- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Szczesliwa mama 2 skarbow Maksa i Blazeja
A co do poloznej to u mnie np szpital zglasza ze sie urodzilo dziecko i bedzie nalezalo do tej i do tej przychodni i po wyjsciu ze szpitala za dzien lub dwa pzyjezdzaq polozna,ja u swojej jestem pod obserwacja juz od jakiego 26tyg chyba dokladnie nie pamietam jak to jest, ale ja mam ta samo cp do maksa przyjkezdzala wiec do niej jezdze
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- saiko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Moje malutkie szczescie jest juz z nami
na moje nieszczescie bo malin wlasnie bym pojadła a na wisnie czeresnie i brzoskwinie mam uczulenie wiec nawet sie do nich nie zblizam
ja polozna sie nei martwie - wierze, ze mi wszystko powiedza w szpitalu co i gdzie załatwic
co innego mnie martwi - po ślubie powinnam była poinformować ZUZ, US i ubezpieczyciela o zmiane nazwiska a pozatym powinnam sie przemeldowac tu gdzie mieszkam i nie wiem w jakiej kolejnosci to wszsytko zalatwic a pozatym tak mi sie nie chce przy tej pogodzie nigdzie lazic
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Pojechalam z m do gminy zlozyc ppierek do dowodu, no i babka daje mi jakies kwitki i do mnie z tekstem ze za miesiac mam sie z tym zjawic po dowod(a to bylo ja wiem cos kolo 10wrzesnia a termin mialam na 12 pazdziernika)a ja do niej a maz nie moze odebrac a ona nie pani musi sama osobiscie to ja do niej a co bedzie jak sie akurat znajde na porodowce to co z glowka dziecka na wierzchu mam przyjsc do pani po dowod ?? to az wstala zeby zobaczyc czy w ciazy jestem i wtedy kazala mi swistki te co mam po podpisywac na jednym chyba dala pieczatke i tylko z tym jednym m pojechal odebrac
Ps apropo porodow czytalam gdzies ze po noc dobrze robia na rozluznienie macicy przysiady chyba wyprobuje:))
- saiko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ps apropo porodow czytalam gdzies ze po noc dobrze robia na rozluznienie macicy przysiady chyba wyprobuje:))
tez czytałam, ale to chyba dopiero jak sa skurcze juz
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
ZUS i ubezpieczyciel zostali poinformowani o zmianie przez zakład pracy, no chyba, że masz działalność, to wtedy musisz sama.
A masz już nowy dowód po ślubie? Bo to tak właściwie jest najważniejsze.
Jeśli masz obecne zameldowanie daleko od obecnego miejsca zamieszkania, to czasem udaje się to załatwić pisemnie, bo najpierw musisz się wymeldować, a dopiero potem zameldować. Najlepiej zadzwoń do urzędu gminy, w której teraz mieszkasz, to Ci podpowiedzą. Oczywiście nie zapomnij dodać, że jesteś w ciąży
A jak byłam w urzędzie to mi babka powiedziała, że dziecko może być zameldowane u ojca, więc pół biedy, jeśli nie zdążysz się z tym uporać przed porodem, to załatwisz to później.
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
polożna nie ma obowiazku odwiedzania w domu a jeśli nawet można się nie zgodzić na odwiedziny położnej w domu- nie ma obowiązku się zgadzać ja nie chcę położnej po co ?? co mi pokaże jak trzymać dziecko i jak je kompać ??? bez sensu tego dowiemy się od razu po porodzie w szpitalu...
Może i nie ma obowiazku przyjmowanai,ja nie wiem,nigdy czegoś takiego nie słyszałam,ale to pewnie podobnie jak z kolędą.Ja przyjmę,bo mi napewno nie zaszkodzi,a zawsze może jednak coś doradzić.Nie wiem,czy tak wszystko sie wie najlepiej jak się jest młoda matką i na dodatek mieszka się bez rodziców.ale każdy ma wybór oczywiście.
kamyczka ja też odebrałam dzisiaj wynik i też mam dobry
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
U mnie jest taka informacja na stronie:
"Kontakt z położną środowiskową
Każda kobieta ciężarna powinna wypełnić deklarację wyboru położnej rodzinnej.
Po wypisaniu dziecka ze szpitala położniczego członek rodziny (najczęściej tata) zgłasza ten fakt wybranej położnej i ustala z nią termin wizyty domowej.
Położna wdraża rodziców w opiekę nad noworodkiem, nadzoruje gojenie pępuszka, wykonuje pierwszą „domową” kąpiel, bada położnicę (kobietę po porodzie) i udziela niezbędnych informacji.
Zaleca położnicy wizytę kontrolną poporodową u ginekologa po 6 tygodniach od porodu.
Położna rodzinna sprawuje opiekę nad noworodkiem do 3 miesiąca życia i położnicą do okresu zakończenia połogu, również nad kobietą w ciąży i w chorobach ginekologicznych".
- Kamyczka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Jesteś już z nami Dominiczku!
to super,zawsze jedno zmartwienie mniej a jak się czujesz?
kamyczka ja też odebrałam dzisiaj wynik i też mam dobry
- kejtin
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Mi zglasza szpital ale do urzedu bede małą musiala zglosic sama, wtedy chyba dopiero dostaje sie becikowe?
Mala mi dostala czkawki po malinach no skakala tak rytmicznie ze myslalam iz to do piosenki w telewizji
No czeresnie faktycznie sa drogie, ale jak to kobiece zachcianki.... nie moglam sie powstrzymac I kolejna w dniu dzisiejszym: naleśniki Własnie moj maz pojechal do sklepu zeby kupic co potrzebne )))))) On sie ma ze mną ; Przynajmniej czuje ze tą ciąże przechodzimy razem
Ja dzis kibicuje... Hiszpanii zawsze chcialam tam pojechac i ciagle cos wypadalo...
Wiec chociaz bede trzymac za nich kciuki oj sie komus naraze... ; )
- maksiu
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Wlasnie drugi raz draznilam sobie brodawki potem jak m wroci to go znowu wykorzystam ciekawe czy mi nie ucieknie bo stwierdzil ze ma dosyc
A ta kolezanka co wam ostatnio pisalam ze urodzila 2 tyg po terminie to synus wazyl 3.73 i 57 dlugi a po jej brzuchu wcale nie bylo widac ze taki duzy bedzie
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Maksiu - ja akurat nie mam nic przeciw temu, żeby sprawdziła, jak mieszkamy, to chyba też poniekąd jest ich obowiązek, żeby sprawdzić, czy maluszki mają dobre warunki do rozwoju (oczywiście bez przesady ), bo to jednak różnie bywa.
- saiko
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Saiko - o zmianie nazwiska poinformowałam US dopiero przy składaniu PIT-ów (9 miesięcy po ślubie), a teraz po przemeldowaniu wyślę do nich druk ZAP3 i tyle.
ZUS i ubezpieczyciel zostali poinformowani o zmianie przez zakład pracy, no chyba, że masz działalność, to wtedy musisz sama.
A masz już nowy dowód po ślubie? Bo to tak właściwie jest najważniejsze.
Jeśli masz obecne zameldowanie daleko od obecnego miejsca zamieszkania, to czasem udaje się to załatwić pisemnie, bo najpierw musisz się wymeldować, a dopiero potem zameldować. Najlepiej zadzwoń do urzędu gminy, w której teraz mieszkasz, to Ci podpowiedzą. Oczywiście nie zapomnij dodać, że jesteś w ciąży
A jak byłam w urzędzie to mi babka powiedziała, że dziecko może być zameldowane u ojca, więc pół biedy, jeśli nie zdążysz się z tym uporać przed porodem, to załatwisz to później.
ojej, ale mnie pocieszyłaś
jutro zadzwonie i sie dopytam w Urzedzie Miasta i w kadrach bo to ubzpieczenie o tyle wazne, ze maj ami wyplacic kase jak Szymek się urodzi
- anszka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Jak masz możliwość, to się zamelduj przed zdaniem na prawko, bo potem wymiana znowu będzie Cię kosztować ponad 80 zł
- Olga
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- 2,5 roku z naszym skarbem ;)
Z Olgą było inaczej,bo wtedy po 2 tyg.przyjechała pediatra na wizytę patronażową,położna już nie,ale z drugim dzieckiem jest już łatwiej,nawet jeśli sie mieszka samemu
Z trzecim tez przyjmę i chętnie posłucham rad,mogą mi się przydać,albo mogę wypuścić drugim uchem
Ważne jest też jeżeli położna sprawdzi krocze,czy się prawidlowo goi.mnie akurat tylko pytała czy wszystko dobrze,bo tak było,ale opowiadała,że jest wiele kobiet,którym sie paprze,a nie wiedzą co mają w takiej sytuacji robić,więc dobrze,jak ktoś to kontroluje.Ja miałam na sali dziewczynę,która urodziła wcześniej niz ja,a do domu jej nie puścili,bo tak krocze zaniedbała i to przez jedną dobę.Kisiła się w majtkach,nie podmywała,to jak lekarze rano na wizycie zobaczyli,to się za glowe złapali Więc lepiej dmuchać na zimne,moim zdaniem oczywiście
daners kawkę zrobiłam,wypiłam i usnęłam ha ha
kamyczka chyba nici z wcześniejszego porodu,brzuch boloi przy chodzeniu,ale wczoraj to ja myslalam na bank,że to już bóle porodowe
- Daria23
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Tymuś- jesteś naszym całym światem!!!:*:*:*
Uciekam już bo M chce troche neta:)
Miłego kibicowania i snów buziaki