- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- mamusie CZERWCOWE
mamusie CZERWCOWE
- KasiaS
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- aleksiaa88
- Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 9
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Widzę, że gdzieś u jakichś panienek się przewinął temat mojego braku wychowania, gratuluję wam naprawdę oceniania kogoś przez internet Chyba brak faceta komuś doskwiera.
Co do kosmetyków dla naszych robaczków - ja kupiłam na odparzenia specjalny kremik Nivea, bo koleżanka moja mówiła, że jest najlepszy, w szpitalach też go używają i polecają. A do mycia kupiłam płyn 3w1 Johnson dla noworodków
Współczuję wam strasznie z tymi nogami, ja mam szczęście, ze jedyne co mi urosło to brzuch i cycki Wczoraj wyciągnęłam z szafy moje balerinki, bo w końcu jest pogoda na takie obuwie - wszystkie botki mam na obcasie i musiałam wybierać pomiędzy zimowymi kozakami i adidasami :/
Ale dziewczynyyy... jak fajnie posiedzieć cały dzień na słoneczku wygrzać się porządnie i pojeść trochę grillka, strasznie się za tym stęskniłam, zwłaszcza, że my jesteśmy typami grillowiczów i najchętniej to codziennie byśmy tak sobie beztrosko siedzieli wśród natury ale zaraz majówka więc trzeba będzie wykombinować jakieś ognicho, powdychać świeżego powietrza i dać się pieskowi wylatać i mężowi też haha
Co do szyjki to ja też sama sobie wolę nic nie robić, bo jeszcze źle zinterpretuje i wpadnę w panikę... W ogóle o porodzie czytam tylko niezbędne informacje, bo skoro już nie mam wyboru i muszę Gabryśkę jakoś urodzić, to wolę nie wiedzieć, jak to wygląda
Aleksia masz na myśli sąsiadów? Bo nasi postanowili urządzić sobie przed 24 orgię i darli się strasznie, a Przemek na rano do pracy, ja zmęczona jednak po całym dniu na powietrzu co też wyciąga, ale niestety nie jesteśmy grzecznymi sąsiadami i mój kochany interweniował i napisał do tego gościa na facebooku kilka słów od siebie, bo nie chciałabym, żeby jakimiś dzikimi jękami i rozsypujacym się łóżkiem budzili mi dziecko :/
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Poszłyśmy wczoraj spać dopiero o 24 ! Poczytałam sobie w gazecie "M jak mama" o przebiegu porodu. Fajnie to wszystko zostało opisane i fajne sugestie były, jak rodzić mniej wysiłkowo i mniej boleśnie. Chyba coś w tym jest bo np. niedawno oglądałam filmik jak jedna dziewczyna rodziła z położną w domu (było to w USA) najpierw siedziała we wannie...mąż masował jej plecy...położna sprawdzała co jakiś czas czy główki nie widać...a gdy się już zaczynała pokazywać to dziewczyna wyszła z wanny , ukucnęła podparta o partnera i w ten sposób przy drugim bodajże parciu urodziła dziecko Ponoć dużo pomaga taka forma porodu bo pomaga nam wtedy grawitacja przy porodzie. Też bym chciała tak spróbować rodzić. Ciekawe czy u mnie w szpitalu jest taka możliwość. I właśnie w tej gazecie uwadze poświęcili taki typ porodu.
Co do kosmetyków to już pisałam że mam Oilatum, ale zakupiony w aptece...był drogi no ale cóż. Ale myślę, ze te bambino też są dobre. Popatrzcie Agusia 1,5 roku temu używała tych kosmetyków do córki i co...wszystko okej było. Co położna to opinia. Myślę że czy Oilatum czy Bambino to i to jest dobre i to.
A tak w ogóle z ciekawostek (wiem to z podczytywania lutówek , bo jest tam jedna dziewczyna co mieszka w USA) to przez pierwszy tydzień czy dwa zabronili kąpać dziecko. Powiedzieli jej, że przemywanie wacikami samą wodą wystarczy na początek...żeby nie używać żadnych kosmetyków. I dużo wietrzyć pupę by nie powstały odparzenia.
Agusia gratuluję Emisi pierwszej nocy bez smoczka czyżby odsmoczkowywanie miało miejsce ?
Ja pamiętam moje odsmoczkowywanie (miałam smoka dość długo chyba do 3 roku życia) tato mi powiedział, że mam wyrzucić go sama do pieca...zrobiłam to...a później gdy chciałam smoka ponownie to mi przypomniał, że przecież go spaliłam w piecu i nie ma...i tak zakończył się mój etap ze smoczkiem
A wracając jeszcze do tych gazet co mam to o dziecku jest w nich sporo artykułów dotyczących np. szczepień i dylematów z tym związanych, od kiedy zacząć stałe posiłki wprowadzać i jakie, o alergiach,o karmieniu piersią, cesarka - plusy i minusy, pierwsze tygodnie po porodzie, farbowanie włosów, o cellulicie, trening z niemowlakiem... i mnóstwo mnóstwo innych fajnych ciekawych artykułów. Dużo fajnych reklam na temat dobrych kosmetyków też jest Np. na rozstępy polecają produkty "Sexy mama" firmy Bielenda...jest nawet chyba krem na opuchnięte nogi też z tej firmy. Oraz preparat Mustela.
Znalazłam też nowe proszki dla dzieci - nazywają się "concertino baby" są to płyny jak i proszki do prania. To tak dla ciekawości
I np. polecają na ząbkowanie preparat o nazwie "Camilia" - są to krople doustne. To też tak dla ciekawości
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 15
Pierwsza zasada - im mniej tym lepiej
Druga zasada - żadnych emolientow nie stosować !!!! Chyba, ze dziecko ma atopowa skore od narodzin i powie nam o tym neonatolog z porodówki. Emolienty są wręcz szkodliwe bo jeżeli stosujemy je bez potrzeby to potem przy pojawianiu się atopowego zapalenia skory dzidziusiowi pomagają tylko antybiotyki. Także żadnego Oilatum, Emolium, Oilan itp nie stosować.
Polozna polecała do kąpieli dla noworodka coś 3 w 1, żeby natłuszczało, nie szczypało w oczka i miało neutralne pH. Mówiła, ze mamy chwalą JOHNSON'S Baby łagodny płyn do mycia ciała i włosów 3 w 1. Nie potrzeba szamponu ani żadnego kremu do ciałka
Na pupcie poleca Linomag A+E przy każdej zmianie pieluszki i po kąpieli, jeżeli są jakieś podrażnienia niewielkie to Bepanthen stosować a jak to nie pomaga to dopiero jakiś ciężki krem typu Sudocrem.
Do stosowania na ciemieniuszke i jakieś miejscowo wysuszone miejsca poleca zwykłą oliwkę
No i nie stosujemy żadnych pudrów na pupcie
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Hania co do takiego porodu to u nas w jednym szpitalu jest możliwość rodzenia w wannie, ale ja bym chyba nie chciała... Jakoś to do mnie nie przemawia.
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ja tam bym chciała we wodzie i później rodzić kucając...jeśli byłaby taka możliwość to czemu sobie nie ułatwiać...tym bardziej, ze widziałam na własne oczy że to duża ulga dla kobiety i pomaga szybciej urodzić.
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- malutkamilka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Ja z kolei miałam alergię na proszek i moja mama musiała prać w płatkach mydlanych, oczywiście były to inne czasy i pranie na tarze i we frani Więc i tak na początek wszystko przepiorę w Dzidziusiu lub Lovelli, a później będę szukać dalej, jeśli to się nie sprawdzi.
Hania szpital, który jest na mojej liście nr 1 jest wyposażony w koło porodowe, to podobno też jest rewelacja Ale zobaczymy.
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Troszkę poczekam w razie czego ... bo ja miałam w okresie nastoletnim atopowa skore.
Ide na plac budowy odezwe sie potem
- malutkamilka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4
- Hania84
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wiśnia jak te się nie sprawdzą to spróbuj płyn do prania "concertino baby" chociaż jedna z dziewczyn też tu pisała, że położna mówiła o normalnym ale łagodnym proszku do prania bo co z tego że będziemy prać w proszkach dla dzieci jak i tak będą one miały kontakt z naszymi ciuszkami bo przecież będziemy siłą rzeczy przytulać te nasze skarby.
I bądź tu mądry teraz...hihi wariacji idzie dostać Co położna to inna opinia.
23 kwietnia mam spotkanie z moją położną, to wypytam ją o kosmetyki jakie tutaj się stosuje albo i nie i co sądzi ona o proszkach dla dzieci...i znów ja Wam namieszam hihi
- Marta1985
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- WisniaJ
- Wylogowany
- rozmowna
Co do cen to rzeczywiście konkretne, ja za Johnson's ten płyn 3w1 zapłaciłam pewnie niecałe 20zł a za kremik Nivea na odparzenia 14.