BezpiecznaCiaza112023

mamusie CZERWCOWE

11 lata 9 miesiąc temu #594354 przez Agusia83
hej dziewczynki i ja sie witam.Moj szogunek o 19:15 dzis polegl i w koncu mam chwile dla siebie.
Wczoraj czulam sie fatalnie...w ogole od kilku dni tak sie czuje. W piatek mam wizyte i mam nadzieje, ze doktor doradzi mi cos, bo inaczej nie dozyje tego czerwca...brzuchol wielki, biodro lewe napitala niesamowicie, do tego boli mnie tylek i bol promieniuje do nogi az cala dretwieje....a tu jeszcze trzeba sie zajac Emisia lobuziara.

Haniu, masz piekny brzuszek i w zadnym wypadku nie jest nisko...pieknie wysoko sobie rosnie.

Viola, wygladalas bosko...piekna garsoneczka...a brzuszek ledwo co zauwazalny :laugh: Przyjmij i ode mnie wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia.

Marta, lozeczko bardzo ladne...ja tez mam szuflade pod nim i baaaaardzooo sie przydaje, przynajmniej mozna chowac posciel na zmiane, pampersy, chusteczki :laugh:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #594360 przez Marta1985
Gochens napisał:

Marta widze, że mamy podobną sytuację małżeńsko- ciążową ;)

Ty sobota 14-go lipca ja piątek 13-go lipca, dzidzia u Ciebie 8 czerwca u mnie 10 czerwca heheh super ;)

Takie sytuacje są najlepsze :)

Ja miałam ambitne plany relaksowe na wieczór ale wysłali mi rzeczy z pracy do konsultacji z jednego projektu i muszę to przejrzeć :angry: ale wole to zrobić od razu i zapomnieć :P

11 lata 9 miesiąc temu #594479 przez Hania84
Ojjj Agusia współczuję ci tego biodra...już tyle się z tym męczysz :dry: Mam nadzieję, że lekarz coś na to zaradzi i będzie lepiej, bo na pewno to uciążliwe jest.
A masz już wyniki krzywej cukrowej?

Ja dziś z moim A. byłam na spacerze i w pewnym momencie malutka tak się położyła, że praktycznie od razu krew mi z nogi odpłynęła i czułam drętwienie i mrowienie...na szczęście po 5 minutach postanowiła zmienić pozycję :silly: Jakie to ma zaraz konsekwencje jak się dziecko nieodpowiednio ułoży co nie? :)

U mnie poza tym nudy dziś były. Boshe jak ja nie lubię się nudzić :S ...żeby chociaż sklepy były otwarte. Dobrze, że już niedługo do PL :)

11 lata 9 miesiąc temu #594576 przez joasia10015
Agusia to co opisujesz (ból biodra,tyłka i promieniowanie na całą noge )to najprawdopodobniej rwa kulszowa-też to mam .Jest dzien że ledwo chodze i sie schylam,baaa schylic sie moge -ale cieżko sie wyprostowac ;-( Jesli to rwa kulszowa to przykra wiadomosc jest taka że nie ma na nią mocnych -ewentualnie rehabilitacja ;-) Dobra wiadomosc jest taka że po ciąży przechodzi -bo ogolnie to przez nacisk na jakąs częsc kregosłupa-stąd ten ból ;-) Z reszta w necie mozna o tym sporo przeczytac ;-)

11 lata 9 miesiąc temu #594590 przez aleksiaa88
Witam w ten przepiękny bardzo mroźny ranek ja już nie śpię, gdyż namówiłam męża na odwiedzenie hurtowni, więc trzeba było wstać z rańca, żeby szybko wrócić gdyż wózek jest gdzieś w drodze więc koło południa pasowało by ktoś był w domu, a nóż może dziś przyjdzie.
Mój pies zastrajkował, dziś nie wyszedł na ranny spacer jest -12
Dumna jestem z męża że w ogóle chce mu się po mieście chodzić przy takiej temp, mi ona nie przeszkadza opatule się i git
W nocy przeżyłam szok obudziłam się mały delikatnie główką ruszał myślę chyba śpi i na śpiąco tak sobie rusza, a tu nagle jak się zerwał myślałam, że mnie rozerwie przez chwilę sądziłam, ze może będzie pozycje zmieniał ale nie w końcu się uspokoił po moich prośbach :lol:

11 lata 9 miesiąc temu #594631 przez Agusia83
Dzień dobry. Jeszcze 4dni do ginki.
Joasiu,faktycznie dużo napisane w necie na ten temat. Ciekawe czy dostanę skierowanie do ortopedy?

A jak wy sie czujecie?

Kto ma dzis wizytę?

11 lata 9 miesiąc temu #594678 przez Marta1985
Agusia - powodzenia :)

My idziemy jutro :)

Ogólnie samopoczucie nie jest złe - teraz czekam na paczki z rzeczami dla Bartusia ide odebrać wyniki :huh: i na plac budowy :P

11 lata 9 miesiąc temu #594907 przez KasiaS
Witam po przerwie :)
Wiolu Bardzo gratuluję!!! Wyglądałaś bardzo ładnie i tak promiennie i tego właśnie Ci życzę, żebyś tak czuła się w tym małżeństwie!!! Z własnego doświadczenia powiem, że po ślubie jest jeszcze lepiej i jakoś łatwiej. Czasem żałowałam, że ślubu nie wzięłam wcześniej.

Podczytuje wasze przygotowania, a u mnie jakoś czas ucieka i nie mogę się zebrać do jakiejś konkretnej roboty. Na razie celebruje wolne chwile... czytam książki (na które wcześniej nie miałam czasu)... znajomych odwiedzam albo goszczę... - wiem ze potem o takie będzie trudno :lol: Wczoraj byłam w górach i tak się w słońcu przepięknym naspacerowałam.....

Co do bóli w ciąży... to boli mnie lewe biodro. Zwykle spałam na prawym boku, czasem plecach. Na poczatku ciąży gdzieś przeczytałam, że nalezy spac na lewym boku. I tak się tym przejełam i weszło mi to gdzies w podświadomość :blink: że spie i leże tylko na lewym boku - no i chyba od tego ten ból biodra :unsure:

11 lata 9 miesiąc temu #594922 przez aleksiaa88
Małe zakupy poczynione, mąż się nastawił na coś większego a ja z umiarem dozowałam. Drugą pościel kupiłam, ręcznik, i małe pierdółki. Korciło mnie żeby kupić butelkę ale się powstrzymałam były avent i lovi popatrzyłam i odstawiłam jeszcze nie jestem gotowa na kupno butelki i smoczka. :huh:

11 lata 9 miesiąc temu #594934 przez violcia00
Cześć dziewczyny.Dziekuje Wam za życzenia a Tobie Kasiu za miłe słowa :)

Jakoś dzisiaj nie mam na nic ochoty..mam zły humor,sama nie wiem czemu,może przez ta pogode,a może przez ciąże..wszystko mnie denerwuje :dry:

Ja też czytałam ze najlepiej spac na lewym boku,ale ja sie jakos nie moge przyzwyczaic,wogole ciezko mi teraz znalesc wygodna pozycje do spania,dlatego tez czasem sie nie wysypiam ;) i ten ból pleców...tez tak macie??mnie bolą coraz bardziej..wczoraj to myslalam ze juz nie wytrzymam,ale juz nie dlugo zostało do porodu to trzeba wytrzymac :silly:

Ja tez czekam na kuriera-powinien byc dzisiaj z wozkiem i poscielą dla małego.

Miłego popołudnia :kiss:

11 lata 9 miesiąc temu #594954 przez KasiaS
Wiolu ja od 2 miesiąca w nocy sypiałam po 3 -4 godziny a potem chodziłam po mieszkaniu czym bardzo męża denerwowałam. A w dzień potem też nie spałam... i chodziłam cały dzień taka nerwowa i ogólnie do niczego... dopiero w styczniu juz gin powiedziałam że nie daje rady. Lekarka dała mi wtedy magnez z wit B6 i po niecałych 2 tygodniach sypiam jak dziecko :) Oczywiście w nocy musze wstać do WC ale zaraz padam. No i teraz życie jest piękniejsze jak jestem wyspana. Czasami zdarzaja mi się tylko gorsze noce- bardzo rzadko :) Teraz wszystkim w koło polecam magneB6!!

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595013 przez Hania84
Witam brzuchatki :D

Ja jestem już po wizycie u ginki :) Miałam dziś robione pierwsze KTG :silly: :lol:
Fajnie się słucha bicia serca dziecka, aż mnie to zaczęło usypiać :)
Uprzedzę Wasze pytanie, dlaczego tak wcześnie? :lol: Odpowiedź: Bo tutaj tak wcześnie już robią :lol:
Wszystko ze zapisu jest jak najbardziej okej :lol: Ginka powiedziała, że nic niepokojącego nie ma...nawet widać ze zapisu jak mała się wierciła i kopała :silly: (a nie wszystkie ruchy czułam...a na KTG było słychać jak się wierci ...mały urwis :kiss: :silly:

Zmierzyła i zważyła małą ... niestety długości nie znam (bo zapomniałam z tego wszystkiego się zapytać) a waży już 1348g :silly: :lol: Popatrzyła na narządy (wszystkie na swoim miejscu), główkę zmierzyła - ma na 27 tydzień...ale zaraz dodała, że pomiary USG nie są tak bardzo dokładne jakby się chciało ...a dla mnie to lepiej jak ma mniejsza główkę bo lepiej do wyjścia :silly: (a wiadomo jedne dzieci maja większą inne mniejszą, tak samo jak z wagą), udo zmierzyła malutkiej też (ale nie chciała pokazać - uparciucha :silly: ) i z nóżką też jest okej :) Ogólnie rozwija się prawidłowo moja niunia :kiss:
Zdjęcia niestety nie dostałam...oszczędzają nawet na fotce :S :silly: ...ale ważne że ja malutką widziałam :)
Oczywiście wizytę miałam na 9 a do gabinetu weszłam o 11.30 :ohmy: Standard z tym czekaniem. No i oczywiście wiele kobiet, które się wpychało (i to Polki dziś przodowały :angry: ) ale co się z głupimi będę kłócić...i tak weszłam przed nimi bo wzięła mnie pielęgniarka do oddzielnej poczekalni zaraz przy gabinecie jak widziała co się wyprawia :woohoo:
No i oczywiście malutka znów leżała poprzecznie ...główkę miała w moim lewym boku a nóżki w prawym (albo na odwrót? :S ) teraz już sama nie wiem ale w każdym razie poprzecznie no i oczywiście ginka mi pokazała że nóżkami ustawiona wprost na mój pęcherz :silly: ...a co jak matka niegrzeczna to trzeba jej kopa zasadzić :silly: :lol:

Uff...ale się rozpisałam, ale chciałam zdać szczegółową relację :)

Teraz tylko we środę mi został diabetolog i w końcu wolne i PL !!!! :kiss:

Następną wizytę u ginki mam 9 kwietnia :)

Pytałam o badanie GBS (czy jakoś tak to się w PL nazywa) to mówiła, ze tutaj tez to robią. Ulżyło mi bo nie chciałabym by w razie "w" moja malutka się zaraziła.
No i ginka jak będę na kwietniowej wizycie da mi skierowanie znów na badanie dopplera. Wydaje mi się, ze tym razem w związku z cukrzycą...wtedy miałam w związku z ciśnieniem teraz z cukrzycą. Ale i dobrze bo przynajmniej będę wszystko jeszcze lepiej wiedzieć i widzieć :)

Dziewczyny co do spania tylko na lewym boku (już wcześniej o tym pisałam) nie schizujcie się tak tym. Ja od początku ciąży po pół nocy albo i więcej śpię na plecach i z dzidzią jest wszystko okej :) Dziecku nie zaszkodzicie tym, ono i tak oddycha przez pępowinę, niczym ich nie przydusicie ani tym podobne :blink: Moja koleżanka całą ciąże spała wyłącznie na plecach bo jak tylko się położyła na którymś z boków to mały ją tak kopał że masakra, a na plecach cisza i spokój :)
A co do WC to nie biegam w nocy :) udaje mi się przespać całą !!! Dopiero nad ranem wstaję koło 6 lub 7 albo tak jak dziś o 8 na pierwsze siusiu :)
A magnez biorę już od 3 lub 4 miesięcy 3 razy dziennie :)

Aha zapomniałam dodać, że przytyłam w miesiąc 800g :lol: ...gdyby nie dieta to pewnie byłoby ze 3kg ... a tak tylko 800g :) Czyli na plusie mam 7kg można powiedzieć :)

11 lata 9 miesiąc temu #595043 przez Marta1985
To super Haniu ze z malutka wszystko ok :)

Ja odebrałam wyniki i morfologia jest idealna - nawet nie mam przekroczonych norm dla kobiet niebędących w ciąży :)

Mocz tez chyba ok - jedynie kwas askorbinowy mam obecny i liczne fosforany - ale najważniejsze ze nie ma białka leukocytów erytrocytów no i zbyt dużo bakterii :)

11 lata 9 miesiąc temu #595062 przez Ikunia1910
Hej!

Spanie na lewym boku jest wskazane ze względu na matkę, nie na dziecko. Jak leżymy na lewym boku to płód nie uciska żyły głównej dolnej i krew swobodnie przepływa do narządów oraz kończyn dolnych...

U nas spokój, wizyta dopiero na 28.

Marta, kwas askorbinowy? Witamina C?

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 9 miesiąc temu - 11 lata 9 miesiąc temu #595074 przez Marta1985
Tak witamina C :( wyczytałam ze niby nie jest to nic niedobrego - ale ty ikunia chyba specjalistka jesteś w tej dziedzinie wiec czekam na twoja opinie :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka