BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 2 miesiąc temu #236084 przez ewitkun
hoborku nie wiem czy ta wypowiedź do Ani to do mnie bo pisałam o lekarzu a i jestem Ewa :)
wprowadzanie w życie aby przedłużać kąpiel i ostatnie karmienie maksymalnie, wiem nie jest to łatwe dzieci są marudne po całym dniu wrażeń. i dziecko powinno ssać to 10 minut, jeśli wierci się w łóżeczku po kąpieli i karmieniu, przystawić do piersi i jeszcze nakarmić, najedzone, wykąpane dziecko po całym dniu powinno natychmiast zasypiać, wczoraj nakarmiłam Antka i wiercił się wypluwał smoka, przystawiłam do drugiej piersi, zjadł, odbiłam, odłożyłam do łóżeczka i w 3 sekundy zasnął bez smoka więc coś w tym jest. a i ważne są drzemki w ciągu dnia 2 to minimum powinno być nawet więcej, te 2 to tak 1h minimum, zapotrzebowanie energetyczne jest większe w ciągu dnia i wtedy częściej próbować karmić, przerwy nie dłuższe niż 3-4h. i koniecznie spacery, to zawsze dobrze wpływa na sen, nastrój dziecka. i w pomieszczeniach nie więcej niż 21 stopni bo gdy za ciepło dzieci się wybudzają, mają pragnienie. przed snem po popołudniowej drzemce wymęczyć dziecko bawiąc się z nim gimnastykując, wtedy też inaczej śpi a ten sen po kąpieli jest najbardziej trwałym ten po kolejnym przebudzeniu nie jest tak trwały. my zaprzestaliśmy karmienia o 22 i obudził się o 24 więc nie jest tak źle, żeby widzieć efekty trzeba odczekać i być konsekwentnym, zobaczymy.

idę ubrać mojego łobuza bo jeszcze w pidżamce a dziś gości mamy :)

dzień dobry tak w ogóle :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #236100 przez kaska191919
Dzień dobry wszystkim :P

Basbawszystkiego naj naj dla Córeczki !!!!!z okazji 4 miesięcy :lol:
Takajednaoby Bartusiowi te zastrzyki pomogły, strazne że te maluchy muszą tak cierpieć!! tak jak Asia pisała każdy wolał by cierpieć za nie :(
Ewitkunfajnie że pediatra do Ciebie przychodzi i ze tak Ci wszystko mówi co i jak.
Ale co robić gdy dziecko się budzi bo chce jeść??moja mała śpi ze mną bo nie wyobrażam sobie na dziś dzień wstawać 5 razy w nocy odkładać i nie zawsze skończy się to sukcesem, więc razcej jej potrzeba bliskości jest zaspokojona no i zaczyna się wiercić a jak dam cyca to je nawet sporo, przez sen i zasypia od razu. Kąpie ją o 19 i to nie zawsze zasypia po kapaniu tylko nie raz siedzi do 24!!masakra ja to wogle daleko za murzynami muszę wszystko od nowa zacząć jeśli chodzi o wychowanie :dry:
Hoborrfajnie że Adusi jest dziś lepiej, że nóżka już nie boli, biedulka.
Iwanekale Twoja Hania słodka, i tak siedzi jak ,,malutka dziewczynka już" a nie bobasek hehe, silna dziewczynka.
Aśkaja nie znam takich sposobów żeby dzidzia sama zasypiała, takie tylko amatorskie :) własnie teraz sama moja mała zasnęła grał tv ja tu na kompie patrze a ona śpi chyba z nudów heh, lub jak odkurzam ona się patzry i zasypia, wogle musi albo grać tv, albo musimy z mężem rozmawiac albo śpiewać inaczej nie da rady:)

13 lata 2 miesiąc temu #236145 przez aga1040
różyczka napisał:

Hoborr to chodzi o takiego dobieranego co mam na głównym zdjeciu na NK, kojarzysz? :)

Bożeee jak mi szkoda tej Adulki Twojej :(

Dziewczynki a jak mogę was znaleść na NK?? Też chce zobaczyć tego dobieranego

13 lata 2 miesiąc temu #236146 przez ewitkun
kasiu gdy dziecko jest głodne trzeba dać jeść, głód potęguję nerwowość i drażliwość u dziecka. ale trzeba uważać bo gdy każdą próbę płaczu ratujemy podaniem piersi to dziecko nie zna innej reakcji matki na rozdrażnienie tylko pierś. a nie zawsze dziecko musi być głodne trzeba próbować poznać potrzeby dziecka i odzwyczajać od częstego podawania piersi. my nauczyliśmy spać dziecko w nocy tylko w łóżeczku, trudno chyba odzwyczaja się dziecko od spania z mamą a chyba lepiej walczyć z tym gdy dziecko jest małe i ten rozumek łatwo manipulować. ja biorę małego do nas do łózka w weekendy gdy chcemy wszyscy razem dłużej pospać lub gdy nie chce mnie się wstać rano :) sama uczę się wszystkiego bo to nowe, pierwsze dziecko ale teraz już wiem kiedy mały jest senny, są typowe zachowania, dziecko potrzebuje mieć ustalony rytm dnia i nocy, wiedzieć, że codziennie są drzemki, są czasy zabawy i zawsze jest mama z cycolkiem :) a pediatrę mam fajną, pracuje normalnie w przychodni, w której się szczepimy ale przychodzi na wizyty domowe gdy jest potrzeba i gdy mam pytania bo nie chcę ze zdrowym dzieckiem mieszać się wśród chorych a lekarz biorący 100 zł za wizytę i rozmawiający ze mną za te pieniądze ponad 60 minut to duży komfort. pierwszy raz była u nas po wyjściu ze szpitala gdy mieliśmy wysoki poziom bilirubiny i teraz drugi a mieszka blisko nas więc dla nas to wygoda i poczucie bezpieczeństwa gdyby kiedykolwiek działo się coś naprawdę złego z Antkiem.

basba gratuluję 4 miesięcy :) jak ten czas leci

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #236169 przez takajedna
Ewa to udanej wizyty gości życzę :)

To jest racja, że te nasze szkraby to juz sie budza w nocy chyba tylko z przyzwyczajenia, Różyczko w Języku niemowląt chyba tez jest, że 3miesieczne niemowle juz nie powinno niby, dobrze pamietam? Bartek raz mi przespal od 8 do 5, mozna? Mozna :lol: ale to byl jeden jedyny raz :silly: dzisiaj go i o 1, i o 4 probowalam "przetrzymac" smoczkiem, ale gdzie tam, plakal poki mleka nie dostal... Tak mysle żeby mu wode dawac chociaz tym 1 razem jak sie budzi, jak sadzicie?

Basba sto lat dla Wiktorii :blink:

Kasiu to pozno Ci zasypia mała :ohmy:

Hoborr to dobrze, ze Adolinka juz ma spokoj z bolem nozki :laugh:

Oposku moze jak napiszesz ta jedna opowiastke to zobaczysz jak Ci to idzie i wtedy zdecydujesz :)

No i wstal moj łobuz, chyba cale 20min pospal, wiec reszta pozniej :)

13 lata 2 miesiąc temu #236172 przez aniaw
Cześć kobitki :)

Basba buziaczki dla córci :kiss:

Oposek powodzonka, na pewno im się spodoba co napiszesz :laugh: Fajna propozycja, więc warto spróbować :)

Takajedna dobrze, że na weekend udało się załatwić tą pielęgniarkę. Oby szybko pomogły zastrzyki.
Nie smuć się kochana, samej jest ciężko wiem bo przy pierwszym dziecku nikt mi nie pomagał, ale może spróbuj kogoś poprosić o pomoc.

Hoborr jak dobrze, że Adusia już lepiej. Wiem jak przykro patrzeć jak bobas płacze a my nic nie możemy zrobić :(

Asiu no z tym spaniem nie pomogę, bo my to robimy wszystko na opak i sami męczymy się z Dominiczkiem ;)

Rika wspólczuję jeszcze raz Zuzi ;) Te herbatki sa fakt zdradliwe :(

Iwanek ale słodka Twoja Mała :) I jak fajnie siedzi i wcale nie wygląda na taką, która mało je.
Ja byłam z Małym w szpitalu i mimo, że karmiłam piersią to musiałam płacić 20zł/dobę ale miałam swoje łóżko i pokój był tylko dla nas więc karmienie bez problemu.
Ja posiłki musiałam sama sobie kupować i sama zajmowałam się Małym.
Jak ktoś nie chciał płacić za nocleg mógł spać na podłodze na materacu ale trzeba było to zwijać na noc. Ja wolałam mieć łóżko, bo czasem dosypiałam w dzień :blush:
Wiesz czasem lepiej iść do szpitala, żeby zrobili pełną diagnostykę niż masz się martwić w domu co i jak ;)

Kaska ja zawsze lubiłam być aktywna, więc daję radę :laugh: Dwa bobasy i dyżury w 3 przychodniach i jeszcze treningi samoobrony :lol: Ale mam siostrę która mi pomaga, bo bez niej to masakra byłaby ;)
Mój Dominik tez śpi ze mną w łóżku, bo tak różnie się budzi w nocy, od 3 do 6 razy, więc wstawanie do łóżeczka nie mam siły.
niby staramy się nad nim pracować i czasem trochę prześpi już w swoim wyrku ale po pierwszej pobudce znów ląduje u nas ;)

Ewa w teorii wszystko ładnie wyglada :) my już tyle próbowaliśmy metod, smoczek w ogóle w nocy nie zdaje egzaminu a czasem on budzi się co 1,5 godz i jak nie dostanie jeśc to będzie wrzeszczał w niebogłosy :ohmy:
Wiem że trzeba być konsekwentnym, musimy wreszcie wziąc się za to na poważnie, bo teraz to tak tylko na pół gwizdka było ;)
Życzę Tobie powodzenia i fajniutko macie z tą lekarką :)

Aga fajniutko Twój przybiera na wadze :)

Mój Dominis odpukać dużo mniej kaszle i teraz ładnie śpi :) Taka ładna pogoda, ale boję się jeszcze wyjśc z nim na spacer, bo po ostatnim pogorszyło mu się i chyba poczekam aż zupełnie mu przejdzie ;)
Za to Szymonka zaraz ubieram i mykniemy gdzieś bo już go energia rozpiera :lol:

13 lata 2 miesiąc temu #236173 przez kaska191919
Ewitkundo mnie to przychodziła 3 razy po porodzie i przed położna środowiskowa i tez mogłam ją pytac o wszystko, ale już nie przychodzi , dała nr tel gdybym chciała o coś zapytać czy coś by się działo i tez przychodziła do mnie po porodzie ściągać szwy , fajna też bardzo.
A ja małą kładłam jakoś miesiąc temu do łóżeczka no i ona śpi w łóżeczku jak przełożę , ale budziła się wtedy z 8 razy :ohmy: właśnie chyba wtedy chciała mnie poczuć :) i jakoś postanowiłam że wolę się wyspać niż tak wstawać, a jak małą będzie jeść jakieś dwa razy w nocy to zacznę przekładać .

13 lata 2 miesiąc temu #236177 przez paulinka
hej slonka

dziele sie z wami pyyyyyyszna kawusia :lol: , wiecie co moja kolezanka jest w 4 miesiacu ciazy i wiecie ile przytyla?????? 14 kilo!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale to dobrze bo ona az za chudziutka byla :)

13 lata 2 miesiąc temu #236188 przez ewitkun
taka jedna maleństwa są za małe na wodę, one potrzebują jeszcze mleka, lekarka nie zalecała wody też o to pytałam. i też mówiła, że dzieci w tym wieku powinny już przespać od 8 do 4,5 i trzeba powalczyć trochę a by je do tego przestawić bo brzuszki mają inne, żołądek większy mimo iż mleko matki szybko się trawi ale to tacy bezzębni niektórzy zębni terroryści :)
mąż zrobił obiad na gości, Antol śpi a ja mam czas dla WAS

13 lata 2 miesiąc temu #236200 przez Kamilka24
Dzieńdoberek kochaniutkie :kiss:

Hoborrbuziaczki dla Aduśki My byliśmy z Amelką na drugim szczepieniu- dostała 2 zastrzyki i tak płakała, że ja nie wiedziałam co mam robić, chciałam płakać z nią ale było mi głupio :dry: Melka aż się cała trzęsła z tego płaczu, ale ledwo wyszłyśmy, położyłam do wózeczka i zasnęła bidulka, za miesiąc idziemy na ostatnią szczepionkę i dostanie 3 zastrzyki :ohmy: NIE WIEM JAK TO WYTRZYMA :ohmy:

Dziewczyny próbowałam z tym dobieranym z grzywki z przodu... ale wyszło...hehe, aż mój M jak przyszedł z pracy to powiedział "a Ty nie masz nawet czasu na to żeby się uczesać?" to wyobraźcie sobie jak ładnie go splotłam :silly:

Ewitkun ja robię podobnie: kąpię ją około 21, Melka dostaje mleczko około 21:30 zasypia około 22 albo w trakcie picia mleczka budzi się przed 2 jak się naje to zasypia odrazu, potem pobudka przed 6 więc jest ok, karmię ją co 3,5- 4 godzinki i wypija 130 czasami 160 do 170ml przybiera normalnie na wadze, za tydzień idziemy sprawdzić- 2 tyg temu ważyła 5640. A w ogóle to Ty, Aśka i Ja mamy dzieciaczki z tego samego dnia i przez cesarkę :blink:

Witajcie Green, Iwanek, aga1040 :lol:

Baśba
wszystkiego najlepszego dla Wiktorki i w ogóle spóźnione życzenia ale za to najgorętsze dla Dagmarki i Piotrusia

13 lata 2 miesiąc temu #236201 przez masuska
Kaśka i Basba ucałujcie swoje maluszki od Piotrusia i Cioci MAsuski:)

A ja tak sobie czytam i czytam co naskrobałyście i nic tylko zdrówka życzyć!!! Aż mnie przeraża jak takie małe szkraby mogą cierpieć...
Wczoraj i mój Piter płakał z godzinę bez wyraźnego powodu. Przytulić się nie dał nawet. Ale jak ochłoną to wtulił się w cyca i zasnął. Nie wiem o co kaman, ale zwalam na zęby,zobaczymy.

Co do płakania z byle powodu to żebyście mnie wczoraj widziały.... Ryczałam jak głupia a dlaczego? Bo nie było już blach do muffin w Kauflandzie, a ja sobie już wszystko przygotowałam na zrobienie 2 rodzajów dietetycznych i nie. A i lista zakupów była sporządzona pod to... Załamka:(

Ewitkun bardzo mi się spodobały rady tej pediatry. Postaram się coś wprowadzić. Ale wiecie, tak swoją drogą, to Piter śpi od 21 do 2:30-3 a później do 6-7 i to jest pobudka. Dziś tylko go pociągnęłam do 10tej, tak żeby Mąż się wyspał. Więc nie jest źle. Kciuki zaciskam, żeby to był już powrót do normalności. Ostatnio sypiał po 2-3 godziny i pobudka...:( Przez ten skok!

A i patriotki na spacery z przyszłością NARODU! Piękna pogoda dziś. A my jedziemy z dekarzem wybrać okna dachowe, aż 6 sztuk, co pochłonie cholerni dużo kasy:( JAk bym miała większy budżet to kupiłabym takie zajebiaszcze Veluxy, ale jedno kosztuje koło 2 tyś.

13 lata 2 miesiąc temu #236202 przez paulinka
jeny dziewczynki jakas placzliwa sie zrobilam,nie wiem czy to ta jesien tak wplywa czy to te hormony glupie,bo jakas burze mam w sobie ;) placze z byle powodu,ogladam film i becze,wsciekam sie jak cos nie tak w filmie hheh albo ciagnie mnie na wymioty jak jakis horror ogladam ,a nigdy tak nie mialam, normalnie znosilam filmy ,hehe jakas urojaona cize chyba mam :silly: heheheh, no niedlugo mam dostac@ tak za ok dwa tygodnie,pozekam jak nie dostane robie test :lol:

A i zauwazylam nowe mamusie,wiec witam was serdecznie hihih,ale mam zaplon co nie? Nie mialam czasu was poczytac ,ale dzis chyba nadrobie wszystko bo w ogole nie w temacie jestem, a jesli o dobieranego chodzi to na yt widzialam filmik ciasteczko25 i ona mam tam takiego dobieranego na grzywce super to wyglada!

13 lata 2 miesiąc temu #236203 przez hoborr
Aniu Ewo rzeczywiście pomyliłam Was:) Sorki chyba było zbyt wcześnie... :huh:

Ewitkun małż robi obiad, Antoś śpi - pełna sielanka :woohoo:

Paulinka teraz czas na CIebie :laugh: ! A 14 kilo to chyba dużo! NAwet na kogoś kto jest szczuplutki:) Pewnie bidula czuje się jak czołg. A gdzie tu jeszcze 5 miesięcy???

Aniu zazdroszczę ci siostrzanej pomocy :blush: Moja mieszka niedaleko dokłądnie 5 kilometrów ale pracuje i nie ma dla nas zbytmnio czasu. Dziś wolne to od rana siedziała - ale pojechała obiad gotować:) I tez sama chciałaby mieć już dzidziusia....

Takajedna tak pisze w języku niemowląt i w mijej encyklopedii zdrowia dziecka też :side:

13 lata 2 miesiąc temu #236204 przez paulinka
Kamilka24 napisał:

Dzieńdoberek kochaniutkie :kiss:

Hoborrbuziaczki dla Aduśki My byliśmy z Amelką na drugim szczepieniu- dostała 2 zastrzyki i tak płakała, że ja nie wiedziałam co mam robić, chciałam płakać z nią ale było mi głupio :dry: Melka aż się cała trzęsła z tego płaczu, ale ledwo wyszłyśmy, położyłam do wózeczka i zasnęła bidulka, za miesiąc idziemy na ostatnią szczepionkę i dostanie 3 zastrzyki :ohmy: NIE WIEM JAK TO WYTRZYMA :ohmy:

Dziewczyny próbowałam z tym dobieranym z grzywki z przodu... ale wyszło...hehe, aż mój M jak przyszedł z pracy to powiedział "a Ty nie masz nawet czasu na to żeby się uczesać?" to wyobraźcie sobie jak ładnie go splotłam :silly:

Ewitkun ja robię podobnie: kąpię ją około 21, Melka dostaje mleczko około 21:30 zasypia około 22 albo w trakcie picia mleczka budzi się przed 2 jak się naje to zasypia odrazu, potem pobudka przed 6 więc jest ok, karmię ją co 3,5- 4 godzinki i wypija 130 czasami 160 do 170ml przybiera normalnie na wadze, za tydzień idziemy sprawdzić- 2 tyg temu ważyła 5640. A w ogóle to Ty, Aśka i Ja mamy dzieciaczki z tego samego dnia i przez cesarkę :blink:

Witajcie Green, Iwanek, aga1040 :lol:

Baśba
wszystkiego najlepszego dla Wiktorki i w ogóle spóźnione życzenia ale za to najgorętsze dla Dagmarki i Piotrusia

Hehehe ja z dobieranym na grzywce mialam podobnie ,probowalam zrobic ale jakies dziwadla mi wychodzily!!!!! A Kamilko widac ze ucczuciowa z ciebie mama, a twoj M mocny jest heheh myslal ze czsu nie masz sie uczesac hihih

W ogole to zal mi tych waszych dzieciulkow,biedulki sie tak mecza ehhhhhh glupie oto zycie jest,co takie bobasek narobil zeby sie meczyc juz tak wczesnie :(

Kamilko jak tam z ta 'zabka' melki wyleczyla sie?

13 lata 2 miesiąc temu #236208 przez ewitkun
kamilka niedługo i my będziemy świetować 4 miesięcznice :D

masuska ale TY patriotka jesteś zamiast kotylion w klapę to okienka w główce hihihihhi

a na nagłe histerie dzieci można dać czopek ziołowy Viburcol, tylko on jest na receptę, szczególnie zalecany po szczepieniu czy ząbkowaniu :) a my mamy na dole mała kreskę i to są zębole, ale jeszcze z miesiąc zanim się wyklują :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka