BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE KWIECIEŃ 2012 ;-)

12 lata 4 miesiąc temu #421943 przez Elwerka00
te starsze to gorsze jak Ci mlodzi.u dentysty tez facet przyszedl i mowi ze tylko chce sie cos zapytac a przyszlo co do czego to robila mu zab z 20 minut.ja mialam wizyte na 10.30 a weszlam o 11.30. Smiechu warte!;/

Twoj przyklad tez jest odzwierciedleniem tej niby kulturalnej polski:/

Ja tez chce kaszke wprowadzac na noc. W ogole niby gluten jakis trzeba podawac ale ja nic o tym nie wiem.Ewus widzialam ze Ty podajesz.uswiadom mnie co i jak;p

Aleksander < 3

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 4 miesiąc temu #421958 przez Elwerka00
w ogole to jak jeszcze wozicie dzieci?w gondoli? Ja juz z 3 tyg temu zmienilam na spacerowke,bo mi sie klusek nie miescil;p i wanienke tez wieksza musze kupic bo nogi przygina,i jest za mala.;p

Aleksander < 3

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #422049 przez ewelinda83
Elwira bardzo dziekuje :) :kiss:
Kinga jezdzi jeszcze w gondoli, ale jeszcze troszke i przejdziemy na spacerowke.

gluten dodaje do nocnego mleka. dodaje jedna lyzeczke na 150 ml mleka ,, zdrowy brzuszek ,, on jest po 6 miesiacu, niestety w Irlandii nie znalazlam tego po 4 mcu ale na szczescie nie ma problemow z brzuszkiem wiec podaje dalej.
www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ct...290/subcatid/37.aspx

ale jest cos takiego po 4 miesiacu
www.dziecko.nestle.pl/produkty/kaszki/ct...0/productid/286.aspx

Niemowlęta karmione piersiąGdy niemowlę karmione jest piersią, gluten można wprowadzić w 5 miesiącu życia, w formie przecieru jarzynowego z kaszą manną. Podawanie posiłków uzupełniających należy zacząć od małych ilości, np. 3-4 łyżeczek.

Między 7-9 miesiącem życia można wprowadzić kaszki/kleiki glutenowe (jako samodzielne danie).

10-miesięcznemu niemowlęciu można podawać niewielkie ilości pieczywa (np. skórkę od chleba), biszkopty i sucharki.

Od 11 miesiąca życia zaleca się podawanie produktów zbożowych w połączeniu z produktami mlecznymi.

Zaleca się by wprowadzanie glutenu do diety niemowląt odbywało się stopniowo i w czasie karmienia piersią. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie.

Niemowlęta karmione sztucznie
W przypadku dzieci niekarmionych piersią zupy z dodatkiem kaszy manny (gluten) wprowadza się od 6 miesiąca życia.

Do 9 miesiąca życia należy podawać 1 posiłek dziennie zawierający dodatek kaszki glutenowej.

W 9 miesiącu życia można do diety dziecka włączyć biszkopt.

Od 10 miesiąca życia można wprowadzić niewielkie ilości pieczywa, biszkopty i sucharki, a częstość podawania produktów glutenowych można zwiększyć do 4 razy dziennie.

Wprowadzanie glutenu należy rozpocząć od podawania 2-3g kaszy manny na 100 g posiłku jeden raz w ciągu dnia.

12 lata 4 miesiąc temu #422057 przez ewelinda83

12 lata 4 miesiąc temu #422143 przez Elwerka00
oo dzieki Ewus,napewno sie przyda;)

Aleksander < 3

12 lata 4 miesiąc temu #422226 przez ewelinda83
alez prosze :)

12 lata 4 miesiąc temu #422243 przez nelka
o kurcze wiedzę że ja to jestem zielona jeśli chodzi o odżywianie maluszków, masakra jakaś;( widzę że mam już zajęcie na wieczór...

mój M chory, Zosie dziąsełka swędzą ale i tak jest dzielna! ostatnio zrobiła się taka fajna i potwornie ruchliwa, szaleje na jej punkcie:) musiałam ją eksmitować na podłogę bo kanapa już jest za mała i niebezpieczna!

My jeździmy jeszcze w gondoli ale jest już na długość na styk, dobrze że nie ma mrozów bo z śpiowrkiem napewno by się nie zmieściła...

Elwi a jak wozisz małego w spacerówce? na płasko? z jakąś wkładką lub poduszką? nie kręci ci się w niej za dużo? jedzie buzią w twoją stronę?

12 lata 4 miesiąc temu #422282 przez Elwerka00
na plasko go woze,a kreci sie i tak,to na nozki wzielam no gory zeby mi nie wypadl.bo niby szelki sa ale ja go klade na kocyk.

Aleksander < 3

12 lata 4 miesiąc temu #422294 przez kala321
my wozimy w gondoli i jest miejsce,bo specjalnie brałąm wózek-szukałąm z dużą gondolą,aby mały mógł dłużej pojeździć,to samo z wanienką;)

mój siada w gondoli i czasem go tak wozę,ale króciutko,aby kręgosłupa nie obciążać,a jak śmiesznie patrzy na wszystko co mijamy;)

12 lata 4 miesiąc temu #422295 przez kala321
kurcze chciałąm małemu kozaczki kupic na zimę jak zacznie chodzić za rączkę,ale nie wiem jaki rozmiar,teraz ma nóżkę 10 cm,to czy wkłądka 14 cm na rajstopki będzie dobra?w razie mrozów,aby włożyć jeszcze skarpetkę,czy mu tak nóżka urośnie czy nie?jak myślicie?

12 lata 4 miesiąc temu #422502 przez nelka
jak to jest możliwe? spadł mi perfum z szafki (oczywiście sam spadł), uderzył w zlew a potem spadł na podłogę i uderzył w płytki! Flakonik się nie zbiła ale za to zrobił dziure w zlewie ;)

12 lata 4 miesiąc temu - 12 lata 4 miesiąc temu #422578 przez iwcia
Hej kobitki :)

Moja Oliwka je też marcheweczke z ryżem, zupke jarzynową ze słoiczka po 4 miesiącu, jabłko jej ścieram na tarce, próbowała też banana ale niezbyt smakował, no i kaszk a u nas obowiązkowo :) Był taki czas że budziła mi się w nocy 3 razy na mleko, odkąd daje jej na noc kaszke to przesypia znowy do 3, 4 godziny ostatnio także widocznie głód jej dokuczał.
Ja daje wszystko bezglutenowe, bo moja ma alergie, co do glutenu z tego co czytałam to powinno się wprowadzać znacznie póżniej, napewno po pół roku a nawet póżniej, są takie kaszki specjalne które pomagają wprowadzić gluten.

Elwerka moja w gondoli się lewdo mieści, przez to nocne jedzonko to sobie troche przytyła i 74 nosi. 11 września ma szczepienie więc akurat wtedy skończy 5 miesięcy :/ niezły prezent heh, chyba się na wagę nie zmieści :P
Moja jest nauczona na lulanie żeby spała w dzień więc jeszcze używam tej gondoli bo się boje że mi ze spacerówki wypadnie ale na spacer to juz tylko spacerowa.

Kiedyś też byłam u lekarza z mała, to nikt mnie nie przepuścił a ona się tak wydzierała niesamowicie bo złapała jakiegoś wirusa, dopiero pielęgniarka musiała zadziałać żeby się ludzie zlitowali, ale po minach widziałam że nie bardzo....

Nasza córeczka Oliwia :) ur.11.04.2012 r. godz.22.25

12 lata 4 miesiąc temu #422723 przez kala321
u nas nocka ładnie jedna pobudka na jedzenie i potem o 7 rano.
Ale zaczął coś teraz płakać nie wiadomo o co.Ubrałam go i przytuliłam,na razie jest ok.

kurcze nelka mocno?

12 lata 4 miesiąc temu #422729 przez Karola1990
Hejka :)

nasza mała zrobiła nam niespodziankę.
Dzis rano Olusia spała na brzuszku a kładliśmy ją na pleckach. Znaczy to że zaczyna sama się przekręcać. <3
Zęby bolą i ciągły płacz jest. Jakoś to wytrzymmy. No i już jestem pewna że pierwsze wyjda 3 ... niewiele brakuje żeby przebiły się przez dziąsełka. Tylko Olusia biedna się męczy i widać że główka ją boli bo taka dziwna jest i oczka jak szpareczki jakby ciągle spać chciała.

Co się dzieje dziewuszki? gdzie madzia i reszta?

12 lata 4 miesiąc temu #422776 przez kala321
no nasz kłądę go na plecy czy boczek do spania,odwracam się,a on za chwilę śmieje się w głos patrzę,a on na brzuszku podparty rączkami,głowa do góry i uśmiech od ucha do ucha;D

no u nas też szpareczki lub czerwone od płączu jak się zanosi jak go boli,a za chwile uśmiech i oczka spuchnięte po wcześniejszym

nie wiem gdzie dziewczyny
Madzia pewnie się urządza;)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka