- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
Listopad w tym roku będzie pogodny 2010
- Groszek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Michaś - nasze małe wielkie szczęście
Życzymy wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Michaś śpi cały na poduszce takiej cienkiej od urodzenia... światło mamy zgaszone bo inaczej by nie zasną...
Emme my też przed 6 tygodniem po porodzie byliśmy już po byłam u gina i powiedział że jeśli czułam się na siłach to przeciwwskazań nie ma no a teraz straciłam ochotę na wszystko nie wiem czemu, a tak szkoda mi męża ale przełamać się nie mogę...
W sylwestra wszyscy siedzieliśmy do 3 nad ranem nawet Michał oka nie zmrużył, a fajerwerki były super, Młody tak się do nich śmiał, że masakra
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Monika moje szczęście KAF'ka
emme co do braku ogrzewania to moi teściowie też nie mieli. może gdzieś blisko mieszkacie. oni na koperniku. a czuliście wstrząsy jak w polkowicach był ten wypadek? ponoć na 20 km było czuć.
moja malutka śpi na cieniutkiej poduszce praktycznie od urodzenia.
ostatnio zaczęła mi dziwnie ssać cyca. cmoka przy tym strasznie i nie ważne jak ją przystawiam. nie wiem co z tym zrobić czytałam że tak nie powinno być.
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 1
wcześniej mieszkałam na 4 pietrze to było czuć tąpnięcia nawet kilka razy w m-cu. teraz mieszkam na parterze więc nie nie czuję i dowiedziałam się dopiero z TV.
Mi Tola też tak cmokała jak miałam za dużo pokarmu. Teraz daję jej tylko butelkę, bo dobijała mnie ta wysypka (czy trądzik), bardzo źle to wyglądało.
- Groszek
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Michaś - nasze małe wielkie szczęście
- makaja
- Wylogowany
- budujemy zdania
Ja tak troszkę z innej bajki ale Wy powinnyście wiedzieć..
CZy mąż nmoże sobie wziąć urlop w 100% płatny po porodzie , z racji tego, że ja się źle się czuję?? bo to że są 2 dni okolicznościowe to wiem, ale gdyby on musiał zostać w domu, bo ja bym się do niczego nie nadawała, czy istnieje taka mozliwość ???
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Proszę sprostować jeśli się mylę
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
Ojcowskiego w 2011 jest 1 tydz. od 2012 jest 14 dni. Zwolnienie na zonę płatne chyba 80% wynagrodzenia.
nam księgowa powiedziała ze 2 tygodnie, z resztą sprawdzałam w kodeksie prady
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- sylka
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- Otrzymane podziękowania: 5
Dopiero od 2012 r. są to 2 tyg. Poniżej treść art. 182 KP
Art. 1823.
§ 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.
Od 1 stycznia 2011 r. § 1 otrzymuje brzmienie:
§ 1. Pracownik — ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż:
1.do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia albo
2.do upływu 12 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie i nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 roku życia, a w przypadku dziecka, wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, nie dłużej niż do ukończenia przez nie 10 roku życia.
Przepisu art. 1823 § 1 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, nie stosuje się do pracownika — ojca wychowującego dziecko przysposobione, który skorzystał z urlopu ojcowskiego w związku z przysposobieniem dziecka przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy.
Wymiar urlopu ojcowskiego, o którym mowa w art. 1823 § 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi w 2011 r. 1 tydzień.
1. Pracownik — ojciec wychowujący dziecko, korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z urlopu ojcowskiego w wymiarze określonym w art. 3, ma prawo do części urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem urlopu ojcowskiego.
2. Części urlopu ojcowskiego udziela się bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu w dotychczasowym wymiarze, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.
§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
Wymiaru urlopu w 2011 r. jestem pewna na 1000% Kończyłam prawo ze specjalnością prawo pracy. Urlop ojcowski został wprowadzony od 1 stycznia 2010 r. i w 2010 r. i 2011 r. będzie przysługiwał pracownikowi w wymiarze 1 tygodnia (art. 14 ust. 2 ustawy o zmianie ustawy - Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw). Natomiast od 1 stycznia 2012 r. urlop ojcowski osiągnie swój docelowy wymiar, który będzie wynosił 2 tygodnie (art. 1823 § 1 k.p.).
- sunaja21
- Wylogowany
- rozmowna
- Dawidek 12.11.2010r. KOCHAM :****
mam jeszcze inne pytanko - ktoras z was podaje malenstwu PLAntex duo ???? jak czesto i w jakich porcjach podajecie - odrazu 50ml czy rozkladacie to w ciagu dnia ?????
- makaja
- Wylogowany
- budujemy zdania
Moje samopoczucie całkiem dobre... tylko to czekanie czy dziś czy jutro.... gin powiedział jakies 2 tyg temu, że szyjki nie ma i w każdej chwili poród może się zacząć...( chociaż czop jeszcze nie wypłynął) więc czekam, a szczerze mówiąc to bardzo bym chciała urodzic 5.sty. dziś idę do lekarza, może po badaniu ginekologicznym cos zacznie się dziać, myślałam, że po czułościach z mężem zaczną się skurcze ale niestety... młody chyba jeszcze nie chce opuszczać mamusiowego gniazdka
- Emme
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
- paulina2209
- Wylogowany
- mistrzyni słowa