BezpiecznaCiaza112023

Listopad w tym roku będzie pogodny 2010

13 lata 7 miesiąc temu #120943 przez mariosponge
Emme napisał:

papier mache :)
klejenie masą papierową

ja w szkole robiłam maskę swojej twarzy tą metodą :) nie zła zabawa przy tym:)

[/url]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

13 lata 7 miesiąc temu #121013 przez paulina2209
hej z ranka ja dziś też tylko przez chwilę. wybieram się na grupowy spacer z dzieciaczkami do parku. Monika wczoraj ze swoją nową koleżanką bardzo ostrożnie się bawiła. dotykały się i obserwowały reakcje. ale miałam ubaw.a jak jedna zaczynała płakać to było już stereo :lol:

13 lata 7 miesiąc temu #121022 przez Emme
hehe, a my w sobotę idziemy na urodziny i planowo ma być 4 dzieci i kolega z pierwszej randki :D
Tola jakoś nie przepada za młodszymi dziećmi, popatrzy na nie chwile i zaraz zaczyna płakać :P

Asia na tą masę jest kilka przepisów. ja robiłam tak:
1:2 mąka, woda, miesza się aż będzie gładka masa. można lepić albo na formie, albo bez formy. ja miałam słoik po kawie, gdybym miała butelkę po mleku, lub inną z szerokim otworem zrobiła bym świnkę, ale mamy misia. można formę mieć też z tektury lub drutu. ale do rzeczy. żeby nadać formę misiowi to kawałki papieru moczyłam w "kleju", robiłam "kulkę" i przykleiłam. jak już zrobiłam kształt to porwałam (bo ciąć mi się nie chciało) papier na paski i i przyklejałam te plastry, a na końcu paskami z ręcznika papierowego, żeby było gładsze. i taką formę trzeba suszyć dość długo (żeby później nie spleśniała). podsuszyłam ją w piekarniku.

13 lata 7 miesiąc temu #121027 przez mariosponge
a ja robiłam, jeśli pamięć mnie nie zdradza, z samego papieru z wodą, nakładałam warstwami podarty papier, później się suszyło i malowało farbami i już :)

[/url]

13 lata 7 miesiąc temu #121029 przez Asiersa
ooo to musi to fajnie wyglądać :) jak już będzie gotowa to pochwal się nam tutaj :side:

Tomek właśnie usypia a ja zaglądam co u Was :)
A mój kochany syn, tak wczoraj głaskał po buzince swojego 3 letniego kolegę, że aż go podrapał :P a kubuś mu powiedział: "Ała, to bolało! Mama Ci nie mówiła, że się nie drapie?!"
ale miałam ubaw :lol:

Mój dzielny chłopczyk :*:*

13 lata 7 miesiąc temu #121035 przez Emme
jeśli będzie czym się pochwalić to pokażę :)
ostatnio jak byliśmy na działce u znajomych i była ich bratanica, to się z niej uśmiałam co niemiara. ona mieszka w lesie (dosłownie) i jak weszła do nich do bloku to podekscytowana krzyczy "ale macie wielki dom!", i sobie weszła do czyjegoś mieszkania. później pyta "co to jest? w każdym bloku to jest?" a chodziło o schody!

13 lata 7 miesiąc temu #121039 przez Asiersa
no tak, małe dzieci na prawdę potrafią rozśmieszyć :lol:
Kubuś jak widzi coś w gazecie lub tv to od razu pyta: "mamusia, tupisz mi to?"
Ostatnio jego mama się zdenerwowała, bo 10 minut truł jej, żeby mu kupiła garaż dla samochodów. Nie pomagały żadne wyjaśnienia więc mama zapytała: "Dwa dni temu miałeś urodziny. Mało dostałeś zabawek?!" A kubuś na to: "Mało!!"

13 lata 7 miesiąc temu #121041 przez paulina2209
:lol: mało zawsze jest :lol: już niedługo my tak będziemy tłumaczyć :lol: dzieci są takie kochane

13 lata 7 miesiąc temu - 13 lata 7 miesiąc temu #121044 przez Emme
już nie mogę się doczekać :D hihi

to co, może kawka?

Tola właśnie ćwiczy przekręcanie na brzuszek i plecki, ale robi to tylko w jedną stronę. myślicie że to źle? i tez wybrała sobie jeden boczek do spania i sama się na niego przekręca, powinnam ją przekręcać na drugi?ona sama znajduje pozycję do spania

13 lata 7 miesiąc temu #121047 przez Asiersa
Ja poproszę kawunię :)

13 lata 7 miesiąc temu #121052 przez paulina2209
ja też pije

Emme mi lekarka mówiła ze jak dziecko lubi bardziej jedną stronę to trzeba z nim ćwiczyć te drugą np w zabawie. pokaż jej że na drugą też może się przeturlać ja ćwiczyłam dwa tygodnie i już Monice idzie w oby dwie

13 lata 7 miesiąc temu #121066 przez Asiersa
Tomek też miał ulubioną stronę :P Neurolog kazała z nim ćwiczyć :)
Turlać, kłaść na drugim boczku, tym mniej lubianym :)
teraz jest już OK :)

13 lata 7 miesiąc temu #121067 przez Emme
w zabawie zawsze wszystko robię na dwie strony, moze teraz skupię się bardziej na tej drugiej

13 lata 7 miesiąc temu #121079 przez asia26
ja tez poprosze kawke :) moja Oliwka tez obracala sie tylko na jedna strone i jak probowalam z nia na druga to bardzo krzyczala wiec zostawilam ja i teraz sama pieknie robi w obie strony w sumie trwalo to 2 tyg jak zaczela robic w obie odkad nauczyla sie w jedna :) i tak to opanuje bo to przedsionek ruchow naprzemiennych :) wiec nie martw sie :) a z tym papierem to w wolnej chwili sprobuje tez zrobic :) teraz czytam ksiazke trucicielka erica emmanuela schmitta to moj ulubiony autor a ksiazke dostalam na ur bo chce jego wszystkie ksiazki nazbierac juz mam spora kolekcje :D

13 lata 7 miesiąc temu #121082 przez Emme
ona obraca się dopiero od kilku dni więc, może jeszcze jest wcześnie na 2 strony, ale ćwiczyć będziemy :)

a ja lubię A. Christie i Grocholę też lubię :D

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka