BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE LISTOPAD 2011 - GORĄCO ZAPRASZAM :)

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #284033 przez Kredka
Hej byliśmy dzis u pediatry na kontroli. Była pani dr do której ja jako dziecko chodziłam  Buzia ślicznie się wygoiła, wysypka zniknęła, a na brzuszku i pleckach zostało bardzo malutko krostek. Nam ten krem Emolium bardzo pomógł. Szczepienia nie było bo mały ma krostkę w buzce i powiedziala pani dr ze to od jakiegos wirusa. Zapisała Wit C, nystatyna mam mu kilka kropelek wkropic, 3 x dziennie woda morską nosek psikać i za tydzień kontrola. Jak będzie wszystko dobrze to będziemy się szczepic.

Chłopek mój tez ma czasem takie dni ze potrzebuje bliskości i tylko na raczkach.

Katka trzymam kciuki aby to nie była anemia. Może po prostu taką jasna ma karnacje.
Anakol ja Ci się nie dziwie ze nie wytrzymałas i wzięłaś Natalke do łózka. Ja tez nie mogę patrzec jak się zanosi od płaczu i wole niech już spi z nami aby tylko tak nie płakał. Potem będę się martwic, poki co jest jeszcze malutki i widocznie potrzebuje bliskości. Tak jest pewnie z Nacią.
Anakol Zycie to sztuka wyborow. Mysle ze dziecko i studia można połączyc. Tyle ze musisz mieć kogos bliskiego kto pomoze Ci w organizacji. Rozumiem troche Twoja decyzje. Ja odłożyłam w czasie studia II stopnia mgr jak Miki będzie miała 2 lata. Poki co jest za maly aby zostawic go z kim bo jedziemy na moich cycach i nie chce tego zmieniac.

Emkapl Ty materialistka?? Raczej realistka!! Przyjaciele nie powinni wykorzystywać tak Twojego meza, tym bardziej ze teraz ma na kogo robic – ma Was a nie na jakichs kolegow……..
Malina tak się chichrac z męża – hehe oj nie ładnie ;P Świetny ten kawał. Leze pod biurkiem ze smiechu

Dorcia dzieki :* w naszym związku to ja naganiam do robienia porządków. Z pedantem sa zalety mieszkania ze facet po sobie sprzata…choc ja nie wiem czy ja bym mogła być z kims takim. Czasem bywam bałaganiarą, mam taki dzien „seksualny” ze nic mi się nie chce, nawet sprzątać i odpuszczam a tu pewnie bylby już „krzyk”. Na drugi dzien nabieram obrotow i sprzatam już z ochotą…
Asymetria może czesciej na jednej stronie spi Lenka i stad ta asymetria.

Lusia zdrówka dla Aurelki :*

Katka Olinka jak slicznie się usmeicha –piekna dziewczynka

Sarna to zdjecie robila mi koleznka Niconem ale jaki model Podesle Ci linaka na fb to zobaczysz parametry.
Sarna jeśli te krostki na buzce sa drobne i bardzo wysuszone, takie szorstkie i pod wpływem ciepła robia się czerwone to jest Atopowe Zapalenie Skóry. Ja odstawiłam mleko ( w naszym przypadku uczulało mleko i nabiał) i smarowałam kremem Emolium co nam pomogło. Buzia ładna się zrobiła. Z tego co wiem jest jeszczem z emolium krem specjalny ale czym się roznia nie wiem. Ja smarowałam zwykłym. A jak Mikołajowi wyskoczyly krostki czerwone na brzuszku i pleckach to te smarowąłam i o wiele ładniej już wygląda i malutko zostało.
Na moje oko Daro dostał alergi pokarmowej . Ciezko stwierdzic od czego bo z tego co wiem jesz wszystko. Chyba dietka eliminacyjna Cie czeka ale lepiej doradz się pediatry. Dieta eliminacyja czyli najbardziej uczula: mleko, nabiały, jaja, orzechy, kakao,wolowina. No i gotowane. Z tego co mi pediatra mówiła ze po dłuższym czasie wychodzi taka alergia. Ja bylam zdziwiona ze wczesniej nie było wysypki jak jadlam mleko u Mikusia a tu okazuje się ze ten alergen nawet ponad miesiąc może się utrzymywac w organizmie i meczyc żołądek maluszka.
Nam lekara kazała kapac w emlsji Emolium ale Miko od tej emulsji dosta krostek na brzuszku i plackach wiec kapiemy w Oilatu i ten mu słuzy. Krem Emolium polecam. Z tego co wiem to jest tez krem specjalny z Oilatum –ktoras z dziewczyn stosowała.
3mam kciuki aby się poprawilo Darowi. Spróbuj tego kremu, na pewno nie zaszkodzi.
Acha i na AZS jest preparat bez recepty Latopic www.latopic.pl/

[url=http://
[img]http://[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/c8ikk1j5nifg5obk.png[/img]
Temat został zablokowany.
13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #284057 przez vestusia
Dżem dobry. Umknęło mi kilka postów, więc je nadrobiłam...

Zuzia wstała przed 2 na karmienie, potem przed 6 i jeszcze śpi. Ale nie wiem, jak długo, bo coś już stęka. Idę zaraz wziąć sobie gorącą kąpiel na odprężenie, bo dzień zapowiada się znowu ciężko.

Zuzia jest na butli, tzn. raz dostaje moje odciągnięte mleko z zagęszczaczem, a raz to mm przeciwko ulewaniu... dzisiaj odciągnęłam 180ml mleczka, ale w sumie to było po 12h przerwy. Aż cycki mnie bolały.

Suari - Igorek skończył dziś 3 m-ce :) Ucałuj go ode mnie i Zołzy :)

Moja Zuzia też ma ładną główkę po tej emulsji z Emolium i oliwce. Wcześniej niby ciemieniuchy nie miała, ale jakoś te włoski na główce nie były takie fajne, takie jakby "ulizane". No a teraz ma takie puszyste :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

To ja lecę się ogarnąć, bo zdaje mi się, że Zuzia się budzi... nici z kąpieli, ale szybki prysznic na pewno będzie. Buziole i do napisania później (albo dopiero wieczorem, bo nie wiem, jaki będzie dzisiejszy dzień... :( )

Nio i Malinka ma dzisiaj urodzinki? Jeśli tak, to wszystkiego Najlepszego :)

13 lata 2 miesiąc temu #284060 przez emkapl84
czesc dziewczynki
moja mala sprawila dzis mamie super niespodzianke ..wczoraj po 21 dalam jej jesc i obudzila sie dopiero po 3!!!!!!!tzn ja sie obudzilam i dalam jej troszke mleczka tak na spiaco a mala obudzila sie tak porzadnie kolo 5!!!!o tej 3 nad ranem bylam tak podekscytowana tym ze mala tyle przespala ze nie moglam zasnac!!!!!
Vestusia ja ci dam watpic w swoje mozliwosci!!!!jestes super mama zreszta tak jak mi wczoraj moja mama powiedziala, ze nikt sie nie zajmuje lepiej dzieckiem niz matka bo ona wie najlepiej co dziecku potrzebne itp i zadna inna osoba nie jest w stanie lepiej zajac sie twoim wlasnym dzieckiem!!!!wiec wbij to sobie do glowki
M mi zrobil niespodzianke...ostatnio cos go wzielo i dal mi kartke z zaszyfrowana wiadomoscia...musialam ja odszyfrowac zeby znalezc nastepna i nastepna...dzis o 3 nad ranem odszyfrowalam ostatnia wiadomosc i znalazlam nagrode- takie ladne kupony do wykorzystania w sklepie z sexi bielizna itp!!!!!! :lol: :lol: :lol:
wczoraj mielismy ostra sprzeczke ale po niej juz wszytsko jest ok..
od rana posprzatalam mieszkanie..wykorzystalam fakt, ze mama jest jeszcze ze mna i moglam porzadnie ogarnac mieszkanie!!!
za godzine zabieram mame na pozegnalna kawke do starbucksa...
13 lata 2 miesiąc temu #284094 przez Dorciaition
Hej Dziewczyny.

U nas nocka ok.

Sarna ale masz śpiocha :) Co do główki i plamek to ja Tobie niestety nic nie poradze. Ale może warto pokazać to lekarzowi?

Malinka kochana wszystkiego najpiękniejszego. Spełnienia marzeń! :kiss:

Wielkie buziaczki dla Igora. :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Czas leci, a pamiętam jakby to było wczoraj jak odczytałam smsa od Suari, że Igorek jest już na świecie i się poryczałam :)

Anakol też myśle, że w piątek nie ma sensu jechać, bo i tak nic nie zdziałają.
Główka do góry. Będzie dobrze.

Kredka fajnie chodzić do doktórki do której się samo chodziło. Też bym tak chciała :)
A z tym pedantem masz rację, choc Krzysiu trochę odpuścił, tym bardziej przy Lence, bo wie, że nie zawsze mam czas. Ale przeważnie w soboty rano robi dym i wtedy jest awantura.

Emka ale Twój mąż fajny jest ;) Super taka niespodzianka z zaszyfrowaną wiadomością. Romantyczny Twój facet :)

Vestusia :kiss: :kiss: :kiss:

Alanek[*] :(
13 lata 2 miesiąc temu #284170 przez Malina86
Hello!

Pzreczytalam wszystko, ale mnie naprawde chyba jeszcze skleroza ciazowa toczy i polowy nie pamietam, chyba zaczne sobie zapisywac :)

Suari wszystkiego naj dla Igorka z okazji ukonczenia trzeciego miesiaca!

Vestusia i Dorcia- dziekuje Kochane za zyczenia! Tak mam dzisiaj 26 urodziny co oznacza, ze jestem juz "pod trzydziestke". Przeciez dopiero mialam 18?!

emka hehe Twoj mezus to ma hopla z ta bielizna :) Ale pomysl mial fajoski :) Super, ze Natalka tak ladnie spala. Jak Miśke pierwsza noc przespala do 4:00 to tez bylam pod wrazeniem, ze zasnac nie mpglam. Od tej pory codziennie tak spi tfu, tfu wiec moze i Natalka tak bedzie sypiac teraz :) Oby :)

Kredka tez chodze z Misia do pediatry, ktora mnie leczyla za dzieciaka :)

Aleksandra poniewaz Twoja Natka tez zajada wlasne rece chcialam zapytac czy wiesz moze czym to jest spowodowane? Moja smoka wypluwa i piastki do buzi laduje.

anakol chyba faktycznie lepiej w poniedzialek jechac, mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie skonczy i pomoga Małej.

Kurcze Dziewczynki wspolczuje Wam bardzo tych skornych problemow. Mysle, ze zeby odpowiednio dzialac najpierw trzeba zdiagnozowac co to. Mam nadzieje, ze niedlugo wszystkie Maluszki beda gladziutkie :)

Wstaje w koncu bo lezymy sobie z Misia w lozku, ide sie ogarnac, a ona pewnie zaraz sobie jeszcze kimnie.

Milego dnia!
13 lata 2 miesiąc temu #284189 przez darkdream89
Malina sto lat, sto lat!! :kiss: :kiss:
Mój Kuba też ładuje piąstki do buzi a smoczka jak widzi to zaraz płacz. Z tego co wiem jest to naturalny etap rozwoju :) a może i powoli coś Miśkę w dziąsełkach swędzi?? ;)
Ja zaginęłam gdzieś między kolkami mojego dziecka i obrazą na cały świat. Poważnie obraził się na wszystko i wszystkich i tylko na rączkach albo w ramionach mamusi bo jak nie to krzyczy jakby go obdzierali ze skóry :(
Vestusia jednak to refluks? Oh, nie dobrze. Ale dobrze, że szybko zareagowałaś bo przez to dziecko może się wolniej rozwijać... no i przede wszystkim się męczy. Zobaczysz po kilku dniach maleństwo będzie o wiele spokojniejsze bo przestanie go tam w brzuszku (jak ja to ładnie ujmowałam) "mędolić". A jakie macie mleczko przeciw ulewaniom?? My mamy bebilon i jesteśmy baaardzo zadowoleni :) Chociaż teraz jak zaczęłam mu dawać 150 ml wody i pięć miarek mleka to znowu się zaczął mały ulewacz. Muszę na razie dwa razy dziennie mu dawać tę "większą porcję" tzn. rano i wieczorem przed snem a w dzień po 120 ml wody i 4 mleka. Musi się przyzwyczaić do większej dawki :P Potem stopniowo będziemy więcej dawać :)
Myśmy już chyba zaliczyli wszystkie dolegliwości wieku niemowlęcego. Sapka, refluks i teraz się okazało że ma wzmocnione napięcie mięśniowe. Będziemy się widzieć z Panią rehabilitant to zobaczymy czy stanie na rehabilitacjach czy na ćwiczonkach w domu.
Coś mu się też na główce zrobiło, takie czerwone plamy i z tego skórka schodzi. A ta co nie schodzi jest taka zgrubiona. Na policzku koło usteczek ma to samo. A jak nawilżam to się robi jeszcze gorsze. Zastanawiam się czy mu tego nie zasuszyć sudokremem. W przyszłym tygodniu będziemy się widzieć z pediatrą to się zapytam, ale macie jakiś pomysł żeby to załagodzić do tego czasu??
Empka gratulujemy takiego snu :D i potem jak już mogłaś spać to nie mogłaś zasnąć :) taka mała ironia losu :laugh:
Suari wszystkiego najlepszego dla Igorka !! :kiss: Witamy w gronie :kiss: :kiss:
13 lata 2 miesiąc temu #284236 przez emkapl84
wlasnie wrocilysmy z mama ze spaceru bylysmy w starbucksie na toffe nut latte mniam mniam mniam...
Malinkabuziaczki od nas z okazji urodzinek :kiss: :kiss: :kiss: i wez mnie prosze nie dobijaj!!!ja w grudniu mam 28!!!!!!!!a maz to faktycznie lubi mnie w takie ciuszki ubierac ale mysle ze tym razem w sklepie znajde tez cos fajnego dla niego :)
Natalka dzis jest taka pogodna i kochana!!!chyba dlatego, ze sie wyspala wreszcie!!!!!!
za 2 godziny jade do liverpoolu odwiez mame na lotnisko..wreszcie moje zycie wroci do normy chociaz powiem, ze z dnia na dzien coraz lepiej sie z mama dogadywalam i pewnie bedzie mi jej brakowac...a moja siostra blizniaczka jednak nie przyleci za 2 tyg bo sie boi o ciaze :( chyba juz wam o tym zreszta pisalam...
13 lata 2 miesiąc temu #284251 przez Aleksandra
Malina sto lat i dużo zdrówka i radości :kiss: :kiss: :kiss:

Co do piąstek to pytałam sie mojej siostry (Mikołaj ma już 6 miesięcy) i mówiła, że jak Mikuś był w jej wieku to też pakował. Prawdopodobnie zaczynają się robic zalążki ząbków no i poznaje zwoje ciało. Nacia też pluje na odległość smokiem, ale są dni że smoka woli bardziej.

Anakol Natalka usypiała różnie. Raz przy cycu raz w łóżeczku. Ale od kiedy w ciągu dnia jest poza łóżeczkiem jak tylko sie w nim znajdzie to pogaworzy z motylkami i maskotkami i usypia :)

Emka ale cię kopnę - ja w lutym kończę 28!

Dziś Natalka ma lepszy humor. Na szczęście nie musiałam stosowac ani wyropku ani żelu. Ładnie w nocy spała. Fakt - nie miala apetytu i tak jak wczoraj zjadła o 20-tej 60ml, póżniej ok 4-tej 20 to o 10-tej zjadła 150 :lol: i zrobiła kupkę bo wczoraj cały dzień nie robiła. Teraz sobie kimie u nas na łóżku a ja zdążyłam pozmywać i włosy ułożyć (bo rano wzięłam pryszic, wczoraj wieczorem padałam na cyce). Jak teraz zje tzn za godzinkę to może pójdziemy do domku. Zrobię jej werandowanie z pół godziny...
13 lata 2 miesiąc temu #284278 przez Kredka
anakol napisał:

Aleksandra napisał:

Anakol kładź Natalkę w dzień u was na łóżku na drzemkę lub zabawę albo gdzieś poza łóżeczkiem. Ja tak robię już od miesiąca i Natalcia ładnie w nocy śpi u siebie i już ie chce z nami spać.

Dzięki za radę, spróbuję tak. Może faktycznie teraz łóżeczko jej się kojarzy z zabawą a nie ze spaniem? A Wasza Natalka wcześniej zasypiała przy cycku, czy bez?

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Ola, Suari, dzięki za info o tych szczepionkach! Natalka urodziła się w 37 tyg. ale miała niską wagę urodzeniową (2400g) i ma w karcie wpisane wcześniactwo. A pediatra nic nam nie powiedziała, to znaczy przepraszam, powiedziała cenę za szczepionkę :dry: Kur.. , wszystkiego trzeba pilnować samemu :dry:

Róża, jak pięknie Szymuś się podnosi na rączkach! A jaki słodziak, zwłaszcza na zdjeciu z Mamą :)

Anakol czyli u WAs tez jest to AZS? Przykro mi że musicie isc do szpitala. Tez uwazam ze lepiej w poniedziałek jechac to wtedy porobią badania i zaczna leczenie a tak to w weekend tylko zmarnowany a i tak nic nie zrobią. Mysle ze po tych lekach co ta pani dr mowila bedzie tylko lepiej. Masakryczna opinia o szpitalu - moze lepiej poszuakc innego??

[img]http://[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/c8ikk1j5nifg5obk.png[/img]
13 lata 2 miesiąc temu #284289 przez Kredka

MALINA :)
__░▒▓▓▒▓█░__
___▓███▓███▒__
___████░▒▒▒___
___▒█████▓░___
_____▒▒█████__
___███░▒████__
___███████▓___
__██_▓███░_█▓_
_____████▒____
_____█████____
____███████___
_█████__▓████_
_█████__█████_
__██████████░_
___░▓████▓▒___
___▓████______
___▓████__███_
__███████████_
__░░░_░_░░░░▒_
___███▓▓████__
__███▓__█████_
_▒████_▒█████░
_____▓███░____
_____▓███▒____
____▓█████▒___
____▒▓▓▓▓█░___
WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!

13 lata 2 miesiąc temu #284297 przez Suari
anakol napisał:

[/quote]

13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #284307 przez Suari
Malina- hapi berzdej tu ju :laugh: :laugh: :laugh: przecież masz 18 lat + jeszce 8 ;) zawsze tak możesz na to spojrzeć ;)

Dorcia- no leci ten czas nieubłaganie :) też pamiętam, jak byłam rano u lekarza, a ten do mnie "ty dzisiaj urodzisz", a wieczorem już dzidek był z nami :laugh: a wydaje się, że to było może z tydzień temu :laugh:

Emka- ale smaka narobiłaś tą kawką :) pierwsze co zrobię jak przestanę karmić to pójdę właśnie do starbucksa na kawęęęęęę duuuuuuużą :laugh: i fajnie mąż cię zaskoczył :) ma chłopak fantazję ;)

Anakol-a co to tego żelu na ciemieniuchę to użyłam go dwa razy, ja stosuję też oliwkę- nalewam na wacika i bezpośrednio na główkę i powoli wcieram "z włosem" i "pod włos" i tak nasiąka, że nawet nie trzeba wyczesywać tylko wystarczy palcami wyciągnąć, a przy czesaniu główki to zauważyłam, że mój mały usypia :)

Kredka- super, że wszystko powoli schodzi i widzę, że ominęła twojego synka "przyjemność" szczepienia ;)

Vestusia- mam nadzieję, że Zuzia się opamięta i da swojej mamci trochę odpocząć :) a powiedz mi czy Piotrek został kiedykolwiek sam z Zuzią ? powinien sam zostać i zobaczyć jakie to czasami może być męczące, jak dziecko płacze i nie wiadomo o co mu chodzi.

Co do piąstek- mój też wkłada i myślę, że pewnie jest taka kolej rzeczy, że musi poznać i smak swoich rączek :)

Dziękujemy wszystkim za życzenia :)
13 lata 2 miesiąc temu - 13 lata 2 miesiąc temu #284322 przez Suari
A czy dziecko uznane za wcześniaka musi mieć to wpisane w karcie ? :huh: czy wystarczy mieć wpisane, w którym tygodniu się urodził i to załatwia sprawę ?

A ja znowu o DDTVN- bo dzisiaj było właśnie o spaniu dziecka z rodzicami :) i mówili, że jeśli dziecko śpi z rodzicami to nie jest to nic złego, ale tak do 6 miesiąca, bo działa to stymulująco na rozwój, wpływa na oddech i takie tam :)
13 lata 2 miesiąc temu #284339 przez darkdream89
Anakol jeżeli Pani doktor powiedziała, że musi dostać leki dożylnie to wydaje mi się, że jak już w piątek pojedziecie to od razu je dostanie. Im szybciej tym lepiej, chyba...
Suari dopiero toraz doczytałam o tym oczku. Kuba miał coś takiego jakoś może miesiąc temu ale po niecałym tygodniu się samo wchłonęło :)
Oglądałam to DDTVN i się usprawiedliwiałam bo 2 miesiące spaliśmy z małym :) Chociaż teraz już grzecznie śpi w łóżeczku :) (to też zależy od dnia bo jak do 22 walczymy z kolką to zostaje z nami w łóżku :) )
13 lata 2 miesiąc temu #284341 przez Kredka
A u nas dzien spokojnie sie zaczął. Chociaz Miki spi jak zając i co godzina cycek ale jest dobrze :) za to w nocy spał 4-5 godzin dokładnie nie pamietam bo padłam, jakos wypompowana byłam.
Moj Miki tez pakuje raczki do buzi i u nas raczej w 95% zgadza sie ze jest głodny hehe :lol: głodomór jeden. No i ostatnio namietnie wywala :P jezor hehe :lol:
Za oknem snieg. Az by sie chciało ulepic bałwana :P Miała byc odwizlz ale chyba sie pogoda rozmysliła.

Aleksandra Mikiemu daje smoka jak sie bardzo awanturuje - wtedy dostaje smoka i czasem sie wyciszy a czesem pluje.

Darkdream jak objawia sie sapka ? Jak to u Was wygladało? Kurcze te plamy to pewnie jakas alergia albo na detergenty albo na pokarmy. Karmisz piersia czy butla? Trzeba sie wybrac do lekarza wypisze cos aby pomoc maluszkowi.
U nas pomogł kerem Emolium ale to innego rodzaju krostki...A sowja droga to z dziecmi jest zawsze "cos" i my mamy juz zawsze myslimy, martwimy sie o maluszki. Współczuje kolki...nic sie nie poradzi, tylko ramiona mamy troche łagodza cierpienie maluszka..

Emkapl przykro mi ze sie nie zobaczycie z siostra. Moze to i lepiej bo lot samolotem to jednak ryzyko..
Mama wyleci aTy bedziesz tesknic. Tak juz jest ze jak sie mieszka obok to zawsze sa jakies zgrzyty a jak tak z daleka mimo tego bardzo sie teskni

Sarna daj znac co lekarz mowil odnosnie krostek Dara

dobra zmykam ide jakis obiad upitrasic :silly: Odezwe sie pozniej, jesli nie napiszecie poematu na 5 str to moze nadrobie ;P

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia