BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 11 miesiąc temu #300470 przez mloda_mamuska
daners .. ja chodze do dentysty teraz często bo mam straszne problemy... a tabletek nie moge .wiec chwilami ubieram wręcz z bólu...

mozna leczyc się bezpłatnie np. kanałowo ..ale tylko państwowo oczywiście..ja chodze prywatnie więc odpada. Ale jesli chodzisz panstwowo to wystarcy,ze bedziesz miala ,ze jestes ubezpieczona i karteczke od ginekologa,ze jestes w ciąży i mają obowiązek wyleczyc je za darmo,ALE niestety jesli leczy się kanałowo zęby to zazwyczaj trzeba robic prześwietlenie,zeby stomatolog wiedział ile jest kanałów itp ... a w ciąży nei mozna robic takich prześwietleń,więc może zrobić ''na ślepo'' .. bez zdjęcia..albo wyleczy albo bedzie trzeba poprawiać. Ja mam 2 zeby do leczenia kanalowego,ale czekam az urodze i wtedy zrobie zdjecie i bedzie jak nalezy ;)
A póki co to mam co miesiac zmienianą trutkę i tak do konca ciąży ;/ niestety.

A i jesli leczysz sie ze znieczuleniem..to dostaniesz troszkę mniej okolo 1/3 tego co zazwyczaj albo inne w ogóle.. Ja tak dostaje.. mniejszą dawkę.. i niestety ale czasem jak leczy to odczuwam ból chwilami,bo nie jest to aż tak znieczulone jak zawsze..

jak nie bylam w ciazy to jak mi zrobila znieczulenie,to aż nos mialam znieczuloyn..i nic nie czulam ;) a teraz usta nos jest ok..wiec to jest lekkie znieczulenie. Ja mam 4 te dodatkowe zęby na samych koncach wyrosly mi ostatnio i wszystkie są już dziurawe:P i 2 wyleczyłam i jeden jest tak ułożony,ze kaleczy mi dziąsła ciągle..i chcialam go wyrwac.ale z tym znieczuleniem podobno wszystko bym czuła ;/

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #300471 przez daners
anszka ja mam podobno sam asytgmatyzm wiec mowia ze minus 4 to duzo na te wade a jak sie lekarze na to zapatruja to niewiem..

anszka nie strasz z tym sadysta ide z malz wiec bedziemy sie wspierac hahaha

http://s2.pierwszezabki.pl/050/0502489a0.png?9973

12 lata 11 miesiąc temu #300474 przez bidol
dziewczyny oglądajcie TVN Style!!!!!!

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #300476 przez anszka
tvn style - mamo już jestem (dziś coś o ciąży)

Daners - sorrki, żartowałam :)
Mój lekarz powiedział, że -4 to nie jest dużo, hmm...

Chłopek - bo NFZ refunduje tylko kanałowe leczenie do czwórek (z tego co pamiętam).
Może dziadek w domu lepiej się poczuje, oby.

12 lata 11 miesiąc temu #300479 przez chłopek
daners moja sis ma astygmatyzm rodzila normalnie

M_m ja robiłam kanałowo zeby ale nie w ciazy i chodziłam na kase chorycha a i tak musiałam zapłącic

12 lata 11 miesiąc temu #300490 przez mloda_mamuska
chłopek ja chodze prywatnie,bo czasem jak mnie dopadnie ból zęba w nocy to umieram... wiec na drugi dzien lecę do stomatologa ;)

a na kase chorych u mnnie sie czeka 3 miesiace.......... Ale jesli mozna skorzystac z darmowego leczenia to pewnie,ze warto korzystac;))

12 lata 11 miesiąc temu #300499 przez Olga
Dziewczynki na tvn style jest o karmieniu piersią.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 11 miesiąc temu #300502 przez chłopek
ja chcialam sobie ogladnac ale Ksawcio płakał i nie chciał sie uspokoic wiec musialam mu wlaczyc bajke, siedzi u mnie na kolanach i oglada znowu ma goraczke na chwile tylko mu spadla

12 lata 11 miesiąc temu #300507 przez daners
młoda_mamuska no tak ale na slepo robic kanalowe to niebyz mi sie usmiecha bo koszta jednak sa wysokie a jak cos pojdzie nietak to kicha wiec pewnie zapytam jak to sie miewa bo lekarka sama niechciala mi robic bez przeswietlenia wiec moze wybierze tez opcje trutki a po ciazy normalne leczenie:)
zreszta od tego sa lekarze by nam pomoc i jakos uratowac nam zeby:)
tez ogladam o karmieniu :)

http://s2.pierwszezabki.pl/050/0502489a0.png?9973

12 lata 11 miesiąc temu #300509 przez Kamyczka
Daners - artykuł jest w Wyborczej, o darmowych badaniach nie słyszałam, ale musisz powiedzieć stomatologowi, że jesteś w ciąży. Daj znać, czy dentysta nie okazał się sadystą mam nadzieję, że zęby nam się w tej ciąży nie posypią.

Chłopek - biedny malec nie może się pozbyć infekcji dbajcie o siebie. Jak synek chory, to pewnie nawet dziadka nie możesz odwiedzić?

Kamyczka, daners - też jestem krótkowidzem (-4), ale taka wada nie jest powodem do cc. Kiedyś rzeczywiście robili cc kobietom z wadą wzroku, ale ponoć najnowsze badania dowiodły, że nie ma takiej potrzeby. A Wy macie dużą wadę? Nosicie okulary czy soczewki? Ja już nie umiem chodzić w okularach, chyba że przeciwsłonecznych

anszka, ja chodzę w soczewkach, a tylko czasami w domku- w okularkach, bo ich nie cierpię(

12 lata 11 miesiąc temu #300512 przez anszka
Kamyczka- a dużą masz wadę? Ja już nawet nie mam okularów o aktualnej mocy, chyba będę musiała przed porodem sobie zrobić, bo nie wiem, jak to z soczewkami, hmm... trzeba dopytać specjalistów

12 lata 11 miesiąc temu #300513 przez Olga
Oj biedne to twoje dzieciątko,te choroby sa najgorsze.Moje dziewczynki sa alergiczkami i mają astmę oskrzelową,więc bardzo często chorowały-teraz coraz mniej,a starszej w wieku dojrzewania astma minęła,z czego bardzo się cieszę i mam nadzieję,że młodszej tez minie.One zawsze miały zapalenia oskrzeli,a starsza nawet dwa razy miała zapalenie płuc,przy okazji uszy i wszystko razem.Fajnie by było,gdyby dzieci w ogóle nie chorowały.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 11 miesiąc temu #300515 przez mloda_mamuska
daners jest jeszcze jedna opcja. jesli dosyc czesto leczysz zęby to moze mialas juz robione zdjęcie jakiegoś zęba obok tego ktory jest chory;) i moze ten ktory masz do leczenoia załapał sie na zdjęciu ;) tak mi tlumaczyla stomatolog.no ale te ostatnie zeby podobno maja roznie te kanaly.. wiec lepiej nie ryzykowac. ;) ;-)

12 lata 11 miesiąc temu #300520 przez anszka
M_M - podobno zęby mądrości mogą dać nieźle popalić i często już rosną chore, współczuję :(

Dobra laseczki, ja pakuję się i w drogę :)

12 lata 11 miesiąc temu #300524 przez Kamyczka
M_M - podobno zęby mądrości mogą dać nieźle popalić i często już rosną chore, współczuję

Dobra laseczki, ja pakuję się i w drogę

anszka, szczęśliwej spokojnej podróży)))

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka