img] davm.daisypath.com/1xEIp1.png[/img

12 lata 2 miesiąc temu #460728 przez pauluska
Hej dziewczyny podglądam Was ale nie miałam jakoś czasu się odezwać. Mnie znowu dopadły wątpliwości otóż byłam na USG przypadał 12 tydz 3 dzień i miałam mieć tą przezierność karkową ale lekarz powiedział że jednak za wcześnie mimo że umawiałam się z nim wcześniej i już znowu się nakręciłam że coś nie tak. Maluszek ruszał się ale tylko rączkami nie widziałam żeby machał nóżkami (oczywiście wątpliwości naszły mnie jak wróciłam od lekarza i tam o nic nie zapytałam) czy to normalne? Koleżanka która ma ciąże 4 dni wcześniejszą mówiła że widziała jak zakłada nóżkę na nóżkę.Ja mam wrażenie jakby maleństwo było w jednej pozycji ciągle i tylko ruszało łapkami.Lekarz mówił że ok widać mózg żołądek ale nie robił żadnych pomiarów ! Nawet długości maleństwa tylko tak sobie pooglądał następna wizyta równo przypada na 16 tydzień. I znowu się nakręciłam :(

12 lata 2 miesiąc temu #460736 przez Sylwia26081982
Dziewczyny ja mam chłopaka i nie ma co się bać, bo w porównaniu do koleżanek które mają córeczki to zazdroszczę im tylko tego że dziewczynki przesypiają całe noce, mój mały od urodzenia może dwa razy mi zrobił taką niespodziankę, a tak to budzi się co jakiś czas żeby się napić i śpi dalej no ale kilka pobudek w nocy mam ale tak poza tym nie narzekam. :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #460762 przez Urszula
Pauluska nie martw się na zapas ten Twój lekarz skąpi Ci informacji....następnym razem spisz sobie pytania na kartce...lub zmień lekarza. Co do przezierności karkowej ja miałam tydzień temu i był to początek 13 tygodnia...dzidziuś raz fiknął fikołka ale na ogół też był spokojniutki :) Ile ma Twój maluszek wzrostu??

Sylwia26081982 moja Elizia przesypia całe noce odkąd skończyła pół roku. Jest grzeczną dziewczynką. Co prawda od jakiegoś czasu stała się bardziej absorbująca, poświęcam Jej prawie całą moją uwagę odpowiadam na jej rozmówki :) jedynym problemem jaki mamy to Jej apetyt :( obecnie jest trochę lepiej ale daleko do tego by było naprawdę dobrze...

12 lata 2 miesiąc temu #460781 przez pauluska
No właśnie nie podał mi nawet długości teraz niby oglądałam z 5 min na usg maleństwo ruszało rączkami pokazywał mi nosek oczka mózg ale żadnego pomiaru. Do tej pory byłam zadowolona z niego ale też opinie są różne. Teraz idę 19 listopada mam nadzieję że pokaże mi więcej, a Wam maleństwa mierzą za każdym razem ?

12 lata 2 miesiąc temu #460797 przez Sylwia26081982
Urszula, za to my z jedzeniem nie mamy żadnego problemu na szczęście ale jak widać nie można mieć wszystkiego :) Twoja śpi a mój je :)

Pauluska czytałam wcześniejsze Twoje posty i nie dziwie się że się martwisz ale nie wpadaj w panikę, jakby było coś nie tak to nawet największy mruk by ci powiedział, nie chciałabyś mnie widzieć na pierwszych usg w pierwszej ciąży, wchodziłam jak na skazanie nawet nie zapytałam nic, zapominałam języka z wrażenia, później szłam do lekarki ze zdjęciem z usg i ona mi wyjaśniała wszystko, bo lekarz od USG to był bardzo zamknięty w sobie, robił swoje, dał fotkę i do widzenia.. Jak pewnego razu zapytałam czy już wie jaka płeć to on do mnie ,, oczywiście że wiem, a to pani chce wiedzieć ? ,, także nic się nie martw na pewno z maluszkiem jest ok:) :blink:

12 lata 2 miesiąc temu #460800 przez hexia
MoNiaabardzo,bardzo mi przykro i strasznie Tobie współczuję...Życzę Ci teraz wiele,wiele spokoju moja Droga i...nie wątpię,że już nie długo ponownie dołączysz do jakiegoś tu forum z radosną wiadomością!!!Życzę Ci tego z całego serducha!!!Trzymaj się dzielnie,wszystko się ułoży,zobaczysz!!!!

12 lata 2 miesiąc temu #460832 przez Anabelle
pauluska napisał:

Hej dziewczyny podglądam Was ale nie miałam jakoś czasu się odezwać. Mnie znowu dopadły wątpliwości otóż byłam na USG przypadał 12 tydz 3 dzień i miałam mieć tą przezierność karkową ale lekarz powiedział że jednak za wcześnie mimo że umawiałam się z nim wcześniej i już znowu się nakręciłam że coś nie tak. Maluszek ruszał się ale tylko rączkami nie widziałam żeby machał nóżkami (oczywiście wątpliwości naszły mnie jak wróciłam od lekarza i tam o nic nie zapytałam) czy to normalne? Koleżanka która ma ciąże 4 dni wcześniejszą mówiła że widziała jak zakłada nóżkę na nóżkę.Ja mam wrażenie jakby maleństwo było w jednej pozycji ciągle i tylko ruszało łapkami.Lekarz mówił że ok widać mózg żołądek ale nie robił żadnych pomiarów ! Nawet długości maleństwa tylko tak sobie pooglądał następna wizyta równo przypada na 16 tydzień. I znowu się nakręciłam :(

Szczerze? Bardzo dziwny lekarz. Ja miałam robione to badanie w 12 tydzień 5 dni i mam wszystko, przezierność karkową, obwód główki, długość kręgosłupa, długość ciała, pokazywał mi wszystkie kości, dziecko skakało, ssało kciuk, kopało nóżkami. Pokazywał też serduszko, którego słuchaliśmy. Owszem lekarz był bardzo opryskliwy i małomówny, ale dziecko wymierzył na 10 stronę. Na Twoim miejscu na następnej wizycie albo bym sobie spisała, co ma być zbadane na USG i kazała mu wszystko obliczyć, albo bym zmieniła lekarza. Lekarz powinien budzić w Tobie zaufanie, a nie obawy.

12 lata 2 miesiąc temu #460842 przez pauluska
No to jak pójdę w 16 tyg mogę liczyć na pomiary z wyjątkiem tej przezierności bo to już za późno ? Właśnie zdziwił mnie bardzo lekarz bo do tej pory było super ta ostatnia wizyta wybiła mnie z równowagi ... A to pierwsza ciąża ja nawet nie wiem czego mam oczekiwać do tej pory jedynie co mi mierzył to długość malucha z wyjątkiem ostatniej wizyty bicie serduszka i tyle żadnych innych pomiarów tylko pokazywał mi tak jak pisałam oczka nosek nóżki mózg i wątrobe

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #460850 przez Anabelle
Wiesz co, trudno mi powiedzieć, ale ponoć drugie USG prenatalne pozwala wykluczyć 95% wad genetycznych, więc nic się nie stało, ale musisz go pilnować :)

Teoretycznie I badanie USG: "Oceniamy przezierność karku (NT), uwapnienie kości nosowych, przepływ przez zastawkę trójdzielną w sercu oraz przepływ w przewodzie żylnym. Ponadto oglądamy wczesną anatomię dziecka-zarys główki, klatki piersiowej i brzuszka oraz kończyny. Następnie z użyciem programu komputerowego wyliczamy ryzyko chorób genetycznych. Jeśli to konieczne, kierujemy na dodatkowe badania. Jeśli wyliczone ryzyko jest niskie, to najpewniej Maluszek jest zdrowy i spotykamy się na następnym badaniu w II trymestrze ciąży."

Mojemu maluszkowi zbadano dokładnie: ilość płodów, żywotność, długość ciała, długość kręgosłupa, wiek płodowy, czaszkę, struktury mózgowia, przezierność wewnętrzną, jamy serca, ilość uderzeń sera, stwierdzono ruchy płodu, zastawki serca i jakieś DV - ale nie wiem co to. Ponadto przezierność karkową, kość nosową, żołądek, pęcherz moczowy, kosmówkę, wody płodowe.
Dostałam też 5 zdjęć z usg.

Musisz powiedzieć lekarzowi, że zależy Ci na informacjach bo są ważne dla Twojego wewnętrznego spokoju czy coś :) Powinien Ci zapisać wszystko co zobaczy na USG, ale Sylwia ma rację, gdyby coś go zaniepokoiło, na pewno dostałabyś skierowanie na dodatkowe badania. Więc głowa do góry :)

12 lata 2 miesiąc temu #460859 przez pauluska
Oj dokładnie muszę się uspokoić. Spiszę sobie Wasze rady i zobaczymy jak będzie wyglądała ta wizyta, mam nadzieję że się dowiem czegoś więcej, a jak nie to wymuszę to na nim :D A też myślę że jakby było coś nie tak to by powiedział raczej, muszę dać na luz bo do końca ciąży zwariuję

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka