BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 6 miesiąc temu - 14 lata 6 miesiąc temu #23980 przez Renia2108
Moj sie pyta jak sie czuje itd, jak mowie ze plecy bola to slysze "pierworodka" no to cholera po co sie pyta jak ma zamiar tak mowic :/ W sumie i tak nie jest najgorszy bo jest mily itd. W miare odpowiada na pytania, a ja skleroza zawsze panikuje i sie martwie o malutka czy wszystko z nia ok. Chetnie to na USG bym zawsze szła a tu dupa :( Nie robi za kazdym razem.. Zdjec prawie wogole nie mam, ostatnio sie doprosiłam to mam twarzyczke i pipke hehe:D Jak prywatnie byłam u niego to łoo matko , lekarz 1 klasa :D Tylko wizyta 100 zł a jakbym za kazdym razem miala jechac to masakra. Musze sie go wypytac o szpital i czy moge jechac zobaczyc jak to tam wyglada na porodówce i wogole poznac troszke bo nie mam pojecia jak to bedzie wygladac w szpitalu. A sie boje bo kurde co jeden to gorsza opinie ma :/ W jednym chcialam rodzić to nie dawno pijana lekarka przy cesarce dziecku przecieła policzek no i mi sie odechcialo tam isc. Wybrałam moj powiatowy, wiec moze nie bedzie tak zle, niektore osoby chwalą sobie tam wlasnie

Paulinka czemu nie jedziesz nad wode ? Mozesz sobie siąść w cieniu albo na sloneczku tez posiedziec troche ;) Ja przykrywam brzuszka recznikiem i siedze w stroju bo goraco jak diabli jest.. A nie chce odmawiać sobie tych przyjemnosci nad wodą :D popluskac sie nie odwazylam , tylko do kolan weszłam :P Bo zimno hehe ;)

A tak wogole musze sie pochwalic bo kuzynka bedzie mi robila sesje ciążowa ;D Wiecie taka amatorka co sie uczy ale mysle ze cos z tego wyjdzie to potem pochwale sie fotkami :D:D

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 6 miesiąc temu #23982 przez MoNiaaa
basik biedactwo ty moje nie martw sie. moze jak sobie chlop na spokojnie wwszystko przemysli to sam przyjdzie i pogada z toba. tez mialam taki czas ze czulam ze moj ciagle ucieka ode mnie ale juz jest Ok i u ciebie napewno tez bedzie :) badz dobrej mysli. nie wiem co ci doradzic bo wiem z doswiadczenia ze faceci nie sa tak wylewni jak my i jak im o cos chodzi to trzymaja to w sobie a my(bynajmniej ja:P) zaraz wszystko wyrzucam z siebie co mi na sercu lezy. a jak nie to codziennie go molestuj takimi rozmowami i pytaj czy juz wie co chce ci powiedziec ic zemu sie takz achowuje bo bez powodu nikt tak nie zmienia swojego zachowania. 3mam za was kciuki :):):)

a z tym lekarzem z NFZ to maci racje na poczatku chodzilam i to byla masakra dlatego poszlam prywatnie i jest lepiej :) a ja nie mialam badania HBV i na HIV ale to chyba nie zawsze sie robi. musze teraz wymaz z pochwy zrobic ile u was to badanie kosztuje??

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #23984 przez Renia2108
Ja tez nie mialam na HIV i HBV, wogole mialam tyle badan robionych co wcale :/ Nawet cytologii mi nie robił lekarz ani ten pierwszy do ktorego chodzilam tylko zmieniłam bo mnie okropnie wkurzał. A ten do ktorego teraz chodze to bedzie robił dopiero we wtorek. Wogole jak widziałam listy badan na necie to szlak mnie trafiał bo miałam tylko robione badania krwi, moczu, i poziom glukozy w sumie. Chyba ze cos tam z krwi wychodzi. To niewiem nawet. No masakra. Zakażenie grzybiczne mam pochwy juz od samego poczatku i pierwszy wogole mnie nie zbadał mimo moich narzekań juz nawet przed ciaża dopiero ten zdiagnozował co mi jest i że to grzybica :/ Dostawałam mase leków bez badan wodole, posiewów itd (niewiem co tam sie robi żeby zdiagnozować i wyleczyc) Leki ktore mialam nic nie pomagały wiec to pieprze juz, powazniejszych brac nie moge ze wzgledu na ciaze. Tragedia :/

14 lata 6 miesiąc temu #23985 przez paulinkaaa2202
Monia nie wiem jak u ciebie ale w niektórych szpitalach bez tych badań cię nie przyjmą. Wiem że najważniejszy jest Hiv i WR u mnie w szpitalu trzeba miec to zrobione. Tam wiadomo grupa krwi, książeczka ubezpieczeniowa podbita, karta ciąży itp. Więc na wszelki wypadek dopytaj się w tym szpitalu gdzie chcesz rodzić jakie badania musisz mieć zrobione.
U mnie wymaz kosztuje 50zł i za tydzień będę mieć robione dwa;/ z kanału szyjki macicy i gdzieś tam jeszcze głębiej.
Ja nie mogę się doczekać KTG bo nigdy tego jeszcze nie miałam :P

Renia ja nie mogę siedzieć na takim słońcu, skwarze nawet w cieniu bo zaraz mi słabo, nogi puchną, ręce no masakra. Jednym słowem te upały to dla mnie katorga :(
To my już wyczekujemy na zdjęcia z twojej sesji :) nie szkodzi że sie uczy zdjęcia na pewno będą super :) też chciałam tą sesję ale nie będę płacić 500zł jeszcze na głowę nie upadłam

14 lata 6 miesiąc temu #23986 przez Renia2108
No nie straszcie nawet że takie badania musze miec :/ Zapytam mojego gina we wtorek bo co jak mnie nie przyjmą i zostawią przed szpitalem rodząca ?:D

a KTG to co takiego ? Mniej wiecej wiem ale dokladnie na czym to polega możecie mi powiedziec ?

A no to jak wysiedziec nie mozesz to co innego, mnie tez nogi i ręce puchną :( Obrączki juz nosic chyba nie moge , masakra, ostatnio do ulubionych balerinek chcialam wlozyc nogi to sie nie dalo juz. Jedynie sandałki mi jeszcze pasuja i klapki. :D Ide cos zjesc bo mi sie Natala domaga znowu hehe .

No ja sesje tez chcialam a zapomnialam o kuzynce wtedy :P dobrze ze nie poszłam, tyle kasy by poszlo w błoto, zobaczymy jak wyjdzie :d :blink:

14 lata 6 miesiąc temu #23987 przez MoNiaaa
ja mam lekarke z tego szpitala co bede rodzic wiec chyba wie jakie badania musze miec.wiem ze ten wymaz jest wazny bo jak cos tam jest nie tak to przed porodem jakis antybiotyk czeba podac i dzidziusiowi zaraz po chyba.gr krwi mam robiona bo mialam kiedys wyrostek wycinany a tak apropo to ta blizna po wyrostku tak okropnie mi sie rozciagla i wlasnie najwiecej rozstepow mam wokol tej blizny...a WR to co to za badanie?? ja w poniedzialek chyba pojde zrobic ten wymaz mam nadzieje ze nie czeka sie dlugo na wyniki bo 22 ide do lekarza i pasowaloby miec juz wynik :)

a co dos esji to kazdej mamusi zazdroszcze tez taka chcialam ale to duzo kosztuje :( a jakos tak w domu to nie to samo i nawet nie bardzo chce mi sie pozowac.zreszta teraz juz wygladam jak arbuz taka okragla wiec lepiej tego nie uwieczniac:P

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #23988 przez paulinkaaa2202
no ja mam mnóstwo badań zrobionych zaraz wam napiszę

14 lata 6 miesiąc temu #23990 przez Renia2108
Paulinka napisz napisz i jak je sie robi tez napisz. Bo ja nie mam zielonego pojecia .
Ja na necie znalazłam że trzeba miec:
HBS (robione po 32 tyg. ciaży)
WR ( robione dwukrotnie na poczatku i pod koniec ciazy)

co to takiego ?

14 lata 6 miesiąc temu #23992 przez MoNiaaa
HBS mialam chyba robione ro z krwi sie robi.
a KTG to badaja tetno dzidziusia i skurcze podobno taki pas ci podpinaja i lezysz sobie i wszystko sie zapisuje.ja nie mialam tego badania napewno przed porodem to robia zeby monitorowac dzidziusia :)
po za tym ja nie mialam za duzo badan robionych

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #23993 przez paulinkaaa2202
Renia KTG to jest takie badanie że ci podłączają taki pas do brzucha i z tej jakby maszyny :D wychodzi karta z wykresem i jest podane tętno płodu i czy skurcze występują to się robi przed samym finałem ciąży a częściej jak się jest po terminie

Monai Wr- jest to badanie z surowicy na jakieś przeciwciała IgG i IgM
Mój lekarz mówi jakie badani musze zrobić a jakie mogę które są niekonieczne, a jak się udaje mojej mamie to mi robi, pobiera mi krew,, bierze mocz i zanosi do szpitala i na razie za darmo się udaję :)
więc takie mam badania:
-Morfologia krwi- czyli Hemoglobina, hematokryt, płytki krwi itp( nie będę wszystkiego wypisywać)
-Toxoplazma - (muszę robić co miesiąc bo nie mam żadnych przeciwciał i jestem zagrożenie że mogę się zarazić ale nie mam żadnych kontaktów z kotami)
-Wymaz Cytologia
-Badanie bakteriologiczne
-Badanie ogólne moczu
-TSH,Ft4,Ft3 ( z tego względu że miałam niski poziom tych hormonów tarczycowych (niedoczynność)
-Chlamydia
-WR
-HIV, Anty-HBc, HBs, Anty- HCV
-Różyczka- czyli chyba ta Rubella
-posiew moczu

I niektóre badania muszę robić co miesiąc więc tego trochę się nazbierało

14 lata 6 miesiąc temu #23994 przez paulinkaaa2202
wiecie ja się na tych badaniach nie znam i o wszystko pytam mamę. Ale zawsze jak mam kontrolę co miesiąc u ginekologa drukuję mi kartę z zaleconymi badaniami, ale ja to później wyrzucam

14 lata 6 miesiąc temu #23995 przez MoNiaaa
to ja morfologie i mocz co miesiac robie a po za tym to HBS mialam robione cytogie krzywa cukrowa no i teraz ten wymaz i tyle

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #23996 przez paulinkaaa2202
No ja z tym cukrem też miałam. Dobrze że wszystko ok bo wpierniczam te słodycze w takich ilościach że masakra ;D

14 lata 6 miesiąc temu #23997 przez MoNiaaa
ja tez wlasnie ciagle mam ochote na slodkie ale staram sie ograniczac bo juz 80 kg waze a mala prawie 3kg.. jak w takim tepie bedzie rosla to nie wiem jak ja urodze:P ale czasem trudno sie powstrzymac:)

http

]

14 lata 6 miesiąc temu #23999 przez paulinkaaa2202
to i tak dobra jesteś ja się nie potrafię powstrzymać. No ale wiesz do końca niewiadomo czy przez jedzenie słodyczy dzidzia jest taka duża ona pobiera od Ciebie to co potrzebuje. Ja bym chciała dziecko wychować bez słodyczy. Tylko ja też bym musiała nie jeść żeby nie widziała :D Ja ostatnio ważyłam 77kg więc boję się iść na kontrolę, lekarz mówił że przybędzie na pewno jakieś 5kg jeszcze :ohmy:

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka