BezpiecznaCiaza112023

Mamusie MAJ 2012

12 lata 9 miesiąc temu #323479 przez ajłona
hej Mamuśki! na obolałe nogi proponuję veno spray - gin polecił ;) przeznaczony także dla kobiet w ciąży. ja używam bo nogi mnie naparzają wieczorami i w nocy. Mój chłopczyk waży już ponad 2,1 kg i jest rozmiarowo 2 tygodnie do przodu...rośnie w strasznym tempie i jego 31 cm głowa w obwodzie ;) napiera dość mocno na szyjkę macicy, żeby się tylko diablica nie skracała za bardzo...póki co mam troszkę poodpoczywać częściej i brać luteinę ;) pozdrawiam. fotki super

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 9 miesiąc temu - 12 lata 9 miesiąc temu #323495 przez katiuszka
Akciak śliczniusi chłopczyk! Na zdjęciu tak wyraźnie Go widać-szok:) Fajnie, że widzisz podobieństwo do męża. Ja na swoim jakoś specjalnie nie wiedziałam do kogo moja córcia podobna:)
Dziewczynki to trzecie ważne usg w którym tygodniu ciąży się robi? I co na nim lekarz sprawdza?
Aga kołyskę masz uroczą... Ja mam białą drewnianą i zastanawiam się jak ją ozdobić, weny twórczej mi brak. Mój mąż mówi, że skoro mamy dostać łóżeczko od znajomych to po co rozkładać kołyskę:( Ale ja bym chciała, żeby na początku w niej spała. Łóżeczko można przecież po 3 mc rozłożyć, prawda? Czy myślicie, że łóżeczko lepsze od kołyski. Sama nie wiem :unsure:
Ajłona to doprawdy imponująca waga maleństwa:) Gratuluję:*

12 lata 9 miesiąc temu #323518 przez beadka7
akciak super zdjęcie z usg :)

Katiuszka ja osobiście też chciałabym najpierw kołyskę, a później zawsze można rozłożyć łóżeczko, tyle, że w tym problem, że kasy nie mamy na podwójny wydatek :( ale skoro wy łóżeczko dostaniecie to uważam, że jak najbardziej kołyska na początek :)

Ajłona to maluch rzeczywiście już spory :) a powiedz mi ile już kg na plusie masz?? Jeśli oczywiście nie masz nic przeciwko, żeby się tym z nami podzielić. Pytam, bo ja np przytyłam 12 kg i 28 lutego mały ważył 1400g także ciekawa jestem czy to rzeczywiście jest uzależnione od przyrostu wagi mamusi :)

Pozdrawiam :)

http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=33160

12 lata 9 miesiąc temu #323529 przez beadka7
Aha dziewczyny chciałam z Wami jeszcze się czymś podzielić :)

Byłam wczoraj na kolejnych zajęciach w szkole rodzenia. Położna omawiała etapy porodu i kwestię nacięcia krocza. Powiedziała, że aby tego uniknąć, nie trzeba wykonywac takiego profesjonalnego masażu krocza (tak jak np tutaj www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx ), wystarczy np kupić sobie olejek ze słodkich migdałów i rozpoczynając od 36 tc masować dolną ścianę krocza od strony odbytu-bez głębokiej penetracji, ale z lekkim uciskiem. Masaż ma trwać jedynie 5 minut dziennie, i w każdym tygodniu dodaje się jeden palec, tj w 36 tc masujemy jednym palcem, w 37tc dwoma palcami itd. Max do 4 palców. Podobno bardzo pomaga i kobiety wykonujące taki masaż są o wiele lepiej przygotowane. Oczywiście położna zaznaczyła, że jeżeli podczas masażu cokolwiek boli, lub po masażu coś się dzieje to nie należy go wykonywać. Ale myślę, że to akurat oczywiste.

Być może już o tym również wiedziałyście, ale jeśli nie, to mam nadzieję, że taka informacja będzie przydatna :) Ja napewno będę go wykonywać, bo ten z linka, który podałam uważam, że jest może nie skomplikowany, ale napewno trudniejszy :P

pozdrawiam :)

12 lata 9 miesiąc temu #323539 przez misia88
beadka Ooo, super, że o tym piszesz. Ja akurat nie chodziłam do szkoły rodzenia i takie info bardzo mi się przyda.

akciak Śliczne zdjęcie Waszego synusia! :)

Ja już swojej małej od grudnia nie widziałam i już nie mogę się doczekać następnego USG.
Jutro mam powtórkę glukozy, więc trzymajcie za mnie kciuki!

12 lata 9 miesiąc temu #323552 przez akciak84
dzięki dziewczyny, też uważam, że jest cudny :laugh:

katiuszkaIII USG właśnie teraz miałam zrobione ...niby pomiędzy 28 a 32 t.c. się je robi. Lekarz zbadał płyn owodniowy, czy jest go odpowiednio, szyjkę, stopień dojrzałości łożyska itp. tak jak w II USG, podobnie.

beadkaja po szkole rodzenia mam podone info. Czekam na 34 t.c. i wmasowuję olejek midałowy lub krem nagietkowy+ćwiczenie mięśni kegla. A czy mówili wam już o znieczuleniu? czy jest u was płatne?

12 lata 9 miesiąc temu #323580 przez beadka7
akciak Akurat w szpitalu, który wybrałam, ze znieczuleniem jest tak, że żeby wogóle móc mieć podane podczas porodu trzeba wcześniej odbyć szkolenie, które jest organizowane w szpitalu. Szkolenie jest bezpłatne, ale nie dowiadywałam się czy samo znieczulenie jest płatne.

Ogółem dla mnie głupota z tym szkoleniem, bo trzeba je odbyć przed porodem, a gdybym nie chodziła do szkoły rodzenia to nie miałabym wogóle zielonego pojęcia, że trzeba mieć zaświadczenie o obyciu szkolenia :/

Jeszcze nie zdecydowałam też czy do takiego szkolenia podejdę, bo nie chciałabym chyba takiego znieczulenia mieć, sama nie wiem. A wy macie jakieś zdanie na ten temat ?

12 lata 9 miesiąc temu #323586 przez akciak84
beadka dlaczego nie chciałabyś mieć znieczulenia? bez niego to rzeźnia, ale też można urodzić :laugh: tam gdzie ja będę chciała rodzić podobno nie było większego problemu, ale coś się tam pozmieniało i słyszałam, że od nowego roku to tak ze znieczuleniem jest kiepsko :(

12 lata 9 miesiąc temu #323590 przez beadka7
Ogółem nie mam jeszcze wyrobionego zdania na ten temat, dlatego pytam Was o zdanie. Jedynie znajome mi mówiły, że bez znieczulenia rodziły i że jest to do przejścia, a ja bardzo boję się zastrzyków, nawet znieczulenie u dentysty dla mnie to koszmar :(

Chyba po jakiś zajęciach podejdę do położnej porozmawiać o tym.

12 lata 9 miesiąc temu #323602 przez misia88
Ja znieczuleniu nie mówię "nie". NIe wiem co mnie czeka... Jeśli nie dam rady z bólu to wolę przyjąć takie znieczulenie, żeby móc panować nad sobą i całą akcją porodową...

12 lata 9 miesiąc temu #323718 przez beadka7
misia ja przypuszczam, że zrobię tak samo, jak już ból będzie nie do wytrzymania. Tylko muszę najpierw odbyć to śmieszne szkolenie.

12 lata 9 miesiąc temu #323728 przez akciak84
pierwsze słyszę o jakiś szkoleniach...dziwne.

Ale z tego co wiem to podaje się jak jest rozwarcie z 5 cm. Za wcześnie nie można bo znieczulenie może wstrzymać akcję porodową, a za późno to bez sensu bo zanim zadziała to dziecko już na świecie :)

ja tak jak misia nie mówię nie.
I słyszałam, że warto wziąść bo przed skurczami partymi...co najbarzdiej boli...można "odpocząć"

12 lata 9 miesiąc temu #323736 przez ewel7
misia trzymamy kciuki za Twoją glukozę

akciak co do wanienki nie znalazłam niestety linka, na stronie mothercare o dziwo nie można obejrzeć produktów, dlatego zeskanowałam z katalogu. Ja zakupiłam zestaw bez pudełka kąpielowego
Załączniki:

12 lata 9 miesiąc temu #323745 przez ewel7
nie wiem czy jest do końca czytelne (zresztą nie wszystko jest wynotowane), więc piszę dodatkowo, w skład zestawu wchodzi:
wanienka + ta miseczka po lewo z dwoma przegrodami, termometr kąpielowy, mata antypoślizgowa, 2 rękawiczki choć to bardziej takie ściereczki flanelowe, myjka, ręczniczek z kapturkiem oraz gąbeczka.

12 lata 9 miesiąc temu #323789 przez akciak84
a to cały zestaw...my chcemy kupić samą wanienkę bo ręczniczek już jeden mam...bardzo fajny z okryciem na główkę 100% bawełny plus chcemy kupić bambusowy, że niby 60% wilgoci więcej wchłania :laugh:

ale wanienka jest spoko, taką byśmy chcieli bo chyba z tego co widzę nie jest profilowana. Nie chcemy profilowanych.

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka