BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #302967 przez An83
:)
Ja sobie zdalam sprawe kiedys, ze teraz to juz zawsze sie bede o cos obawiała, na początku o ciążę, później o dziecko, nastolatka itd.. :)

Wiem, ze jest pelno takich stron ale ta jest ciekawa bo odrazu porady co do zakupów itd:
www.tiktak.koszalin.pl/wyprawka.php

M_M a kiedy lecisz? kolezanka pewnie byla w mniej zaawansowanej ciaży, albo miala problemy z cisnieniem? teraz jesli tylko lekarz nie zdecyduje inaczej nie powinno byc problemu bo to juz 19 tydzien! :) Lecisz do męza? do Anglii? Zamiezasz robic zakupy w Primarku? :)
3 lata mieszkalam w Irlandii (2007-2010) tesknie za zakupami w tym sklepie :) pewnie sie swietnie zaopatrzysz w ciuszki dla dziecka - w sumie nie zwracalam wtedy uwagi czy mają dobre gatunkowo ubranka ale chyba tak.. w kazdym razie mają swetny wybor no i nie drogo :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 2 miesiąc temu #302980 przez anszka
Kochane, schizy to mam od samego początku, a od czasu plamienia, to zawsze z lękiem idę do toalety. Staram się o tym nie myśleć, ale najchętniej chodziłabym do gina co tydzień. Mąż się zawsze ze mnie śmieje, jak jestem po wizycie, że na trzy dni będzie spokój z panikowaniem.
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja tak mam. :kiss:

13 lata 2 miesiąc temu #302984 przez An83
hehe :woohoo: Anszka tez najchętniej chodziła bym do lekarza i robiła usg co tydzien, i tez po takiej wizycie czuje spokoj jakies 3 dni ;) potem staram sie nie stresowac ale czasem sie zastanwiam czy wszytsko ok itd.

13 lata 2 miesiąc temu #303059 przez mloda_mamuska
An jeszcze dokladnie nie wiem kiedy niestety. Chcialabym juz byc z Nim w tej Anglii na spokojnie.. ;)

a primark.. tak wiem.maja superr sliczne ciuchy. z jakością tak różnie u nich bywa. buty kupilam kiedys to na jeden sezon.ale nie żaluje bo naprawde śliczne byly;) A rok temu kupilam sandalki i cale lato przelatalam w nich i w tym roku tez zamierzam w nich smigac. i wyglądają jak nówki ;)

ja kupowalam tylko na allegro i to dziewczyny duzo sobie zawyzaja czesto.. no ale lepiej doplacic i miec niz uniesc sie dumą,że ktoś zarobi i nie miec;)

ja bylam w irlandii pare lat temu u cioci i zabrala mnie do primarka.. pametam,ze to bylo wspanialeeeee..duzo pieknych ciuchow i to za niska naprawde niska cenę. a ciocia tam ubiera swoje dzieci maja super ciuszki;)

więc myślę,ze jak mąż dostanie pierwszą wypłatę jak tam juz bede z Nim ..to na pewno pojedziemy tam na zakupy;))

13 lata 2 miesiąc temu #303153 przez Kamyczka
Ta przykra historia 25 latki w ciąży - wole nie czytac, bo tak jak anszka bede sobie dobierala do glowy potem :/ Na poczatku ciazy tak mialam, po zrobieniu testu poszlam 2 dni pozniej do lekarza, hcg wykazalo ciaze ale na usg jeszcze nie bylo widac zarodka w swoim miejscu, te 2 tyg do nastepnej wizyty - nie wiem jak przezylam, caly czas sie balam ze sie okaze ze to ciaza pozamaciczna itp, tym bardziej ze bylam po zabiegu ginekologicznym, naczytalam sie z necie roznych lupot i czyichs historii. Potem balam sie poronienia do konca I trymestru, tez sie naczytalam o roznych przypadkach, co wchodzilam do wc to bluzka do gory - patrzylam czy piersi mi sie nie zmiejszają, a po zalatwianiu czy nie krwawie- paranoja :/ ale akurat 2 msc wczesniej klezanka poroniła.. w 14 tygodniu, wiec i ja sie balam tego 14 tygodnia jak jakiegos cholernego terminu. Cieszylam sie z nudnosci choc strasznie meczyły, ale uznawalam to za dobry znak, cieszylam sie z kłucia i rozciagania (to charakterystyczne uczucie kłucia w jajnikach - rozciaganie macicy)
Teraz staram sie nie czytac nic w necie, tylko krotkie opisy kolejnych tygodni, modlic i cieszyc ciążą wreszcie bez stresu

Powiedzcie mi czy jestem nienormalna czy Wy tez na poczatku mialyscie schizy takie?
An83, jakbym czytała o sobie, ja do pory sprawdzam po skorzystaniu z toalety czy nie krwawię i też chodziłabym do gin raz w tygodniu, i dlatego tak nie mogłam się doczekac brzuszka....

13 lata 2 miesiąc temu #303374 przez Olga
Cześć dziewczynki z samego rana.Ja juz oglądam DDtvn-lubię jak jest tak cichutko w domku,jak jestem sama,bo po południu zaczyna się robić taki gwar.Nie mam pomysłu co zrobić dzisiaj na obiadek.Nockę miałam niespokojną,nie mogłam wieczorem usnąc,tak mnie męczył kaszel i nie wiem,czy to nie jest skutkiem wczorajszej szczepionki,ponieważ nie mogę przed zastrzykiem wziąć tabletki antyhistaminowej,tylko mam szczepienie bez zabezpieczenia,ponieważ w ciąży nie można.Jak już zasnęłam=prawie na siedząco.to miałam jakieś koszmary i tak nocka przeleciał i teraz znów mnie kaszel męczy.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

13 lata 2 miesiąc temu #303393 przez An83
Kamyczka :)

Olga, tez ogl Ddtvn :) dzis naszczescie z prokopem wiec lepiej sie oglada niz z pienkwska.
Czekam az maz wroci z zakupow sniadaniowych, ma wole do konca tyg, a poszedl po bulki i kielbase - na sniadanie bedzie jajecznica z pieczarkami i kielbasa. Co do obiadu to my np dzis na szybko: filet z kurczaka w kostke i na patelnie z przyprawami, gotujemy makaron rurki, potem makaron do wiekszej miski, do tego te kawalki fileta, groszek zielony i smietana, wymieszac i mizna jesc (dosolic mozna) Niby nic ale naprawde dobre to jest :)

Ogladalyscie ten filn reklamowany zeszlej jesieni "Listy do M"? Ja dopiero wczoraj, bardzo fajnt film :) obawialam sie ze bedzie to kalka zagranicznych ale nie, dobrze sie oglada, polecam jeslu ktoras z Was jeszcze nie ogladala.

13 lata 2 miesiąc temu #303424 przez bidol
doberek - :kiss:

kurcze znowu mnie mdli :X
już mam dość B)

An83 - kurcze spora ta wyprawka - ale ja się z niektórymi punktami nie zgadzam :huh:

kaftaniki i śpioszki - to przeżytek i są dość nie wygodne, bo kaftaniki się często podwijają :dry: pajacyki są wygodniejsze :)

ja mam ubranka po synku, więc niewiele kupię ubranek, ale dla nas i naszych bombelków najlepsze będą bodziaczki i rampersy, bo przeciesz będzie lato, a ubranka na większy rozmiar - czyli na okres jesieni i zimy kupiła bym w międzyczasie, bo tak na prawdę nie wiemy czy dzidziuś urodzi się 2,5 kilowy czy 4,0 kilowy i czy będzie szybko rusł czy wolno.
Mój Synek urodził się z wagą 3,15 kg i bardzo mało przybierał na wadze :( więc rozmiar 0-3M nosił prawie do 6M.
u mnie rożek się nie sprawdził -mało mam teraz z rożków kożysta i myślę że na lato nie będzie potrzebny.
poszewki na kocyk? - pierwsze słyszę i zbyt dużo tych kocyków - tak mi się wydaje ;)

dalsze punkty tylko przejżałam, ale np monitor oddechu nie jest potrzebny

Tak więc tą liste podziliła bym przez 2 :laugh:

anszka - ja też tak mam :lol: :lol:

13 lata 2 miesiąc temu #303438 przez An83
Bidol :) nie no jasne ze nie wszystko jest sens kupowac, wlasnie ze wzgl na to kiedy urodza sie nasza dzieci - lato, a sprzet typu monitorowanie oddechu, niania mi naprzyklad nie beda potrzebne, z rozkiem tez masz racje, slyszalam o czyms takim jak otulaczek cos podobnego do rozka ale lzejsze, ogolnie ta lista mi sie spodobala bo sa te wskazowki i podzielono to na ubrania, kosmetyki, kapiel itd ale tez mysle zeopierajac sie na tym trzeba swoja wlasna liste stworzyc :) ps a co to sa bodziaczki i to drugie' mozr znam ale nie pod ta nazwa :)

13 lata 2 miesiąc temu #303451 przez Olga
bidol co do tej wyprawki,to mam podobne zdanie jak ty.Kaftaniki to przeżytek,bodziaki są najlepsze i pajacyki,ale my juz o tym wiemy,ale są mamy które maja problem z zakupem wyprawki.Mi rożek sie bardzo przydał do karmienia,sztywniej mi sie małą w nim trzymało.kocyk raczej tylko do przykrycia.

Czemu Cię tak często mdli,jeszcze Ci nie przeszły mdłości? Ja nie wiem nawet co to jest,w żadnej ciązy nie miałam mdłości-współczuję.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #303484 przez bidol
An83 - już objaśniam :blink:
bodziak

pajacyk

rampers

Olga - no nie codzienni mam te mdłości, ale mam :dry: kurcze zazdroszczę Ci - ja widzę że każdą następną ciążę przechodzę gożej :dry: :dry:

a i jeszcze co do ubranek - to nie wiem jak Wy dziewczyny, ale ja radziła bym wybierać ubranka wkładane przez głowe takie jak body i bluzeczki z zapięciem przy szyjce na napki a nie tak jak na zdjęciu z bodziakami na zakładkę ;)
Załączniki:

13 lata 2 miesiąc temu #303504 przez An83
Oo :) a to bodziaki mam :) hehe ja to nazywalam body z krotkim rekawkiem ;) teraz bede wiedziala, pajacyk znam a ramoersow nigdzie jeszcze nie widzialam takich! :)
Co do mdlosci to wspolczuje, moje trwaly jakies 6 tygodni i wlasnie mialam wtedy nadzieje ze skoncza sie z koncem 1 trym. i tak sie stalo.

13 lata 2 miesiąc temu #303507 przez An83
Wlasnie przyblizalam zdj rampersow zeby spr czy maja guziki :) maja :) slyszalam tez zeby nie kupowac takich z napkami na pleckach bo te sie odbijaja na skorze jak maluch lezy

13 lata 2 miesiąc temu #303516 przez An83
Mezowi mowie o bodziakach i chcialam pokazac zdjecia ktore bidol dodala a on mowi "no takie body z krotkim rekaekiem" - skad on to wiedzial :) ? Hehe

13 lata 2 miesiąc temu #303525 przez Anna77
a tak z innej beczki, odrywając się od ciuszków.

Mam dzisiaj wizytę i troszkę mnie to niepokoi. Po 10 dniach od ostatniej okaże się czy moja ścianka macicy jakoś się trzyma, czy - odpukać - robi się cieńsza. Do tego jeszcze muszę tam jechać sama, bo M musiał pilnie wyjechać. Nerwy są, ale jakoś tak jestem spokojniejsza nie wiedzieć czemu. Mam nadzieję, że będzie ok.

A co do wyprawki - mam sporo ciuszków - głównie po młodszym synku, potem trafiły do bratanka i bratanicy i właśnie do mnie wracają. Większość więc mam. Zostają mi te bardziej kosztowne - łóżeczko, wózek, pościele z wkładami, prześcieradła, smoczki i takie pierdołki. Ale po ostatniej wizycie, troszkę zapał mi spadł. Może po dzisiejszej wróci i zacznę kupować :) Trzymajcie kciuki!!!!

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka