BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 10 miesiąc temu #314853 przez bidol
Ja wyczytałam - w 21 tc że dziecko czuje smaki i od tego zależ ile urośnie - czyli trzeba będzie zacząć jeść dobre rzeczy :S :S :S

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 10 miesiąc temu #314860 przez Majowka
U mnie dobrze chyba :unsure: Z objawow ciazowych to tylko pragnienie mi doskwiera....
Apetyt sie zmienil...od wczoraj nic a nic glodu nie czuje, co u licha :unsure: :(
Bylam wczoraj na kolacji urodzinowej i byla jedna ciezarowka, ktora ma obecnie 15 dni wiecej ode mnie z takim brzucholkiem...czulam sie glupio....
Pojutrze wrzuce Wam fotke mojego brzusia, same sie przekonacie :(
....a do wizyty jeszcze tydzien, Oj jak to sie dluzy!

A Ty Kamyczka jak?

12 lata 10 miesiąc temu #314866 przez Kamyczka
Majowka napisał:

U mnie dobrze chyba :unsure: Z objawow ciazowych to tylko pragnienie mi doskwiera....
Apetyt sie zmienil...od wczoraj nic a nic glodu nie czuje, co u licha :unsure: :(
Bylam wczoraj na kolacji urodzinowej i byla jedna ciezarowka, ktora ma obecnie 15 dni wiecej ode mnie z takim brzucholkiem...czulam sie glupio....

A Ty Kamyczka jak?

Ja tam, Majówka-głód czuję ciągły :( ale ta "ciężarówka" z urodzin miała większy od ciebie brzuszek, tak?Martwisz się tym?Ja już przestałam, jaki jest, taki jest, ważne,że maluszek zdrowy :) Czekamy na twój brzusio :blink:

12 lata 10 miesiąc temu #314873 przez Olga
Bidol ja też co tydzień czytam co nowego w danym tygodniu się rozwija i właśnie wczoraj mnie zaskoczyło,bo myślałam po wczorajszym usg,że mały ma 14,6 cm,a tu wyczytałam,że owszem ma tyle,ale od główki do kości ogodowej,a jak by rozprostował nóżki to ma już 25 cm,ale mnie to ucieszyło,kawał chłopa już z niego.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 10 miesiąc temu #314883 przez Majowka
Kamyczka napisał:

Majowka napisał:

A Ty Kamyczka jak?

Ja tam, Majówka-głód czuję ciągły :( ale ta "ciężarówka" z urodzin miała większy od ciebie brzuszek, tak?Martwisz się tym?Ja już przestałam, jaki jest, taki jest, ważne,że maluszek zdrowy :) Czekamy na twój brzusio :blink:

Tak, ogromniasty...widzisz Ty po wizycie, a ja sie zamartwiam....juz kilka tygodni w niepewnosci...a teraz ta nagla zmiana apetytu...eee :(
Przed chwila mierzylam, juz 82 cm, ostatnio jak podawalam bylo 77 :P

12 lata 10 miesiąc temu #314906 przez Kamyczka
Majowka napisał:

Tak, ogromniasty...widzisz Ty po wizycie, a ja sie zamartwiam....juz kilka tygodni w niepewnosci...a teraz ta nagla zmiana apetytu...eee :(
Przed chwila mierzylam, juz 82 cm, ostatnio jak podawalam bylo 77 :P

Majówka, jak brzusio rośnie to jest dobrze-nie martw się na zapas!A kiedy masz wizytę kolejną?

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #314913 przez Majowka
29 luty, jeszcze troszke brakuje....

A Ty kiedy teraz idziesz? Dopiero na polowkowe?

12 lata 10 miesiąc temu #314936 przez Kamyczka
Majowka napisał:

29 luty, jeszcze troszke brakuje....

A Ty kiedy teraz idziesz? Dopiero na polowkowe?

Tak, 15marca, padnę do tego czasu z ciekawości i w ogóle :(
Dziś miałam nad ranem koszmarny sen-o tym,że wypadały mi zęby zakrwawione i się naczytałam,że to oznacza śmierć w najbliższej rodzinie, normalnie nie mogę o niczym innym teraz myśleć(

12 lata 10 miesiąc temu #314962 przez anszka
Cześć mamcie :)
Od rana miałam odwiedzinki moich kuzynek i rocznej Marysi, miałam okazję przetestować dom pod kątem dziecka :)
Ona jest przesłodka :kiss:

Miałam trochę do nadrobienia, ale zacznę od podziękowań za gratulacje :) Mąż oszalał ze szczęścia. Chyba naprawdę liczył na synka :) Będzie Wojtuś!

Olga
- pytałaś o x-landera i mutsy. Jestem właśnie po konsultacji z kuzynką, ona ma mutsy i mnie przekonała tym, że spacerówkę można układać w stronę jazdy lub mamusi. Mówi, że dla niej to ważne i chyba jej posłucham :) A wizualnie są bardzo podobne i oba prowadzi się super.

Bidol
- rozumiem, że się martwisz, ale zobaczysz - będzie dobrze! Też czytam co tydzień, co tam u małego słychać, ale zdecydowanie wolę go oglądać na usg :)

Kamyczka - też miałam kiedyś podobny sen i nic się nie wydarzyło, więc się nie zamartwiaj!

Majówka
– mój apetyt też jest niestabilny, raz jest, raz nie, ale ostatnio na słodkie mnie bierze, niestety :( i nie odżywiam się książkowo, ale obiecuję sobie poprawę.

M_M – ja biorę centrum Maternę,

Saiko – a kiedy bierzesz ślub, jeśli można spytać, ja nie znam wina bezalkoholowego, ale na pewno ktoś też się znajdzie, kto też będzie pił tylko sok

Aktualizacja
An83 - syn (Nataniel) - 4.07.
młoda-mamuska syn (Oliwier)- 04.07
Necik - syn (Szymon) - 6.07
Bidol - syn (Szymek) - 07.07
Saiko - syn (dzidek ) - 14.07
Olga - syn (Ignas) - 25.07.
Kamyczka ? termin 25.07
Anszka – syn (Wojtuś) - 27.07
Anna77 - syn (trwają negocjacje) - 7.07 (faktycznie będzie ok.23.06)
Daners - syn (Filip)

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #315019 przez An83
:)

Ja tez co tydzien czytam na różnych tego typu portalach o kolejnym tygodniu. Ja dzis zaczełam 6 miesiąc :)! Wydawało mi się, ze 6 bedzie za 2 tygodnie ale wg tego ich liczenia miesięcy księżycowych czyli liczacych 28 dni, to już teraz :)

Maluch sie mniej rusza od wczoraj :( MOja mama mowi ze to normalne ale były dni ze czułam go więcej i częściej i nie tylko jak lezałam ale też jak chodziłam a od wczoraj tak słabiutko i tylko czasami..

Jesli chodzi o apetyt to też coś ostatnio nie mam smaku na nic. Nawet na slodycze - niby to dobrze ale dzis zjadłam mimo ze nie miałam ochoty kilka kostek czekolady, żeby dodać energii maluchowi bo podobno po słodyczach dziecko się więcej rusza (połyka płyn owodniowy jesli ma słodki smak a jesli słodki to maluch ma więcej energii i więcej się podobo rusza wtedy) wiec tak próbuje podejść mojego synka ;) żeby się więcej ruszał

12 lata 10 miesiąc temu #315026 przez Kamyczka
An83 napisał:

:)

Ja tez co tydzien czytam na różnych tego typu portalach o kolejnym tygodniu. Ja dzis zaczełam 6 miesiąc :)! Wydawało mi się, ze 6 bedzie za 2 tygodnie ale wg tego ich liczenia miesięcy księżycowych czyli liczacych 28 dni, to już teraz :)

An83,no co Ty już 6miesiąc?Wg naszego forum i tych opisów kolejnych tygodni wychodzi inaczej.To u mnie już byłby 5 miesiąc?

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #315027 przez An83
Anszka fajnie tak pobyć z małym dzieckiem zobaczyc jak to jest :) ja w wakacje 2 miesiące opiekowałam się dziecmi koleżanki bo akurat jej niania musiała odejśc (bo sie jej wnuk urodził) i koleżanka nie miała nikogo tak na szybko a ja nie pracowałam akurat. 2 miesiące po 6 godzin (jej mąż wychodził pózniej do pracy wiec ja przychodzilam na 6h) z dwma chłopcami 1,5 i prawie 3 latka :) Byłam wykonczona! hehe Fajnie było ale szczerze mowiąć cieszyłam się jak skonczyłam ta prace (dostałam prace na zlecenie, a potem miałam zabieg i nie mogła bym sie opiekować /nosic/ dzieci) Bylam strasznei wykonczona szczegolnie ze to bylo lato i spedzałam z nimi czas na placu zabaw, za tym młodszym musiałam biegac po calym placu, ten starszy grzecznie bawił się wiekszosc czasu w piaskownicy) W domu przebieranie (ten starszy dopiero sie uczył siadac na nocnik), zupki itp.. Fajnie było ale wiem, ze narazie chce miec tylko jednego bobasa, a drugiego dopiero za kilka lat a nie tak jeden po drugim bo troche ciężko.

12 lata 10 miesiąc temu #315028 przez chłopek
an nie martw sie nic moj dzidziol tez czasem sie nie rusza, albo słabo czuje a czasem cały dzien szaleje.

12 lata 10 miesiąc temu #315031 przez An83
chłopek napisał:

an nie martw sie nic moj dzidziol tez czasem sie nie rusza, albo słabo czuje a czasem cały dzien szaleje.

Dzieki chłopek, mam nadzieje ze to normalne, ze tak czasem mniej go czuje

12 lata 10 miesiąc temu - 12 lata 10 miesiąc temu #315032 przez An83
Kamyczka An83,no co Ty już 6miesiąc? Wg naszego forum i tych opisów kolejnych tygodni wychodzi inaczej.To u mnie już byłby 5 miesiąc?[/quote]

No własnie tz jestem zaskoczona, wg mnie dopiero za dwa tygodnie zacznie sie 6 miesiąc ale wysle Ci info:

www.baby-shower.pl/CIAZA/Przebieg-ciazy/...y-21-24-tydzien.html

www.we-dwoje.pl/okreslanie;czasu;trwania...y,artykul,17064.html

cytuje: Od dnia zapłodnienia ciąża trwa 38 tygodni lub 9 i ½ miesiąca księżycowego (miesiące po 28 dni czyli 4 tygodnie). Najczęściej jednak czas trwania ciąży najczęściej liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Wówczas ciąża trwa 40 tygodni lub inaczej 10 miesięcy księżycowych. Lekarze czas trwania ciąży określają w tygodniach nie w miesiącach, według daty ostatniej miesiączki. Jeśli u pani w środę zacznie się 9. tydzień ciąży a więc będą to 2 pełne miesiące księżycowe (zacznie się trzeci miesiąc ciąży). Czas trwania ciąży (liczony od pierwszego dnia ostatniej miesiączki):

4 pełne tygodnie- 1 pełny miesiąc księżycowy,
8 tygodni- 2 pełne miesiące księżycowe,
12 tygodni- 3 pełne miesiące księżycowe,
16 tygodni- 4 pełne miesiące księżycowe,
20 tygodni- 5 pełnych miesięcy księżycowych,
24 tygodnie- 6 pełnych miesięcy księżycowych,
28 tygodni- 7 pełnych miesięcy księżycowych,
32 tygodni- 8 pełnych miesięcy księżycowych,
36 tygodni- 9 pełnych miesięcy księżycowych,
40 tygodni- 10 pełnych miesięcy księżycowych.

www.macierzynstwo.inspirander.pl/ciaza-i...iesiecy-ksiezycowych

Z 21 tygodniem skonczyłam 5 pełnych miesięcy i zacełam 6. Ale ja i tak określam raczej tygodniami :) bo tak wygodniej, lekarz tez tak określa.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka