- Otrzymane podziękowania: 22
- /
- /
- /
- /
- Macierzyństwa pierwszy tom ;)
Macierzyństwa pierwszy tom ;)
- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nigdy nie trać nadziei !

250 g Kasi
400 g mąki
1 łyżka śmietany
2 żółtka
lukier
2 białka
200 g cukru pudru
masa
2 jajka
250 kostka masła
¼ szklanki wrzącej wody
100 g cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo
200 g wiórków kokosowych lub siekenych orzechów
Mąkę siekamy nożem z margaryną następnie dodajemy żółtka i śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy porcję ciasta na grubość 2-3 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka takiej średnicy jak literatka. Białka ucieramy z cukrem aż powstanie gęsta, jednolita masa. Takim lukrem smarujemy każde wycięte ciasteczko i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na parze tak długo aż otrzymamy gęstą masę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy i dodajemy ostygnięty krem jajeczny. Podczas ucierania masy dodajemy jeszcze przestudzoną rozpuszczoną kawę (ja dawałam grysik i zrobiłam mase grysikowa) Upieczone ciasteczko smarujemy kremem po stronie ciasta kruchego i sklejmy z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Boki ciastka smarujemy jeszcze odrobiną kremu i obsypujemy kokosem lub orzechami. Złożone ciasteczka odkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Mozna jeszcze budyniowa mase bo ja grysikowa robiłam a w przepisie była kawowa

heh Srenka to fajnieee

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- KaRoLkA
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje sie cały świat !!
- Otrzymane podziękowania: 5
Obydwie boskie , grzywa fajna a z Zosi to wiercipietka mala

Violcia a czemu mama niechce przyjechac ??? Tesciowa przyjedzie to troszke Was odciazy

cwiczylam skalpela ale zaczynam 30 dniowe wyzwanie z MelnB i Tiffany

Srenka to sie nameczylas z tym pakowaniem , hihi padlam jak zobaczylam Pawelka z chusteczka

Musialam dac malej czopka bo tak strasznie plakala biedna

- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Sophie śliczne kobietki jesteście

Pawełek widac że miał wielką radochę z tej chusteczki

Wiem , wiem dziewczyny że Lenka do tych grzeczniejszych się zalicza

...nooo a psikusa to mi zrobiła dzis z kupami heheh violcia masz rację

Ojej Karolka to miałaś ale z tą skórką chleba

Violcia..a może mama po teściowej przyjedzie jak się dowie ze była

Oj te zęby to u niektórych dzieciaczków katastrofa

lece spać bo oczy mi się już zamykają na maksa...
do jutra
dobranoc
- malutkamilka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4
ciacho zrobione, pranie tez i wywieszone ja ogarnieta, kurze starte, podlogi wymyte oraz rozlana woda z wiadra na dywan

zerwana zaslonka przez Wike i zakupki tez zrobione. moge sie troche przespac.
Jeszcze 2 godzinki

- Kasiasia
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3
Juz nie mam sily odpisywac drugi raz... 9rzepraszam....
Srenka mam nadzieje ze yo sen proroczy

Dzis u lekarza dowiedzialam sie ze Tomkowi u góry pchaja sie na raz 4 zeby....
ide spac bo ledwo zyje...
milego weekendu
- aleksiaa88
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 9

Czemu jak przychodzi wiosna to ja nie mam spania jak zobaczę słońce to koniec mały jadł ostatni raz po 5 a ja tylko drzemałam, już później, a nie spałam. Ale będzie ciepło dziś wiatru zero. Cały dzień przesiedzę na polu.
Czy też tak macie bo jak wchodzę na forum po 20-stej to już ciężko mi wchodzi tylko się ładuje, czasem nie wytrzymuje i daje sobie spokój. Im później tym gorzej.
Kasia 4 na raz omg

Nam idą 3 na raz ale kupa wcale nie jest zielona jak za pierwszym razem przy dolnych jedynkach.
Sophie a jak Ty masz na imię? Bom jeszcze nie wiem albo zapomniałam
Pawełek kawał chłopa już i podobny do mamusi dobrze mi się wydaje?
Malutka pewnie dopiero odezwie się w poniedziałek wieczór teraz mąż będzie w obrotach, kobita musi się nacieszyć- szkoda, że los taki, że mężowie wyjeżdżają, a żony muszą czekać i tęsknić a potem te rozstania i znów czekanie smutne.
Przynajmniej może sobie z nami pogadać.
- violcia00
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
u nas dzisiaj pada

atrus buziaki

sophie dzieki za przepis,a ten grysik trzeba ugotowac

karolka co do mojej mamy to ona narzeka ze nie jest zdrowa,ze podroz daleka,meczaca,bo musiala by autokarem przyjechac i ze w domu ma zawsze jakas prace,juz mnie wkurza,najlepiej to by bylo jakbym im wnuka przywozila do PL

Haniu ona wie ze tesciowa przyjezdza,ostatnio jak sie zalilam ze nam ciezko to mowi do mnie"Przeciez sobie radzicie"no a co mamy zrobic

Srenka a co kupilas na urodziny dla chrzesniaka

kasiu to nie zle u Tomcia z zabkami,lepiej jak od razu wyjda to sie tak nie bedzie meczyl pozniej,a ile Tomasz wazy

Malutka to prawdziwa gosposia z Ciebie,napracowałaas sie

aleksia masz racje ze wieczorami forum ciezej chodzi,moze przez to ze duzo mamusiek wlasnie wieczorem wchodz,ja tez czasem odpuszczam

Sniła mi sie dzisiaj kakaszka,wszystkie dziewczyny ja wyganiały z forum tylko ja ja bronilam,jakos tak dziwnie jest,ale troche jej tu brakuje,szkoda ze sie to stało

karolka ja tez kiedys mialam to wyzwanie ale znudzilo mi sie

a my tak wogole to od 5 nie spimy

miłego dnia

- malutkamilka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4

Mężu ma w obrotach Wike, a za pól godz jedzie do fryzjera bo twierdzi że zarósł

Wiesz ja jestem juz przyzwyczajona do rozłąki, bylismy razem jakieś 4 miesiące jak zaczął wyjeżdżać. Z tego tez powodu lubię piosenke Majewskiej Biały Żagiel. Idealnie pasuje.
Tomeczku by szybko wylazły, mojej trzy szły ale najpierw wyszła prawa jedynka a pięć dni później pękło dziąsło pod druga jedynka i dwójka z lewej. Ale jakiś specjalnych rewolucji nie było z tym. Jedynie zaczęła lepiej spać jak wylazły.
uciekam na śniadanie i pobuszować w lodówce znaleźć coś na obiad.
- Kasiasia
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
rano wstalam spocona z bolem gardla i juz katar czuje...
mialam is ns zakupy ale meza wyslalam.
- KaRoLkA
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje sie cały świat !!
- Otrzymane podziękowania: 5

Artus buziaki

Kasia 4 zeby na raz o kurka

Violcia to 5 bo my tez odc4.30 nie spimy drzemalysmy tylko godzine wiec kawa jedynie ratuje . To Twoja mama tak jak i moja i T bo co dzwonimy to no wez przyjedz z Gabi albo Nam ja przywiezcie :/ wrrrr
Prezent na roczek hmmm moze jakies auto z przyczepka

A to sprawdze tego skalpela

Aleksia Sophie to tez Karolka

Malutka ale sie narobilas

nocka do bani rykbryk i jeszcze raz ryk :/ juz nawet przenioslam kojec do sypialni z nadzieja ze choc chwile tam pospi ale na darmo sie meczylam :/
u Nas tez deszcz i zapowiadaja caly weekend taki :/
W planach na dzisiaj sprzatanie (pranie juz sie pierze) navobiadek rybka po grecku i moze te sloneczka zrobie

Milej soboty

- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nigdy nie trać nadziei !
- Otrzymane podziękowania: 22

Jestem i ja!

Aleksia dokładnie tak ja tez Karolka jestem

Violcia tak musisz ugotować grysik na mleku a pozniej utrzec z masłem ja tak robie i pozniej juz smarowałam taka masa i obtaczałam we wiorki

Bo ja tez kawowej masy nie lubie ... Jedynie lubie placek capuccino on akurat dobry

U nas słonecznie ale znowu wiatrzysko ...
Zosia dzis z jedna pobudką o 12 ale tak to ładnie spała i sama ładnie usnęła w łozeczku tylko tak mi sie smiac chxciało jak zobaczyłam jak ona spi pupka do gory ona w poprzek łozeczka i głowa zaraz koło szczebelek

Wasze tez tak wiercą i w takich dziwnych pozach spia? Musze wam kiedys zdj pokazać

- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05

U nas dziś wiatr i deszcz

Malutka fajnie ze mężu dojechał szczęśliwie? a jak udało się bez dowodu?

Violcia a mówiłaś że teściu samolotem przyleciał...to mama by nie mogła? Kurcze szkoda ze tak mama traktuje...
Mój tato też jest schorowany...7 lat temu przeszedł zawał ma wstawione 3 baypasy , tarczycę miał wycinana bo z guzkami miał przerośniętą, ma nadciśnienie, cukrzycę, zwyrodnienie stawów...i przyjechał do nas w zeszłym roku latem z mamą. Też mu było ciężko...on nie lubi takich długich podróży ale dął rade i się cieszył ze się udało

Kasiu no niestety niektórzy są tacy zasadniczy i wredni...u nas na studiach też było dwóch takich wykładowców

aleksiaa mi tez ciężko zaskakuje forum wieczorem...dlatego pewnie żę sporo ludzi siedzi...ja zazwyczaj odpuszczam koło 22 bo wtedy albo długo się ładuje...albo wyskakuje mi error

Violcia a na roczek to chyba jakiś fajny samochód z tych większych np. wywrotkę lub coś z przyczepa jak Karolka napisała...takim sprzętem chłopaki lubią się bawić

Kasiu fajnie że nocka przespana cała

sorrki że tak może chaotycznie napisałam ale musiałam się wracać do postów i spr. co pominęłam

miłej soboty
- Kasiasia
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Właśnie Wiolcia przypomnialas mi o wymiarach do tabelki Tomek waży równo 8kg i ma 74 cm. Chociaż pani wyszlo najpierw 78 cm ale mowie jej ze niemożliwe bo ubranka ma jeszcze 68. Zmierzyla jeszcze raz i wyszlo 74. Ech te ich pomiary na oko

tylko nie wiem ktory to tydzien.
Tomek mial dzis pierwsze sniadanko-nie kaszke. Buleczke z szyneczka :laugh

milego dnia

- Gochens
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem mamą ♥

Artek nasza ★ sto latek!!!
Byliśmy wczoraj w restauracji a później na kreglach, było bardzo miło do domu wróciliśmy koło 1:30. Posaczylam troche wina a o 22 już marzyłam o łóżku

Karolka kurde to musiało być straszne!

Kasia wooooow 4 nieźle!! No to Tomus ma prawo pomarudzic sobie. A babka przeginka, moze maz jej w nocy nie dał
Sophie super z Was dziewczyny ! Przepis na tą kabanostre to mogłabyś na poczte wrzucic bo później bedzie latwiej znaleźć no inne ciasta rewelka wrzuc tyz

Malutka to teraz bedzie sie dzialo !!
Aleksia ja nie zauwazylam żeby forum gorzej szło wieczorem

Violcia no moze mama da sie jeszcze przekonać ? A moze ona boi sie latac i tak sie zasłania ta chorobą? Ja na roczek tez bym cos takiego kupiła jakis fajowy samochod z przyczepą albo taki co dziecko wchodzi do srodka i tam ma pedaly... boziu jak mnie sie podobaja te samochody !! Okresu nie zazdroszczę

Haniu u Was na minusie

Moj jeszcze śpi a ja dziś chce jechac do teściów troche na ogrodzie posiedzimy moze jakis grill sie pyknie

Milego dnia ♡♡
- aleksiaa88
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-