- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2012
Mamusie MAJ 2012
- ajłona
- Wylogowany
- rozmowna
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- katiuszka
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kochamy Nasze Słoneczko:*
Dziewczynki to trzecie ważne usg w którym tygodniu ciąży się robi? I co na nim lekarz sprawdza?
Aga kołyskę masz uroczą... Ja mam białą drewnianą i zastanawiam się jak ją ozdobić, weny twórczej mi brak. Mój mąż mówi, że skoro mamy dostać łóżeczko od znajomych to po co rozkładać kołyskę Ale ja bym chciała, żeby na początku w niej spała. Łóżeczko można przecież po 3 mc rozłożyć, prawda? Czy myślicie, że łóżeczko lepsze od kołyski. Sama nie wiem
Ajłona to doprawdy imponująca waga maleństwa:) Gratuluję:*
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
- Kochamy Cię Synku :*
- Otrzymane podziękowania: 2
Katiuszka ja osobiście też chciałabym najpierw kołyskę, a później zawsze można rozłożyć łóżeczko, tyle, że w tym problem, że kasy nie mamy na podwójny wydatek ale skoro wy łóżeczko dostaniecie to uważam, że jak najbardziej kołyska na początek
Ajłona to maluch rzeczywiście już spory a powiedz mi ile już kg na plusie masz?? Jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko, żeby się tym z nami podzielić. Pytam, bo ja np przytyłam 12 kg i 28 lutego mały ważył 1400g także ciekawa jestem czy to rzeczywiście jest uzależnione od przyrostu wagi mamusi
Pozdrawiam
http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=33160
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
Byłam wczoraj na kolejnych zajęciach w szkole rodzenia. Położna omawiała etapy porodu i kwestię nacięcia krocza. Powiedziała, że aby tego uniknąć, nie trzeba wykonywac takiego profesjonalnego masażu krocza (tak jak np tutaj www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx ), wystarczy np kupić sobie olejek ze słodkich migdałów i rozpoczynając od 36 tc masować dolną ścianę krocza od strony odbytu-bez głębokiej penetracji, ale z lekkim uciskiem. Masaż ma trwać jedynie 5 minut dziennie, i w każdym tygodniu dodaje się jeden palec, tj w 36 tc masujemy jednym palcem, w 37tc dwoma palcami itd. Max do 4 palców. Podobno bardzo pomaga i kobiety wykonujące taki masaż są o wiele lepiej przygotowane. Oczywiście położna zaznaczyła, że jeżeli podczas masażu cokolwiek boli, lub po masażu coś się dzieje to nie należy go wykonywać. Ale myślę, że to akurat oczywiste.
Być może już o tym również wiedziałyście, ale jeśli nie, to mam nadzieję, że taka informacja będzie przydatna Ja napewno będę go wykonywać, bo ten z linka, który podałam uważam, że jest może nie skomplikowany, ale napewno trudniejszy
pozdrawiam
- misia88
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lili - 24.04.2012
- Otrzymane podziękowania: 14
akciak Śliczne zdjęcie Waszego synusia!
Ja już swojej małej od grudnia nie widziałam i już nie mogę się doczekać następnego USG.
Jutro mam powtórkę glukozy, więc trzymajcie za mnie kciuki!
- akciak84
- Wylogowany
- gadatliwa
katiuszkaIII USG właśnie teraz miałam zrobione ...niby pomiędzy 28 a 32 t.c. się je robi. Lekarz zbadał płyn owodniowy, czy jest go odpowiednio, szyjkę, stopień dojrzałości łożyska itp. tak jak w II USG, podobnie.
beadkaja po szkole rodzenia mam podone info. Czekam na 34 t.c. i wmasowuję olejek midałowy lub krem nagietkowy+ćwiczenie mięśni kegla. A czy mówili wam już o znieczuleniu? czy jest u was płatne?
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
Ogółem dla mnie głupota z tym szkoleniem, bo trzeba je odbyć przed porodem, a gdybym nie chodziła do szkoły rodzenia to nie miałabym wogóle zielonego pojęcia, że trzeba mieć zaświadczenie o obyciu szkolenia :/
Jeszcze nie zdecydowałam też czy do takiego szkolenia podejdę, bo nie chciałabym chyba takiego znieczulenia mieć, sama nie wiem. A wy macie jakieś zdanie na ten temat ?
- akciak84
- Wylogowany
- gadatliwa
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
Chyba po jakiś zajęciach podejdę do położnej porozmawiać o tym.
- misia88
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Lili - 24.04.2012
- Otrzymane podziękowania: 14
- beadka7
- Wylogowany
- gadatliwa
- akciak84
- Wylogowany
- gadatliwa
Ale z tego co wiem to podaje się jak jest rozwarcie z 5 cm. Za wcześnie nie można bo znieczulenie może wstrzymać akcję porodową, a za późno to bez sensu bo zanim zadziała to dziecko już na świecie
ja tak jak misia nie mówię nie.
I słyszałam, że warto wziąść bo przed skurczami partymi...co najbarzdiej boli...można "odpocząć"
- ewel7
- Wylogowany
- rozmowna
- ewel7
- Wylogowany
- rozmowna
wanienka + ta miseczka po lewo z dwoma przegrodami, termometr kąpielowy, mata antypoślizgowa, 2 rękawiczki choć to bardziej takie ściereczki flanelowe, myjka, ręczniczek z kapturkiem oraz gąbeczka.
- akciak84
- Wylogowany
- gadatliwa
ale wanienka jest spoko, taką byśmy chcieli bo chyba z tego co widzę nie jest profilowana. Nie chcemy profilowanych.