BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LIPIEC 2012:)

12 lata 8 miesiąc temu #347020 przez maksiu
saiko napisał:

mloda_mamuska napisał:

haha no ja też mam wrażenie,ze dużo bakterii tam się gromadzi i w ogóle...
Ja sama używam tylko do peelingu i to za kazdym razem kupuje nową ;)

Dziewczyny jakie są możliwości znieczuleń przy porodzie?

zewnątrazoponowe - czyli zastrzyk w okolice kregosłupa ale to tylko do pewnego momentu porodu mozna zdobic (rozwarcie 2-8cm)

Dolargan - domiesniowo zastrzyk - pochodna morfiny, zadko sie stosuje

relaksacja - masaz, prysznic, techniki oddechowe

gaz rozweselający :)

Gdy czeka cię cesarka lub szycie krocza, możesz liczyć na:
Znieczulenie podpajęczynówkowe
Stosuje się je do cesarskiego cięcia. Dawkę leku wstrzykuje się jednorazowo do płynu mózgowo-rdzeniowego. Wprawdzie przyszła mama nic nie czuje (przez godzinę do dwóch), ale nie traci świadomości. Przeciwwskazania podobne jak w znieczuleniu zewnątrzoponowym.
Znieczulenie ogólne
Wykonuje się je rzadko, zwykle gdy cesarskie cięcie trzeba przeprowadzić nagle. Rodzącej podaje się m.in. dożylnie środki znieczulające, usypiające i zwiotczające. Traci wtedy świadomość. Pierwsze karmienie czeka maluszka po kilku godzinach po narodzinach.
Miejscowe krocza
Polega na wprowadzeniu w okolice naciętego lub pękniętego krocza leku znieczulającego. Łagodzi odczuwanie bólu.

MHH pierwsze co to odpisze na to gdyz ja tylko dostalam w dzien porodu dolargan bo mialam bole z krzyza i nie mialam sily na nic, natomiast u nas za zastrzyk placilo sie 150zl niewiem jak teraz co do krocza czycia ja mialam 2 szwy zakladane alebez znieczulenia nawet nieczulam igly

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 8 miesiąc temu #347024 przez Daria23
No to mnie Anszka uspokoiłaś widocznie mi też sie rozciaga tam wszystko ale zapytam za tydzien ginke na wypadek

12 lata 8 miesiąc temu #347025 przez maksiu
No i teraz moge pisac dalej :)
U nas dzis pogoda oki maly ma nadal kaszel a ja dzis dostalam od kolezanki malutkie ciuszki sa boskie, ale musze isc na strych i te swoje po maksie poukladac a w maju kupic komode dla dzidziusi bo nie mam miejsca mamy maly segment wiec nie pomieszcze:)
Co do kocykow i rozkow oraz recznikow ja mialam 2 z kapturkiem dla maksa a teraz chce kupic jeden wiekszy tez z kapturkiem
koc mam grubszy po maksie wiec chyba kupowac nie bede, ale zatanawiam sie nad kupnem poscieli i kolderki do wozka jak myslicie??
a rozek mialam jedem i malo co go uzywalam ewentualnie na wyjscia do wozka a tak akrmilam na lezaco

12 lata 8 miesiąc temu #347031 przez Daria23
Maksiu ja tez nie wiem właśnie co kupić do wózka niby w lipcu bedzie ciepło wiec raczej pod kołderka nie bedzie malutki leżał tylko pod kocykiem sama nie wiem czy warto kupywać

12 lata 8 miesiąc temu #347032 przez anszka
A propos ręczników, to moje koleżanki mówią, żeby od razu kupić ten większy ręczniczek, bo jest bardziej uniwersalny.
Ja na razie nie będę kupować pościeli do wózka, potem raczej kupię śpiworek.
Ciekawe, czy chłopek dowie się, kogo nosi pod serduchem :)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #347034 przez Olga
Cześć dziewczynki.

Ja juz po jeździe,od 5.30 na nogach jestem,ale jak się dobrze czuję,to i siły mam dużo.Jutro powtórka,tylko jeszcze wizyta u gina.mi dochodzi.Ciekawe,czy Ignasia jutro też zobaczę.Tak czytałam ostatnio,że można teraz obserwować,jak maluszek się zachowuję i jak by to się sprawdzało,to będzie bardzo grzeczny,jak do tej pory jeszcze mnie ani razu nie obudził w nocy ha ha.Tylko czy to tak faktycznie jest. :laugh: :laugh: :laugh:

Pościel do wózka raczej wam się w lipcu nie przyda,ja pieluszką córcię przykrywałam.Póżniej na jesień to już śpiworek albo kocyk.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 8 miesiąc temu #347041 przez Daria23
jestem tego samego zdania co Olga odnośnie kołderki....a do noska kupujecie gruszke czy ten aspirator?bo słyszałam że on jest lepszy

12 lata 8 miesiąc temu #347045 przez Olga
Właśnie wczoraj oglądałam na allegro te aspiratory i chyba to kupię,chociaż nie mam pojęcia jak sie tym posługiwać-kiedyś tylko gruszki były.

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32601http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=32603

12 lata 8 miesiąc temu #347049 przez Daria23
Olga to wkładasz jedna koncowke do noska druga do swojej buzi i wciągasz jak przez słomke a babolki lecą do pojemniczka pomiedzy toba a malym

12 lata 8 miesiąc temu #347057 przez Olga
Tak niby córce starszej tłumaczyłam,a ona się śmiała,żeby tylko do tego pojemniczka leciały ha ha.

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #347059 przez anszka
Właśnie sobie zrobiłam sok z surowych buraków i marchewki, ale tyle przy tym bałaganu, że brak słów :)
Daria - kupuję aspirator, ale gruszkę w razie "w" też chyba kupię, jakby mi nie szło z tym aspiratorem.
Olga - ja też jak o tym usłyszałam, to się zastanawiałam, czy aby na pewno to trafi tylko do pojemniczka, ale kuzynka mnie zapewnia, że tak :)
I podobno są też takie, które się podłącza do odkurzacza, ale tego to już bym się bała :)

PS Wypytałam kuzynki koleżanki o tę glukozę i wyobraźcie sobie, że żadna nie miała tego badania,a wszystkie mają małe dzieci. Hmm... zrobię więc chyba zwykłe badanie cukru i zobaczymy, co mi ginek na następnej wizycie powie.

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #347060 przez Daria23
hi hi:) no wyglada to śmiesznie ale kolezanka ma i zapewnia ze leci do pojemniczka:)

no te z odkurzaczem wrecz mnie przerażaja jakas masakra to dla mnie jest

12 lata 8 miesiąc temu #347061 przez Olga
Słyszałam o tych,co do odkurzacza się podłącza,ale czy to aż tyle siły potrzeba,do takiego malutkiego noska.Takiego nie chcę.

12 lata 8 miesiąc temu #347063 przez Daria23
Pewnie Anszka zrób zwykłe badanie skoro gin ci nie kazał to nie rób....ja gdybym miała mozliwosc nie robienia tez bym nie robiła bo to ochydne uczucie:)wiec ciesz sie ze masz to z głowy:)

12 lata 8 miesiąc temu - 12 lata 8 miesiąc temu #347083 przez maksiu
Ja to wg mam wozek po maksie i on ma takie cieplutkie okrycie na zamek na wieszku kosza,tzn tego nosidelka calego,wiec jak szalismy np z malym do kosciola zima to mial ubranego kombinezon, przykryty byl kocem grubym i zapiety tym ocieplaczem plus zalozone cos takiego z oslonka:) nie wiem czy mi sie udalo wam wytlumaczyc ale mam ndzieje a jak nie to znajde na allegro moj wozek to wam pokaze:P

a co do noska to ja chyba teraz tez kupie ten aspirator
chlopek na ktora miala gin
allegro.pl/wozek-wielofunkcyjny-tako-i2278017336.html

ja mam taki ale zielony

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka