BezpiecznaCiaza112023

Lipiec 2011 nalezy do Nas

13 lata 7 miesiąc temu #114663 przez hoborr
A byłabym najszczęśliwsza gdyby na forum pojawiła się dokładna super lista co spakować do szpitala! Niby się wie - ale?! Co z jakiej firmy najlepiej?! I ile czego?
A już mi chyba nadeszła pora żeby cokolwiek kupić!

Czy zostałam sama? Bez jednej rzeczy dla dzidziusia????

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 7 miesiąc temu #114665 przez Viszka11
hoborr napisał:

A byłabym najszczęśliwsza gdyby na forum pojawiła się dokładna super lista co spakować do szpitala! Niby się wie - ale?! Co z jakiej firmy najlepiej?! I ile czego?

Chyba Ty sama.....

A własnie Laseczki moja kolerzanka ma do Sprzedania Ubranka-uzywane i nowe!! w dobrej cenie

Zona po raz drugi-18.07.2015

CZEKAMY-- doczekac sie nie mozemy:)

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #114666 przez różyczka
Martela no i gicior :laugh: Widzialam jak w tvn ten magik od dzieci - Zawitkowski pokazywał jak można sie super bawić z dzieckiem w dużej wannie :) mam nadzieję, ze stanie sie to rytuałem u nas w domu i dzieki temu tatus bedzie wracał z pracy o "normalnej" porze :)

Hoborrku bez obaw - JA NADAL NIE KUPIŁAM ANI 1 RZECZY! :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #114668 przez Viszka11
Lece Lulac Buzka;*

Zona po raz drugi-18.07.2015

CZEKAMY-- doczekac sie nie mozemy:)

13 lata 7 miesiąc temu #114669 przez martela89
różyczka napisał:

Martela no i gicior :laugh: Widzialam jak w tvn ten magik od dzieci - Zawitkowski pokazywał jak można sie super bawić z dzieckiem w dużej wannie :) mam nadzieję, ze stanie sie to rytuałem u nas w domu i dzieki temu tatus bedzie wracał z pracy o "normalnej" porze :)

Hoborrku bez obaw - JA NADAL NIE KUPIŁAM ANI 1 RZECZY! :)

Moja uwielbia się ze mną kąpać bo ma moje cycuchy na wyciągnięcie ręki :lol:

13 lata 7 miesiąc temu #114670 przez różyczka
Martela - ach no tak :)o tym to nawet nie pomyslalam hehe :)

Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #114694 przez Rika
różyczka napisał:

I dlatego planuje jak najwcześniej będzie to możliwe kąpać dzidzie z tatuniem :lol: w dużej wannie :lol: Podobno to super sprawa dla obojga :)

Viszka już dwukrotnie Piekarniczyk zamieszczała linki :)

Ja bym wzięła to safari :silly:

Ja kąpałam się z małą dwa razy i nie podobało się jej bo miała mało miejsca :) jak się kąpie to szaleje po całej wannie a mnie wyrzucała i szczypała :) to wyszłam. Co będę dziecku przeszkadzać :) jak widać każde dziecko lubi coś innego :)

A co do cycuchów w wannie to mała nie okazywała zainteresowania nimi podczas kąpieli :) dopiero po wyjściu z wanny i szaleństwie na łóżku kładła się obok żebym jej dała jeść :)

Hoborr ja na szczęście dla Kruszynki mam wszystko po Zuzi ale wyprawkę do szpitala mała będzie miała nowiutką. Jeszcze nie wiem kiedy ją kupię :) Chodzi mi o body, pajacyk ewentualnie śpioszki i kaftanik, czapeczkę. DO tego mam zamiar wziąć dla małej alantan do pupy, pieluchy (acha tu ubranka sa potrzebne tylko na wyjście ze szpitala), podkłady do zmiany pieluszek, ze 2 pieluszki tetrowe (też kilka kupię nowych).
Zresztą nie wiem bo jak np wychodziłam z Zuza ze szpitala (a pamiętacie upały na koniec czerwca w tamtym roku?) to mi baby ubrały małą w body, kaftanik, śpiochy, czapę i niedrapki i owinęły w rożek! Jak tylko wyszłam to odwinęłam małą a jak dojechaliśmy (5 minut drogi) to była cała spocona.
Ale teraz juz jestem "doświadczona" i sama wszystko będę robić.

No a sobie mam zamiar wziąć 2 koszule, podpaski (bella największy rozmiar), pastę do zebów, ręcznik (duży i mały) ręcznik papierowy, płyn do h. intymnej, mydło, żel pod prysznic, szczotka do włosów, kosmetyki, szampon, gatki z siatki (w zeszłym roku przydały się jedne przez 1 dobę po porodzie), kapcie, szlafrok, ubrania na wyjście (chociaż ubrania do wyjścia powiem żeby mi później przywieźli), podkłady na łóżko i to chyba wszystko.

A w przyszłym tygodniu będę miała dwa dni wolnego więc zajmę się porządkiem w jakiejś szafce zebym miała miejsce na ubrania dla Kruszynki, które wypiorę zapewne na koniec maja :)
Oczywiście telefon, aparat, ładowarka... i dokumenty :)

13 lata 7 miesiąc temu #114728 przez hoborr
Dzięki Rika twoja sugestia na pewno mi i reszcie niedoświadczonych sie przyda:)!

A jeśli chodzi o płyn do higieny intymnej - to jakiś jest szczególnie polecany, czy może być zwykły? Żeby się tam czasem nie podrażnić ;) Ktoś mi mówił że można się podmywać Tamtum Rosa..

Różyczko - a już się czułam jak odrzut! A tu w grupie raźniej! Choć już pękam... (z zakupami oczywiście:) )

Zbieram się na podyplomówkę interpretować dzieła artystyczne;) a potem na bierzmowanie! I znowu impreza i znowu obżarstwo!

Miłej soboty mamuśki;)
[/color]

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #114730 przez masuska
Cześć Dziewczynki, ładnie to tak? 44 wiadomości mi zostawiać? Ale zaraz nam stuknie 200 strona:)

Pytanie było co mam spakowane do szpitala:
Dla dzidzia:)
* 5 zmian ciuszków (mówiono mi o 3-4 ale wzięłam więcej, w razie czego Mąż dowiezie), w tym skarpetki, niedrapki, czapeczki itd.
* 5 pieluch tetrowych
* 8 pampersów na dzień (8x3=24)
* 2 pieluchy flanelowe
* 1 a'la otulacz
* 1 chusteczki nawilżane
* wzięłam jeszcze sudocrem i gaziki Leko, ale już wiem że nie potrzebnie, bo szpital daje sam od siebie.

Dla mnie
* Kosmetyki (takie turystyczne, bo kilogramów nie potrzebuję na 2 doby:) w rossmanie teraz sa różne w promocji) tj. szampon płyn do kąpieli, pasta do zębów no i co kto tam jeszcze chce.
* Do higieny intymnej kupiłam specjalnie Pharmaceris M LACTI-INTIMA (w aptece pianka dla ciężarnych, po porodzie i karmiących), oraz 4 saszetki TANTUM ROSA (nie dość że przyspiesza gojenie to i działa znieczulająco)
* 2 ręczniki
* majtki jednorazowe opakowanie
* klapki pod prysznic
* 3 piżamki
* wkładki laktacyjne, ale też kilka
* Szlafrok
* i pieluchy, podpaski poporodowe, ale jeszcze ich nie kupiłam! Bella ma ponoć jakieś świetne. Biorę jedno opakowanie, zawsze ktoś doniesie jak będzie trzeba!

Trzeba pamiętać o dokumentach Dowód osobisty, Oryginał badania grupy krwi, karta ciąży, koniecznie wszystkie wyniki badań w trakcie ciąży i mi jeszcze każą dane ośrodka zdrowia gdzie zapiszemy synka.

Przy wyjściu ze szpitala Mąż mi dowiezie ciuchy dla mnie i rożek dla synka.
Myślę też żeby kupić sobie zwykłe podpaski i zostawić w domu, na później.

13 lata 7 miesiąc temu #114731 przez masuska
Piekarniczyk
łóżeczka śliczne, ja mam zagłowia z płyty i powiem czi że ogranicza mi widok, bo inaczej nie mogę postawić, bokiem nie wejdzie. No ale jest śliczne.
Sama bym się zdecydowała na te:
allegro.pl/lozeczko-dzieciece-producent-...cja-i1582129583.html też jest śliczne. A może poszukaj jeszcze z szufladą? ale krytą?

Ja mam bez szuflady a rozwiązanie mam takie:
allegro.pl/solidny-pojemnik-pod-lozko-na...tik-i1583062771.html

Genialny pojemnik, na klocki lego później:)!!

13 lata 7 miesiąc temu #114737 przez taakamama
Hej hoborr chyba mogę ci troszkę pomóc.

Na necie jest masa list co spakować do szpitala ale z praktyki wiem że nie zawsze się sprawdza. To jest moja żelazna sprawdzona może i wam się przyda :laugh:

DLA SIEBIE
Karta ciąży, oryginalna grupa krwi,dowód osobisty, dokument potwierdzający ubezpieczenie
2 koszule (rozpinane z przodu)
1 koszula wygodna do porodu ( najlepiej niezbyt długa i cienka bo to lato)
szlafrok
woda mineralna mała w butelce z ustnikiem (przyda się przy porodzie)
kilka par majtek jednorazowych (ale nie z flizeliny tylko z siatki)lub najzwyklejszych bawełnianych
2 paczki podkładów (to takie duuże podpaski z belli do kupienia w aptece)
zwykłe podpaski byle bez siateczki
kapcie i klapki pod prysznic
ręczniki duże i małe po 2
płyn do higieny intymnej ja polecam lactacyt
żel pod prysznic lub mydło, szampon, pasta i szczoteczka do zębów, balsam do ciała,kosmetyki których używasz na co dzień(krem do twarzy, rąk itp.)
10 x podkłady do przewijania dzieci ( nie trzeba się prosić o wymianę prześcieradła jak się zabrudzi)
wkładki laktacyjne lub duże płatki kosmetyczne
Koniecznie maść do brodawek polecam bepanten
miękki i bezzapachowy papier toaletowy ( w szpitalach nawet jak jest to zwykły szary )
ew. laktator
kubek, talerzyk, sztućce

DLA DZIECKA
Zależy od szpitala w niektórych trzeba mieć swoje ciuszki w innych nie, to trzeba pytać u siebie jak to wygląda.
Ja brałam tylko pieluchy, chusteczki i krem do pupy do szpitala.
A ciuszki to tylko te "na wyjście" mąż dowoził w dniu wypisu

Mam nadzieję że się przyda :woohoo:

13 lata 7 miesiąc temu #114744 przez masuska
Zgadzam się z tą wodą i również korzystne podkłady(teraz w promocji w rossmanie). Słyszałam też o balsamie do ust przy porodzie i mgiełce do twarzy (zwykła woda ze spryskiwaczem).

Zastanawiałam się też nad czymś do brodawek. Mam próbkę to dorzucę:)

A i jeszcze spakowałam smoczek, wiem że nie można, ale po karmieniu mam zamiar dać dziecku.

13 lata 7 miesiąc temu #114791 przez aska27
hoborr napisał:

hoborr.. ja też jeszcze nie mam nic dla siebie, kosmetyków dla maluszka.. tylko pare ciuszków :blink:

masuska DZIĘKI za listę!

13 lata 7 miesiąc temu #114817 przez Rika
Masuska ja dałam małej smoka jak miała ponad 3 miesiące :)
Ciekawe jak będzie tym razem... bo nie powiem ułatwił nam życie.

Hoborr mi mąż kupił taką piankę w aptece dla kobiet po porodzie i karmiących na bazie kwasu mlekowego (co jest bardzo ważne). Pianka bez zapachu, smaku i świetnie się sprawdziła :)Później napiszę nazwę bo nie pamiętam.

13 lata 7 miesiąc temu #114850 przez masuska
aska27 proszę Cię bardzo:)
Rika moja koleżanka nie dała od razu i męczyła się strasznie dopóki syn przestał "miauczeć". Wiele matek radzi mi dać od razu smoka, po pierwszym karmieniu, bo będzie spokój, a później to juz może się nie przyzwyczaić dzieciaczek.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka