- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- MAMUSIE LIPIEC 2012:)
MAMUSIE LIPIEC 2012:)
- MamaEmilki
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Ja zaczełam chodzić jak miałam 14 miesięcy

Uciekam do łóżeczka bo nie wiem jaka mnie nockaa czeka

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- AniaiFilip
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Otrzymane podziękowania: 1

MamaEmilki/krecik/Sandra/MM - sliczne wasze pociechy sa naprawde, i jakie zdolne. MM i krecik synkowie na takich "doroslych" juz wygladaja na zdje ze hoho

Daners - Moj el diablo tez daje popalic bo niespi mi w dzien wogole oprocz 1 h na spacerze. A jeszcze niedawno potrafil miec 3 drzemki w dzien

Misiowa- odnosnie soczkow i deserkow to chyba az takiego znaczenia nie ma jesli twoja Hania ich jeszcze nie lubi, warzywka sa wazniejsze a do picia probuj wode bedzie zdrowiej na przyszlosc. Ja slyszalam ze jak sie zacznie soczki i herbatki z cukrem to potem trudno nauczyc dziecko picia wody.
My sie meczymy tzn ja i podaje lyzeczka( czekam na kubek doidy) a maly to uwielbia - szalony jakis czy co

Wczoraj robilam 3 obiadki sloiczkowe i zadnego nie chcial jesc wiec dodalam juz do takiego tradycyjnego- jarzynowa z indykiem troche jablka i zlamalam zasady i sposobem majowki wlaczylam tv i wiecie jak buzie szeroko otwieral

Nie pamietam juz co mialam komu odpisac, jak zwykle postaram sie na biezaco

- AniaiFilip
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Czy jesli jest napisane 7-8 miesiac to oznacza to miesiac rozpoczety czy zakonczony? Nie wiem czy Filipa traktowac jako 7 juz czy dalej 6

I jak to jest z tym glutenem

A i jeszcze jedno czy te kaszki jaglane gryczane sa takie specjalne dlq dzieci i gdzie mozna dostac

Przepraszam troche tego jest

- krecik
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- z moim Stasiem super jest!!
- Otrzymane podziękowania: 4
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
AF ja się niby kieruje, ale bardzo ufam swojej intuicji:) Gotuje sama, ale w sklepie jak jestem to czytam skład zupek i tym mniej więcej się kieruje.
Uważam, że mój już ma siedem miesiecy, czyli styczeń to siódmy miesiąc, ale nie jestem pewna.
Co do glutenu to sądzę, że można dawać normalne kaszki.
Kasza jaglana i gryczana, to są normalne kasze, ale są bardzo zdrowe i polecane dla dzieciaków, ja zastępuje nimi np ziemniaka w obiadku.
Ania sorki, ale nie jestem pewna, bo Ty chyba jesteś w Anglii, nie wiem jak tam z dostępnością, ale w Pl można dostać w każdym sklepie, to Rodzice mogą Ci przesłać.
aaaaa co do gryczanej mi udało się kupić nie paloną, tylko złamaną, to będzie delikatniejsza:)
No a teraz co tam u nas, byliśmy an imprezie Mały wytrzymał do 22, potem się obraźił na Ciocię, że nie jest mną i że go nosi. Ogólnie siedział i jak "przyczaiony tygrys" i tylko obserwował

wsteliśmy o 7.30, więc nie jest tak źle:D
Mój już też rwie się do raczkowania tylko dupka za cięzka i udźwignąć nie może;)
- Anna77
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jesteśmy już w "piątkę"

Nie pamiętam już co kto pisał, więc tak :
dzieciaczki cudne i uważam że bardzo fajnie, że wrzucamy tutaj zdjęcia naszych pociech

AiF jeśli masz napisane "od 7 miesiąca" to znaczy od skończonego 6, czyli jesteśmy już w siódmym

Wczoraj o 11 wyszłam z domu na zakupy i wróciłam ok. 15.30. Wydałam sporo kasy i nadszarpnęłam żelazne rezerwy oszczędności

Teraz jestem u rodziców, muszę posiedzieć z mamą do 12, więc mam chwilkę na klikanie.
Mateusz siedzi już coraz lepiej. Jak jest na jakimś miękkim podłożu, na tapczanie na przykład, śmiesznie podnosi pupcie i rzuca się na twarz do przodu, he he. NO i od trzech czy czterech dni bez przerwy krzyczy i wyzywa. Śmiesznie to wygląda, jak siedzi przy swoich zabawkach trzyma coś w ręce i krzyczy. Bardzo zabawnie.
Aaa i Kamil wrócił wczoraj z obozu. Nic nie wiedział, że zamieniliśmy już im pokoje, więc jak wszedł do domu, pokoje były zamknięte. Wszedł jak gdyby nigdy nic do "swojego" pokoju, zapalił światło i .... powiedział "co jest????" i wybuchnął śmiechem. Jego mina ... bezcenna

I jeszcze jedna śmieszna sytuacja . Kubie wypadł pierwszy mleczak. Wracam wczoraj z zakupów, a on mi mówi że ma dla mnie niespodziankę. I w tym momencie zauważyłam dziurę. Mówię mu że już chyba widzę, co to za niespodzianka, a on zdziwiony. Ucieszyłam się że już mu wypadł ząbek, ale.... on nawet o tym nie wiedział

Ufff ale się rozpisałam, ale jakoś tak lubię się z Wami dzielić tymi "codziennościami"

Miłej niedzieli Mamusie

- kejtin
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

mm- no ja uzywam smoczka w przedziale 3-6 mcy, ale zaraz cos mi sie wydaje ze wskocze pomiedzy 6-18 mcy - ja mam buteleczki lovi i tez takie smoczki

dana, ciesze sie ze dolaczylas do grona "skoczkow"

mama89muminka - ja mam plan:)
mała wstaje o 8 i dostaje mleko z kleikiem bebiko2 r

Mala za kazdym razem zjada 180ml, a jak zupka to mniej wiecej 130g, jesli soki czy nektary to tez po 180ml, a jesli deserki (zamiast soku)to tez w okolicach 130g. Takze mala je 5 posilkow dziennie i wazy 8200:) Zjada wszystko co jej sie da, polubila lyzeczke:)
Czasami wiecej przebywa w kojcu - bardzo szybko sie rozwinela przez to ze tam duzo miejsca i jakas jest silniejsza teraz - wczoraj raczkowala! co prawda zrobila "3 kroki do przodu" ale swiadomie

Czasami nektar, czy sok zamieniam na mleczko z kleikiem (sok daje raz na kilka dni). Z Zoltkiem kazala mi pediatra poczekac jeszcze miesiac i z rybka tez (mimo ze rybke juz jadla i jej smakowala)

Teraz mala spi na bujawce ja mam czas na forum:)
anszka to nasze maluchy wazą tyle samo

AIF - ciesze sie ze moglam pomoc

- AniaiFilip
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Krecik/ Anna77/Kejtlin - dziekuje wam dziewczynki za rady. Ja to sie troche gubie w tym wszystkim a chce zeby bylo jak trzeba( wiadomo pierwszy bobas)

Krecik- ok czyli kaszki zwykle jak dla doroslych tylko ja chyba poczekam az zaczne gotowac bo za duzo kalorii w obiadkach by mi wyszlo

A czy rozgnoatasz te kaszki jakos lub blendujesz czy takie normalne dajesz?
Anna77- No to poszalalas kobieto

Ja jakos nie moge sie przelamac do zakupow teraz wszystko dla Filipka kupuje moze sie to zmieni niedlugo.
Fajnie masz z tymi twoimi chlopakami, zawsze cos sie dzieje i wesolo. Moze i ja pomysle nad rodzenstwem dla Filipa poki nie jest za pozno jeszcze

Gratulacje dla Mateuszka

Kejtlin- Fajna ta gasienniczka chyba widzialam tutaj podobna. Mowisz za zacheca do przewroto to sprobuje. "Twoj" kojec tez mam zamowiony juz

Twoja dzidzia raczkuje ale super ja sie chyba niedoczekam. Narazie probuje siadac jak go trzymam na kolanach to sam sie podnosi i przechyla do przodu ale to chyba jeszcze nie to.
A dlaczego masz sie wstrzymac z zoltkiem? I z rybka? Ja jeszcze nie podawalam ale mialam zamiar od przyszlego tygodnia zaczac.
No musze sie zbierac bo dzisiaj wybieramy sie do meza rodzinki wiec musze sie szykowac.
Milego dnia...
- dana1983
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Czytalam was ae nie bylo kiedy napisac, taba nie wylaczam tylko wygaszam i tak jestmi poreczniej bo szybko moge przeczytac tylko kijowo sie tu pisze wiec wybaczcie jakies urwane slowka , staram sie poprawiac szybko:-)
AF -pytalas zdaje sie o probiotyki, ja od uroszenia podaje Szymkowi Biogaie, to takie krople, ktore polecila nam jeszcze polozna, najpierw przy kolce mialy skrocic czas naszej meki zeby nie trwalo to standardowych 3 mies ale jednak troszke ponad 3 miechy bylo placzu kolkowego a teraz kontynuuje podawanie tych kropli bo poprawiaja prace jelit a odkad jestesmy na sloiczkach i w ogole stalych rzeczach to zdarza sie ze maly ma zatwardzenie a wtedy jak juz zle to ratuje sie deserkiem saym jablkiem, badz sliwka badz herbatka na trawienie hippa ale ona akurat slodzona, no i przy tym masaze brzuszka i przyginanie nozek do brzuszka
Km, sandra- witam was
Super ze dajecie zdjecia maluszkow, wszystkie sa fotogeniczne i fajnie wychodza, a juz rozczulaja mnie usmiechy gdzie na dole buzki bieleja pierwsze zabki tak jak u mm i Oliwierka, my dalej nie mamy zabkow ...jeszcze..ale maly daje popalic wiec albo dalej ten katar albo zeby ida albo kumulacja tych dwoch rzeczy
Ja wczoraj z moim przeziebieniem zawitalam u lekarza i dowiedzialam sie ze niby mam alergie nainfekcje...jakkolwek to rozumiec:-) dostalam leki wziewne i niby ma to pomoc. Korzystajac z okazji ze pierwszy raz od porodu udalo mi sie samej wyrwac z domu to udalam sie na zakupy dla siebie i tez jak anna77 naruszylam tym samym rezerwy oszczednosci swoich..a co:-) w koncu za tydzien wracam do pracy i musze wygladac jak czlowiek a wiec zakupilam pare dzinsow pierwsze spodnie nieciazowe, no coz rozmiar mi sie zmienil:/ ale co zrobic, niestety kilogramy zostaly jeszcze..w tym czasie co ja buszowalam po sklepach to maz mial probke z tego co go czeka jak zostanie z malym, obaj przezyli:-) wiec zle nie jest...chociaz jak juz bede w pracy to mysle ze nie uwolnie sie jednak od dzwonienia i kontrolowania obydw, bede ciekawa jak sobie daja rade... bo wczoraj pol dnia d to jednak pryszcz w porownaniu z jakimis 11 godz mojej nieobecnosci, wracam na pelny etat, na razie 7 godz bo nadal chce utrzymac karmienie ale z dojazdem do pracy wyjdzie troche wiecej godz
Mm ja tez raz do roku jem pączki, i tez nie moge sie doczekac na tlusty czwartek
Kejtin-gasienica super, pozwol ze tez zgapie od Ciebie podobnie ja ten kojec ktory bardzo sobie chwale, tez wydaje mi sie ze maly taki mocniejszy zrobil sie i podobnie jak mamusie pisaly tez podnosi tyleczek do gory jak jest na brzuszku i tak smiesznie sie kolysze do przodu ale idzie do tylu:-)
- dana1983
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- dana1983
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- MamaEmilki
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Jednak mała dała posapć a tak się martwiłam ,zę usneła o 18.00 .Ale ładnie przespała całą noc do 8.00 także wyspana jestem:)
Anna- Jak mojemu ruszał się mleczka ,to musiałam mu niestety pomagać ,bo tak mu się ruszał że bał się co kolwiek zjęsc ze zje ząbka

No proszę jakie niespodzianki dla mamy ,ja muszę sie prosic mojego żeby cos posprzątał w pokoju ,mały leń.
i podobnie jak AF nie umię sobie nic kupić ,wiecznie małej kupuje ale to sie musi zmienic . Nowe ciuszki by sie przydały

Kajten- No tak myślałam ,dlatego jednak zostaniemy przy samym 2 ,bo bez sensu zebym kupowała 2 mleka

A mała i tak ulewa także zagęszczacz musi być .
Idę małą uspać i obiadek pomalutku robić

- mama89muminka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
U nas nocka kiepsko, Miro budzil sie co godzine prawie. Maz zajal sie nim rano a ja jeszcze lulalam sobie. Oboje jestesmy wykoczeni dzisiaj, a mlody jakos wykazuje nadmiar swojej energii... Dzisiaj moze pojdziemy na sanki

dana ja podawalam mlodemu lososia, sa u nas sloiczki od 5 miesiaca. Nie powiem, ze nie smakowalo mu.
Dziewczyny, wlasnie, jak to jest z tym zoltkiem? Wiem, ja znowu do tylu...

- dana1983
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
Zoltko wg schematu wprowadzonego w 2007 roku przez konsultanta krajowego ds pediatri nalezy podawac od 7 mies, czyli jak maluch skonczyl 6 mies i wtedy pol zoltka co drugi dzien sie podaje i tak caly 7 i 8 i 9 mies bo od 10 mies to te pol zoltka podaje sie juz codziennie to jest dla ma ktore karmia piersia ale jak Ty karmisz mm to teraz czytam ze jest drobna roznica bo pisze ze te pol zoltka co drugi dzien ale 7 i 8 mies a w 9 mies to juz codzienie nadal pol zoltka
To zoltko ma byc ugotowane i posiekane, ja je rozgniatam widelcem a pozniej siekam dodatkowo nozem na tak drobniutko i to dodaje do zupki badz obiadku w poludnie
- mama89muminka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- maksiu
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Szczesliwa mama 2 skarbow Maksa i Blazeja
Dana moj maly wcinal rybke i to nawet sporo i nic mu nie bylo,milama cos jeszcze ci napisac ale kurde nie pamietam juz co,i musze kolejna karte otworzyc ha ha juz wiem, kochana ja cipowiem tak ja sie nie trzymam ale nie to ze nie chce ale tak juz mam, mamy w kuchni piec i w pokoju kaflowy, i chociaz bym w pokoju nie palila to z kuchni mi cieplo naleci i mam ponad 20-25 stopni takze to nie moja wina po za tym mamy nisko dosc i nawet jak w pokoju przepale a zamkne w kuchni drzwi to mam tak samo, piec jest przestawiany i dlatego tak mocno grzeje
Moj maly to solidnie sie rwie do raczkowania nawet na fb wstawiam filmik troche krotki bo za malo miejsca na karcie juz bylo cos tam widac w piatek usze kupic karte pamieci bo ta co mialam w aparacie to mi sie rozwalila maz sie smieje ze dali badziewie do aparatu za 1zl i dlatego
Oki lece uspic babla bo orcuje w lozeczku