BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2013

12 lata 1 miesiąc temu #470453 przez gosia28
Ja bym chętnie skorzystała z dłuższego macierzyńskiego, ale nie wiem jak to się będzie miało do osób prowadzących własną działalność i w związku z tym czy mi się to będzie opłacało.
Dzisiaj mnie głowa boli już dobre pare godzin :angry:
co do tego usg nie mam zdania- to też zależ od wrażliwości konkretnej osoby. Mam np. kuzynkę, która detale podnosi do rangi pamiątek wielkiego znaczenia, z kolei np. szwagierke nie ruszają specjalnie takie rzeczy. Wszystko zależy od charakteru.

Mama Aniołka 25.02.2010
Aniołków Karolka i Jasia 06.12.2012

Każdy z nas ma taką małą nadzieję na niemożliwe...

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 1 miesiąc temu #470461 przez Anabelle
Wydaje mi się, że fajnie mieć płytkę z USG, ale późniejszego, jak dzidzia już sama siebie przypomina :D Chciałabym mieć płytkę z USG 3d/4d np na początku III trymestru. Czasami dzieci jak są starsze to mówią ze zdziwieniem patrząc na noworodka "ja byłem taki mały?!" - a no byłeś ;D mama ma nawet płytkę z filmem z tobą w roli głównej :)

Mam jednak mentalność bardziej sentymentalną - tak samo jak źle znoszę wyrzucanie starych przedmiotów :)

12 lata 1 miesiąc temu #470478 przez JoannaL
jak Wam się podoba imię Emil dla chłopca?? Ostatnio siostra wymieniała mi imiona męskie (imię dla dziewczynki już wybrane i to jest decyzja nieodwołalna) :) i bardzo mi się spodobało to imię. Znałam kiedyś jednego Emila, był niesamowicie fajnym człowiekiem :cheer:

12 lata 1 miesiąc temu #470487 przez JoannaL
Jaki tu spokój... Każda ma jakieś swoje zajęcia, pracę, a ja siedzę i mnie to dobija. Marcyś śpi, mąż jeszcze w pracy. Teściowa obiad gotuję, ale ja nie lubię jej się wpierniczać w gary. Na początku było tak, że jak chciałam sama coś ugotować to mnie pouczała co jak się gotuje, a sama jest kiepską kucharką. Dopiero jak jej parę słów powiedziałam to przestała się wtrącać.Chciałabym się w końcu wynieść stąd raz na zawsze... :(

12 lata 1 miesiąc temu #470495 przez JoannaL
Dziwi mnie jak można być tak nieczułym jak moja teściowa. Kiedyś sama stwierdziła, że ona nie lubi małych dzieci. Swojego syna, a mojego męża jak powiedziała "brała na ręce bo musiała", a moje dziecko pierwszy raz wzięła dopiero gdy skończył 3miesiące. Najdziwniejsze jest to że dzieci legną do niej jak pszczoły do miodu :unsure:

12 lata 1 miesiąc temu #470527 przez Anabelle
Jeśli mam być szczera, to Emil mi się nie podoba - ale to sprawa bardzo indywidualna. W końcu mi się podobają Antek i Franek, na co moja mama zrobiła wielkie oczy :D Dziewczynce bym dała Oliwia i Lena. Duże znaczenie ma czy kogoś o tym imieniu znamy lub znaliśmy, albo z jakim wizerunkiem osoby nam się kojarzy. Nikt z moich znajomych nie ma na imie Emil, Antek, Franek, Oliwia i Lena, ale tak czy siak imiona generują jakieś odczucia - czasem pozytywne, czasem negatywne. Najważniejsze, żeby Wam się podobało! :)

Co do teściowej to rozumiem w 100%%%%%% :D
Sami mieszkamy w 1 pokoju u teściów, ale korzystanie z jednej łazienki, jednej kuchni, jest dobijające! Zero intymności. Teściowa wie kiedy idziemy spać, ile siedzimy w łazience (bo kąpiemy się razem z M zazwyczaj:P ) co robię na obiad, jak to robię, czy, jak i kiedy sprzątam... Wrrr!!!! Mimo, że mam dobry kontakt z teściową, to lepiej będzie, jak się wreszcie wyniesiemy na to poddasze z osobnym wejściem :kiss:

Co do dzieci - moja teściowa je lubi, ale sama miała 5 dzieci, teraz ma 5 wnucząt, moja dzidzia będzie 6... są dwie opcje, albo się będzie mądrzyć co doprowadzi mnie do szału, albo tak jak ma to w zwyczaju, wpadnie pobawić się przez 20-30 minut i daje nogę bo ma dość dzieci.

12 lata 1 miesiąc temu #470534 przez lania
Mieszkanie u teściów :X , mam to za sobą ale to był dla mnie koszmar :dry: . Miało być chwilowo, aż znajdziemy mieszkanie, jakiś miesiąc dwa a wyszło rok i trzy miechy :ohmy: MASAKRA... choćby nie wiem jaki się miało dobry kontakt z teściową to zawsze jest męczące

Nie ma jak na swoim :lol: współczuję :(

12 lata 1 miesiąc temu #470536 przez lania
:side: czytam Wasze wypowiedzi na temat rocznego macierzyńskiego, ja jestem w takiej sytuacji, że mam umowę do końca sierpnia na pół etatu - nie wiem co ze mną zrobią później... :dry: na razie staram się nie być ciężarem (na zwolnienie nie idę póki co, na nockach robię - nie mam ciężkiej pracy i nic nie ryzykuję) ale jeśli będę musiała to skorzystam ze zwolnienia.

Może jak wejdą te przepisy a ja się zdeklaruję na pół roku macierzyńskiego, to będą na mnie przychylniej patrzeć i będę miała do czego wrócić. Zresztą od pół etatu 80% czy 60 % to w ogóle bez sensu :huh: nawet z tą pensją w całości będzie ciężko

12 lata 1 miesiąc temu #470558 przez joasia10015
Ojjjj dziewczynki ja jestem STRAAAASZNIE sentymantalna.Mnie by taka płytka bbardzo zadowoliła!!!!!Ja nawet baaardzo rozczuliła koszula którą dostał mój synek od babci-a ona taka wyjątkowa bo nosił ja mój mąż kiedy miał 3 latka :) Piękna sprawa!!! MOja siostra np.powiedziała ,,...a po co ona to trzymała,,a ja za to strasznie sie wzruszyłam kiedy ja dostałam od teściowej-jest naprawde w super stanie.Więc jak tu ktoś wspomniał wczesniej-zależy wszystko od charakteru !!!
Jeśli chodzi o teściów-to kocham ich boooo daleko mieszkają... :laugh: Ja sie nigdy z nimi nie dogadam-bo mamy zupelnie inne myslenie.To są ludzie prości(nie że ja jakaś skomplikowana :blink: )i ciągle żyja tym co było kiedyś.Dzis ich wszystko dziwi,i nie zamierzaja tego zmieniac.W sumie sa młodzi bo ledwo co przekroczyli 50 a jakby mieli przynajmniej z 90.Achhh szkoda słów-zdradze wam temat jaki ostatnio poruszyli teście(na szczescie nie w moim towarzystwie bo chyba bym wyszla z siebie... :angry: poprostu slyszalam z pokoju ta rozmowe :blink: )NO więc teściowa spytała teścia,,Czesiu,a ty kogo wolałes z naszych dzieci???(maja dwóch synów)Który syn był ci bliższy????.....No i rozmowa sie rozwinęła....Sorrrrryyy ale nie wiem na jakim poziomie intelektualnym trzeba byc żeby prowadzic taka rozmowe.Jak wogóle mozna myślec że jedno dziecko kocha sie bardziej a drugie mniej....Jak dla mnie to jest poniżej pasa-mi by nigdy nawet w głowie taka myśl sie nie pojawiła,a co dopiero rozmawiac przy jednym z synów(tym niby ,,gorszym,,)MASAKRA!!!
No wiec jesli chodzi o temat teściów...jak najdalej i jak najrzadziej(choc czasem sie nie da :( ) Achhhh jeszczze taka mała sprawa żeby określic teściowej mądrośc...Ostatnio na WSZYSTKICH SWIETYCH nauczyla mojego 3 letniego synka zapalania zniczy zapalniczką :ohmy:
Pewnie ktoś powie-gdzie byli rodzice...achhhh dluga historia ale zjeb...am tesciowa,powiedzialam ze w razie jakiego kolwiek pożaru niech ma to na swoim sumieniu.Wiem że jak przyjedzie mój mąż to czeka go rozmowa z ,,mamusią,, :blink:

Achhhh teście-temat rzeka!!!!

CO do imion to dalej mam tylko dla dziewczynki(Oliwia :blush: ) dla synka brak pomysłów!!!
Achhh dziewczyny,dzis zgłupiałam-szukalam info .kiedy zaczyna sie drugi trymestr i są tak różne informacje że sama nie wiem-a jak wy uważacie?????Kurcze cos jeszcze miałąm pisac ,ale zapomniałammmmm :ohmy:

12 lata 1 miesiąc temu #470568 przez joasia10015
Sysia mam mdłości cały czas i strasznie bolące piersi...Do tego jestem nadal spiaca a leń to na porządku dziennym;-((((( Licze że wszystko sie jakos zmniejszy....Chociaż te mdłosciiiii-choc jak tak sobie pomyśle to i tak sa ciut mniejsze jak na początku ;-)

12 lata 1 miesiąc temu #470569 przez lalka
hej!!!jeżeli chodzi o urlopy macierzyńskie to jeżeli od razu po porodzie zdecyduje się kobieta na roczny urlop to pierwsze pół roku jest 100%...następne 80%!!!!ale jeżeli na roczny urlop..zdecyduje się dopiero po pierwszych 6 miesiącach płatnych 100%...następne pół roku jest płatne 60%-to już trochę za mało na przeżycie!!!!zobaczymy jak to będzie!!!!

12 lata 1 miesiąc temu #470570 przez Anabelle
Wg tej strony internetowej oraz książki "W oczekiwaniu na dziecko" oraz tabletek Femibion - drugi trymestr rozpoczyna się od 14 tygodnia, innymi słowy I trymestr trwa do końca 13 tygodnia.
Na mamazone widziałam że za 2 trymestr podaje się tydzień 16, ale tylko dlatego, że tam liczy się tygodnie od poczęcia, tj 16 tydzień to 14 od poczęcia :)

12 lata 1 miesiąc temu #470572 przez Anabelle
Co do urlopu macierzyńskiego to jest troszkę inaczej lalka.
Dzisiaj byłam na konsultacjach z księgową w tej sprawie.
Dłuższy urlop macierzyński wchodzi 1 lipca 2013 roku - kobiety, które urodzą po tym terminie muszą się zdeklarować,
a) 6 miesięcy płatne 100%
b) 12 miesięcy płatne 80%
W przypadku kobiet, które były na dawnym macierzyńskim to jest 6 miesięcy 100%, mogą przedłużyć urlop macierzyński o kolejne 6 miesięcy. Otrzymują wówczas 60% pensji. Całościowo wyjdzie to 12 miesięcy po 80% czyli będzie to stanowiło wyrównanie do obowiązującego prawa.

Ja na bank biore rok :D

12 lata 1 miesiąc temu #470577 przez lalka
drugi trymestr zaczyna się od 12 tyg!!!!!

Laski ja to miałam szczęście!!!!wyszłam z domu w dniu ślubu...potem wesele...a po weselu prosto do NASZEGO nowego domku...w którym mieszkaliśmy SAMI!!!!I tak do dzisiaj...sielanka!!!chociaż moja druga mamuśka jest ok i jest dobrym człowiekiem!!!

12 lata 1 miesiąc temu #470580 przez lalka
no ja byłam u naszej kadrowej w poniedziałek......i tak mi to wytłumaczyła...i poniedziałkowa Wyborcza tez o tym pisze!!!60%płacą jak się zdecydujesz po 6miesiącach!!!poradziła mi nawet,żebym sobie zapisała,że na przykład decyduję się na rok ..włożyć do swojej karty ciąży...bo po porodzie..to o takich rzeczach się nie myśli!!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka