BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 6 miesiąc temu #24019 przez monami
nie jest inaczej...
ale jeśli lekarz mówi, że jest za późno na zrobienie badania w kierunku toksoplazmozy..to chyba coś nie tak...zwłaszcza, jeśli ma się jakiś tam kontakt z kociakami.

ja mam rozpiskę ale na każdej wizycie dostaję wytyczne i przypomnienie jakie badania muszę zrobić itp.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 6 miesiąc temu #24020 przez _aga86_
No basik super, ze dziewczynki rosna zdrowe:) A Ty odpoczywaj i sie nie stresuj- teraz te maluszki sa najwazniejsze:) Reszta jakos sie ulozy:)

14 lata 6 miesiąc temu #24021 przez paulinkaaa2202
No ja też dostaję listę jakie badania mam zrobić na kolejną wizytę.
Ale widocznie nie wszyscy tak robią, tak jak piszę monami jak lekarz może powiedzieć że za późno na to badanie jakieś śmiechu warte, tak być nie powinno.

I my się nie przejmujemy badaniami tylko doradzamy i piszemy jakie my mamy badania zrobione, wymieniamy się informacjami :)

14 lata 6 miesiąc temu #24022 przez monami
Dokładnie :) mówimy tylko, jak sprawy się u nas mają :) nic nikomu nie sugerujemy przecież :)

14 lata 6 miesiąc temu #24024 przez sylwcia
gdzieś na forum czytałam że takie badanie robią we wczesnej ciąży najpoźniej do 6 miesiąca ale to też były tylko wypowiedzi innych ciężarówek

14 lata 6 miesiąc temu - 14 lata 6 miesiąc temu #24025 przez monami
ja pierwsze miałam robione wcześniej, właśnie tak 20-22 tydzień, powtórne będę miała niedługo. Tak mam na rozpisce, tak zaleca mój gin... nie dyskutuję :) wszystko dla zdrowia dziecka i szczęśliwego porodu bez komplikacji :)

14 lata 6 miesiąc temu #24026 przez sylwcia
a ja tylko zapytałam bo to tak wyglądało jakbyscie same musiały wybierac i chodzic na badania i strasznie mnie to zdziwiło ale może dlatego że ja chodzę prywatnie i to do ordynatora szpitala którym będę rodzic i poprostu wszystko jest super lepszego lekarza nie widziałam na dodatek na każdej wizycie mam USG widzę maluszka :lol: dostaję zdjęcia bardzo mniw dziwi że niektóre z Was nie mają USG na każdej wizycie

14 lata 6 miesiąc temu #24027 przez MoNiaaa
no mi wlasnie niby lekarz mowi na karzdej wizycie jakie mam zrobic ale z tego co paula pisze to ja wielu nie mialam ktore ona robila ale jakos sie tym nie przejmuje bo moja gin pracuje w szpitalu w ktorym rodze wiec napewno by wiedziala gdyby byly jakies wymagane :)

no basik ciagle balas sie ze nie dotrzymasz dziewczynek a teraz bys je pospieszyla:P ale niezdecydowana mama jestes :) ciesze sie ze dziewczynki wyrownaly sie wagowo napewno wszystko bedzie git :woohoo:

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #24029 przez monami
my tez prywatnie chodzimy :) mój lekarz to właściciel i ordynator kliniki, gdzie będę rodzić, tez mam usg na każdej wizycie... ale to nie ma nic wspólnego z badaniami wydaje mi się...

po prostu..lepiej samej tez pamiętać co i kiedy trzeba zbadać... ja wolę dostać " ściągę" bo czasem zapominam już po wyjściu z gabinetu, co mi doktorek kazał zrobić. Myślę, że taka " sciąga" to fajna sprawa.

14 lata 6 miesiąc temu #24031 przez sylwcia
ja poprostu dostaję skierowanie na wybrane badania i to wszystko żadnych ściąg i uważam że to jest bardzo dobre bo lekarz wie kiedy i co należy zrobic a jeżeli już sie zdecydowałam do niego chodzic to znaczy że mam do niego pełne zaufanie

14 lata 6 miesiąc temu #24033 przez MoNiaaa
ja tez mam usg na kazdej wizycie ale nie kazdy chodzi prywatnie a na NFZ nalezy sie chyba tylko 2 albo 3 razy usg..;/ co moim zdaniem jest chore!!!!!!

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #24034 przez monami
wiesz co..ta rozpiska jest tylko dla mnie, żebym wiedziała, co mnie czeka i kiedy...nie muszę się nią sugerować..zawsze doktor mi mówi, co mam zrobić na następna wizytę :) to, ze tam jest tyle i tyle badań, wcale nie znaczy, że nie będę miała jakiegoś dodatkowo lub, że będę robić je wszystkie.
też mam zaufanie do swojego lekarza... odniosłam się tylko do tej toskoplazmozy wcześniej..bo przecież to naprawdę nieciekawa choroba... takie rzeczy trzeba kontrolować. normalna sprawa.

14 lata 6 miesiąc temu #24035 przez sylwcia
to badanie robi się raz czy więcej razy w ciązY??

14 lata 6 miesiąc temu - 14 lata 6 miesiąc temu #24036 przez monami
u mnie będzie to dwa razy. niektóre dziewczyny mają raz. to chyba tez zależy od lekarza i norm, jakie ustala sobie szpital. tak mi się wydaje.

PTG zaleca robić je dwa razy.

14 lata 6 miesiąc temu #24037 przez paulinkaaa2202
Ja np. nie mam co wizytę usg i dla mnie jest to niepotrzebne. Wymagane jest jedno usg w każdym trymestrze czyli wychodzi 3. Ja z tego co liczyłam to będę mieć 5 i w zupełności wystarczy. Ja też chodzę prywatnie i jestem zadowolona ze swojego lekarza.
Ja dostaję rozpiskę badań, skierowań nie dostaję bo u mnie prywatny lekarz nie wypisuję, ale z tym nie ma problemów, bo mi mama robi wszystkie badania w szpitalu

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka