- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie MAJ 2012
Mamusie MAJ 2012
- karolina238
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

beadka właśnie chłopcu łatwiej bo ma siusiaka

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- karolina238
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Iarita a dużo Twoja mała ma tych plamek?dostałyście jakąś maść czy coś? bo moja córa też ma plamki ale pediatra kazała tylko smarować emoliatami, miała na rączce i nóżce a teraz ma jeszcze na brzuszku

- larita
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
ja mojej w 6mcu dalam jogurt Danone (nie wiem czy takie same sa w Polsce) na mleku modyfikowanym(do trzymania w lodowce), zaraz pozniej zaczelam dawac normalne Petit suise. Daje tez czasem deserki kupne, typu Hipp lub Bobovita(dostaje od mamy

- Ingrid29
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11
A to jak badała Artka - mniej więcej:
Badanie pierwsze: Objaw Babińskiego – jeden z podstawowych objawów sprawdzanych podczas badania neurologicznego.
Polega na odruchowym wyprostowaniu palucha z jego zgięciem grzbietowym w trakcie drażnienia skóry boczno-dolnej powierzchni stopy. Może jemu towarzyszyć zgięcie podeszwowe pozostałych palców stopy, zgięcie podeszwowe pozostałych palców z ich wachlarzowym odwiedzeniem ("objaw wachlarza" ) albo zgięcie kończyny dolnej w 3 stawach ("potrójne zgięcie", odruch obronny, odruch ucieczki).
Badanie drugie: Neurolog sprawdzała czy wodzi
wzrokiem za zabawką, czy obraca się w kierunku dżwieku. Kładła na brzuszek
patrząc jak podnosi główke itp.
Badanie trzeci: Brała go też na ręce i "obracała" nim we
wszystkie strony. Także wisiał do góry nogami.
Ogólnie badanie polega na sprawdzeniu odruchów dziecka. Czy są właściwe, czy jest
asymetria.
Badanie następne: Odruch z mięśnia dwugłowego, odruch kolanowy oraz ze ścięgien pięto-
wych dają nam możliwość wykrycia asymetrii.
- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Kochamy Cię Synku :*
- Otrzymane podziękowania: 2

A poza tym zapomniałam Wam mówić... w piątek byliśmy u pediatry z Krzysiem, bo w czw. wieczorem dostał wysypki, tzn już miał parę dni wcześniej parę krostek na dole plecków, ale w czwartek zrobiły mu się takie jakby plamki płaskie czerwone a'la krostki na całych plecach i brzuchu i się przestraszyłąm, że to może być różyczka!!!! ale poszłam i lekarz stwierdził alergię pokarmową.. nie wiem teraz na co, kazał bacznie patrzeć reakcje na wszystko, ale powiem Wam, że nie zmieniłam mu diety, a w sobotę plamek już nie było.
No i przebija nam się drugi ząbek, prawa dolna jedynka- narazie w miarę bezobjawowo się to dzieje- w przeciwieństwie do pierwszego ząbka- bo to była masakra.
Dzisiaj małemu robię na obiadek ziemniaczki z brokułami i cielęciną

- MartiO
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Czasem życie po prostu nas zaskakuje ;o)

no i dalej temat ząbki... mam przynajmniej nadzieję, że to one były przyczyną wczorajszego gorączkowania i kupek... oby... na razie obserwuję... no i mam wrażenie, że na obu górnych jedyneczkach są już "dziórki" w dziąsełkach

- Ingrid29
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- dziecko-największy cud świata
- Otrzymane podziękowania: 11

- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

- labelo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kochamy Cię Kruszynko:*:*:*
- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Kiedyś zostawiałam sobie słoiczki po tych kupnych obiadkach i w nich też mrożę to co sama przygotuję, dzięki nic też wiem jaką porcję zamrozić, bo tak na oko to ciężko

- labelo
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kochamy Cię Kruszynko:*:*:*
a jezeli chodzi o desreki na jogurcie nat.... co proponujecie?mrozone owoce jakies???

- larita
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

a co do jedzenia, ja tez czesciej sloiczkowe, z braku czasu,ale czasami cos ugotuje, czasami dam do sporbowania cos naszego,ale tez chyba musze wziac sie w garsc i sama zaczac przygotowywac i zamrazac tak jak to robi beadka
labelo u Twojej Wiktorii robi sie gesto w buzce , fajnie

beadka ale miksujesz te obiadki i zostawiasz juz wieksze kawalki???
- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Powiem Wam, że ja w sumie zaczęłam tak dopiero w styczniu małemu gotować i to też nie regularnie, ale ostatnio w miarę mi to wychodzi

larita tak mielę blenderem, ale nie wszystko na raz, tylko osobno mięsko, bo trochę dłużej je trzeba mielić niż np ziemniaki, więc mielę osobno i czasem warstwami układam w słoiczku, wkońcu i tak po rozmrożeniu wymieszam to w garnku, no i oczywiście zostawiam większe kawałki, głownie mięska, makaronu lub warzyw, choć nie zawsze mi się uda, bo mam takie "szczęście", że zawsze praktycznie mi się rozgotuje coś, czy to ziemniaki czy brokuły, także żeby mały się trochę pomęczył i uczył mielić to zostawiam chociaż kawałeczki mięska

larita mamy też założoną grupę na facebooku.. jeśli masz konto i masz ochotę dołączyć to podaj swój adres e-mail i Cię dołączymy, żebyś mogła też tam śledzić nasze wpisy- bo często tam również się komunikujemy.
labelo ja się właśnie zastanawiałam czy kupić mrożone czy czekać na sezon lub robić z tego co mamy teraz dostępne (choć niewiele tego jest), muszę poprostu zobaczyć w necie jakieś przepisy i wtedy zdecyduję.
No i na wierzch dolewam trochę wywaru z mięsa żeby to za suche nie było, łyżkę lub dwie, to zawsze trochę będzie rzadsze

Jejku za 3 miesiące nasze dzidzie skończą roczek... niesamowite!!!

- KAMI
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-

Beadka ja robię tak jak ty tylko bez takich zapasów

Strasznie współczuję walki z uchem
My na spacerki nie wychodzimy od miesiąca, najpierw ten kaszel i zakaz lekarki bo gorączkował, potem szpital a teraz Maksio znowu kaszle i lekarka zabroniła bo ponoć pełno wirusów w powietrzu więc tylko wietrzę domek i to tyle ze świeżego powietrza jakie Maksio ma

- beadka7
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
a co do obiadków, to czasem też dodaję buraczka lub nawet jak dla nas zrobię ogórkową to małemu zmielę i też zamrożę, a wcina bardzo chętnie