- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2012
Mamusie MAJ 2012
- asiale26
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- Kubuś ur. 28.04.2012; waga 3400g ; 51cm
Co do zabawy to faktycznie maluchy są teraz bardzo wymające ;P
Ja stawiam tor przeszkód. Konstruuje tunel z dwóch krzeseł, na to naciągam koc a w środek toru pomiędzy nogami krzeseł układam poduszki (np klin) zabawki, coś zawieszam. Z 2 metry magicznego toru jest. Za każdym razem powstaje jakiś inny tor, to wszystko zależy od kreatywności mamy lub taty. A radości Kubuś ma co nie miara. Ważne żeby tunel był "przelotowy". Ja "wabię" Kubusia na balonik, pokonuje tunel migusiem. Potem obrabia balonik, wiec z 10-15 min zajęcia jest. Potem zasuwa w drugą stronę, tylko trzeba mu pokazać balonik z drugiej strony wyjścia. To są w sumie takie ćwiczenia z raczkowania, tylko w formie zabawy Polecam
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11
Ja wyjmuje Artura z łóżeczka daje jeść na kolanach, przecieram ząbka i dziąsła gazikiem z wodą przegotowaną i odkładam z powrotem do łóżeczka, mały od razu zasypia.
Na szczęście wieczorem Artek usypia u siebie w łóżeczku, trochę pomarudzi i pogada i po 15 minutach zasypia
A w ciągu dnia mały maruda i terrorysta i właśnie próbuje oderwać kółko od fotelika w którym go karmię
- KAMI
- Wylogowany
- gadatliwa
- karolina238
- Wylogowany
- budujemy zdania
Beadka jejku ale musiałaś się przestraszyć, mi mała tez już o mało dwa razy nie spadła a odwróciłam się tylko na chwilę po ubranka do szafki (jest naprzeciw łóżka) dosłownie sekundy ale zdążyłam złapać w ostatniej chwili już dupką wisiała normalnie boję się wychodzić z pokoju jaj mała jest na łóżku. W nocy karmię małą w łóżeczku bez wyjmowania, wcześnie brałam na kolana ale budziła się jak odkładałam, a tak jest dobrze tylko ręka targnie szybko i kręgosłup boli- Julka w je 25 min więc trochę trzeba postać
Oby malutki wyzdrowiał szybciutko i dał Ci trochę odpocząć, u nas też ząbki idą i mam ok 5 pobudek w nocy-dziś usnęłam dopiero o 4 do 7 chodzę nieprzytomna już od tygodnia
Zazdroszczę mamusiom dzieciaczków przesypiających całe nocki.
Ingrig gratulacje dla Arturka czas szybko leci u nas w przyszłym tygodniu minie 8 miesięcy bierz dużo witC żeby nic poważniejszego nie było i małemu też podawaj. Ja jestem po ostrym zapaleniu gardła, mówić nie mogłam i żadnej gorączki nic-tylko osłabienie, albo pójdź do lekarza żeby coś gorszego się nie przyplątało.
Kmi super ta huśtaweczka, przydałoby się nam coś takiego bo ręce bolą jak małą najdzie ochota na skakanie
Aga widzisz doczekałaś się gadulstwa Tosi ja czekam na siedzenie małej albo raczkowanie-obym się doczekała
- karolina238
- Wylogowany
- budujemy zdania
- asiale26
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Jeśli chodzi o karmienie nocne, to zrobiliśmy z mężem konstrukcję. Odkręciliśmy przednią ściankę łóżeczka. Łóżeczko Kubusia przysunęliśmy maksymalnie do mojej strony łóżka. Łóżeczko Kuby jest przy ścianie, żeby nic się nie rozjechało. Materac zrobiliśmy na poziomie naszego materaca, a ściankę z łóżeczka zrobiliśmy zasuwaną. Także ja w nocy odsuwam całość ze szczebelkami, żeby przysunąć się do małego z cycem. Dodatkowo szczebelki są zamykane na zasuwkę, żeby Kuba sam sobie ich nie otwierał. Potrzeba matką wynalazków!
- karolina238
- Wylogowany
- budujemy zdania
- asiale26
- Wylogowany
- pierwsze słowa
- KAMI
- Wylogowany
- gadatliwa
- Ingrid29
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11
Kami dziwne miała zapatrywania ta babka. Łóżeczku ma się po prostu kojarzyć ze snem czy to nocnym czy to dziennym. Rozróżnieniem spania poprzez :
dzień: spanie pod kocykiem i i ubrany normalnie (znaczy spodenki i sweterek)
noc: spanie pod kołderką i w nocnym ubraniu (bodziak + śpiochy)
- karolina238
- Wylogowany
- budujemy zdania
Moj babel śpi dwa razy dziennie po pół godziny czasem zdarzaja się godzinowe, nie wiem czy to nie za mało
- asiale26
- Wylogowany
- pierwsze słowa
Oto nasz grajdołek spaniowy, czyli zmodernizowane łóżeczko
Jeśli chodzi o drzemki Kubusia to mniej więcej ma 3: o godz. 11, ok 13:30 i 17. Średnio po 30 minut i dłuższa jest ta o 17 trwa ok godziny. Wydaje mi się, że nie masz się czym martwić. Są dzieci które mają może 1 drzemkę w ciągu dnia w tym wieku. Każdy organizm ma inne zapotrzebowania.
- nati.olsztyn
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- :)
- Otrzymane podziękowania: 143
- labelo
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kochamy Cię Kruszynko:*:*:*
my jemy Bebiko2 i jestesmy zadowolone. Wlasnie w Biedronce jest promocja 20,99 za 500g!!!
Ale mialam przedwczoraj stresa z Mala,polozylam ja wieczorem normalnie ok 19., ok 23 sie obudzila z wielkim placzem- dalam mleko, przysnela do 24 i potem ryczala, wyla, zaczela robic kupe po kupie, w sumie ze 7 razy takie niby rzadkie niby nie, goraczka, ale biegunki nie bylo,zadzwonilam na pogotowie, powiedzieli mi zeby dawac jej duzo pic i poczekac , jezeli pojawi sie"woda" zamiast kupy, przyjechac.....masakra, myslalam,ze to juz jakis rotawirus:(
na szczescie ok 5 sie uspokoila, przysnela, przyszla niania, ja do pracy mam na 6.15, poszlam pozniej, Mala juz nie robila kupy,ale co za stres.... w ciagu 4 godzin 7 kup!!!! i ryk!!
pedatra nasza zbadala MAla nastepnego dnia i nic nie "wykryla", powiedzila,ze nawet od zabkow moze tak byc
- labelo
- Wylogowany
- budujemy zdania
- Kochamy Cię Kruszynko:*:*:*
my jemy Bebiko2 i jestesmy zadowolone. Wlasnie w Biedronce jest promocja 20,99 za 500g!!!
Ale mialam przedwczoraj stresa z Mala,polozylam ja wieczorem normalnie ok 19., ok 23 sie obudzila z wielkim placzem- dalam mleko, przysnela do 24 i potem ryczala, wyla, zaczela robic kupe po kupie, w sumie ze 7 razy takie niby rzadkie niby nie, goraczka, ale biegunki nie bylo,zadzwonilam na pogotowie, powiedzieli mi zeby dawac jej duzo pic i poczekac , jezeli pojawi sie"woda" zamiast kupy, przyjechac.....masakra, myslalam,ze to juz jakis rotawirus:(
na szczescie ok 5 sie uspokoila, przysnela, przyszla niania, ja do pracy mam na 6.15, poszlam pozniej, Mala juz nie robila kupy,ale co za stres.... w ciagu 4 godzin 7 kup!!!! i ryk!!
pedatra nasza zbadala MAla nastepnego dnia i nic nie "wykryla", powiedzila,ze nawet od zabkow moze tak byc